Archive for January 2009

Cheese Cake


.


time ngah seronok nak makan ni ase mcm2 nak try resipi .. tp time sibuk ke idaknye tu la yg selalunye menghalang.. (sibuk melayan anak3 dan bapak anak ler.. ape lg.. takpun ngemas umah- tp tetap sama aje mcm tak dikemas..huhu) tp klu da nekad nk wat.. semangatnya bukan main lg.. 
bak kate pepatah "nak seribu daye.. taknak mcm2 lah dalihnye.." 
mehla cuci mata.. resipi amik kat myresipi.com!.. 
resipi klik cini! tq alma ;) 

Turkish PM Tayyip Erdogan


.

 
berita dalam bm klik sini ? .. & for full post pls read statement below... 



Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan stormed off the stage at the World Economic Forum on Thursday, red-faced from verbally sparring with President Shimon Peres over the recent fighting in Gaza. 
Erdogan was angry after being cut off by a panel moderator after listening to an impassioned monologue by Peres defending Israel's recent 22-day offensive against Hamas in the Gaza Strip. 
Erdogan told Peres: "You are killing people." 
Please note that no translation is provided for Erdogan's comments in the clip below. 
A finger-pointing Peres told Erdogan at Thursday's panel that he would have done the same if rockets had been hitting Istanbul. 
The Turkish prime minister asked the moderator, Washington Post columnist David Ignatius, to let him speak once more. 
"Only a minute," Ignatius replied. 
Tayyip Erdogan said in Turkish that,
Mr.Peres (President of Israel), you're older than me. Your voice is coming too loud. Reason behind your loud voice is a guiltiness psychology.
I will not speak loud know that so.....When it comes to killing innocent people, you know very well how to kill.
We know how you murder childrens, You killed innocent Kids on Beaches, very well
I know two of your Ex. Prime-Ministers, Who have said something important infront of me
One said that When I get into Palestine on Tanks It Gives me pleasure and different kind happiness 
And you're giving me figuers of killing. I can give you names of killers and people who died. You may be surprised... 
I also condemn the audience who clap on murderers... Because clapping on murderers who have killed innocent women and children is itself a cruel humanity crime. Look, we can not face reality.
I made lot of notes here, but I don't have a time to reply all here. But I only say two words from here... First, Don't interrupt me. You are not allowing me to speak! First, The Torah says in the sixth commandment that "You are not allowed to kill!". But you are killing here. 
Second, , this is interesting confession of guilt by Gilad Atzmon, Israel barbarism is more the cruelty- And he is a Jew
Further More International Relation Scholar Mr. Avi Shlaim, a Lecturer of Oxford who has served for Israel Militery Has Given statement to Guardian (British Prominent Newspaper) that Israeli is behaving like a murderer and terrorist state, killing rate in Gaza is more then barbarian
Thank you very much. Thank you very much. From now Davos is dead for me, I will not come here again, this is my last word
You did not let me speak, Peres (President of Israel) speak for more then 25 minuets, You started intrupting me in less then 12 minuets
it is not acceptable


p/s : bangga masih ada lagi pemimpin seperti ini..!!
lagi blog menarik utk dikongsi http://satuumat.blogspot.com/


Post Natal Check


.

- Izzah @ 2 Months 1 Weeks -

hurm.. bru balik drp check kat klinik.. minggu lepas sepatutnya date ngan doktor tu.. tp terlepas sbb patutnya kn dtg kul 11 pg.. tp kitorg dtg kul 2 ptg.. so kn wat ari len la plak.. kn tgu seminggu.. sampai la rini dia tertunda.. sepatutnya lepas 6-8 minggu pas bersalin ibu tu kena wat temujanji ngan doktor.. leni da lebih 2 bulan baru nak berjumpa ngan doktor tu.. sibukla kununnya.. hehehe...

mm.. nk kongsi sket pe yg dorang wat td..mm..sampai dlm 15 minit b4 kul 10 (janji kul 10pg)..tengok mak ai ramainya org tgh tunggu..dlm hati..hurmm lm lagi la ni nk kena panggil.. tunggulah kat situ sementara hero2 ni duk kyusuk main menan kat situ..bb pun tido aje kije nye... heh:). tak lama pastu dlm 10 minit .. nurse panggil ( x tau nk panggil nama ape kat situ) ..kejut gak sbb cepatla plak..selalu berjaman nk kena tunggu.. hepi..:) so..g la wat cek drh & amik tekanan drh..alhamdulillah..sume ok.. b4 tu kena wat urine test ( erm.. cam pregnent plak) x tau la knp.. so biar jela..x tanya plak knp kena cek urine tu.. ( x reti pun nk tya..ala..asal sehat oklah..) kendian b4 tu lagik.. ambil berat.. ala sedey nak ckp.. berat naikla.. x turun2.. ase macam da gumuk.. 47kg.. ritu b4 bsalin 57kg, b4 preggie plak 43kg.. 
mm bile la nk turun ni.. rase nafsu makan makin kuat.. pewut pun makin membuncit.. ke berisi..erk!!.. oh tidak! 
tak redy lagi... harap tak.. takut gak.. huhuhuhuu.. owhh... kendian...


pas cek sume tu dia suh balik tpt menunggu lagik.. kena tunggu agi.. nk kena jupe dr plak.. emmm.. ni yg mls nk ckp ni.. tunggu punya tunggu..tunggu.. dan tunggu2.. dekat kul 11 lebih.. emm nak dkt sejam menunggu.. da tersenguk2 kat situ.. apsal la lama sgt yek.. tp xper..da redy da biasanya kalu jupe doktor ni.. menunggunya la yang lama.. cek itu ini kdg kejap aje.. sabo ajela..lepas penat tunggu tibela giliran kite.. alhamdulillah.. ( penantianku berakhir.. yay..yippiii..:) ) pastu kn tgu lai seploh minit dlm bilik kt dlm tu plak.. alah..tunggu lagi... aaa... sabo2..

dipendekkan cite.. (mcm da panjang..hohoho) ,doktor dtg..salam2.. senyum2..dier tya ckp eng or deutchs.. (baik plak doktor ni..ehehe).. slalu dtg dr lelain plak..de yang ok.. de yg ko.. kli ni dpt yg ok..agak peramah sket.. oklah.. pastu dia kata nk cek uteres (rahim kot..).. nk pastikan da ok ke blm..mcm b4 bersalin.. lepas buka bahagian bwh g la duduk kat tpt cek dier.. atas kerusi yang berbaring tu.. kaki kena angkat atas.. sementara dia wat operasi menyeluk kat bawah tu.. aiii ni yang malas lg malu tu.. ( dulu time pregnant setiap bulan mmg kenalah..) ermm.. nila yg tak beshnye pregnant kat sini, kalu kat mesia biasanye cek ultrasound kat perut je.. hurm..sib baik dr pempuan.. so wat tak tau jela..releks.. dr masukkan alat tu & tengok kat monitor kom dier tu.. dia ckp semua ok.. good.. syukurlah.. :) settle..

k..pas siap2 sume nk balik.. dia de tanya..ada tak perancangan nk jarakkan kehamilan ke..mcm makan pil ke.. etc2..ade la lagi dia ckp ( lupe plak apebenda..) entah.. pastu ku try tanya psl implan.. oh dia ckp dia boleh wat kat sini.. proses wat tu dlm 10 minit je.. masukkan dlm lengan atas lepas siku.. sbb kejap je leh buat ase macam besh je.. pastu tanya la plak bape kos wat tu.. dr ckp beli implan tu kat apotheke ( mcm farmasi kat mesia..) harga dlm 120 euro.. kendian bawa klinik.. siap date.. nt dr buat.. dlm 300 euro.. ayakss..! mahalnye kalu campur jumlah sume tu.. ish.. mn nk cri duit tu..emm wat kat mesia la kot gamaknye.. cik abe ckp.. beli implan tu je..nt abg buat sendiri.. yelatu.. kalu doktor nak gak la suh wat..tp ni dr len la plak.. ;p.. kansel la nk masukkan implan kat sini.. so tunggu je la kat mesia nt kot.. tupun kalau taknak anak dlm mase terdekat .. implan ni leh guna dlm 3 tahun dr ckp.. kalau nk keluarkan benda tu awal pun bole..

tu la sket maklumat pasal check pas bersalin & info psl implan kat cni..
daaa.. ;-)

Asam Rebus Tumis


.



resipi amik kat blog cik mat ( tiffinbiru) ,saje je try masak ni sbb da lama pandang terung kat dapur tu longlai aje ..lamanye tak terusik sbb tak tahu nk masak ape yg besh.. kendian usha2 la kat blog cik mat nie cari idea nk masak aper..selalu je p sini sbb kat sni byk makanan besh2.. leh cuci mata sekali..hehe.. tq cik mat! resipi kat bawah.. ;-)



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji terung panjang (saiz besar)
5 ketul tulang ikan masin kurau
2 helai daun kunyit, disiat
1 kiub ikan bilis "maggi"
2 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
1 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
4 -5 biji cili padi, dititik
Bawang goreng, sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Terung dibuang kulit sedikit, dibelah dua dan dipotong serong kasar2 setiap belahan, rendam dalam air bercampur sedikit garam. Cuci tulang ikan kurau dan rendam. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan tumis hingga terbit minyak.
3. Toskan tulang ikan kurau masin dan masukkan ke dalam periuk, kacau rata dan tuang air (anggaran 700 ml atau ikut keperluan). Masukkan juga asam gelugor. Biar mendidih.
4. Tambah kiub ikan bilis, terung (toskan dulu) dan daun kunyit. Bila terung lembut, boleh matikan api. Rasa dulu jika perlu tambah garam. Kalau suka boleh letak cili padi sebelum dihidang dan tabur bawang goreng. Hidangkan panas!..

copypaste drp blog cik mat..tq!

Amrullah


.



p/s : alhamdulillah.. keadaan di gaza sudah tenang kembali sjk zionist xde kat situ.. tp kesannya sgtlah dasat.. & cerita2 sedey drp mangsa kekejaman yahudi sudah lama kedengaran.. walaupun hepi peperangan da berhenti tapi sayunya saat melihat gambar2 kanak2,kaum wanita dan para pejuang yang gugur syahid.. semoga allah membalas kematian mereka dgn syurga yg kekal abadi.. macam movie plak bile tgok gamba2 perang tu!!!.. 

tp ini bukan movie atau cerita lakonan kat tv tapi inilah realiti meyaksikan umat islam yang semakin lemah dan ditindas.. disamping para pemimpin negara islam yang terus bertelagah dan tidak bersatu.. ada kuasa.. ada harta.. tapi tak disalurkan di tempat yang sepatutnya, hanya mementingkan kepentingan masing2..  islam ada hanya pada nama..
 ajaran yang tulus suci semakin di lupakan...  aduh.. !!!

Ya Allah.. bilakah umat islam seluruh islam ini akan bersatu..  
apa langkah seterusnya yang boleh di lakukan utk membantu saudara seagama kita di sana ya..? terus mendoakan... & teruskan memboikot brg2 yahudi dan sekutu2nya..  BOIKOT!!! jgn tak boikot..!!


Izzah @ 2 months..


.


salam.. hi, 
nama saye izzah safiyyah..
papa & mama panggil izzah..
kadang2 mama panggil izzah ayuni.. sebab dulu mama nak letak nama ayuni biar sama ngan mama..
tapi papa tak bagi..sebab ayuni tu kan nama mama... cian mama izzah..
auntie & nenek kat kampung panggil izzah piyah.. piyah.. macam kelaka aje..
tapi tak ape.. sedap juga nama piyah.. he he he...
umur izzah dah dua bulan satu hari..
berat plak sejak 2 minggu lepas 4.4kg aje.. kuruskan..?
tapi pipi izzah cam belon gak.. tp belon kecik jek..
panjang izzah 55cm..
kepala plak 38cm..

hobi izzah suka bergayut ngan mama..
suka gak nyot3 ngan puting.. sukaa tido..
lagi.. suka senyum2.. kat sesape yg senyum kat izzah..
cute tak izzah cenyum??
tapi izzah tak suka sangat kalau abg2 izzah duk kiss3 izzah..
boleh penyek izzah dibuatnya..
tapi izzah sabar aje.. itu sume kan cooobaaannn....

tu jela perkembangan drp izzah kat cni..
bye2..!!

Daging Masak Merah Thai


.


Bahan-bahan ( 4 orang )

1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)- tak letak sbb xde..

Cara-cara

Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.

resipi sy copypaste drp myresipi.. drp jeezy x silap..:)
sedap sgt..teringat dulu masa di ktho selalu order daging masak merah ni..
walaupun rupe tak sama.. tapi rasanya..emm yum3.. sedap!!!.. mesti buat lagi pasni..
tak pedas.. anak3 pun suka..
mekasih kpd empunya resipi krn share resipi nie.. !

Faris..


.

- 16 jan 09 ..besday boy dgn keknye..-

beberapa hari yang lepas bermula lah operasi besar2an membuat kek utk si faris..
(kalau de kedai kek cam mesia kat cni..maunye order je..males nk membuatnye..hohoho) tapi demi faris gagahkan lah juga diri.. sbb siang tu a seharian jalan2 window soping kt bandar.. sampai umah da gelap..da letih teramat...
dipendekkan cerita.. lepas kodek2 resipi kek kat internet dgn bersemangat dan bersungguh2nye operasi dimulakan..

-
1st kek.. haziq suka -

sang ibu membuat kek sementara sang ayah pula tlg tengok2 beby ngan anak2 yg len... pas siap sume bahan tibe la time membakar kek.. sambil tu jenguk2 la gak dlm oven tu..konpuse.. apsal la x naik2 kek nie.. rata je memanjang.. tak kembang.. x kecut.. sama je rupenye cam rupa mula2 masukkan dlm oven tu.. huhuhu.. tak sodap ati la pulak.. then naikkanla suhu die tahap maksima.. pehtu tinggalkan kejap ke bilik utk tgok si beby sambil2 rehatlah kijap..

dlm 5-10 minit..g balik ke dapur..tgok laa.. da berasap dapur aku !!!..
terkejut gabannn... ! bau kek pun yg mula2 tadi sedap je baunye dah bertukar len macam plak bau dier.. adeh.. kek hangit la pulak... bile tgok kek tu..alaa.. x semangatnye rase... down le skett.. soday pulak.. bhenti kijap..tenangkan hati & perasaan.. (dah la sepanjang masa si haziq sik duk tanya da siap ke mama.. da siap ke mama.. siap ngan sudu2 kat tgn dier..tak sabo nk makan le tu.. adehh bertambah tekanan kali ni.. huh!) huwaa...

tapi alhamdulillah..siangnya tadi mokcik da prepare beli tepung kek yang da siap nye..(kut2 kalau tak jadi ke kek yg nk dibuat..huhuhu) tepung ni da siap bahan2,
cuma tambah butter ngann telur je.. berbekalkan sisa2 semangat yang ada time tu.. semangatkan diri gak utk wat projek kedua mlm tu... utk anak tersayang.. yelah setahun sekali je sambut besday..takkan nk give up kot.. tidak sama sekali!! (kobar2 semangat la plak time ni..heh!! ) mmm.. time membakar kek kedua tu tengok.. nampaknye cam menjadi kali ni.. (lega hati..) fuhhh...!

-
2nd kek ..menjadi.. yess!!! budak2 dlm gamba ni suke sgt interprem.. tak kuase nk layan! ;p -

ni la rupe nye.. kek yang kedua.. boleh la. asal de kek.. rasa dia pun ala2 secret recipe..eceh!.. cuma bahagian toping dier je tak semewah macam kat secret recipi.. boleh la ye faris.. asalkan ade & buleh di makan.. sedap per! sambutan kali ni tak macam besday b4 ni.. ajak kwn2 saar mai makan ramai2 kat umah.. tp sbb sume da jauh... ( baru pindah kan.. ) emm kenalah sambut sefamily aje.. nak wat gana.. takperlah.. asalkan sume gembira.. tu je dulu.. chowww cincauuu!!

papa ngan mama banjer faris makan askim.. (ke mamanye yg nak sgt..huahuahua :p)..
takpela..bukan slalu.. ngehngehngeh.. kan papa kan.. ;p~



Perut Masak Lemak Cili Api


.


babat atau bahasa melayunye perut.. sepanjang 2 tahun duk kat sini.. 1st time ni la jupe babat..yang beshnye babat kat sini da bersih.. kaler putih lagi.. bau pun ok.. so tak lah susah sgt nak membersihkan benda ni.. mm.. mula2 tak tahu nk masak per sbb bahan yang de x cukup.. kendian..ala bantai ajelah masak lemak cili api.. sedap je!.. resipi cam masak lemak cili api biasa.. cuma ganti ngan babat tu jer.. :).. cuma kalu de rebung letaklah.. cni takdok stok..erm.. x perah pn beli rebung.. sedap ker..? hihi..

sesape yg nak try tu..leh la kodek resipi kat myresipi.com .. byk resipi leh guna.. sekian ..mekasih.. :)


Tag From Izu


.


aisey..lupe plak de tag dri izu..lama da ni.. ya ampunn.. duk sibuk melayan perasaan anak2 je..hohoho.. ok ke cik izu.. hrp masih valid lagi.. boleh kan..? ke cik izu da bersalin.. lom kan.. so leh la baca.. hehehe.. jom!

Let's answer the tag questions:


1. Pernah menyambut tahun baru?

- cane nk sambut tahun baru..oh ye bru2 de sambut,tp time tu tgh kul 6 ptg nk tunggu doblas malam ..mata tak larat dah.. isyak pun dkt kul 7.. kalau tgu kul doblas malam ala2 mcm kul 4 pagi.. tak kuase mokcik!!..

2. Tempat yg anda sll pegi utk menyambut tahun baru?

- selalu duk umah je..takde kemana.. klu rajin duk depan tv..tengok bunga api..huhu

3. Apa yg anda buat di pagi tahun baru?

- tido agaknye..

4. Apa yg anda suka apbl tibanya tahun baru?

- suka tengok bungaapi, buat2 azam baru gaklah..

5. Anda percaya dgn azam tahun baru?

- bile2 pun bule berazam..cuma time ni spesel sket sbb alasannya tahun baru..kena sume baru..huahuahua

6. Senaraikan 3org yg ingin anda dekati tahun baru ini?

anak3, suami gak dan kawan2..

7. Senaraikan 3org yg ingin anda singkirkan tahun baru ini?

-hmm mcm tak ada..:p

8. Pernah tak azam tahun baru anda tercapai?

-tiap kali hujung tahun..lupa da azam tahun baru lepass ..hihi

9. Azam anda tahun lepas (2008)?

- nak jadi isteri solehah kot.. tapi perangai macam same aje..huhuhu..;D

10. Azam anda tahun ini (2009)?

-nak mulakan bisnes sendiri..tapi tak tahu nk bisness aper.. & nak hepi selalu ...heheh..

11. Senaraikan 7 org utk di tag kn?

Mood baik rini.. takmo tag sesape..takpekan izu.. ?;)

hurm..


.

... aku bisa sembunyikan sedih ku dalam terang matahari

... aku bisa menahan tangis ku dalam banyak nya sibuk ku

... aku bisa merasa berkawan dalam gurauan teman 2 ku

tapi...

betapa aku tak dapat sembunyikan..

sedih ku dalam malam..

tangis ku dalam doa...

dan sepi ku dalam sendiri...
p/s : tq orangeaza.. ;-)

Hepi Besday Faris :)


.



alhamdulillah.. tak sangka cepatnya masa berlalu..
arini Muhd faris Saufi dah 3 tahun.. yayy!!

- faris (big pict), haziq & izzah-

semoga anak mama ni membesar sihat gembira & menjadi anak yang soleh..
mungkin nanti nak buat kek utk faris.. sbb dier ni mmg suka makan kek..
roti dan seumpamanya.. teringat dulu..lepas beberapa hari lahir cukur rambut..sampai setahun rambut tak tumbuh2.. botakkk aje... tengok kelaka jer..cian kepala sejuk duk tpt sejuk xde rambut..pas setahun bru rambut nk lebat sket... hihihi..
meh tengok wajah2 anak kesayangan mama ngan papa ni sehingga usia mencapai 3..


leni faris sgtlah aktif.. ikut si abg dia lah.. duk melompat2.. berlari2.. bile jalan kat luar lg lah.. sokmo nak jalan sendiri.. kdg2 time lari2 slalu kedebup.. jatuh.. takde angin takde ribut pun.. jalan pun rata jer.. tergeliat kot.. tapi takpe.. anak mama nie kuat & macho..!! ( kuat menangis gak tuh..huhuhu)

- faris drp beby sampai umur 3 -

p/s : izzah lebih mirip ngan payish lah..hehe..
hurm..kali nie macam takde adiah.. mama ngan papa ngah kering kontang..hehee..
apepun mama sayaaaang faris!!!!

We Will Not Go Down


.



WE WILL NOT GO DOWN

(Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Source : Michael Heart

http://kalamkalbu.wordpress.com/

p/s : kekiri tak kena..kekanan tak kena..resah hati gelisah.. sedey. yg teramat.. kenapa ya.. tak mampu.. mood tak menentu.. memikirkan keadaan di gaza.. bilakah akan berakhir.. apa yg mampu dilakukan..? aduh..susahnya hati.. + dgn keadaan semasa.. ya allah..bantulah...


Award fr Izu ..


.


1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.


2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.

izu.. mummy kpd zahin yg cute lagi cantek itu.. zahin nak dapat adik lagi.. :) dulu ms kenal izu duk kat uk.. tapi leni izu da balik mesia.. & bakal dtg ke europe lagi kan..?? hehe.. 

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri
suke travel gak cam izu.. (- ^)  makan ^ - shopping^ - surfing #
music ~ ^ - tido..zzzZzz  (ble berpeluang..huhu ) - floWers ~
tv- bola..  -  ngemas (*v*) , - main ngan izzah !! ~

4. Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda
- kak kin.. - ummuwafi  - mimi  - cikmin - zueherwan

p/s : tq izu !!! ade lg award ..anta sini eh..ngehngehngeh ;p


Ayam Percik


.

bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 sekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

p/s : mls nk tulis balik..so copypaste resipi dr yani di MY.. kelate style, resipi asal kuah dier pekat tp wat ni x pekat. plak tu tak letak tepung beras sbb stok abis ar.. tp still sedap.. teray lah kalu nk tau rase dier.. ;)

Tag drp kasehabadi :)


.


Maaf ye Cikmin..baru berkesempatan nk jawab tag ni.. b4 ni sibuk menyesuaikan diri dgn suasana yg baru.. eceh!.. harap cikmin tak marah majuk yer..(cayang cikmin!! .. :)

"The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tagged 5 people."

1) Next year i'm..


2) I really want to go to...

istanbul..


3) My favourite place




4) My favourite thing..

( suke x semestinye ade.. hehe..)

5) My Fav Drink


6) My fav food




7) My fav color



8) I live in

Homburg..

9) I was born in

HTAR, Klang

10) A nikcname i had

iu ( ntah logo aper ni.. huhuhu)

11) My College Major

MIS..

12) My Bad Habit


13) My Hobby


14) I Wish


siap..yey!!.. dengan ini saya nak mengenakan mengetag ..jeng3..
- mimi! , - izu.. , - ctkusut.. , - zue herwan.., - kak kin.. ;)
wat taww.. kalau tak wat saye majuk kalau de masa je ..hehe....

Snowy day n acik nina cayang


.

Dah empat hari ade snow kt cni.. sebenarnya snow da stop sjk kelamrin.. cume tak cair2 lagi.. ari 1st snow turun cik abe, aku ngn anak2 sibuk wat snowman (mokcik tukang perati je..huhu) ..tp snowman tu tetap stay je takmo jatuh2 lg sampai la ke hari ari ni.. wpun cuaca sgt cerah & matahari menyinar panas namun suhu sgt sejuk.. smlm suhu je da -8, busan kat umah .. tp sbb sejuk sgt kat luar tu terpaksa relakan aje duk kat umah ni.. kdg2 bile kuar tu nyesal rasa kurang seronok.. sik pk kenapelah kuar rumah td.. sbb x tahan dek sejukk.. beku mokcik ni..huahuahua..

- time acik nina sampai d epot frankfurt -

Arini izzah dah 47 hari ...
beberapa hari ni mama ayuni agak sedih kurang gembira sbb acik nina(adikku, haziq faris panggil acik nina) da balik ke kg beberapa hari lepas..(3hb pulang ke mesia) so takde kurang sorang teman untuk berborak.. (bukan lah bermaksud dgn cik abe takleh nk berborak..) tapi perasaan tu lain sket.. borak pempuan sama pempuan len sket dgn laki2.. ( bukan ngumpt ekk..) lg2 adik sendiri.. plak tu yelah kat sini da lebih sebulan adik duduk menemani keluarga kami.. dah terbiasa bersama-sama.. serumah bersama.. masak sesama.. makan sesama.. mandi sesama.. gelak sesama.. nyanyi sesama..tengok tv sesama.. main sesama .. sume sesama.. mesti acik nina pun sedey sbb dah biasa sama-sama haziq & faris ketika mama diorg berpantang .. duk sebilik.. tido sesama.. entah kenapa diri ini asyik teringat aje pd adik ni.. terbayang saat suka duka bersama.. sedey pulak rasanya... hati pun jadi berat aje.. cam kena tinggal pakwe suami aje..hohoho...

- time acik nina kat umah ngan kekanak nie-

insya allah.. lama kelamaan perasaan ni akan pulih kembali... bukannya tak jumpa lagi kan.. insya allah ada rezeki leh jupe lagi.. alah.. setahun setahun lebih je lg lagi .. tak lama pun kan.. (ayat memujuk diri..) lagipun ada teman tersayang dan anak2 menemani di sini.. bukannya duduk sorang2.. ceria2 lah selalu supaya tak sedey hati (acik nina pesan..hehe) ..

- time acik nina nak balik mesia -

alhamdulillah.. leni adik da selamat sampai di mesia.. insya allah dah meneruskan pengajiannya di utara tanahair bermula minggu ni ( da
ponteng terlepas kelas seminggu tuuu sbb boleh stay lama sket kat sini )..emm.. apepun.. semoga sem ni akan memberikan kejayaan yang lebih cemerlang buat dirinya.. amin...

- time acik nina jalan kat bandar homburg-

p/s : terima kasih yer dik sbb selalu membantu time kt umah ni.. menjaga haziq & faris semasa dlm pantang &
tak berpantang ritu kendian tlg menyettelkan kerja2 rumah, hihi (berkilat umah ni ade ko..hihihi) maaf yek kalau terkasar bahasa & tersilap bicara tanpamu mungkin mama ayuni tak sesihat arini sbb asik nak jadi macam Gorila kurang sabar je bile tengok budak yg dua tuu bergaduh. Untuk pengetahuan mama ayuni ni memang kuat emosinya.. harap maklum.. hehehe..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails