Laksam ngelat..?


.




dek teruja dengan kerajinan cik mimi - Glasgow ..arini kite dpt blajo satu lagi resipi ie laksam ngelat..  nape nama dia gitu.. tanyala cik mimi kiter..hihihi.. mkn utk dinner mlm ni.. actually da msk benda lain siang tadi.. (biasa msk sehari sekali aje..mls ) tapi pewut ni asik lapaaa merontaa aje.. so neray la resipi mudah ni...

sbb nak cepat, kite guna kueteaw aje.. malas nk wat sendiri laksam tu.. 
kuah dia pun main masuk je sume.. bahan2 dier mengikut cik mimi style..

mee kuetiew..

kuah :
bwg besar , halia dan lada hitam..kisarkan
ikan markerel/ tuna dlm tin - kisar gak
satukan dalam periuk..
masukkan santan and asam keping.
garam dan gula secukup rasa.

sambal  - kisar sume.. :D
cili kering kisar n belacan
garam dan gula.. 

cik mimi x bg sukatan..so kene pandai2la nak bg seimbang itu bahan2..:D
da siap tu..sediakan mee dlm mangkuk, tuangkan kuah..letak telur rebus ke..limau ke..tauge ke.. ape2 ajela yg ada dan sesuai..siap..


- pelakon tambahan.. -

papa ngan mama haziq habis dua mangkuk.. haziq pun habis 2 mangkuk..faris semangkuk je.. sib baik x mintak lg sbb mmg da habis licin.. izzah lak telan air liur je..hehehehe...

p/s : amcam mi.. besh x tengok laksam ni..?? thanx ehh!! mmg besh..hehe...
 pas sume abis makan dgn lahapnye baru teringat lupe nk letak blackpaper...apola mokcik ni..sib baik habis..hohoho

10 Responses to “Laksam ngelat..?”

  1. Amboiii kecuh org disini tau..hihi..wah, wajah baru umah dia ni...chanteekkss!;)

    sori ekk lme xsgah..pnt update blog, tke time..patu tak dan la nk blog hopping ke cni...hehe...

  2. Zuri@ni says:

    Bestnya dah cat umah :D

    Hish, org ganu nie pun x reti lagi wat laksam, camana org selangor leh pandai dulu nie :D

    ari tu balik lupa plak nak makan laksam, iskkk

  3. X penah trpikir lak leh subtitute dgn kotiau ek...lama x mkn laksam ni sbb nak buat tepung yg kene gulung tu lar... pasni nak wat gak lah. Lame tak makan laksam ni ... :D

  4. Hana says:

    wah wah...dah tukar cat rumah..

    tak terpk pulak laksam tu boleh guna keow teow... smlm pun baru makan laksam beli tp kurang ummpphhh lak... :)

  5. iu @ wid says:

    hana,

    elokla kalau nk wat sendiri..guna ikan fresh ke.. insya allah sure pueh hati.. makan bermangkuk2.. nt..hohoho

    isyah,

    hihi.. cikmimi kata laksam diperbuat drp tepung beras..kuetiew pun sama gak.. kiter pun malas nk wat sdiri zg gulung2 tu.. bab tu guna gini jee.. mudah jee... teray laaa...

    zue,

    pestime wat ni.. try la zue..hidup ganu!!!!! kekekeke

    izu,

    mekaseh..hehe... kite ni pun bru bkesempatan nk cntik2 kan umah.. npk mcm sementara cat ni.. maybe klu de masa lagi lenkali nk cat len plak.. yg lama tu cam kelam je kalernye..

  6. hihihi..
    bagus2..kalau takde black pepper pun still sedp kan.siap bertambah tu..huhuhu

  7. syafi says:

    a a.. sedap tu.. kene ngan sambal dia lagi.. perghh..

    tankyu to u.. :P
    pasni ada lg x resipi simple yg u nk kongsi ngan i mi..??

  8. hnyhar says:

    sedap je nmpk mokcik wat laksam walaupun ngelat2..

  9. iu @ wid says:

    tau takpe.. mocik slalu wat yg x sedap jdik sedap..muahahaha.. lom try lom tau.. klu kt mesia beli ajelaa.. hehehee

    ustazah.. lama x dtg sini eh..??

  10. Bagus recipe ni.. kite pun tak cukup bahan nak buat.pakai rice noodles n tuna dalam tin kira boleh jugak la nak try.hehehe :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails