Kindergarten


.


Arini secara rasminya hb & sy menghantar anak2 ke kindergarten.. Da lama sebenarnya nak hantar, tapi tak jadi jer sbb krn nak men'jaga' mereka & rasanya byk benda lain yg perlu dipertimbangkan.. B4 ni sy wat homeschool kat umah & anak2 pun masih lom cukup umur nak masuk sekolah.. So mcm tak pk sgtlah..


Tapi sejak dpt beby ni makin tak menang tangan dibuatnya..Walaupun duduk di rumah sepanjang masa.. Rasa mcm kerja makin byk.. Nak kena perhati bby, nak wat homeschooling, nk kena ngemas umah yg mcm tak pernah nk kemas.. Masak.. Dan macam2 lagi... Badan pun cam cpt letih & mengah.. ( da tua kott..huhu) dgn mood yg ada & xde..( tapi sempat jg berkebun & bela ikan kat fb.. Tu utk ilangkan stress je tu.. Hihihi) Mcm alasan je ni.. Huahuahua ... sabo jek .. & atas alasan ni lah x leh nak selalu updet blog ni & x smpat nak melawat blog kwn2 cam dulu2... Mmg x sempat sangat..! Huhuhu..

1st day g sekolah..:D

Makin hari makin x konsisten lak jadual kerja rumah .. sian plak yg anak2 yg mcm keboringan kat rumah .. & arini selepas 4 kindergarten tolak permohonan nk masuk sekolah b4 tu.. Dpt gak akhirnya g ke kindergarten.. Alhamdulillah.. Semoga mereka dpt menimba pengalaman bersekolah di bumi bertuah ni..


Cumanya yg menjadi de lemma selama ni adalah krn sume kindergarten di jerman adalah di bawah kendalian church, Ada pertubuhan sosial yg dinamakan AWO, yg bukan di bwh tu.. tapi tak salah kot mencuba.. sebab mmg dah xde pilihan lain melainkan tak g school..which is stay berterusan dgn keadaan b4 ni.. (masih berkonflik fikiran ni..antara mampu atau sebaliknya..huhu~)


Da apply tpt AWO tu tp x dpt.. & jauh pula drp rumah n uni..janji nak kal..tp x kal2 pun sebulan lebih dah.. then atas perbincangan & pertimbangan bersama & atas nasihat serta pandangan kwn2 kami decide utk try masukkan ke kindergarten lps hampir 3 tahun duk kat sini..masuk pun separuh hari je, start kul 830 pg - 12 tgh..


Lagipun da tak lama kat sini.. Insyaallah tgl 6 bulan je lagi.. Biarlah anak2 Ada kenangan & pengalaman bersekolah bersama kawan2 mrk disini.. Yg lain tu boleh diperbincangkan dgn guru sekolah mereka.. Insya Allah ...!


Tapi masalahnya guru2 disitu x ada yg tahu ckp bi.. Yg Kami lak tak reti sgt nk ckp & faham bahasa deutchs sangat... Inilah cabaran utk menghantar anak2 ke sekolah bg kami disini..

cikgu sedang menyanyi lagu..

Tapi sy sgt suka dgn guru2 disitu krn semuanya nampak baik & sgt peramah.. Berusaha terangkan byk benda yg Kami x faham dlm bahasa mrk.. Sib baik tau n faham sket2 bahasa deutchs tuh.. Kalau tak terpaksalah mengimport pakar bahasa ke homburg nih.. Hehehehe....

piyah pun nk sekolah gak la...
kindergarten drp luar..

Semoga pengalaman ini menjadi satu kenangan yg manis utk di ingati apabila pulang ke tanah air nanti.. & mohon rakan2 diluar sana mendoakan apa yg terbaik buat kami di sini.. Insya Allah..!!

penghujung autumn.. sme pokok nak gondol da..hujan & cloudy spjg hari..
church beside kindergarten..

P/s : utk kanak2 berumur 5 tahun keatas yuran sekolah adalah percuma di sini.. Kurang umur tu kene byr lah..:D


- teacher singing, haziq ternganga.. piyah syok sendiri.. hehee -


:: Doa untuk ketetapan hati.. ::

“Wahai Rabb yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku pada agama-Mu.”


5 Responses to “Kindergarten”

  1. Zuri@ni says:

    dah gi sekolah dah anak bujang berdua tu yer :) pagi2 boleh ler mama ngan izzah dating berdua, ala2 girls day out, hehehe...tp sekerat ari je ;)

  2. iu rf says:

    Kn wat girls day out outing dlm rumah jer lah... Hehehe

  3. salam ayu..
    haa.. dah masuk sekolah ye haziq dan faris..so, mcm mana balik tu?apa yg dorang citer?seronok?

    maaf, hana pun x sempat nak beronline dgn iu lagi..lgpun kenduri adik dan aqiqah anak buah hjg minggu ni.hana masih dok research nak ke mana dan mcm mana. plan nak sewa kete seminggu ok tak?ke baik naik tram je kat armsterdam?nnt kita online sekali ye

  4. Abang - abang dah bersekolah ye,...pas ni mama & baby izzah berdua jer la ye...

    Abang berdua tu mesti nanti terror cakap jermen ek...amacam depa kat sekolah? ok?

  5. iu rf says:

    hana,

    mula2 g sekolah 2 jam je.. haziq x puas sbb kejap sgt.. tp faris npk mcm x biasa lagi.. tp nampak cool je lah.

    then rini.. 2 jam je kt sana.. biasa awal2 ni cikgu kata tak yah lama2 takut busan ke ape & maybe dier nk tgk kekanak ni ok x dgn keadaan yg baru ni.. :D

    so esok cikgu kata pun x yah lama2.. maybe nk ikut kesesuaian kekanak ni kot.. so far sooo good.. insya Allah..

    ecah,

    x tau la terrer tak ckp jemen nt.. sbb skjp je lagi nk balik mesia..saje anta utk bg berkawan.. dan biasa.. bile masuk sekolah kat msia nt.. kalau terrer ckp jemen kt sini leh la jadi translator mak ayah dier..kihkihkih..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails