Archive for April 2009

Takde....


.


Insya Allah bermula arini tuan rumah akan berehat seketika drp dunia blogging 
untuk menemankan En huby yg akan membentangkan poster paper nyer 


sambil tu leh nyelam2 skali..he he he
Doakan ye semoga perjalanan p & balik dan segala-galanya berjalan lancar..
Mohon maaf atas salah dan silap & semoga berjumpa lagi .. 

papai & take care yer sume.. :D

Bawal Masak Lemak Cili Api


.


okeh..

resipi x byk beza ngan masakan lemak cili api b4 ni.. 
cuma yang bezanye tukar ayam ke udang ke atau mussel ke.. 
saye masak entam je lah guna resipi yg ade...

kalau sesiapa teringin nak tengok resipi dier.. leh godek2 kat ruangan atas search belah kiri tu ye..tulis la kat situ nk cari ape..  kendian search.

selamat menjamu selera.. :D

Picasa Tutorial


.



suke nak share link ni..
mudah digunakan.. 

boleh download sofware picasa kat : http://picasa.google.com/

Strawbery Fresh Cream


.



biasanya orang makan strawbery ngan cokelat leni kite try makan ngan fresh cream..
inspirasi drp lawatan ke keukenhof beberapa minggu lepas.. kat keukenhof tu ada jual.. 3.50 euro sebekas kecik, tak beli sebab mahal & tak tau content fresh cream  ( biasanya fresh cream kat sini ada tulis E471 (tak halal),
tapi kalau tahu e471 drp sumber yang halal.. boleh la makan..
 kadang2 leh jupe fresh cream yg xde tulis e471, 
so selamat la nak makan .. aritu tingin sgt nk mkn tp sbb tak sure  content ..
kite pun tak beli la.. yang halal tu kan jelas.. & yang haram pun jelas... 
kalau ragu2 tu baik tinggalkan.. insya allah selamat!! 
so nk rase .. baik wat sendirilah kan.. 
lagi banyak leh masuk pewut & terjamin kesyuciannya..hehe

mudah nak wat hanya bersihkan strawbery & potong kecil-kecil
letaklah fresh cream / whipping cream..atas dier.. siapp!
makan begitu aje..

sebungkus (250gr) paling murah leh dapat dlm 0.99 sen - euro,
 kalau tengah musim.. kalau x musim berganda2 lah harga dia leh capai 2.99 (250gr)..

p/s : leni bz yg amat... semputtt...:D

Photofunia Tag


.


wa dpt tag ni drp cik puan wani.. sori wani lama peram tag ni..nak wat sik de je halangan ..takpe kan.. he he he.. cik puan wani dlu adalah ex-naqibah wa kat doclan ni..tp kami biasa wat online aje.. pas cik wani blk mesia & g study kt spain..kak titut jd penggantinye.. :D, apepun cik puan wani mmg rock! hehehe..

1st, download your favourite photo using effects at photofunia

1. Do you think you are HOT?
~HOT..??..  apakah itu... kat sini leni sejuk.. takde la nak hot..hot..  sesekali tu adalah hot hot, pastu tak jadi hot.. hehe.. dah berusia ni takdelah HOT sangat kot.. hohoho..

2. Why do you like this picture?
~gamba family latest amik aritu..semenjak masyarakat da ramai ni mmg payah la nak amik gamba ramai-ramai..  skali dpt amik gamba semua besh gak, nt leh anta gamba kat salam perantau..eh ruangan salam perantau da buke ke skang.. ;p

3. When was the last time you ate pizza?
~eh.. ape kaitan dgn solan da..mm jwp je le.. tak ingat bile makan.. tahun lepas kot..
x minat sgt mknan western ni.. melayu jawe tulennn la katekan..hahaha..

4. The last song you listen to?
~ erm.. lagu kat baytulkifli.blogspot.hehe.. jarang dgr lagu skan.. huhuhu

5. What are you doing right now besides this?
~ bertemankan anak3..sume br bgun tdo..da mule la memanggil2 tu..  
bapak budak pun sama...jelesss.. :D

6. What name u prefer besides yours?
~ family panggil ayu, kawan2 sekolah pun..
start masuk Uni org panggil Wid, sbb duk aras tu ade nama ayu lain..so amikla pangkal wid..abe panggil ayu gak, klu mood baik panggil yang..;D..kwang3..
arwah nenek dlu panggil yam - sebab suka tangkap ayam kot..hahaha

7. People to tag

8. Who is no.1?
~ Sarah, wa punye bespren kat uni dlu.. suke lepaks sama dier.. leni da nk menimang 1st cahayamata,bulan ni kan due ko sarah.. Good Luck, semoga selamat2 sumenye & dikurniakan anak yg soleh/solehah..:D 

9. No.3 is having relationship with?
~My biras..slalu jd along kami  time xde uang..hehe.. sgt baik hati & caring, leni bz mengusahakan storenye yang glamer itu.. sibuk gak ngan study nye ituu... sila la melawat.. kedai best!

10. Say something about no.5?
~ kenal masa kat sini, duk kat UK ..slalu kaco Ustazah ni.. harapnya tak majuk kene usik.. hihi tapi kak nani mmg sgt rock..haha & suke tengok izzah maisara ngan kak iffah & abg ameen dier..cute sangat meka tu..hehe..

11. How about no.4?
~ kak finie, sangat giat menjalankan prog homeskol utk 4 orang anaknye..sangat peramah & baik hati.. aritu kami pernah menumpang semalam di rumahnye di UK.. suke blog kak finie..sbb selalu menginsafkan diri ni..hehe.. thanx!!

12. Who is no.2?
~ kenal kat utm dlu.. sangat peramah orangnya.. kelakar .. hehehe.. leni da nak masuk 3 cahayamatanya.. kawan ms duk dlm pmiutm, beshnye mengembalikan nostalgia lama... bile la nk berjumpa lagi yee... 

13. Others
~ sebenarnye pun taknak pakse org wat tag ni.. sesape yang nak buat sile la.. (mood ngah baik gak ni..hihi) many thanx to cik puan wani sbb promote photofunia tu.. mmg besh k sofware tu..
pe lagi ..kengkwan.. jom try ngan gamba kegemaran.. tak rugi try woo..free ajee :D

Sambal Telur


.


p/s : gune cili yg podass gile..  berasap tinge!! tp yum2..!!
tapi kalau guna cili kering mesia yang kerinting tu taklah pedas sgt
tq aisyah (perth)  :D

Marble Cheese Brownies


.


hurm.. walaupun rupernye tak selawa brownies tuanpunya resipi... tapi utk sendiri makan puas hatiler..
kejap je da habis.. agaknye sebab mcm da lama x makan kek..
so bile sesekali wat brownies ni berebutlah masyarakat dlm umah ni ..
bagaikan semut jumpa gule..hohoho... lenkali tak leh wat selalu..
jual mahal sket biar terasa nikmatnye dpt makan benda ni..kih3..

BAHAN BROWNIES :-)
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :-)
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan)
1 biji telur gred B

-seni abstrak..hahaha ;P, comot tak terkata..huhuhu-

CARA MEMBUATNYA :-

1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.

2. UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.

3. UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...

p/ s: cp drp blog Mat Gebu & utk step by step.. leh tengok kat FP kak Rinchan

Hepi 5 Months..


.


23 April 09, genaplah umur cik piyah kite yang ke 5 bulan..
luse la.. & arini barulah ada tanda-tanda blh meniarap..
sebenarnye mama dia pun x ingat abg-abgnye dulu leh meniarap umur bape ntah..
so takleh la nk compare cepat ke lambat ke cik piyah ni..he he he..
so inilah antara gamba-gamba latest yg sempat mama snap kali ni.. :D

- pinjam spek mama -

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik.

Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” (al imran : 38)

- sume benda nk masuk mulut -

perkembangan :


boleh meniarap,
berat 6.1 kg, (papa timbang sendiri..tq papa! ;P)
asyik bercakap je.. & memanggil-manggil bile sorang2..
kuat menyusu & tak start makan lagi..
fully bf..
suka masukkan jari dlm mulut..
menan pun di ngap jugak lah..
(tanda nak makan eh..?)

Doa agar mendapat anak yg berakhlak mulia&tahu menghormati ibubapa

"Wahai Tuhanku, berilah aku kesanggupan supaya dapat mensyukuri anugerah Engkau, yg telah Engkau kurniakan kepada ku dan kepada kedua ibubapa ku dan supaya aku dapat mengerjakan perbuatan baik yang Engkau sukai dan perbaikilah keturunanku; sesungguhnya aku bertaubat kepadaMu dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yg menyerah diri"

dannn... cuaca leni tak menentu gak.. minggu lepas sejuk ...
& selalu mendung & gerimis...
start minggu ni cuacanya nampak cerah & ceria tetapi berangin..
suhu pun masih lagi bawah 20 degree.. next week.. ermmm... wallahua'lam..

- terkini -ampaian jiran atas umah..-

- penghujung febuari lalu -

Doa dijauhkan rasa malas. ( sjk akhir ni terasa cam mls sgt - pms kot - ayat dill ;p)

Ya Allah, aku mohon perlindunganMu daripada dukacita dan susah hati, daripadalemah dan malas. Aku berlindung kepadaMu daripada ketakutan dan kebakhilan, daripada kesulitan yang ditimbulkan oleh hutang dan penindasan orang lain.

p/s : cepatnya masa berlalu kan.. diripun semakin tua berusia.. uhuk3..
erm.. abg faris selsema.. cian dier..syukurlah x jangkit pada abg ngan adik dier..
& abg haziq plak suka sgt berkawan.. mudah mesra!!

Karipap


.



karipap inti ayam,
suke nak menghabiskan stok isi ayam yang hampir nak expired..

doh guna resipi kak jo,

Bahan-bahan ( 20 -25 biji )

  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak-panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam

Cara-cara

masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli sampai rata sebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila dah siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim. goreng dengan api perlahan.

dan resipi inti ayam,

isi ayam, kentang, kari ayam,rempah kurma, bawang besar & bawang putih,
seulas bwg besar & 3 ulas bwg putih dihiris halus, tumiskan..
masukkan rempah kari (sebungkus kecil) & rempah kurma (sebungkus kecil) yg telah dibancuh,
masukkan ayam & kentang (potong dadu - 4 biji saiz besar),
masukkan sedikit air, garamkan secukup rasa.

p/s : mokcik tak pandai mengelim kepap,memang kaku..huhuhu..
kalau inti terlebih tu blh simpan dlm esbox..

Simple Steak


.


cara wat steak sy amik kat Newbie123 @ myresipi.
* 4 keping daging steak
* 2-3 sudu makan sos tiram
* garam, serbuk lada hitam, sedikit minyak zaitun

sy ubah sket cara nak bakar steak ni.. sbb tgh tak rajin time ni.. huhuhu
sy campur daging dgn sume bahan di atas, kemudian perap.. & kemudian bakar..
kalau letak madu lagi besh.. ;)

resipi kat bwh ni drp myresipi, thanx hanis..
# [untuk sos]
masukkan sos cili, sos tomato, sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi.
kacau sedikit dan tutup api. (kalau nak cair tambah air pun boleh)
# [untuk mashed potato]
kentang yang dah direbus lembut, dilenyekkan. masak dalam periuk bersama mentega dan susu.
(nak lembik lagi tambah susu pun takpe.)

# tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap.
sedap dimakan bersama dengan sayur rebus.

p/s : time kaseh kpd tuan punya resipi.. sy copy je ayat dier..
malas nk menulis..halal ye..he he he

Soooo Sad!!!


.


owh.. hari yang sangat sedih..
semalam pokwe num 2 ku aka tx 1000 hp ku jatuh menyembah lantai..
angkara si bujang num satu itu.. (tak sengaja pun dier...huhuhu)
time jatuh tu pokwe num 2 ni tgh on..
kendian bile pakwe num 1 check pokwe num 2 ku itu..
nampak ok.. xde ape-ape yg rosak..cuma ada penutup bekas ram kat belakang tu tercabut..
kuatlah jugak kedebammmmm bunyinya masa jatuh tu..
bila da off.. kendian nak bukak balik... jeng..jeng ..jeng..
pokwe num 2 tu terus majuk..!!! sampai la sekarang ni.. takmo idup..skrin x menyala..
hdd mcm dah tak dapat nak baca.. sahhh dah kapuuutttt!
warranty kat mesia... camne ni..................ermmm.. sedihnyaa....
pasni x dpt la nak aktif memblog agaknye...
kawan2, kalau blog ni x dpt ber - update jgn rindu2an ye..
doakanlah kesejahteraan pokwe num 2 ku ini.. moga ia cpt sembuh...

p/s : tiada yang kekal lama di dunia ni.. & usahlah dikenang perkara yang sudah2.. ;(
bile-bile Allah boleh beri & bila-bila masa Allah boleh ambil kembali..
satu peringatan utk diri ini..uhuk3..


Keukenhof, Holland


.


For 60 years now, Keukenhof has been the most beautiful place in the world, where spring bursts out in all of its colourful majesty. Here you can find inspiration and relaxation in a magnificent park environment. In addition to the millions of blooming flower bulbs and fantastic flower shows, Keukenhof has the largest sculpture garden in the Netherlands and is the most photographed spot in the world. - dipetik drp website keukenhof.


‘Keukenhof’ which means kitchen garden. Alhamdulillah, seronoknya rasa sebab dapat misi utama jejalan ke holland ni ie utk melawat bunga-bunga tulip yang giat berkembang dengan jayanya..sebenarnya da lama teringin ke tempat ni..baru leni dapat merasai keindahan & haruman bunga-bungaan , sungguh segar & nyaman sekali udara pagi hari di keukenhof ni.

Rotterdam Novotel ke Keukenhof, Lisse mengambil masa hampir 50 minit menaiki kereta.. dengan bersemangatnya kami anak beranak bangun di awal pagi tuk melawat tempat yang sangat glamer nie.. lepas sarapan dgn bekal sendiri & perut penuh di isi perjalanan pun diteruskan.. tiket boleh beli online dlm website dia.. time dtg ni beli terus tiket kat sini.. time ni orang beratur ramai ok..so nak berjanggut la kejap..

cuaca time ni sejuk tetapi cerah, lupe pulak la pulak nak bawa baju tebal..haziq & faris bawa baju tebal sket..cuma mamanye jela yang kesejukkan.. berbekalkan sinaran matahari bolehla mokcik bertahan hingga ke petang.. ( tempat nak tutup baru teringat nak balik..sama kes cam kat europa park kelmarin..hihihi) yela.. bukan sokmo p ke sini.. so manfaatkan sepenuh masa lah kat sini.. sib baik tak tutup jam 12 mlm..hohoho..

keukenhof di buka 19 Mar - 21 May 2009 (annualy). The Cost is :€13.50 for adult; seniors €13; 4-11s €6.50; parking €6 Opening Hours:Daily 8am-7.30pm. boleh la..sebab kawasan ni memang la sangat luas..puas la tengok bunga-bungaan yang sangat cantik & lawa .. sib baik x banyak kawasan berbukit so lutut tak lah terketaq2..awatlah dorang tak buat mini train yg macam kat zoo negara tu keliling tpt ni.. bukankah lagi seronok & friendly utk kanak-kanak, mak ayah kanak-kanak & mak ayah punya mak ayah.. ;D

jalan punya jalan punya jalan dan jalan-jalan lagi memang sepanjang jalan penuh dengan tulip-tulip yang sangat cantik.. bermacam jenis tulip dapat dilihat & setiap tulip tu adalah nama dia... tak ingatlah ape nama.. yang kita tau tulip-tulip ni sangatlah cantik & unik.. bermacam kaler, saiz dan rupa ok.. terpegun melihat alam semulajadi yang Allah ciptakan ni.. ni baru bunga..& bunga tulips.. belum masuk lagi jenis bunga lain cam bunga ros yg berjenis2 kaler, bunga matahari.. bunga kertas.. bunga shit ayam, bunga cempaka dan yang sewaktu dengannya..ni baru BUNGA!! belum masuk lagi mahluk2 len yang tak mampu dihitung dgn jari .. sungguh indahnya alam ciptaan Allah & tentunya sungguh indah alam ciptaan Allah yang satu lagi tu kan.. masya  allah...


Menghabiskan masa hampir 10 jam berada di kawasan ni tanpa jemu tapi dah nak semput kepenatan..berhenti sekali utk lunch..bawa bekal jugak la.. ( kes nk jimat leni..huhuhu).. tapi adelah beli sepinggan fish & chips ( fries) ngn sos mayo diier tu.. cost euro 10, wat cukup syarat nak duduk dlm restoren tu.. mahal siot harga makanan kat situ.. tapi takpelah sebab blh memanaskan badan kejap ..dah nak picnic kat luar tu sejuk.. sian la pula anak-anak & mak ayah anak-anak ni.. ( recharge energy dulu..)

ha.. adelah jugak bertemu dengan beberapa orang Malaysian kat sini.. satu family drp Aachen, Germany & satu family lagi drp Hannover, Germany & satu lagi family datang drp Wales. Adalah juga nampak muka ala-ala sama cam mesian tapi tak tertegur..sengih2 jele drp jauh..budak2 bujang.. biaselah diorang ni kureng sket kalau part nak bertegur ni.. melompat2 amik gamba, biasela tu.. kadang-kadang mak bapak bujang pun suka lompat masa amik gamba..hohoho.. tapi ingat sket ..jgn sombong ok! :D

hari da petang & dah nak gelap pun..kedai dalam sume da tutup.. tgl sebuah kedai cenderahati kat luar yang masih buka..fuhh.. leh la beli tanda cinta sebagai kenangan masa jalan-jalan kat sini..sesudah solat & etc tibalah masa untuk pulang.. krokkk..kriukkk.. perut minta di isi.. bekalan makanan langsung habissss.. takde plak kedai makan buka kat sini.. adehh..

owh..amsterdam dekat je drp lisse ni.. so melencong kejap ke asmterdam utk cari makan.. singgah di kedai Wau Malaysia, kedai ni meat halal 100% ok!,(dekat ngan china town,amsterdam) da masuk dalam da. tapi meja penuh yang amattt.. no space for us.. so melepas la nak makan makanan mesia..((jimat duit..kuikui - bayangkan nasi lemak ayam goreng pun da euro 17 gitu..kali rm baper maa..?? mak aii..lom masuk menu len..baik masak sdiri..huhuhu, kalau ngidam sgt boleh la try) jalan2 jupe kedai fast food halal.. Favorite ke ape nama dia.. tapi memang halal la..seblah old bridge kat China town tu.. sedap cam kfc ok.. tapi ayam dia tak selembut kfc..costed ten euros..kenyang perut, belasah je la...lagipun da gelap.. nak pulang ke kg halaman yang dekat 6 jam tu... fuhhh...
alhamdulillah..sampai kt homburg dekat jam 5 pagi hari isnin.. :) shiyannn... papa drive sorang.. wife dia tak mampu da nak berjaga.. anak-anak apelagi.. tdo sampai kepagi.. kepenatan.. isnin masih cuti.. so dapat qadaklah tido.. 
he he he..

p/s : bagi sesiapa yang suke atau berminat atau ingin tahu atau nak tengok lebih banyaaaaakk lagi bunga yang cantik-cantik..bermodelkan model-model yang tak bertauliah sila klik link ini... 

Mee Hailam


.


 - Bahan -

6 ulas bwg putih -ketuk2-bagi lebih pun boleh
ayam- potong kecik2
cili merah kering-agak2-kisar
bwg merah skit-potong2
udang, telur, kicap, sos tiram & air..

- cara-
-goreng bwg putih- masukkan ayam..minyak bagi lbh..masukkan bwg merah
msukkn cili kering- gaul2 kasik sebati, -masukkan ayam2, udang..
letak kicap & sos tiram.. air (banyak - agak2lah berape..hehe),
 then sayuur.. ketuk cili api..masukkan..
perasakan dgn garam & gula.. pecahkan telur..nak masak matikan api...

sediakan mee..siramkan ngan kuah tadi.. 
nak masukkan mee dalam kuah semasa masak pun boleh...

p/s : resipi ibundaku ..

The Best Bloger & Friendship Award


.


[award-logo-hrs-744509-1.gif]
Cam gempak aje bunyinye Award kali ni.. 
bentuk award nye pun nampak mengancam ala2 Tentera gitu.. kak kin limerick yang bagi..
 danke fur kak kin sbb anugerahkan award yang besh ni.. best & friendship ke blog ni.. 
hanya kengkawan yang tahu.. hehehe..

rules :
1. Letakkan logo award ini di blog anda.
2. Anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
3. Pastikan anda menyatakan penghargaan anda melalui 'backlink' blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
5. Berbagi cinta dan sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini.

10 orang yang bertuah itu adalah...jeng jeng jeng...
- kak baity, kak nani , kak dib, kak finie, kak zai, izu, zueyie, zueherwan, sarah seth, rafithy

p/s : angkut.. jangan tak angkutt..!! ;D

Scheveningen, Holland


.


hari kedua cuti easter di habiskan dengan berjalan-jalan di Scheveningen,
salah satu pantai yang tercantik di Holland.. cantik ke..? leh lihat sendiri kat gamba.. ;)
alhamdulillah cuaca pun cantik arini.. bertolak drp Homburg jam 8am & sampai dekat kul 1pm.. ( dekat 5 jam woo..) tapi maybe sebab da lama tak travel jejauh ni so kekanak ni masih seronok dlm kereta tu.. tak busan sgt..siap menyanyi lagi tu..makan cekelat.. berhenti sekali kat hentian sbb haziq nak terkucil..hehe..
baby duk kat belakang ngan abang2 dier.. sesekali adalah menangis nak susu.. bagi susu je..terus tido.. bila jaga main-main ngan toys.. faris & haziq hepi & tak sabar nak main pasir tepi laut.. ;D

alhamdulillah.. sampai dgn selamat di Rotterdam ( duk kat Novotel Hotel semalam..) dapatlah diskaun tuk last minute booking.. 1 double & 1 sofa bed.. luas la jugak.. oklah ngan harga dia..de mini peti ais..cerek, safe box,f lat tv..wireless (kn byr klu nak guna)...perfect la..sume ade..
lepas cekin..rehat2 kejap.. makan bekalan yang mama masak pagi td.. masak mee goreng je.. campur ngan ayam..udang..daging dll.. boleh la tahan.. nt takde la nk kuar banje banyak sgt tuk bli makanan.. pas kenyang tu.. sume pun siap2 nak g pantai.. kekanak ni pun tak sabar2 dah nak main pasir..

naik kereta lagi setengah jam daripada Rotterdam baru sampai Scheveningen..cantik bandar dia.. lautnye pun cantik & bersih.. tp tak leh lawan la ngan pantai kat tanjung rhu kat langkawi tu.. & perth tu lg lawa..air jernih..kalu kat sini pasir dia la yg besh..air tak la jernih sgt..tapi xperla.. asal dpt main-main & picnic tepi laut.. dgn angin suam2 kuku nii.. Scheveningen berlatarbelakangkan Lautan Nordsee.. kalau berenang boleh la sampai ke UK tu.. tapi tak taula sampai ke tidak.. kuikuikui..

so sepetang tu kami duduk2 & baring2.. (ala-ala picnic gitu..), berehat-rehat sambil memerhati keindahan laut Nordsee & melayan gelagat anak-anak yang dua orang ni.. yang kecik plak msh lom boleh main lagi..so duduk je atas riba mak ayah die.. suh duk Maxi cosi takmo.. demand sungguh.... si abang2nya khusyuk betul main ngan pasir..

time ni laut masih sejuk.. so kalau tahan duk dalam air ala-ala sejuk macam ais tu boleh la mandi.. adelah sorang dua yang mandi.. termasukla si haziq ni.. punyala excited.. tu.. sampai sejuk2 pun sanggup gak nak main ngan air.. melompat-lompat atas pasir..atas ombak lauk kat tepi tu..berendam tp duk celah2 gigi air jela.. kejap je la tapi..dia pun cam da ngidam sgt nak mandi laut tu.. berendam sekali je.. takleh lelama sbb sejuuuuuuuuukkkkk yang amat!!!

yang ramai tu orang yang duk berjemur je lah.. ( tetau jela org barat berjemur cane..sib baik de spek hitam..huhu) tapi alhamdulillah time ni x ramai sgt orang sbb laut masih sejuk.. nt da masuk hujung bulan or bulan may dan keatas.. sure banyaklah udang-udang yang terdampar kepanasan.. fuhhh.. dasatt...

hari da petang.. nak hujan plak rintik2.. sib baik kekanak ni da puas berkubang dgn pasir tu.. tetiba tak jd hujan.. tapi siap-siap gak la utk balik ke hotel..berehat utk jalan-jalan esok hari.. sebelum balik ke hotel, sempatlah singgah kat bandar Scheveningen ni.. bersih.. & kat sini banyak gak la makanan halal leh dapat.. byk toko orang indonesia.. tapi bile tengok yang jual tu nampak cam bukan indonesian jer..

dengarnya orang indonesia ni mmg ramai kat Holland ni .Sebab dulu kan belanda pernah jajah indonesia.. maka ramailah orang yang berhijrah ke sini.. kawin campur..bekerja & etc..lebih kurang gitulah historynye.. kalau nak tau lebih lagi.. bukakla kitab sejarah sekolah menengah.. panjang tulis nu.. den lupe laa... ;D
then singgah kat indonesian restoren..res mesia tak jumpa laks.. Warung-Soe..tulis halal 100%.. tapi de jual gak minuman beralkohol..kira x halal la 100% tu kan.. huhuhu... ada jugak terserempak ngan beberapa buah lagi kedai yang tulis tanda halal.. kiranya x susah la cari makanan halal kat Scheveningen ni..

p/s : info about Scheveningen ni..do look at here and here.;D
Next entry : last day @ Holland..

Easter Holiday Day 1


.


Semperna cuti baru-baru ni kami berjalan ke Europa Park,
 taman tema yang agak glamer juga di jerman ni.. 1st time sampai sini..
dapatla bertapa hampir 2 jam 30 minit dalam kereta sewa tu.. 
(pinjam kat buchbinder) dptlah rate paling murah antara tpt2 keter sewa yg len.. 
bertolak dlm jam 600am & sampai dalam jam 930 am.. 
(tempat ni buka jam 9am-8pm time ni)..

saje-saje je ke sana sebab utk bawa kekanak ni seronok2.. main-main mainan yang diorang lama da tak main & cadangnye nak berjumpa dgn jiran sekampung di saar dulu.. sampai ke petang nye baru dpt berjumpa.. 
sebab tempat ni amatlah luas ala-ala disneyland paris gitu.. 
parking pun kena beratur panjang.. jalan jem..maybe sebab time cuti.. 
ramai la ke sini..bayaran masuk (34 p/adult + 30 - 4-11yr)..
parking plak kena 6 euro sehari.

owh.. rasanya memang berbaloi ke sini sebab jenuuh juga nak habiskan sume mainan.. puas la kanak-kanak sbb dapat main byk benda.. yang kesiannye 
mak bapak dier ler duk kena sabar je tunggu anak-anak ni puas main.. ;D

waktu tengaharinya rehat kejap makan bekalan yang dimasak pg tadi.. 
( ayam goreng kepci + ayam grg kampung + nasi putih je) makan time tgh kelaparan.. mmg besh la kan..wpun simple je..igt nak wat macam2 benda lagi..tapi mak budak ni da tak larat sgt.. dah malamnye duk sibuk ngemas apentah tak siap2.. tido lewat.. huhuhu.. pengsann!!

Europa park ni ada banyak bahagian..dibahagi mengikut negara-negara dalam europe.. cam Spain, Portugal, France, Jerman , Holland,Italy n etc.. setiap negara tu adalah attraction dia.. macam coaster ( byk jugak..mcm2 jenis ade..).. train jenis moden & tak moden.. keter menan jenis lama & baru..macam2 ada!!
train tu blh berhenti kt stesen2 setiap negara dlm park tu.. pueh la naik..

tempat main kekanak rebina la paling byk.. jalan punya jalan akhirnya puas hatila sebab dapat cover hampir sume tempat..(mana taknye seharian duk dalam tuu.. da katanye nak enjoyyy..he) tapi kekanak ni kena di utamakan la.. 
sume naik benda2 yg simple2 je.. 

mak ayah dia dpt la naik jugak..tp da last2 minit semua tpt nk tutup.. ayah diorang sempat la merasa roller coaster yang dasat tu..( maknye tak ade hati nak naik takott ..naik coaster yg langgar air tu ajee.. tupun rasa cam nak tercabut jantungku..huhuhu.. cukup lah aritu merasa naik coaster kat Holiday park yang gile gaban tu..) .. 

kendian dalam kul 8 mlm.. baru dapat keluar.. tu pun sebab tempat tu da nak tutup.. so semua tempat mainan da takleh masuk.. semua orang berpusu2 keluar.. time ni baru la dpt terjumpa ngan jiran sekampung ie kak siti wan kembang dgn kawan-kawanya.. seronoklah dpt berjumpa walaupun sekejap.. 

takpe.. insya allah pasni leh jumpa lagi di kampung halaman ( kat saar le..or homburg ke..hehe) .. time ni kami terjumpa gak ngan geng drp frankfurt.. syikin..tik ..toher ngan 2 lagi kwnnye.. ( sori x ingat nama).. tak de rezeki lak nak jupe siang2 tadi.. malam-malam mau pulang baru selisih..

lepas habis main..duk dalam keter sume kekanak ni pengsan kepenatan...huh.. 
letih gak seharian main kat taman ni.. tapi seronoklah dapat hiburkan hati anak2 ni..;) 
sampai rumah dekat jam 12 mlm.

lagi gamba kat sini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails