Colmar, France


.



alhamdulillah..semasa menerima tetamu drp mesia hujung bulan mei lepas kami sempat join skali jejalan ke sini.. sewa kereta 7 seater. yg naiknye macam terlebih.. beby mama dier pangku je.. sorok 2 cover sket ngan tudung.. (risau gak sebenarnya..undang2 kat cni ´sebut kekanak kena duk carseat sendiri ..wajibbb!!) tp ntah knp aritu kami tawakal aje.. alhamdulillah.. sume ok.. :D

- colmar.. -


b4 tu kami singgah di stassbourg, France (dekat sempadan antara jerman ngan france) dlm dekat 2 jam.. jalan pun ala2 sightseeing.. laju ajee.. duk dlm kereta je..sambil2 jalan tengok bandar.. tak sempat nak tengok sume attraction.. ala.. asalkan dpt jejakkan kaki oklah kan.. lgpun ape yg ada kat sini hanyalah bangunan2 bersejarah yg ada seni2 yg lawa2 dan cantik2.. bersih.. sungai dan boat yg dikhaskan utk tourist melencong di skitar bandar strassbourg ni.. memang ramai pelancong yg berkunjung ke sini..


strassbourg lebih kurang je ngan colmar (tapi kat colmar mcm xde sungai.. ke kami x npk.ehehe..).. drp segi seni bangunan2 nye sama.. orang ckp ala2 mcm bangunan kat bukit tinggi.. tak tahulah sebab saya pun tak pernah lagi sampai ke bukit tinggi tu.. 1st time juga kami sampai colmar ni.. setakat jalan2 di town dan makan2 ala2 picnic..(grrr..sejuk betul arini.. nk terbang2 dah pinggan2 dan cawan2 plastik yg dipegang..).. sejam je kat colmar n strassbourg..

-main.. -


jarak nak ke colmar drp strassbourg dlm hampir 2 jam naik kereta.. dan drp homburg ke strassbourg dlm sejam lebih gak la.. sebenarnya nak menuju ke satu tpt yg lebih besh.. sebab tengah maraton.. colmar dan strassbourg ni hanya tpt singgahan sampingan aje.. nak tau ke kemana.. tunggu..... :D

- izzah.. colmar -

p/s : kalau nak tau lebih info mengenai colmar or strassbourg..
sila la google atau lihat kat wikipedia ke..

9 Responses to “Colmar, France”

  1. bestnyerr tengok negara org..

  2. iu @ wid says:

    :D.. alhamdulillah...

  3. Ajzie says:

    ke disneyland ker puan iu...

  4. Lyon? Geneve? ha..Lyon kan kan? hehe condifent je!

  5. Syioknye pegi France jalan2..nak ikut! :)

  6. syiok nye ...
    ke mana tu? best nye

  7. iu @ wid says:

    aper yg lyon n geneva tu cd?..hehehe.. tunggu lee... jauh tu lyon n geneva... takpa... cuba lagi..:P

    ijan,
    joooooooooooooooooooooommmmm!!! hehehe

    hana,

    try aaa teka..he he he...

  8. hnyhar says:

    waaa..syoknye pegi france...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails