Confuse Mode


.



salam ramadhan wat sume kengkawan.. :D

alhamdulillah.. insya Allah arini ari kedua aku & suami berpuasa kat sini.. walaupun lewat petang semalam ( beberape jam lagi nk berbuka) baru ku tau yang masjid arab kat sini kata start puasa adalah rini ie sabtu 22 august 2009 (samer cam mesia..) .. confuse aku.. yela tibe2 tak tahu nk ikut mana lak.. jiran aku kat atas ni org tunisa..arab la kan.. (dier ckp pose start smlm..kes kes kes.) ..

lak tu ade seorang kawan mesia ckp puase start sabtu gak.. katanya tuan umahnye ckp tak nampak anak bulan ke ape2 kat kawasan ni.. b4 tu ada terima emel drp konsulat malaysia jerman ckp pose start ari jumaat.. katanya menurut kesepakatan muslim jerman & jugak kesatuan eropah ke ape.. ( gitu2 le bunyinye..) ..

mm.. apa yg aku nk tulis kat sini.. kenape ye.. beza2 lak.. mcm xde kesepakatan lak.. kan best kalau sume muslim ni sepakat.. takdelah yg confuse cam aku ngn org2 yg terconfuse jugak kat sini.. ermm.. kat sini ade 2 masjid..(takla besar cam kt mesia tu..) cuma cam umah biase jek tp di buat masjid.. pun berbeza gak.. cam arab ni part len.. turki part len.. sedangkan dedua ni islam gak .. mcm solat jumaat pun beza.. yg turki wat solat dlm kul 3 ptg gitu..tapi yang masjid arab ni lak.. solat lebih awal lagi.. ( biasanya kalau siang panjang dia akan ubah ikut kesesuaian masa yg ada tuk org ramai..).. mmm.. entahlah.. aku sebagai rekyat biase ni apela yg leh nk dibuat.. melainkan mengomel2 jek kt sini.huahuahua..



aku ikut jer mana yg yakin.. huby pun confuse cam aku nih... sebab tula.. byk pendapat dan beza2 tu lah yg jadi camni..ikut mana yg yakin jek..heheheh.. takperla..pengalaman.. insya Allah.. ramadhan kali ni adalah yang terakhir di perantauan.. ( mungkin..hihihi) .. harapnya kali ni aku mampu tuk menjalankan ibadah puasa & sunat2 yg lain dgn lebih jayanya..walaupun nt mungkin akan angkat bendera dipertengahannya.. sob3.. tahun lps preggy.. sekali je termiss..tp nampaknya tahun ni byk akan miss nihh..huhuhu..:D

1st day puasa masak ayam kari jek ngan chinakohl masak lemak udang, tak amik gamba la sbb bz sket ngemas umah.. rini ade tamu nak datang umah... seronoknya.. nt bleh buka pose reramai sesama.. teringat la dulu2 tahun2 awal ramadan kat sini mmg meriah.. ramai geng melayu...tp leni ramai da balik for good, pindah.. dah duk jauh.. so mmg jarang jumpe.. so takleh nk terawih reramai cam dlu...

tp masjid arab & turki dekat.. leh la solat kat sana.. (huby je le..) mama kekanak ni solat sendiri kat umah..sebab waktu solat yg agak lewat..isyak kul 1030 mlm..biasanya pas magrib siap ngemas segala..tido dlu..pancit.... dlm kul 3 lebih baru bangun isyak & tarawih.. sekali harung tunggu sahur dan subuh yg habis 430am.. cam x cukup tido jek ni.. bdn pun cam letih lesu la pulak..mcm x sesuai la rutin ni.. kena ubah nih..huahuahua..hmm tu je la nak cite.. mana tau de org yg rindu org kat jemen ni ke..hihihi..k papai..

p/s : alhamdulillah.. hb bru kal tamuku dah selamat sampai di airport, tgh tunggu train kul 1030am.. insya allah sampai kul 2 pm.. yahuuu.. nak masak ape eaa tuk buka..? hmm... :D

10 Responses to “Confuse Mode”

  1. Zuri@ni says:

    Maunya tak pancit, mana nak masak, nak ngemas, jaga anak3 lagi :) nak kena makan banyak tu, biar banyak tenaga, eeeyahhhh!!! hehe...jgn lupa minum banyak air ye :D

  2. pening gak semalam tapi proceed jela coz don wanna spoil the momentum..lagipon all this while E-code dah follow fatwa europe,so bab pose kena la follow gak..baru aci hehe

  3. iu rf says:

    hiyahhh.. mekasih zue.. caiyok3...semoga berjaya bertahan hingga ke akhirnyaaa... doakan eahhh,,,yeahhh..:P

    sedy,

    kene ikut aci x acike ..?? ingat aci kat indiaa...hahahaha..
    yelah insya allah.. pasni akan cuba diikut sepenuhnya dgn yakiiiiinnnn... insya Allah...

    mekasih eaa.. :D

  4. dylla says:

    tamu dr mana k ayu.. siap dtg pakai flight segala..cm jauh jek bunyinye... apa2pun, smlm lps duduk 3-4 jam kt dapur(turn dila masak), mmg letihla.. tp apa2 pun kene ikhlaskan hati, then trus dpt smgt br tuk smbg keje.. insyaAllah dh lama2 pose nnt akan terbiasa.. :)

    eh, akak bgn awal pastu dh xtdo semula ke? ni mmg hebat ni.. :)

  5. Puan Gee says:

    salam iu...
    dok kat perantauan gitu ler kompius... ada dua masjid.
    takpelah... asalkan ibadat kita diterima... meriah le thn ni puasa, makin ramai ahli utk bersahur... hihi
    selamat berpuasa iu dan ariff jgn sedey2... thn depan puasa kat sini plak.

  6. iu rf says:

    tamu drp mesia.. insya Allah jd geng kiter pasni.. bertambahlah ahli keluarga kt sini..hihihi
    3 4 jam..??? projek memasak aperrr tuhh dilaaa oiii... segala! :P

  7. iu rf says:

    a aa kak geee.... mekasihhh ye.. selamat berpuasa jugak tu kak gee & keluarga..

    caiyokk!!!

  8. hnyhar says:

    selamat berpuasa & berbuka puasa..dgn pertanyaan "pose ke?"

    comelnye izzah pakai bunga kuning tu..

  9. dylla says:

    hehe..sini oleh kerana tiap2 hari berbuka 5 org, so msg2 akan masak lauk pauk n kuih muih..tu la..nk jugak rs ada kuih masa berbuka cm kt mesia..tu yg lama tu..buat inti segala bagai..defroze ayam daging..

    waa..dh ada kwn la akak lps nie..:)
    dh meriah da homburg.. :)

  10. armouris says:

    banyak info tentang puasa kat sini - Puasa @ Info-Kesihatan-Anda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails