Basel & Luzern, Switzerland


.




Perjalanan jauh yang dirancang secara adhoc.. huby very excited nak membawa berjalan semasa weekend lepas semperna nak menyambut hari jadi mokwe dier yg ke 28..!!..ngee...;p. jumaat pagi jam 11 baru nak ketempat sewa kereta.. alhamdulillah.. ada kereta yg available tapi ada werbung (iklan..) buchbinder.de di kereta tuh.. besarr lak tuh! entam sajalah.. da xde auto lain ..tp dpt lah murah sket utk rate hujung minggu.. hotel pun baru nak book aritu juga.. :)



cam kat farmville.. cantik..!

selepas shopping brg2 makanan utk stok 2 hari di pasaraya LIDL, kami pun memulakan perjalanan jam 230 pm dgn lafaz bismillah...:D.. perjalanan petang hari yg indah & nyaman.. bersama suami & anak3 tersayang.. molek aje kanak3 ni duduk & main2 kat belakang dek krn excited lama tak naik kereta.. so mama iu pun senang hati duduk di depan.. hehehe..



drive hingga matahari nak terbenam..


subhannallah....!!


Destinasi pertama adalah Basel, Switzerland.. berhenti seketika utk melepaskan lelah setelah hampir 3 jam bertapa didalam kereta.. sampai di Basel, Swiss hari da gelap..walaupun ketika itu jam baru 630pm..( ni lah x beshnye jalan time nak winter..siang singkat & mlm lama...) hanya memerhati keindahan malam di bandar Basel secara sightseeing dlm kereta..


Basel, Bridge..



Basel, seblah sungai..kalau siang sure lagi lawa.. air jernih yg amat...!


kebetulan ada funfair di tgh bandar basel.. turunlah kejap utk melegakan otot2 badan yg dah nak berkematu..hihihi.. haziq bukan main seronok lagi nampak mainan.. theme park..theme park..tu yg disebutnya.. sayangnya takleh nak naik mainan2 kat situ sebab takde duit Frank (matawang swiss) tak sama ngan Jerman yg menggunakan euro sebagai matawang.. ( aha.. selamat lah duit..walaupun cian tgk haziq yg beriya benar nk main...) so ..sape yg nk bershopping di swiss ..tukarlah duit awal2 kpd Swiss Frank.. :D



tengok aje ye..xde duit tukar..



- Izzah @ Basel, Swiss .. -



Kanak2 yg sangat riang...!



Basel city..


lepas lepak jap di Basel, kami meneruskan perjalanan ke Luzern, Swiss krn
Etap Hotel Luzern..tempt kami bermalam berada di situ.. booked kat accorhotels website..hanya sejam perjalanan drp Basel.. ini merupakan kali kedua kami sampai di Luzern..yg terakhir pada tahun 2007 lalu.. bezanya time tu summer.. siang panjang & panas.. time ni autumn.. sejuk & cuaca lak berkabus.. so masa ambil gamba tak nampak sangat kecantikan bandar ni.. tapi pemandangan malam di Luzern ketika ini amat cantik & romantik... :D


iu & rf @ Luzern, Switzerland.. 30 Okt 09



Luzern .. July 2007.dulu berempat...sekarang berlima...!



lake lucerne


3s


mercu tanda lucerne

Lepas check out drp Etap hotel, berjalan2 sebentar menikmati udara pagi di bandar Luzern..cuaca pagi hari berkabus..& mendung.. tapi sangat nyaman.. sangat cantik... & bersih.. memang sesuailah gelaran antara negara tercantik & terbersih di dunia.. !



:=)


Luzern train station


rf .. ich liebe dich..!! ^-^



=)


p/s : next..last episod of jalan-jalan.. :D

9 Responses to “Basel & Luzern, Switzerland”

  1. oo pegi lucerne jumaat tapi 30hb okt. genap la setahun lepas saye pegi 31hb okt last year tapi hari jumaat gak.kira last year dah saye celbr8 bdya kak iu kuang3x

  2. cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaa....
    terbeliak mata saya..

  3. Neny says:

    IU, romantikanya!!!! Mmg sweet sambutan besday kalau dpt pi jln2 tempat2 romantik gini. Jeles i tau!

  4. iu, happy bday dear!! bestnya hadiah!!! klu izu pon xkisah la gi swiss winter ke summer ke..sbb mmg cantik kn! n u guyz posing romanticly kt sana..so jeles..!:D

  5. iu rf says:

    rusdy : aisey...rugi kiter tak g reramai ritu.. kalau x .. mana tau leh dpt suprise gift cam paan ke..ekekekke.. :P.. samakan tarikh ngan ari bulan tahun lepas..tu senang nk igt..:D

    lady of leasure :
    memang cantik.. nanti g swiss jangan luper singgah yee...tpt ni mmg beshhh!!

    kak neny :

    alhamdulillah..seronok juga.. rezeki masing2.. mana tau nt kak neny juga akn dpt percutian yg romantik semperna hari special kak neny ke nt..amin...!!

    izu :

    a ah kan.. winter or summer wpun berbeza..tp masing2 ader keistimewaan dier... tp yg penting swiss memang lawaaaa.... & romantik!! heeeee :P

  6. Ajzie says:

    cantiknya permandangan di Luzern ini yea..

  7. CikMin says:

    iu..yg last skali tu maksudnya..'rf..i love you' ke?

  8. iu rf says:

    iye cik min.... ich liebe dich = i love u ... dlm bhs jermen.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails