Erdbeerland, Homburg.


.


tak sangka ada tempat picking strawbery kat area2 dekat sini.. 1st time dapat merasa & memetik strawbery fresh drp ladang lps 2 stgh tahun tggl di jerman ni..ada kawan2 gitau tpt pickin buah ni..b4 ni duk tercari2 jugak tpt pickin strawberi ni..jupe tp jauh la sangat..ni da tau yg dekat ngan umah... so dengan bersemangatnya kami anak beranak bertolak la ketempat yg dituju.. naik basikal dalam 20 minit la jugak.. sebab 1st time g jejauh ni kenalah bawa slow2.. bawa beby lagi.:D,

- redy.. -


bawa dua basikal besar..mama bawa faris ..papa bawa beby..mama takut nak bawa bb sbb tak confident lagi.. haziq lak bawa diri sendiri..naik beskal sdiri yg takde pengayuh tu..sian da 5 tahun tp x reti naik beskal.. cane nk reti basikal bru je beli mgu lps..(2nd hand je.. murah..)tapi sian dier.. sampai separuh jalan da tercungap2 naik basikal..ape lagi.. papa dier la tukang bawa basikal ngan orangnya sekali...hohoho.. sadiss jugak ni..

- sume.. -


takpala..sebab 1st time jejalan naik beskal ni..mmgla cuak sket.. insya allah..lelama oklah nanti kan.. :D, sampai tu terus petik strawberi..wahh..seronoknyaaa rasaa...kat sini leh makan puas2 sebab takyah bayar..gegege..sonot la melantak strawberi.. manis sangat.. sib baik takleh habiskan.. sbb da kenyang...kalau x maunye tido kat situ sampai malam..ha ha ha..

- izzah dgn strawberi -


strawberi ni yang dibawa keluar je kene bayar.. ikutlah berat berapa.. lebih 5kg dia kira sekilo 2 euro kot.. lbh kurang.. :D, 1st time la kami anak beranak dpt merasa memetik strawberi fressh di ladang.....b4 ni pernah petik blackbery sekali je nun jauh dekat ngan munchen.. tu pun sbb cari strawbery tak jumpe..he he he..

- bersebelahan ladang gandum.. -

-suka mereka... -

- tertido..dgn strawberi.. sweeettt...!!! -

p/s : jomm sesiapa yg tingin petik strawberi.. mailaa... :D.. dill? he he he

21 Responses to “Erdbeerland, Homburg.”

  1. Zuri@ni says:

    Bestnya dpt petik strawberi, puas ati makan, sampai tertido2 membe yg sorang tu :D

    Errr...beskal yg iu bawak tu beskal baru beli ke? Cam best je, org belakang leh sandar, hehehe

  2. alalalala... cutenya gambar izzah tertido dgn strawberi!! comel betul.. boleh pulak dia tertido sambil pegang cam gitu.. xtahan aunty hana tgk!

    gambar izzah duduk kat tgh2 tu pun comel juga.. dah makin besar anak dara tu..:) nnt jumpa balik..lagi dah besar..

    nampak cantik ladang strawberi ni... memanjang dan tumbuh kat bawah.. kat cameroon tergantung2 dan nak petik pun terpaksa memanjat bukit yg ditarah :( ni lagi real!

    beskal tu pun best! dah blk msia nnt semua tu jadi kenangan kan.. :)

  3. iu @ wid says:

    zue,

    a aa bru bli mgu lepas.. 2nd hand pun jadila.. kalau baru basikal kt cni mhl.. cecah beratus euro gak..hehehe..

    tula time bw basikal tu si kecik tu da nk menangis je.. rupenya nk tidooo.. bagi buah tu sebiji diam... makan sket pastu zzzz... tengok sengih2 je...siannn....panas.. x bawa topi plak leni...

  4. iu @ wid says:

    hana,

    biasa basikal kat cni yg kalau bw kekanak kecik mmg style gitu.. kene duk dalam tpt duduk budak tu dan pakai tali keledar ke ape nama dia..hehehe.. tuk safety.. :D

    kalau kat amsterdam lagi banyak jenis basikal ada.. x terkira.. yg comel.. x comel.. unik.. lama jenis baru.. mcm2.. suka tengok. tp kat jerman ni x byk..tak ramai org ada ank kecik2 gini..

    a aa.. seronok memetik sbb x yah panjat bukit.. x tau cameron cane sbb x pernah g lagi..hihihi..

    tp seronokla.. em kn hati2 gak kalau bawak budak2 kecik dlm ladang ni.. sbb kalau dpt tuan punya ladang yg cerewet sket.. ckp mcm2 la.. yelah sh hati2 kekanak takut pijak pokok2 tu kan..

    lagi satu adeke dier ckp jgn amik gamba sebab pelanggan lain x suka org amik gamba..pelik je kan... tu la namanya sengalll..huhuhu :P

  5. dillhanim says:

    ehehehe.. sy dh pernah sekali cukup la.. kalau nk pi nnt camne? naik basikal faris? :P

    sy juga suka gmbr izzah tido mkn erdbeer itu.. dah besar nnt kalau dia tgk mesti gelak dia..

  6. hnyhar says:

    waah..syoknye..tahu x kite xprnh lg pegi petik stroberi.huhu..sedih..

    bestnye tgk iu anak beranak naik beskal.patutla slim2 belaka..kih3.bagus2!

    comelnye izzah piyah tu.muka dia dah lain..dah macam abg2 daaah..comel sgt!lg kiut masa tgh tido pegang stroberi tu..hi3.anyway, satu aktiviti yg bagus utk anak beranak..sy pun nak wat juga next year..

  7. semat ah izah ngan posse strawberry nye..agak2 kalo dia terbaring kat celah2 pokok tu, susah gak mak ayah dia nak cari hehehe

    erm..sejak bila ladang gandum pon pasang 'orang-orang' nih?? ;p

  8. iu @ wid says:

    jalak,

    mmg nk kene lastik jalak lenteng.. ade ke patut panggil orang2..hohoho..
    :P


    dill,

    ehemmm..dill jadi penolak basikal laa...teman si haziq..ekekekek..

    kak azma kata ada bas lalu dpn tu.. tp kiter x sure plak bas ape.. nt leh cek kot kalu nk p lagi.. maleh nk nak tengok tuan punya ladang yg cewet sket tu..heee

    kak nani,

    ermm,...bagusss.. kalau x cukup stamina leh terbungkang kt tpi jalan...penat gak naik beskal ni... aih napela x bli keter dr dulu.. kalau x laju je nk berjalan da la mmg laju je jalan skan ni..hihihi..

    tp mmg kenangan.. akan igt sampai bile2...

    mehla ke sini kak.. petik kat siniii
    beshhh

  9. huwaa!!!
    izzah tomey..
    dia tarik pokok ke tarik buah je?
    hehehe

    pokok gandum tu mmg tinggi ek?
    ke kak ayu yang ......(isi tmpt kosong)
    ekekekeke...
    guro je...

  10. huhu.. mmg sengal!

    nnt dah balik msia kalau gi cameroon sure terasa jauh na bezanya.. tp x pe la.. lain tpt lain caranya.. ye idak?hehe

    itu la suami pun ada cakp kat amsterdam byk beskal. kebetulan pulak next weeek dia ke sana. x leh nak itut... poket tgh berlubang.. besar pulak tu..huhu

  11. iu..dah dapat petik strawberi yer? best kan..lagi best dpt berbasikal dgn family..

  12. Syoknyer bike trip ke ladang strawbery sekeluarga...murah ye strawbery org ladang tu jual...

    First time tengok seat baby yg mcm hubby iu bawak tu. Baby leh sandar kat palang beskal ek? Biasa jumpa yang letak kat child seat belakang beskal tu.

    Best n my fav picture, gambar puteri strawberi tido dengan buah strawberinya... so sweet.

  13. iu @ wid says:

    e-cah,

    a aa.. pestime je baru try nk jejalan nak basikal sefamily...pasni igt nk jalan lagi ni.. tp g tpt dkat2 jelah..he he he..

    a a.. ada.. yg ni cam x proper sgt.. ada tpt duk beby yg kt depan tu siap ada cermin hadang angin kt depan tu.. mcm ala2 naik motor plak.. x jupe lagi kt carboot.. klu ada maunye gue sambar nt.. menarik jugak tuu..pernah npk org bawak kat cni.. klu bli bru mahal giless...

    mama dier pun suke tgok gamba bb ngan strawberi tu.. nk kena frame bg nenek dier tgok kt kg..heee...

  14. iu @ wid says:

    kak atie,

    a aa.. besh tu kak ati.. nak lagi kami bru pestime sejak mai sini dpt petik buah ni.. heavenn la rasa.. rumah kak atie dkt je kan ngan tpt pickin strawberi.. leh la wat rombongan cik kiah ke sana.. he he he...

    aha.. bile mau ke homburg.. xde plan jejalan ke..???

  15. iu @ wid says:

    hana,

    waa... beshnye nk ke amsterdam... syok tuu.. leni da panas kat cni.. jgn bw baju tebal2.. cuma kadang2 ujan je.. kan besh kalau hana and kids ikut ...leh jejalan..

    takpe... leh kumpul duit dulu...hehehehe

    tula insya allah nt balik mesia mana tau ade rezeki nk merasa naik ke cameroon tu.. nak merasa juge strawberi fresh petik kat mesia nt..;D

  16. iu @ wid says:

    saffa,

    ooo menyakat akak ehh... jaga karang nt akak tarik tingeee tuuuu haaa...:P

    pokok lalang tu mmg tinggi.. agaknye kalau saffa masuk sure x npk kepala nt..hihihi...

    izzah tu bukan saje nk makan buah.. dedaun strawberi ngan rumput2 kat bawah tu pun dia nak ngapp jugakkkk!!!

    dasattt tuuuu...

  17. Iu, nanti kitorang gi sana, bole pinjam beskal tu, nak gi petik stoberi gak!! hehhe..

  18. Ajzie says:

    tunggu.. tunggu i tiba kita pergi lagi sekali nakkkkkkkkk. tak? hahaha
    masa tuh ladang strawberry pun dah close coz dah nak masuk attumm..

  19. iu @ wid says:

    kak kin,

    kena mai awal tu kakkk..sbb sampai hujung bulan ni je... bulan depan strawberi abis dohhh..

    ermmm..takpooo..
    sy g bawak akak g kedai strawberi kat bandar kalau kak kin nak.. kite berdua je naik beskal.. akak duk belakang..yek.. anak3 tinggal ngan ayoh3 kat umah..ekekekke


    kak azi,

    hehehhe.. tula.. npknye kene p sesi tahun depan kot.. time tu strawberi dah tumbuh balik..hehehhe..

    jom.. jommm!!!

  20. Hi iu..sori sgt menyepi sketika kte ni dcni..;p

    Nway, bestnye p picking stroberi...smpi ttdo tlentok izzah...hehe comel sgt2 izzah posing duduk tuh..aduh...bikin rindu org msia ajer!:D

    Wah, seronok eh skg kt sana...isk xsmpt summer oversea...summer kt msia lain ...;p

    Nway, tcare...free2 izu sgah..k?

  21. iu @ wid says:

    np izu.

    biasalah cikgu baru.. misti slalu bz.. ngan anak kicik2 lagi nuuu... kiter pun suke singgah umah izu.. tp x tgl pesan...lalu aje..heheeheee..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails