Milan, Italy


.


- Piazza Duomo, mercu tanda Milan, Italy.. -

alhamdulillah..sampai di Milan or (Milano), Italy 31 okt 09, sabtu jam 230pm.. daripada Luzern dalam 2 jam 30 minit.. perjalanan yang menakjubkan krn melalui highway yg di pagari oleh gunung ganang yg puncaknya dilitupi snow yg sangat lawa.. subhannalah...! .. melalui tunnel ( terowong ) Gotthard, sepanjang 17km..antara tunnel road yg terpanjang di dunia.. !! sungguh banyak tunnel di Swiss krn bentuk muka bumi yg bergunung ganang... memang menakjubkan !!.. :D


swiss to Italy highway..



tapi yg tak berape beshnye kene bayar tol..! actually tol di swiss ni kena byr utk setahun.. 30 euro setahun.! bulan 6 lepas semasa bawa tamu drp Mesia dah beli.. tapi sticker tu tak jumpa walaupun dah selongkar satu rumah..huhuhu.. masa masuk ke swiss lepas...lega tak perlu lah nak byr toll.. tapi semasa nak masuk swiss drp italy .. sangkutlah pulak... alahai.. da memang bukan rezeki lah agaknya.. melayang lagi 30 euro.. ! so sesapa yg nak ke swiss naik kereta.. tp takde sticker untuk toll.. leh la beli kt kami.. leh bg diskaun harga..hihihi


Galleria Vittorio Emanuele in the Piazza Duomo (world's oldest shopping mall).


di dalam Galleria Vittorio Emanuele II..


- Castello Sforzesco, symbol of the power of the House of Sforza

Lepas parking kereta di bandar Milan.. kami terus menuju ke pusat tarikan di Milan.. yg menariknya menurut Mr Navi aka myguide ..adalah cathderal ( church) yg besar & tempat shopping barang2 berjenama spt Prada, Gucci, Sworovky..Merc..Luis huilton..btl ke eja nih..huhu.. dan macam2 lagi brand2 yg tak sempat nk di ingat.. (sy bukanlah peminat brg2 yg berjenama..huhu) ..sebelah menyebelah je tpt ni.. kat sini hanya cuci mata je.. poket tak cuci lah..heee


- tourist info office..-


- sightseeing bus..-


- suasana kota Milan..-

lepas tu check in di Novotel Hotel di Milan, Italy.. bilik agak besar & cantik.. & 2 org anak berumur sehingga 16 tahun di benarkan duduk dlm bilik.. harga pd masa ni pun ok.. :D..yg penting selesa..!


hotel...

then malamnya kami keluar menuju shopping mall di bandar Milan.. my beloved huby nak cari suprise gift for birthday girl..(suprise ke..? nampak je.. ehehe) ..waa seronoknya hidup ni kalau dpt hadiah je selalu.. kan2.. :P..


- shopping.. dpt bungaa... -


- candle light dinner @ asia restoren...-

pagi hari ahad..(hari terakhir..) berjalan2 di Castello Sforzesco,..sangat besar.. jalan marathon je sbb dah nk bertolak pulang ke kg halaman.. bertolak dlm jam 3pm .. perjalanan jauh.. 6 jam lebih.. so kena get ready segala ..


- castle.. -


huby di castle..


3s..



perbandingan yang dpt dibuat antara Swiss & italy adalah drp segi kebersihan.. rata-rata kawasan di Swiss amat bersih, berbanding di Italy, Italy comot sket lah.. contengan2 pd dinding bangunan boleh di lihat.. & org2 di Italy agak kurang penyabar ketika memandu.. laju, x ikut line road sangat.. suka hon2 kenderaan org lain kalau lambat nk masuk parking kereta.. di traffic light ..etc.. yang lainnya nampak ok..tp ni di Milan lah..tempat lain tak pasti lagi.. & di Malaysia camne lak ya.. ? nilai lah sendiri.. hehehe.. alhamdulillah.. sampai di Homburg awal pagi isnin dekat jam 1 pagi.. b4 tu sempat singgah di KFC halal di Housen, France utk berehat & isi perut.. (tingin punya psl..) ..


d castello ngan piyah.. =).. last shot..


jom pulang.. lalu toll ..tak lepas kat cni.. huhu.. (from italy to swiss..)

huby berhajat & mengidam untuk merentasi laluan puncak gunung alps tanpa melalui tunnel Gotthard, ada kawan yg rekemen lalu kat situ.. sbb sgt cantik..!! namun keadaan tdk mengizinkan.. cuaca agak berkabus & hari hampir gelap.. ada laluan yg ditutup utk sebarang kenderaan.. tak meyakinkan utk kami lalu di kawasan tersebut.. kalau tak mungkin dpt melalui pemandangan drp atas banjaran alps yg bersalji & pastinya sangat mengasyikkan... !!


- amazing view ..alps -


hayya alassolah...

terima kasih buat yg tersayang krn susah payah menghadiahkan kenangan yg sangat berharga & bernilai utk diri ini.. percutian yg indah... sungguh terharu & rasa bertuahnya sebab dpt melalui pengalaman yg takkan dilupakan ini hingga ke akhir hayat..

tadaaa...

mungeeee... cantik..!!!


- ^_^ -

-Tamat -

18 Responses to “Milan, Italy”

  1. iLhAm says:

    salam kak iu..
    kalu yg macam kat fb tueh..
    ilham nak "like" this entry ^^
    hepy belated beday^^
    bessnyaaaa!!

  2. iu rf says:

    yeke..hihihi..

    rasa terharu tak..? :D

    thanx ilham.. :=)

  3. aahh i loikeee juge =)

    semoga panjang umur, murah rezki dan berbahagia selalu kak, and setiap tahun dapat sambut bday yang superb sweeettttt sebegini ^O^

  4. iu rf says:

    owh... aminnnn....!!!!

    terima kasih izfa....!!
    u too... !

  5. nanazack says:

    besh nye dpt jln2 (^_^)....

  6. CikMin says:

    wow iu..dah dpt ke swiss dan italy tu..dah cukup membahagiakan..dpt lagi presen..uiiiii....tambah2 bahagia...sonok tgk hepi family mama 3's dan hubby....

  7. Zuri@ni says:

    gi milan...hmmm....bestnya....

    leh bunga...huhuhu....jelesnya....

    dapat swarovski....isk...isk..isk...nak jugakkkkkkk!!!!!!

    ha ha ha...semoga bahagia sokmo ye iu :)

  8. syok ler baca perjalanan tour de europe iu...tringin nak jenjalan gak...tp entah bila lah leh sampai.

    Kat sana ok ke travel sendiri, (tanpa convoy / tour group)?

  9. wowiee..present..i like the swavroski one..hehe...Milan cantik jge ek tp swiss is the bestest!(jgn tru ayat ini ;p) hehe...

    Klu la mokcik kt snaa, mmg mokcik nk bli sticker toll keta nk masuk swiss tu..heheh.

    Again, smg btmbh murah rezeki mama iu.:)

  10. wow.. romantisnya..
    rasa terharu pulak dengan susah payah cik abe iu kita ni.bila jumpa jenis senyap tak banyak sangat cakap tp dengan family sungguh berjiwa penyayang..

  11. Neny says:

    oh, sgt sweeeetttttttt...

    Dah le ke swiss, pi italy lak tu...pastu dpt swarovski lak tu...(mata i blink2 ni tau!)

  12. iu rf says:

    nana : org pempuan mmg hobi dier jalan2 biasanye.. sonot kan jalan2 tpt yg cantik..hehehe

    cikmin : alhamdulillah.. rezeki Allah bagi.. sy pun tak sangka mula2...hehehe

    zue : time kasih zu.. doakan selalu bahagia dunia akhirat.. nt time zue.. sure dpt gak yg besh3 tuhh!! kan abg sayang.......hehehehe

    aisyah : haa.. bile lagi nk dtg.. booked la flight ke sini.. leh jejalan....aussie pun cantik gak kan.. tingin nk g sana.. satu ari nt...ehehehe..

    travel group or sendiri ni ikut org.. stgh suka sdiri..stgh suka ramai2.. tp sbb x ramai org mesia pun kat sini & yg ada sume jauh2.. ssh juga nk setup date yg sesuai & free bg sume org.. tu la biasa jalan ngan family ...tp seronok jg kalau buat rombongan cik kiah...:D

    izu : swisss mmg paling cantikkk wooo.. x leh lawan mana2 negara lagi yg kite g setakat ni.. terbest tu swiss lah... cantikkk!!!! italy mmg x leh lawan laaa....

    aisey.. jauhnye mesia.. kalau dkt .. leh tlg beli sticker ni.. ade tu cantik lagi x buka pun sticker tu...heheheheh


    hana : jiwa penyayang tuh... hehehehe.. amin2... mmg penyeyap orgnya.. :D huby hana npk senyap juga kan..tp sure penyayang sbb isteri dia romantik juga tuhhh....kan..kan..? :D ( saje usik hana...hihihi)

    kak neny : pasni da x berjalan kak neny... simpan lak tuk tahun depan ke..ekekkeke..

    blink2.. bg blink2 kt huby kak neny lah...hehehehe

  13. Ajzie says:

    wahh ke italy plakssss... nak buat blink blink mcm neny jugaksssss ahaaaaaaks..

  14. saye lom sampai italy lagi..menarik gak ek naik kete sebab x jumpe pencopek (sana banyak kan?) toll pass tu jual la skali ngan lesen mandu, bleh??

  15. zueyie says:

    bestnyer dpt pi italy & swish lagi..sgt2la jeles..dpt presen lg..loket heart ghitu..romantik sungguh cik abe..zue doakan semoga berbahagia slalu..doa2lah agar kami sampai ker sana lak..hehe..:)

  16. iu rf says:

    kak azi; hehehe... *wink3..* :D

    rusdy : menarik gak.. buleh la g kalau lom penah g lagi..hihihi

    zue : meh la cni... nt leh jejalan satu europe..! :D

  17. hazlina says:

    syoknye jln-jln kt overseas..
    salam kenalan drpd sy..

    jemputla singgah kt blog sy

    http://hazlinaazmi.blogspot.com/

  18. iu rf says:

    salam kenal hazlina.. mekasih singgah sini..& tglkan jejak llangkah..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails