Istanbul - Blue Mosque..


.




The Sultan Ahmed Mosque (TurkishSultanahmet Camii) is the national mosque of Turkey, and is a historical mosque in Istanbul, the largest city in Turkey and the capital of the Ottoman Empire (from 1453 to 1923). The mosque is one of several mosques known as the Blue Mosque for the blue tiles adorning the walls of its interior.

It was built between 1609 and 1616, during the rule of Ahmed I. Like many other mosques, it also comprises a tomb of the founder, a madrasah and a hospice. The Sultan Ahmed Mosque has become one of the most popular tourist attractions in Istanbul. baca lagi kat sejarah...


- view -

selepas keluar ayasofia.. da zohor.. solat di blue mosque..cantik sgt, tp nk solat bg yang perempuan kn wudhu kat belakang masjid ni..dlm toilet. byr 50 sen lira. yg tak beshnye, ruangan solat perempuan xde tirai.. so kalau tgh solat tu mcm tak khusyuk sgt la kan sbb ramai pelawat2 yg kuar masuk amik gamba dlm maasjid ni.. berapa ribu daaa pelawat kuar msuk tiap hari.. tapi adalah bahagian2 yang dikhaskan utk pelawat amik gamba (rasanya pelawat lg ramai drp orang yg solat..hohoho..).. then nak masuk masjid ada jaga bagi plastik utk letak kasut dalam plastik tu.. non muslim kena tutup kepala nak masuk.. penutup kepala ada disediakan.. 


- di manakah izzah..? -


- zz.....-


- -


- izzah yg manjee-


- all..  haziq tengok mana..-


- bertambah ahli keluarga..errkk.. peminat tu...hehe-


- sebelah tepi blue mosque, dekat ngan bazaar..-

kendian petang nye jalan2 naik tram.. igt nk ke ooutlet centre ni.. jauh la jugak bejalan ni sbb tersesat2 da..huhu.. nk tercabut kepala lutut.. dah la suasana org kat jalan ni mcm nk racing jer.. takut nengoknye.. lagi2 bwk tentera yg kecik3 ni..


 sabo je laa..tapi besh gak wpun penat leh tengok suasana org2 turki ni..ramai pempuan turki yang pakai tudung.. rasa seronok plak.. yela..selama ni kite duk kat jerman.. mmg sgt sedikit la komuniti muslim kt jemen tuuu... then jalan2 tu akhirnye jumpa juga outlet nie.. barang2 taklah murah sangat.. biase2 aje kalau convert, mcm kat jerman lai murah je.. hohoho.. tapi tempat ni besh sebab macam2 makanan ade.. jadi boleh la qada makanan yang da lama sangat tak makan tuuu.. hihihi...


- sesat.. faris tak larat jln jauh da...-



jalan2.. da dkt jam 10 mlm bru nk balik..keluar drp bangunan sejuk..punyalah susah nk cri bas time ni.. last3 naik teksi cari tram station to sultanahmet..jupe punn.. alhamdulillah.. tram2 kat sini kerap berjalan.. so kalau nk tunggu tu takla lama saangat.. masalahnye biasanya full.. kdg2 oklah.. kalau da full ni bukan takat full.. da packed mcm sadin laa.. sesakkk nafasss..huuhuhu.. lagi2 ngan anak3 kecik ni..redy je laa...


- dalam olivium mall -


- way to balik hotel..-

alhamdulillah takat ni xde kes picked pokect.. tp hati2 la kalau keadaan mcm ni kat italy.. mmg selamat la brg kt poket tu..even u da zip pun beg tu.. dorang mmg pro sgt bab2 gini.. so sape2 yg kat italy nk g italy ke ..kalau naik train hati2 k.. pick pocket mmg sgt masyhur kt sana tuu.. 

- ayasofia belakang tu.. faris, selamat da..-

7 Responses to “Istanbul - Blue Mosque..”

  1. zueyie says:

    sgt sukala baca cite wid kat turki ni..smbg la lg...tk sabor nk baca..

  2. kayteeze says:

    CANTIKNYA !!!

    Tumpang seronok jenjalan di sana... makan2 di turki tak ada ke ??

  3. iu @ wid says:

    yerker zue.. igt org da buhsan nk baca entry jejalan ni.. kite pun duk pulun nk habiskan entry jejalan ni.. klu x sik teringat je..jap lg abis la ni..ohohoo...

    kak ti,

    makan2 kat turki...emmm... ade2... tp cam x menarik sgt.. biase bli yg fast food je.. yg kibab3 tu.. mcm da tak leh nk telan..so x byk amik gamba time makan...hehehe

  4. nasib ada papa yg gagah perkasa menggendong si abang yg ketiduran..hehhee... tulah, mak ayah syok sgt berjalan....sampai da malam tuh!

  5. kakchik says:

    ayoyo... banyak best la... ini macam tarak bule jadi, duit juga itu simpan mahu naik umrah kina tambah lagi banyak ooo ingat mahu turun itu istanbul juga, banyak cantik!

  6. hehehe..sabo je ler..amik gmbo yg berempat tu kn! kecian izzah..nway, kmi dulu pon cmtu gak..salu je xnmpk zahin..mcm posing b2 jek la kunun..:D

    Betul3(gaya upin n ipin ;p) kt italy mmg dasyat pick pocket dia..masa we all pegi venice dlu pon bkali2 senior..pesan, suro hati2 sket. sbb ada senior kene, ngan paspot2 skali derg amekk..siap famili senior ni tkandas japler d sana..yerla paspot n visa tade, cemana nk msk uk kn..xlps beb..huhu..

    apa2pun tcare ye iu..:)

  7. iu @ wid says:

    ehehe.. izzah ngah sleep time ni sbb tu xde.. pas nk g tpt len bru dier bangun.. so mcm kesian plak nk mengejutkan dier time tido.. last2 ngan stroller2 nye interprem skali..hohoho.. kdg2 angkut jugakla wapun tgh tidoooo...hehehe

    a a.. kt italy gitula.. hati2 sangat. kalau x bahye btl.. diorg mmg x berhati kemanusiaannn... x fikir perasaan org yang jd mangsa curi tu.. camne nk balik ketanah air ke.. nk makan ke.. brg2 pnting dlm tu ke.. yg penting dorg dpt duit.. hepi...gerammmmm siotttttt!!!!!!

    nightmare la kalau terkena tu.. nauzubillah.....!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails