Roti Canai


.



yayy.. pagi td sarapan benda kat atas ni.. special gitu.. jgn jeles yerr.. ni my pakwe yg tlg ulikan (pakai breadmaker je..) tp still kena uli2 sket2.. rehat2kan..uli lagi .. tunggu masa.. bukan senang woo nk wat ni.... berkat kesabaran tido lewat malam tadi sbb menguli..akhirnye menjadi jugak roti canai kegemaran ramai..he he he.. ( ni kalau kat mesia baek beli aje..toksah susah2 nk membuatnyer..;P) kat sini x juall...

.. mencanai.. -


kari ayam tu sy wat biase saje.. sib baek sedap..heee... ( sempat hulur jiran setingkap..).ok..pasni..pare2 isteri sile kerahkan abe wat roti canai..hehehe.. :D..

- roti telur..ni sy punyee!!! -

p/s : miamorr.. mekasih yerr!!!! leh bukak kedai pasni..kite jual eskim abe jual roti canai..he he he..
tq kak jo (joayee @myresipi.com 4 sharing this recipe..).. sy copy paste jer eh.

Bahan-bahan ( 12-16 biji )

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.

8 Responses to “Roti Canai”

  1. Manarek nye roti canai jerman neh... harus dipopipes resipinye.. nanti kena tanya tukang uli bile die nak menguli neh... hehehe... tocey2..

  2. Hehehe..rajin pakwe iu menguli yer...haritu pun pakwe kna jugak yg dok menguli...kami ni mana la ada breadmaker...dari pukul 8mlm membawa ke pukul 12mlm baru lembut huhuhu...ha tahu penat...saper suruh nak makan roti canai...pastu dh serik la nak makan roti canai lagi hihihi...beli yg dh siap jer..ada jual kat kedai Asia ekekek...

  3. Huhuuu...rajinnyerrr...Kalu buat bebanyak pastu jadikkan frozen...nak makan amik je, panaskan...bleh x?

    **ni kes nak keje cepat dan efisyen @ kurang rajin :p...

  4. iu @ wid says:

    pasni nk tengok gamba kt blog ijan lak.. msti lawa giless gamba..:D

    kakna,

    a aa..lama nk membuat nyer.. kt homburg ni xde yg express jual kt kedai.. kt kg lama ritu ada byk kedai asia..de la juge yg jual..

    last skali mkn time pregant dlu.. lamer gilesss...hohooho..

    pasni igt nk makan kt mesia je le..hehehehe

    kakna.. breadmaker nt leh carik kt carbot.. x sampai 10 euro..ngeh4..

    ecah,

    biase klu yg frozen dlu bli kt kedai asia yg da siap uli.. tggl masak je..kejap je siap.. yg ni kater kak jo dlm notes tu leh simpan sampai 2 ari..heee..suh abe la wat..ehehehe

  5. hnyhar says:

    tererrrrrr...
    nmpk cam sedap je..

  6. nice~!
    ni baru roti canai melayu.(takde peluh2) heh..

  7. dylla says:

    waa.. br perasan rupanye ada roti canai kt homburg ni.. :) rajinnye buat sendiri.. xpe2 nnt bleh blaja ngn akak..bile la leh dtg sana lg kan.. :)

  8. iu @ wid says:

    wuishhh.. mmg sdp tu kak nani..:D meh jemput2...hihihi

    bile nk try nih.. sementara abe x g jepung lai tuuu...

    jalak,

    sape ckp x peluh... menitik2 peluuhhh tuuu... hehehe

    acahhh jeee...ekekeke

    dila,
    ehemmmm.. pasni leh bukak kedai roti kt tp jalan.. jgn lupe singgah yehhh..eheheheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails