Zurich, Switzerland


.


- dalam bot di zurich..-

adushhh.. tak habis2 lagi citer psl swiss ni.. agaknye sure ramai da busan sik citer jejalan aje..kuikuikui.. xperla yer.. nk baca.. sila la baca.. tp kalau x mo baca..tengok gamba pun jadila kot..hihihi.. ( citer ni pun di wat bg diri sendiri sbgai memori di masa depan ..bila da balik mesia nt..:D tentu manis bile ingat balik..nk p lagi mgkin sukarr tuu..hehehe )

- memori di Zurich Lake..-

okeh.. next.. lepas mendapat byk kenangan di Top Of Europe (Jungfraujoch), hari da hampir gelap.. sempat singgah di Interlaken City utk mencari buah tangan tuk org kg..:D, sambil2 membeli makanan.. dan sempat menjamu selera di tepi Tasik Thun di waktu senja sambil menhayati keindahan tasik berlatarkan gunung ganang yg sangat cantik.. subhannallah...

- info.. -

- tunggu nk beli tiket zurich.. -

- dlm train nak ke tpt cable car.. -

destinasi seterusnya adalah zurich, ni merupakan kunjungan kali kedua ke sini selepas yg 1st pd tahun 2007, drp interlaken hampir 2 jam perjalanan.. dan jalanraya ke Zurich or Zurich ke Interlaken mmg sgt dasat.. bahye.. jalan kecik.. lepastu gelap.. memanjat dan menurun bukit walaupun terdapat pemandangan yg cantik di sekitar jalan tu.. tp dek kene menumpukan sepenuh perhatian dgn jalan..so ssh la sket nk menghayati.. time ni da gelap..mmg sgt kene waspada.. so nasihat disini.. bg sesiapa yg memandu dan ingat ke zurich ke interlaken atau sebaliknya ...sila la travel pd saat waktu masih cerah utk keselamatan..!!!..

- hotel..-

syukur akhirnya sampai di hotel tpt menginap ie di Hotel Movenpick, di luar zurich..dlm 20 minit drp city zurich,biliknya sangat besar dan luas.. besh!!.. 2 kekanak berumur sehingga 16 tahun dibenarkan utk tido & stay dlm bilik yg sama..so boleh la bygkan keselesaan dia.. :D tp kene byr 78 euro smlm..rate plg rendah dpt sbb booked last minit..takpe..tido sgt selesa mlm tu.. mmg mantap.. :D

- city of zurich..-

- berdekatan stesen besar ketapi zurich.. -

okeh..awal pagi terus ke bandar zurich, beli Zurich Card yg berharga berbelas euro - adult ( blh naik sume pgangkutan awam mcm train,tram, boat, cable car & diskaun masuk tpt2 menarik..mcm museum, zoo etc..), boleh dibeli di stesen keretapi zurich (hautbanhof zurich) .. so sgt berbaloi bg sesiapa yg nk explore zurich ni..jimat duit..

- berjalan 10 minit ke flenbegg -

- cable car..-

- view atas bukit.. -

tp kami x smpt g semua tpt .. sempat naik cable car menikmati pemandangan indah bandar zurich di atas bukit.. dan sightseeing berboat..hampir selama sejam mengelilingi Zurich Lake.. ada satu lagi tpt.. Top of Zurich x smpat nk ke situ kali ni sbb x cukup masa.. masa lawatan 1st zurich tahun dulu..dah melawat tpt tu.. :D

- flenbegg-

- bunga..-

- atas bukit.. -

terdapat byk tempat yg menarik kat Zurich, ianya cantik , bersih.. dan kawasan yg sgt sibuk.. harga2 barang disini juga tahan.. sesuai dgn gelaran the best quality of life , " zurich largest city in swiss and the third most expensive city in Europe and second most expensive city in Switzerland after Geneva. from wikipedia..zurich.."

- dekat zurich lake.. -

time ber boat..

p/S : ok.. last entry jalan2 di swiss pasni.. insya allah.. :D,
cite b4 entri ni leh tengok kat cni..

4 Responses to “Zurich, Switzerland”

  1. alahai comeiinyer cik piyah ni...dah berapa skrg umur dia iu,
    .............
    sy suker bc citer jalan2 iu kat sana, sekurang2 yg tak pernah pegi ni dapat gak merasai nikmat Allah

  2. iu @ wid says:

    alhamdulillah.. leni da 7 bulan.. :D

    mekasih2.. nt ade cite jejalan lg sy nulis..ekekek

  3. Letak citer n gambar byk2 gini bagus IU... jd kenangan buat semua termasuklah anak2 bila diorang dah besar nanti... :)

  4. iu @ wid says:

    insya allah.. semoga blogspot. ni x tutup kedai lah.. nt terkubur gitu aje.. heheheh..

    wallahualam... :D

    p.s : smgt pasni nk letak gamba n cite byk2 lagik..hehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails