Archive for March 2009

DST & Laksa


.


arini nak masuk hari ke 3 org2 disini menganjakkan kedepan sejam jam. so beza waktu di jerman & mesia drp 7 jam telah menjadi 6 jam.. spring da start..cuaca makin panas & siang makin panjang.. waktu kerja pun makin panjang sbb si dier kata hari tak gelap lagi..tak dann la nk balik awal2..hohoho,

teringat dulu nanti akan sampai satu tahap isyak dekat jam kul 12 mlm & subuh masuk jam 230am, boleh bayang betapa lamanya hari nak gelap.. so pastinya para ibu akan menghadapi masalah utk menidurkan anak2 mereka kerana anak2 akan mempersoalkan tentang hari yang tak gelap2 lagi knp nak tidoo..huhu.. 

tapi kalau berjalan time ni besh jugaklah kan sbb siang lama..so kaki lebih jauh la nak melangkah..
untuk keterangan lebih lanjut mengenai anjakan jam ni sila tengok sini DST

kali ni nak share lagi resipi laksa sempoooii perantauuu ni...

Laksa perantau cik dillhanim :D

sebenarnya b4 ni da pernah buat.. 
tapi sebab lama da tak buat so publishkan la lagi kat sini..
mudah nak membuatnya.. hanya guna tuna dalam tin..
 sebab nk cari ikan fresh kat sini memang la susah.. & mahal.. guna tuna pun  besh jugak..

bahan-bahan :

kisar bahan : bwg besar , bwang putih , belacan, cili kering
kisar tuna takyah halus sangat

masukkan sume bahan dalam periuk..
tambah air secukupnya.. nak pekat ke cair ke..ikut suka lah(pekat lagi besh la)
masukkan asam keping & daun kantan ( kalau ada/suka..) tak letak daun kantan pun takpa.. 
tp asam keping kena letaklah..
perasakan dengan garam ,gula & perasa..
tunggu mendidih & pekat sket..siap..

mee laksa yg da siap direbus..
masukkan kuah & hias ngan timun dihiris kecil, bwg besar, cili api, nenas & telur.

mudah kan.. & ekspress lagi :D

Fried Banana


.


kalau kat mesia sure tak heran nengok benda ni.. tapi kat sini susah woo nak dapat pisang tanduk.. ni pun cik huby yang jupe kat kedai asia vietnam (kedai nila satu2nye kedai yg slalu kami selongkar tuk cri brg2 drp asia..huhu tp pasni takyah beli da kat cni sbb da dpt byk harta karunnn ..hihi) ..beli sebijik je, 1 euro.. erm.. cam mahal.. saiz dier takla pendek atau panjang sangat..sedang-sedang aje.. dalam 12 inch kot.. heh!

cara masak (pisang lain pon leh guna ye ) : 
tepung gandum di add dgn tepung goreng pisang adabi sedikit
tambah garam sket & air..  bancuh semua bahan, agak2 lah kepekatan dia..
 celupkan dengan pisang tadi & dimasukkan ke dalam minyak yang panas..

p/s : pisang goreng ni utk ustazah ..saya pos guna internet..:D


Tag : Hajat aka Whistlist


.


terbantut hajatku pagi ni utk berhibernasi sekejap drp duniya blog ni.. dek kerana menerima satu tag drp cikmin yang jauh dibenua sanaa... hohoho.. tq cikmin.. mekasih cayang kat sy.. ;D ..
siap kena check tu..ish3.. takut ni kalau x buat..hehe

time anak & kekaceh masih didunia mimpi tuu baek ambo jawab tag ni cepat2.. tp Macam da xde ape2 nak minta.. sebab da terlalu byk yang dikecapi sekarang.. Alhamdulillah ;D tapi alang2 di suruh wat whistlist ni.. mana la tau dpt nanti kan..kire rejekii lahh hihihi.. wokehh jommm tengok..!

The rules are:
1. Make a list of what you want on your birthday 
2. The list should be 10 numbers 
3. Give it to 10 frens of yours

1.  puasa & beraya di tanah suci
2. kite suka gak ngan iphone..nakkk..! hehe
3.  nak flavor wave oven - tapi microwave lama nk watpe ye..huhuhu
4. DSLR.. sure dia garu paler dengar..;p
5. MIXER Bocsh.. nak rajin wat kek..hee
6.nak laptop saiz bwh 10 inch ..viao ke..hohoho..( sure dier suke gak ni ;D)
7.Nintendo DS versi baru kaler pink
8. PSP versi pink (7 & 8 mcm tak sesuwai utk ibu anak 3.. blh di abaikan..heee)
9. video cam. 
10. nak happy & bahagia together.. forever.. dunia & di luar dunia..Amin.!!!! 
kalau tak dapat yg kat atas tu pun takpe lah.. ayat sedeyyy  ...

okeh sy nak tag... kak hnyhar,kak ummu wafi, kak kin, kak baiti, muun, najwa, mat rafity, zueyie, zueherwan & izu!! selamat ye yang lainnn... :D

p/s : whistlist utk perhatian suami aje.. tp kalau kenkwan offer nak kasik..
amat di alu-alukan..ngeh3..

Cuci Poket


.


Lokasi Kejadian : 
Zweibrucken Outlet Designer (ZOD,  Zweibruecken)

owh.. daripada stad homburg kena naik bas R7, direct bus mengambil masa dalam 40-45 minit..

outlet ni luas.. so sesape yang nak p kena kuat stamina ..kalau tak semputtt nanti..
antara kedai-kedai glamer yang terdapat dlm outlet ni ie ESPRIT, ADIDAS. FOSSIL. NIKE. PUMA, Kanggaros, SWATCH, branded jeans, seluar sleck entah apa2 lagi ntah.. barangan dapur cam TEFAL ada gak.. ada lagi & tak ingat la sangat nama dia.. banyak gak la diskaun % dier..

- bersama hasil mencuci poket - 

sekiranya anda gemarkan barang-barang branded tapi murah.. sila la ke outlet ni.. memang bestlah.. tapi kan.. yg paling sangat ter murah tu kat kedai esprit.. bayangkan.. kalau kat kedai harga 60 ++/ 40++ boleh dpt dlm 5 euro or 10 euro.. ha.. sape yang taknak ..( perhatian : sila jangan convert kpd rm yer.. :D)

- ada gak tpt main kanak-kanak & tpt tunggu bas-

p/s : 
sila bawa wang secukupnye bila ke sini,sure rambang mata.. 
tapi jangan risau.. kad kredit diterima..hohoho
pastikan bekalan makanan pun di bawa bersama sebab harga makanan kat sini leh tahan la jugak.. ;D

Award & Tag


.



- drp umah zueyie -


- suka gamba2 ni.. wa amik kat blog izu.. tq izu!!! - 


ni plak tag & award drp cikmin yang baik hati :D


5 things in my bag:
- $
- kamera
- diapers n sekutunye
- pasport
- speck

5 things in my wallet:
- $
- ic ,kad & sekutunye
- gamba kecik

5 favourite things in my bedroom:
- biase la katil tpt tido
- meja study - tpt bertenet
- buku & majalah2
- tv
- my laptop

5 things I wish to do :
- menjadi pendidik terbaik utk anak-anak.
- nak jadikan umah lawa
- beraya di kota mekah..x tau la bile..
- jalan-jalan turkey
- jalan-jalan tengok tulips hihihi

5 things I’m doing now :
- menaip tag cikmin ni lah :D
- tengok tv
- cit cat ngan kak dib
- makan goreng pisang cik abe
- bermalas-malasan ngan anak3 & suami

5 people I would like to tag:
- kak hnyhar
- mimi amilia
- zueyie
- zue herwan
- kak baiti

sile jwb tag.. angkut sekali semua award ye..hehe

Nasi Lemak


.


Nasi Lemak Jelemen..

Nasi di basuh & ditoskan..
masukkan air santan secukupnya, halia
bawang besar & bawang putih , garam & sedikit black pepper.
daun pandan kalau ada..simpul & campak sekali.. :D
masak nasi cam biasa..

Hiasan :

Timun, telur & ikan bilis.. kacang tanah jika suka..

untuk resipi sambal sotong  klik sini
atau kisar bahan nie : bwg besar,bwg putih,bilis,belacan,  - tumiskan..
kendian masukkan sos tiram, garam & perasa ( jika suka) & gula bagi lebih..
masukkan sotong/udang/ikan bilis ke.. 
masukkan air asam jawa..
tunggula masak.. :D

P/S : sotong kering tu.. jauh mali.. sejuk-sejuk makan nasi lemak panas-panas & pedas-pedas..  layann.. ;D

Harta Karun


.


Ting tong...
ting tong...
(erk.. saper yang datang pepagi bute ni.. sebenarnya tak pg bute sangat pun..ihi)

ting tong ting tong..!!
( kot ye pun sabo la kejap..hatiku berdebaq-debaq)

ting tong..
( grr.. yela..yela..datang nihhh..)

pintu dibuka.. 
( takut2 .. kejadian lama di berulang..saper yg datang niih.. huhuhu)

hallo..
hallo..(aku membalas.. sengih2..)
"
"
"
cewsss... ( babai dlm bhs german sebenarnye ejaan dia tschues..baca cewss la..)
cewss..
( aku membalas.. )

tarra...

yahu..yippi..yabedabeduuu..
bungkusan yang dipos hujung bulan januari lepas akhirnye selamat sampai.. laut mari.. 
seronoknya hati ni.. berat ni.. dekat 20kg.. 

- ikan masin..-

sbenarnye lebih lagi.. tapi sbb kat pos opis kata takleh lebih 20kg.. 
so kena kuarkan bahan2 yg da tak termuat tu time tu gak..


- macam - macam ada! -

p/s : thanx wat cik nija & cik tin sebab susah2kan amik pesanan...pos pesanan..
sampaila pesanan ni sampai ke sini.. lama den tunggu.. bajet2 ingat bulan 4 nt bru sampai.. 
macam terawal la pulak.. apepun hepi sangat2.. alhamdulillah!!! muahhss muahhss tuk mak apak kat kg..love u all!!
hatiku sungguh gumbira..okeh.. nak masak aper pasni..?

Brownies


.


snow lah arini.. lebat jugak.. b4 ni da start panas dah, ingatkan panas sampai ke hujung bulan..rupanya snow di hujung bulan..huhuhu.. hujung minggu ni nak masuk musim spring.. hati pun dah berbunga-bunga macam spring..
tapi mungkin sebab suhu dunia yg tak menentu skan ni..so takleh la nak mengharap sangat.. entah2 lepas ni boleh main guling2 lagi ngan cik snow kat belakang umah..yahu.. tapi sejukk.. tak tahann.. huhu

ha.. berbalik pd cite brownies ni..
sape yang memang hantu coklat tak rugi kalau mencubanyaa..
memang rasa cokelat..yum..yum..

untuk resipi ader kat bawah nie.. ato klik sini..
utk jadi rujukan saya juga pd masa depan.. ;D





Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 250g (sebuku) butter
  • 400g coklat masakan
  • 6 biji telor
  • 2 cawan gula perang
  • 2 penutup esen vanilla
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk coklat
  • 1/2 cawan kacang walnut @ pecan @ almond @ macadamia. Ikut suka. Kalau tak letak kacang pun tak apa.

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Double boil butter dan coklat masakan. Pastikan air yang menggelegak tak masuk dalam adunan butter dan coklat masakan. Setelah cair, ketepikan. Biarkan sejuk.
  3. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula perang, esen vanilla dan coklat emulco. Gunakan spatula untuk sebatikan bahan-bahan ini.
  4. Tuang adunan butter dan coklat masakan yang dicairkan tadi ke dalam adunan di atas. Gaulkan sebati. Jangan kacau terlalu lama. Setakat sebatikan saja.
  5. Ayak tepung gandum dan serbuk coklat. Masukkan dalam adunan di atas bersama kacang (jika ada). Gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan marjerin atau butter.
  6. Bakar selama 45 minit menggunakan api atas bawah atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk periksa bahagian tengah brownies.

apepun..
time snow2 ni sedap layan brownies ni.. sambil2 minum ngan ayer teh..walla !!...;)
tq sofieza @ myresipi.com sbb share tips ni.. daa..

Nasi Goreng Rasa Sayang


.


sebenarnya ni adalah dinner kami semalam..
apsal eh nama dia gitu sekali..

resipi orang yang nak kehabisan barang dapur..
ada udang sket,sotong sekeping..fishball sket,ayam sket..
pehtu main masuk sume bahan..letak belacan sket..

sos pun ade gak..sos tiram sket..sos ayam sket..kicap pon masuk jugak..
ada sebiji lada benggala.. pun dicampaknye masuk 
sekali.. potong kecik2 lah.. ;p

hasil dier jadilah cam gambar tu.. alhamdulillah besh.. 
kalau tak besh pun kena cakap besh gak nanti chef tu majuk plak ..
dah taknak masak la plak.. haa.. sape yang rugi..  
saye & anak-anak saye juga yang rugi.. hee.. ;D ..

p/s : mekasih sebab sudi watkan dinner ni & cik abe gak la yg bg nama nasi goreng ni..
lenkali sila buat lagi yer..ngeh3..;p


Rendang Ayam


.

mudah je nak membuatnya..
modify je resipi nie... tukar daging kepada ayam..
nyum..nyum..

kununnya nak makan utk dua sesi.. tapi tak sempat sampai pun ke sesi kedua da nak licin.. ;D

p/s : daun limau & lengkuas tak letak sebab takde stok.. belasah aje!!

Izzah @ 4 months today!


.

alhamdulillah, arini my bb da masuk 4 bulan.. setakat ni izzah takde masalah & tak banyak kerenah/ meragam.. takdelah susah nak menjaganye..yippi..!! ;) cume susah jugak la nk menjaga ramai kekanak ni satu-satu masa tu.. biasalah kadang-kadang tu penin.. hidup ni kan penuh cobaannn.. ;) tq wat pakwe terchintunn sbb banyak bantu dalam menyetelkan perkara-perkara berbangkit dalam & luar rumah..

berat bb minggu lepas 5.3kg..rasenye makin mengecil plak bb izzah ni.. diet gak kot cam omak dier.. ngeh3, tak pun sebab selalu jalan jauh-jauh.. taklah selalu jalan.. tapi sebab sume jauh-jauh..jadi jalan jauh-jauh lah.. hehe.. sume tempat nak g jalan kaki.. yele tak mampu nk beli keter.. yg ade tu pun beskal buruk   yang kurang cantik ..available for one only..huhuhu.. takpelah.. nanti balik mesia leh balas dendam.. nak beli ferrari or porsche ker.. yang boleh bukak bumbung atas nuu.. tapi yang menan punyalah..;p

p/s : sejak akhir-akhir nie tuan umah ni asik berangan-angan jer..sile abaikan ok.. 

Pau


.


Lembut dan gebu.. segebu orang yang membuatnye.. yeke.. hihihi..
uli semua bahan-bahan hingga sebati.. atau kalau nak mudah guna je breadmaker.. masukkan sume bahan.. 
wat bentuk bulat-bulat, masukkan inti.. dan biarkan kejap..tunggu naik.. kendian boleh la kukus.. 

resipi..tengok sini ya.. ;)

inti kelapa :
gula melaka/ gula merah + kelapa parut
+ sedikit air..masak hingga pekat..

boleh jugak kalau nak letak inti kacang merah,kaya,jem etc.. ikut suka..


Macam - macam lah..;)


.



ish..ish..ishh... anak siaper la niiiiii....

cebikkk..
sejak akhir2 ni izzah suka buat gaye mulut & muka gini.. lepas tu mulut nye mula la..mmm..mmm..mmm... 
then membebel sorang-sorang.. memanggil2.. sambil kuar bubble kat mulut dier tu..
abess.. meleleh2 air kat mulut tu... basah baju..

- time tengah lawa - 

orang tua kata ..ha tula.. dulu2 time mengandung nak makan something tp tak dapat... 
sebab tu la asik ngenchess ajerrrr....
hehehehe.. yeker..?? agaknye kot...hehehe.. tak pun itu hanya dongengan...
tak tahulah makcikkkk...

Gaya seorang model botol susu & puting..

- bersama 2 orang bodyguard yang setia - 

p/s : izzah da kenal ngan orang.. kalau dgn org yang tak kenal @ tak serasi dia akan menangis..hohoho


Nutella Crepes


.

Bahasa omputeh kita panggil crepes.. bahasa jerman pun kita panggil crepes..
tapi kalau bahasa jawa kita panggil lempeng..
kali ni mama leh tersenyum lebar.. sebab dah ada pembuat crepes kehormat* yang memang sangat pakar dalam membuat lempeng aka crepes ni..
request saje.. sure dapatttt.. seronok kannn...??

Tapiiii...
available hanya hari ahad je..
hari lain tak tentu dapat..
maklumla.. hari ahad kan hari rehat sedunia.. hehehe...
ni kalau sekali masak ni biasanya mama makan paling sket 5 bijik.. dasat kannn..haha..
untung papa dapat isteri yang kuat makan.. (',)
tapi kalau beli kat kedai dia lipat ala2 cam kat bawah ni.. sekeping dlm 2-3 euro..
kali rm dah berapa maaaa.... X 5 la.. 
uiksss... mahal... baik wat sendiri.. lagi byk boleh sumbat dalam peruttt.. hohohoho..

haa... sape nak rasa.. datanglah ke cafe kami nanti.. ahaks.. ;p

p/s : cik tin ni mesti windu ngan benda ni.. hehe ... resipi ? tengok sini.. 

erm..sukala time pakar kehormat nie wat crepes.. ada gaya tokey kedai gituuu.. ngeh3..

* pembuat crepes kehormat  = ayah haziq,faris & izzah ;p


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails