Archive for February 2009

Rojak Buah


.

1st time wat benda ni sendiri..
ni pun cik abe yg duk mengidam dr dulu..
lamer da nak buat tapi bahan tak cukup je..
penyakit M pun melanda..
ape pun pokcik suka hasilnya.. ;)
sambal dier wa tiru kat myresipi.com
line jem la nk masuk itu site skang..
so.. Lu olang.. 
cariklah sendili..muahahaha..

Izzah @ 3 months..


.

hi.. arini izzah da 3 bulan & 5 hari..
berat plak 5.5kg..
perkenalkan kawan baru izzah..
abg haziq kate nama dia doly..
kite tengok saper yang paling besar nanti..
sape yang paling cute yer..
izzah ke doly?


izzah da pandai taknak senyum kat kamera..
so mama dier kena sorok2 kan sket kamera..
bile dia tertengok kamera je berkerut2 dahi dier..
takmo senyum dah..
kenape yer..

Nasi Beriani Udang


.

NASI BERIANI UDANG

Bahan
500 gm udang besar [bersihkan ]
1 kg beras bathmati
1/2 cawan lobak merah [potong dadu]
2 biji buah tomato [potong dadu]
5 cawan air
1 cawan susu cair
3 s/b minyak
3 s/b minyak sapi
garam 

Bahan tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng rata.
3. Masukkan udang, buah tomato, lobak merah dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan air dan susu cair. Masakkan saperti nasi biasa.
5. Bila dah nasi kering, kacau rata [gemburkan] dan biarkan kering lagi.
6. Hidangkan dengan salad atau acar timun. 

updated 9 march 09 - rempah beriani kak hanieliza lupe nk letak..
kite pun tak letak x tau.. hihi tapi tak guna pun still sedap..

copy paste drp http://hanieliza.blogspot.com/
two thumbs up!! hehe
oleh krn stok udang tinggal seposen..
gue tambah ayam sket.. besh! 

Kek Gula Hangus


.



basic guna bahan utk buat kek gula hangus...
tapi nampaknye atap dier je yang hangus..
patutnye byk rongga-rongga pada kek tu..
tapi sebab tak perap lama kot.. so dia tak menjadi sangat..
takpe..kalau rajin lenkali buleh buat lagi..
berusahalah!!

p/s : 
makin malas nak buat kek.. yang buatnye rajin ..
tapi yang tukang makannye dah tak rajin makan..huuhuhu

Ketam Sambal


.

rendam cili kering dgn air panas agak-agak da lembut..
buang air & blender cili kering tu dgn sedikit air..
masukkan bawang merah & bawang putih utk dikisar sekali..
juga sedikit belacan & ikan bilis..

tumiskan bahan-bahan kisar di atas..
masukkan air asam jawa sket
garam secukup rasa & gula bg lebih.
masukkan ketam.. gaul rata & tutup atas kuali dgn penutup ..
tunggu hingga agak2 nak masak..
pecahkan telur ikut suka nak berapa biji..
gaul rata sehingga masak..
makan ngan nasi putih..  selesai..;)

p/s : resipi mak & telah di modify dgn menambah telur.

Gift n Tag


.

cyber gift from cikmin.. cikmin kate suh amik.. kite pun amiklah.. tak 
malu nieee.. hihi..

wokeh.. yang kedua..
tag daripada hana.. lama da nampak tapi baru berkesempatan nk buat.. biaselah makin bz sket ngan kije-kije & masyarakat dlm umah ni..plak tu ade je yang jelesss bile kite stat duk depan kom ni.. mula la radio berbunyi.. macam2 siaran ade.. mokcik ni pun bile dah ponin da takleh nak wat kije lennn..uhuhu..

susah gak nak duk mengigat peristiwa 5 tahun yang lepas.. boleh la ingat sket2 .. 
refresh balik leh jadi kenangan di masa depan.. 

1. What were you doing 5 years ago?

tahun 2004

- ade kat jb,duk taman sri pulai..ngah final year study n grad tahun ni gak.. 
dah kene extend nie..huhuu
- dapat cahaya mata pertama bulan febuari,hospital pasir gudang, JB..
petangnya balik berpantang ke Klang
- 2 minggu lepas tu balik JB balik ..ikut abe..tak sanggup berjauhan lelama.. 
so pantang sendiri..(tp cam x berpantang..makan sukati aku je..heh!)

Tahun 2005

- masih kat JB..tapi dah pindah ke rumah sewa baru kat taman pulai indah.. lebih luas dan selesa.. rumah pun baru.. tapi jauh sket daripada UTM.. tak tahan kos minyak tinggi sangat.. tapi tuan rumah sangatlah baik.. orang jb gak.. melayu.
- pregnant faris pula... ;-)
- start keje kat ppips utm..kak adibah yang rekemenkan..alhamdulillah..seronok kije sini.. sehari b4 tu dpt keje kat cc kat taman U.. pagi sampai petang..
- 1st time haziq masuk nursery.. dalam UTM, seharian langsung tak makan dan minum..sbb masih BF.. umur baru setahun..sangatlah kesiann...berat badan pun jatuh ...tak besar2..

Tahun 2006

- alhamdulillah..selamat melahirkan faris bulan Januari di Hospital Sultanah Aminah.. ;)
- petang tu juga balik ke Klang berpantang..sama cam kes haziq..hee.. 
tp kali ni berpantang cukup hari..hihi
- tengah tahun pindah ke rumah kelamin Kolej Perdana, UTM
fully furnished.. tingkat 8..wooo... 
tiap petang g tasik tgk ikan talapia.. kadang2 curik2 mancing kat tasik.. 
kantoiiii!!! ;p hahaha..
- hujung tahun dapat abe dapat offer sambung study kat jerman. 
macam tak percaya boleh p ke tak je sbb time ni banyak benda nak kena settlekan.. 
samar2 lagi boleh keluar ke tidak.. macam bermimpi..
- alhamdulilah.. berkat usaha & bantuan supervisor kat sini.. Allah permudahkan.. 
mimpi jadi kenyataan... ;)
- 2 Dec sampai pertama kalinya di bumi jerman..;)
- hujung bulan 12 baru nak berjinak- jinak berjalan.. destinasi pertama.. Strassbourg, 
heidelberg, bersama rombongan cik kiah saarbruecken..& Luxembourg.
- faris tak sampai setahun lagi.. rambut botak tak tumbuh2.. pandai berjalan di sini.

Tahun 2007

- 1st time dapat merasa duduk diperantauan memang menginsafkan..sedey duk jauh drp mak ayah..b4 ni jauh gak tapi taklah jauh sangat cam time ni..tapi time ni ramai kawan2 di saar..kawan2 ramai pengubat duka lara..hihi
- 1st time dapat pegang snow
- 1st time pandai jalan2 jauh sendiri (mit family)..merasai keindahan bumi europe..
- 1st time join abe g conf..kat Lyon, France b4  tu nyelam ke Paris dlu..hihihi..
- 1st time balik mesia setelah hampir setahun tak jumpa ngan family member.. NOV,seronok gilerr... balik sebab ada urusan yg sangat penting.. pastu cik abe ada conf kat taiwan..3/4 hari.. aku ditinggalkannnnnn..huwaaaaaaaaaaaaaaaa!!! nak ituuttttt....sob2..!!
- 1st time sampai Langkawi.. dgn sume anak-anak.. seronok sangat2.. panasssss sgt la kat sana.!

Tahun 2008
- 10 Jan balik jerman balik.. teruskan perjuangan...sob..sob..
- Feb g austria main snow, mac jalan2 UK, april..masuk hospital... bleeding.. 
10 hari tinggalkan anak2 duk spital sendiri ngan bb baru dalam perut..cian mak buyung..
tula lasak sangat berjalan.. huhuhu
- bulan 5 rehat je kat rumah.. tak jalan2 takut bleeding.. buhsaaannn!!!
- jalan kat andalusia.. beshnye panas..
- cik abe attend Conf kat Kanada seminggu.. sendiri lagi!!! 
sib baik ade anak2..! huwaaaa...
- tour dlm jerman ..
- lahirkan izzah 23 Nov.. alhamdulillah.. ;0)
- cik nina dtg jerman..jaga mak yang dah tak buyung.. ;p~!!

2.What were the 5 things on your to do list today
- masak,homeskul,masak, makan..tidooo.... aci tak..? hihihi..;p

3. What were the 5 snacks that you enjoy
- erm..kite suke gak makan snack2 ni.. walaupun tak elok..kadang2 layan jek..cam twistis ke..potato chips ke.. macam2 jajan..sampai da tak ingat sebab lama dah tak makan..heee

4. What are the 5 things that you do if you are a billionaire
- nak wat masjid
- nak beri mak ayah
- nak melancong & melencong serata dunia..huhu
- nak shopping..hihi..
- nak derma pd yang memerlukan... amin.. ;)

6. Who are the 5 person you wanna tag
zueherwan
ummuwafi
kak kin
misshannan
ctkusut

Choclate Slice Cheese Cake


.

resipi copypaste.. 

Bahan-bahan ( 5 org makan )
Bahan A:
1 cwn minyak jagung
1cwn susu segar
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn gula perang
3/4 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat manis
5 keping slice cheese
Bahan B
2 biji telur
1 1/4 cwn tepung naik sdr1 sudu soda bikarbonat
1/2 cwn air panas


Cara-cara

Bahan A dimasukkan dalam periuk dan masak atas dapur dgn api sederhana. Kacau hingga sebati. Tutup api dan Biarkan seketika
2 biji telur tadi dipukul hingga kembang.
Masukkan adunan bahan A tadi kedalam telur, pukul rata.
MAsukkan lebihan bahan B , pukul rata lagi.
Masukkan dalam acuan plastik (utk masak dlm microwave) dan tutup dgn plastic wrap.
Bakar dl microwave selama 10 minit. * Boleh juga dikukus atau dibakar dalam oven biasa.
Setelah masakbolehlah diletakkan topping coklat

topping tu pakai resipi kak jo - 
400ml whipping cream + 1/3 cup icing sugar - 
beat sampai berkrim & hias atas kek..siap
hias ikut suka.. time ni tgh kepenatan ..so hiasan dia pun ala2 kepenatan jugak ;p
tak lawa.. tapi sedap.. 
masuk bakul angkat sendiri ...
hihik..

Spongebob Marble Cake


.


sedap mokcik wat kek marble ni.. 
tak cukup kaler nak wat spongebob.. hihi
hentam jer pokcik hias guna bahan yang ade..
resipi kek.. boleh tengok sini..

hiasan atas :
-kaler kuning ;- guna white choclate
- coklat :- guna choclate masak
- merah ;- guna white choclate yang di sirapkan kaler merah
putih :- guna whip cream.

Lasagna


.

nyum..nyum... jom makaaan..

resipi lasagna klik sini tq kak jo! chat laterr..ihiks.. ;p

Birthday Boy


.


a : jom jalan-jalan jom.. beli menan...
(haziq bukan main seronok lagi.. sambil duduk dekat2 ngan papa..)
b : haziq nak menan ape..?
haziq :  haziq nak.. robot lima..  (sambil mengira dgn jari..), nak bas ikat.. nak spongebob..
b : ishhh.. mana boleh banyak-banyak.. satu aje!!!
a : adeihhh..kopakk lahh...!!.. penin pale....


 robot lima tu maksudnya transfomers yg de umur 5 tahun.. sib baik bukan lima bijik robot.. pheww..!! kalau tak bankrap ler mak ayah dia ni..huhuhu!  sebab aritu mintak kat kedai tak dapat.. yg bas plak bas jenis besar yang berikat-ikat tu.. meraung juga sbb tak dapat aritu.. bergema lah kejap pasaraya tuuu.. 
kesian... tp sabarkan ajela.. kenalah tunggu poket full dulu.. 

erm da besar.. macam-macam keinginannya.. kalau boleh semua mainan dalam kedai tu kekanak ni suka..uhuk3.. nantila.. tunggu mama bukak kedai menan bolehla haziq beli menan tu kat kedai mama.. free aje mama kasik.. hahaha.. 
rasanya besday b4 ni tak pandai lagi buat whistlist..
 leni berjela-jela pulak whish list dia.. adeihhh.. ;p

alhamdulillah..  adelah rezeki anak-anak..
 dapatlah benda yang dihajati tu.. tak sampai hati nak tengok sedey je sbb tak dapat apa yang disukai.. kira adiah untuk besday kali ni lah..  haziq leni da pandai membaca ABC, alif ba ta..tapi tak khatam lagi.. boleh mengira sampai 100 (10,20..100)pandai operasi campur yg simple.. boleh baca doa makan.. (asyik makan je..!!) pandai mengemas.. pandai jaga adik2 dia.. pandai berkawan..  bukan mudah nak mengajar anak-anak rupanya.. sakit kepala kadang-kadang .. 

yelah nak kena perhati sume anak-anak, yang sorang tu nak kena belajar..  yg sorang lagi nak wat benda lain.. & sorang lagi duk melalak.. adoiii!! dgn kerja rumah, memasak & tanggungjawab yang lain.. kalau di mesia maunye nak masukkan sekolah je.. 
bolehla berpoya2 kejap.. muahahaha..
tapi takleh la nak fikir seronok je.. tanggungjawab kena diteruskan.. sob..sob.. 

- thomas aqua dodle xxl drp mama & papa

mama buatkan 2 biji kek untuk haziq.. sebenarnya nak wat satu je.. tp sbb takut tak jadi tulah jadi dua.. utk backup la kunun.. mana tau geseng ke.. (memang geseng pun..huhuhu) tapi tak la horror sangat.. makeup2.. nampak sedap lah sikit mata memandang.. hee.. satu tu wat choclate cheese cake & satu lagi wat spongebob marble cake.. perrrghh.. macam gempak je bunyi dia.. segempak rasa dia.. pera -saaaan.. !!
kihkihkih..

wat gak la donut sket.. ngan donut ball.. cam biasa je topping dia.. 
boleh laa... resipi b4 ni da post.. tp guna short cut je.. masuk bahan-bahan dlm breadmaker.. pastu keluarkan bg naik dlm sejam..lepas tu tepuk2 buang angin.. lepastu buat bentuk bulat2..lepastu biar jap.. lepastu goreng.. lepastu boleh la hias2.. lepastu..apelagi.. leh la ngappp!! ;-)


p/s : resipi kek..kita cite kat next post.. ok!


Nasi Tomato


.

resipi boleh tengok kat sini
dan sini

Puding Roti


.


Bahan-bahan ( 4 org mkn )

5-6 keping roti
250 ml susu uht@ fresh milk
150 ml whip@fresh cream
3 biji telur
60 gm gula castor
60 gm cheese
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream, cheese and esen vanilla dan pukul sebati.susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.lapisan roti dan lapisan adunan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 25 minit.(ikut oven masing2)

p/s : salah satu cara nak menghabiskan roti yg dah nak expired.. mudah & sedap.. ! tq share resipi.. @ myresipi.com (lupa sape empunya resipi..ambo cari tak jumpa..huhu)


Tag


.


lama la pulak tak buat keje tag ..
demam tag da kembali ke..?
ape-ape pun syok jugak layan tag ni..
lagi-lagi hari minggu yang canteek ni..
jom la layan aje.. !!

keje dia gini :-

Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
Go to the 6th picture in that folder.
Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they have been challenged.

gamba tu adalah gamba adik kite time dia mai sini 21 nov lepas..
jadi bibik tak bertauliah kejap.. tp bole nyelam sambil minum air tu..heh!!
hepinye dia sebab dpt pakwe kawan baru (mat jelemen tu... ) time kat atas flight..
rindunya kat acik tin ni.. mesti dia ngah bz bersengkang mata kat utara mesia tu..
cinn.. sume kirim salam kat ko.. hahaha..;p

eh.. de syarat last tu lah.. ni yang besh ni.. dgn ini mangsa seterusnya adalah..

kak gee empunya dua anak dara yg cute sangat2..
izu yang tengah sarat nk tunggu masa bersalin.. good luck izu!
zueyie ..pun tengah menghitung hari kelahiran..
zueherwan.. yang tgh preggie gak.. tapi due lama lagi kan..leh la wat tag ni..hihi
mummy hasya.. ibunda hasya dan syahir..;)
ummu wafi.. seorang mama yang tabah melayan karenah non fichita nye.. he he..

p/s : kak fidah.. lenkali saye ade tag saya kasik akak ok!!..muahahaha ..

Award


.









Banyaknye award kali ni.. tq buat kak gee yg sudi memberikan award yg comel lote ni.. 
ada rezeki len kali panggil lagi yek..ihiks..;p
nak berikan gak award ni kat..
ummuwafi, kak kin,cikmin,kak baiti,sarah,mummy hasya,ummi zahin,zueyie,zueherwan..
ina,nuha, mimi.. dan semua yang sudi mengunjungi blog ni..
gantung ye kat rumah memasing..bagi lawa lagi rumah..hehe..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails