Archive for May 2009

Welcome Summer..


.


gambar sekitar bbq yg di buat kelmarin.. walaupun suhu sehari sebelum masa kejadian mencecah 31 degree (nk masak kulit rasa..), tapi pada esoknye suhu jadi macam sejuk balik..(bwh 20 ke 15 degree kot..) fuhh.. igt sampai da summer... dan stat panas sampai ke oktober nnt ..tp rupernye jd sejuk balik ler leni.. ai.. mcm2 ase.. tapi x per gak.. drp kat tpt len.. dpt rasa panas je..hihihi..



tak banyak benda yg senpat tuan umah masak.. hanya nasik lemak sambal sotong  extra pedass...ehehe dan kuetiew simple je.. pehtu bakar ayam bbq ngan sosej.. tu ajela.. acik ivon..eh kak ivon.. belanja air.. thanx ivon yer.. lenkali bw lagi..hehehe.. tak ramai pun yg dtg sebab time ni hari kerja.. so masing2 sibuk la sket.. wat ni pun time da habis waktu kije.. stat dah kul 7 mlm.. (malam yg siang.)..kuikuikui..






tak sampai 2 jam pun di lokasi kejadian sebab angin yg sepoi2 terlebih sejuk.. dan hari yg makin gelap.. tu pun dah nak kul 9 bru nk gelap.. almaklum skan ni magrib dah masuk hampir jam 930 mlm.. isyak pun dah kul 1140 mlm.. subuh jam 3 pagi.. sib baik leh jamak isyak dan magrib sebab siang yg sangat panjang niii.. kalau tak jenuh la nk tunggu...hihihi...



terima kasih wat tetamu yg sempat hadir.. walaupun lewat acara bermula dan dimulakan... yelah bukan slalu dpt kumpul reramai antara mesian ni.. sy pun sudah kangen ngan mesian kat sini.. sesekala dpt berjumpa dptlah melepas kerinduannn.. chewaah...;p






- agak2 besh x...??

p/s : next.. nk wat bbq biler ye.hehehe..yahuuu..

MGSS Ziarah


.

Sukacita dimaklumkan pada bulan ini, Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman, telah sudi untuk memulakan siri program ini. Biodata beliau boleh dilihat di laman web: http://www.zaharuddin.net. Program ini akan bermula di Wolfsburg dan diikuti oleh Saarbruecken, Albstadt, dan akhirnya di Frankfurt dalam lawatannya ke Jerman.
- ayat copy drp mgss forum , baca lagi kat sini..-

insya allah esok merupakan hari terakhir program ziarah ini dijalankan pada bulan ni.. 4 program usrah/ ceramah b4 ni tak berkesempatan nak join skali.. rugi rasanya..  takper la takde rezeki.. insya allah esok boleh la join.. amin..

mgss tu stand for malaysian german student society.. kat bwh antara video yg diambil oleh kawan2  semasa program dijalankan..

 

p.s : nak habis program baru nak iklan.. xperla.. asalkan ada.. drp takde..

Nasi Lemak lagi ler..


.

erm.. ntah da berapa kali wat benda ni..
resipi kodek sini. sama je cuma tukar sotong jadi udang..



leni tetiba mood merudum..rindu ngan mak ayah dan sanak sedara kat kampung ler pulak...sunyile pulak kat umah ni skang xde teman nak bergossip..hihihi....kawan lak jauh.. tetamu leni takde.. g jejalan kat negara len.. esok baru balik.. nak join x cukup pitis plak..ni pun ase cam nak kena puase sebulan dah ni..he he he..

tetiba cam rasa susahnye  nak menjadi surirumah yg berjaya.. nak mengurus anak yang tiga ni pun rasa macam tak terurus.. totally exhausted kdg2..kesian mereka & papa mereka.. orang kata bukan susah pun kan nak menjaga rumah & anak2 rumah ni..duduk rumah je, bukan watpe pun.. seronok 24h bersama anak2.. kerja pun 24h gaklah kan.. mlm2 bersengkang mata utk anak2..  cam x cukup tido.. tapi siang2 boleh gak qada tido..;D

 cam tak cukup je masa yang ada.. tu blum masuk lagi part nak mendidik anak2 lagi.. erm risau pulak ngn anak3..jangan jadi kekanak terbiar dah la yer..hohoho.. ish.. mcm byk mengeluh pulak.. nanti allah tarik balik nikmat yg diberi ni.. nauzubillah.... ni knp yer.. niat yg x betul ker atau pengurusan masa tak terurus ke.. ke sebab...ermmm... entahlah.. camne ye.. ada tips x...

6 months....


.


izzah safiyyah...


- hepi face.. -


- suka masuk barang dalam mulut... -

arini izzah dah 6 bulan 4 hari..
berat tak tahu la.. npk cam slim cam mak dier..(kuikuikui..perasan..)
suka masukkan brg dalam mulut.. suka tarik rambut omak dia...
pandai meniarap dah.. siap leh pusing lagi.. pehtu..da gerak ke belakang n sket kedepan...
dah tegak badan.. macam ada gaya nak merangkak.. da stat makan nestum 2x shari.. lama x g inject..hihi..
suka berborak2... nyaring sekali suaranya.. takleh kena tinggal.. nanti adalah yg memanggil3...huhu


- abg faris ngan bunga raya..  ade aweks yang cair tak tengok senyuman faris..hehehe..-

faris .. 3 tahun 5 bulan...
mengikut aje abgnya buat ape2.. 

- macho boy...  -

haziq.. 5 tahun 4 bulan...
semakin bijak.. pandai dan sangat sayang & menjaga adik2nya.. mudah mesra.. bercerita.. suka berkawan.. berani..

 tapi kebelakangan ni mama iu tak banyak masa nak mengajar kekanak ni.. sibuk sket.. insya allah.. start bulan depan maybe da releks2 sket.. boleh la stat balik homeskol.. lama betul da tertangguh ni.. cian kekanak ni.. buhsan aje selalu..


- bile mintak perhatian..geram dier.. -

<--------------------------------->

:: Doa ::

 Ya Allah, panjangkanlah umur anak kami ini, terangilah hatinya, teguhkanlah imannya, bagusilah amal perbuatannya, lapangkan rezkinya, dekatkanlah menuju kebaikan, jauhkanlah dari keburukan.

Ya Allah, kabulkanlah doa kami ini, agar anak kami menjadi anak yang soleh dan soleha, yang senantiasa taat kepadaMu dan berbakti kepada kedua orang tuanya”

Amin ya rabbal ‘Alamin


p/s : terima kasih buat lanteraara atas tulisan doa ni.. ;D


Special Dinner..


.



- lokasi kejadian, rheinfall waterfall.. mamat bju biru tu yg sedekah ikang ni..- 

erm.. lamanye rasa tak update blog ni.. nak bersawang balik da pulak.. bukan aper.. tuan umah bizi sket (perasaan aje... hehe) bawa tetamu jejalan kat cni.. so bile balik tu mcm tersemput2 la sket..tak sempat nk kemas2 blog ni..:D so mlm tadi kami main masak2 kat dapur.. dapat ikan fresh drp rheinfall waterfall.. (europe biggest waterfall woo..), danke kpd mamat yg memancing kat situ coz sudi bg kami seekor ikan tu..(macam la dier reti bc entry ni..ha ha ha..) besar gak ikan ni.. actually ingatkan nak beli beberape ekor..nak masak kat rumah nt.. sebab susah nk comunicate so dier mcm salah faham,mula2 tu tanya bp harge sekor ikan.. tp .. dier baginye kami free seekor ikan.. hehe... jadila.. asalkan dapat merasa ikan fresh tu.. siap terlompat2 lagi ikan tu masa kita duk packed dlm plastik bag tu.. gembiranya hati.. yahuuu..





chef yang bertugas kali ni adalah kak alin.. hehe ..hebat nye beliau memasak.. sedap sangat.. bau hanyir ikan ni langsung xde wpun b4 tu kuat betul baunyer.. cara masak ikan tu dibalut dgn aluminum foil & dibakar atas grill.. kak alin wat gak air asam dier.. perghhh... rasa cam kat kedai mesia tepi laut bile makan ni.. hehehe.. makan ngan nasi putih.. & gue masak tomyam ayam aje.. ringkas.. :D


- tamu yg menanti dgn penuh kesabaran... hehe ..sila abaikan background dapur yg messy itu..hohooho.. -

Istanbul - Beyoglu, Istiklal Street & Galata Tower - last episode..


.



Beyoğlu is a district located on the European side of İstanbulTurkey, separated from the old city (historic peninsula of Constantinople) by the Golden Horn. It was known as Pera ('the other side' inGreek),in the Middle Ages, and this name remained in common use until the early 20th century and the establishment of the Turkish Republic.

The district encompasses other neighborhoods located north of the Golden Horn, including Galata (the medieval Genoese citadel from which Beyoğlu itself originated), Karaköy, Cihangir, Şişhane, Tepebaşı, Tarlabaşı, Dolapdere and Kasımpaşa, and is connected to the old city center across the Golden Horn through the Galata Bridge and Unkapanı Bridge. Beyoğlu is the most active art, entertainment and night life centre of Istanbul.

8 may 09

pagi lps bfast kt hotel grand star kiter g jalan2 kt area taksim n beyoglu..
kul 12 bru nk cekout.. letak beg sume kat hotel..jalan-jalan g makan dulu... pastu ingat nak book tiket bas havas balik ke airpot malam tu.. so dapatlah melihat hiruk pikuk suasana kat area beyoglu ni..


- penyinar kasut..hehe -


- nak ke galata tower, istiklal caddesi -

İstiklal Avenue (Turkishİstiklal CaddesiFrenchGrand Rue de PeraEnglishIndependence Avenue) is one of the most famous avenues inIstanbulTurkey, visited by nearly 3 million people in a single day over the course of weekends. Located in the historic Beyoğlu district, it is an elegant pedestrian street, approximately three kilometers long, which houses exquisite boutiquesmusic storesbookstores, art galleries,cinemastheaterslibrariescaféspubsnight clubs with live music, historical patisseries, chocolateries and restaurants. The avenue, surrounded by the unique nineteenth century Turkish architecture[citation needed], starts from the medieval Genoese neighbourhood around Galata Tower and ultimately leads up to Taksim Square.


- pemuzik di jalanan.. -

lalu la pulak kat taksim square.. gini lah sejarah taksim square niii..



Taksim Square (TurkishTaksim Meydanı) situated in the European part of IstanbulTurkey, is a major shopping, tourist and leisure district famed for its restaurants, shops and hotels. It is considered the heart of modern Istanbul, and is the location of the Cumhuriyet Anıtı (Republic Monument), which was built in 1928 and commemorates the formation of the Turkish Republic.


- taksim square.. seronoknye kekanak rebina itu.. ;p -

History

Taksim, from Arabic taqṣīm, means "division" or "distribution". The Taksim square was originally the point where the main water lines from the north of Istanbul were collected and branched off to other parts of the city (hence the name). This use for the area was established by Sultan Mahmud I. The square takes its name from the stone reservoir which is located in this area. Additionally, the word "Taksim" can refer to a special improvisational musical form in Turkish classical music that is guided by the Makam system.


Taksim Square today

Taksim is a main transportation hub and a popular destination for both tourists and the native population of Istanbul. İstiklal Caddesi (Independence Avenue), a long pedestrian shopping street, ends at this square, and a nostalgic tram runs from the square along the avenue, ending near the Tünel(1875) which is the world's second-oldest subway line after London's Underground (1863). Surrounding Taksim Square are numerous travel agencies, hotels, restaurants, pubs, and international fast food chains such as Pizza HutMcDonald's and Burger King. It is also home to some of Istanbul's grandest hotels including the InterContinental, the Ritz-Carlton and The Marmara Hotel.

biaselah.. wa cilok kat cik wiki..


then terus g jalan kt galata tower..jln kaki adelah dkt 30 minit kot jauhnye..daripada taksim square tuu.. alhamdulillah akhirnye sampai juga.. nk naik Galata Tower ni kn 10TL adult,sib baik la ade lift ..leh la tengok pemandangan seluruh bandar istanbul drp tower ni..seronoklah jugak.. gayat pun ade la jugak.. sebab tinggi.. pastu pegang bb lagi...aii takutnye..kene pegang bb kuat2 takt ditiup angin...hehehe


- b4 naik... galata tower -


- kat atas... -

The Galata Tower (Turkish: Galata Kulesi), also called Christea Turris (Tower of Christ) by the Genoese and Megalos Pyrgos (The Great Tower) by the Byzantines, is located in IstanbulTurkey, to the north of the Golden Horn. One of the city's most striking landmarks, it is a huge, cone-capped cylinder that dominates the skyline on the Galata side of the Golden Horn.


- atas galata tower. -


- golden horn... -


Galata Tower (1348)

The tower was built as Christea Turris in 1348 during an expansion of the Genoese colony in Constantinople. It was the apex of the fortifications surrounding the Genoese citadel of Galata. The current tower should not be confused with the old Tower of Galata, an original Byzantine tower, named Megalos Pyrgos, which controlled the northern end of the massive sea chain that closed the entrance of the Golden Horn. This tower was on a different site and was largely destroyed during the Fourth Crusade in 1204.

The nine-story tower is 66.90 meters tall (62.59 m without the ornament on top, 51.65 m at the observation deck), and was the city's tallest structure when built. 

copy kat wikipedia...biase lee... ;p



- area berdekatan jambatan...  -

kendian.. jalan2 lg.. hajat di hati nak naik ferry keliling lautan marmaara tu.. tercapai akhirnya.. alhamdulillah.. tapi naik feri biase je..satu token 1.40 TL,kali 2.. murah lah.. drp nak naik tour boat khas.. kena dlm 20TL..so naik feri besaq ni leh la jimat2 kan..


- menanti hasil .. -

 b4 tu lalu atas jambatan..time ni ramai orang yang memancing atas jambatan tu.. meriah betul.. faris & haziq bukan main seronok lagi bile tengok ikan2 yang berjaya dipancing ..lagak dorang cam mengalahkan pengadil pertandingan la pulak.. duk tengok satu2 bekas2 ikan orang yg memancing.. ape lagi.. memang kena usik,cium ..peluk je la budak dua ni.. kat sini kebanyakkan orang turki memang suka sangat ngan kekanak ni... kemana2 pun diorang ni jadi perhatian...glamer lah kijap... hihihi...


- erm.... -



- tengok tuuu... -


- new mosque kat belakang tu... -

then naik ferry tu lah.. keliling kawasan laut.. hari pun da ptg.. kul 7.. dah nak gelap... siang masih tak panjang lagi.. berbanding kat jerman .. leni siang da lama...




- daripada feri.. -


- bridge yang menghubungkan kawasan asia ngan europe di istanbul -

abis tu g singgah solat jap..sungguh lama berada atas feri tu yer.. sejuk dan mengantuk pun ada.. sib baik boleh tahan.. lepas turun tu singgah utk solat di new mosque yang tak jauh drp jeti tempat naik feri tadi.. jupe lagi penyinar kasut yang ramai..




- ke tempat tunggu bas.. -

pas solat kat new mosque, kite plan2 nk balik.. da mlm ni.. beli tiket bas havas kene 10TL peradult,kekanak ni still free..b4 tu isi perut b4 bertolak ke airport sabiha gocken.. alhamdulillah.. pas naik flight tu.. sampai dan naik train lagi.. akhirnye sampai ke rumah terchinta dengan jayanya...tu jela cite jln2 turki.. pengalaman yg sgt seronok & tak kan dilupakan...bersyukur dpt merasainya..


- senja... menjelma... -

p/s : pasni nak g mana ye.. hehe.. berjalan saje.. cian cik abe duk pulun nak menyiapkan kerja studynya itu.. semoga mendapat semangat baru selepas bercuti tu... caiyoookkkk!!!!! 

- Tamatlah alkisah di turki.. fuhh panjang sungguhh!! ... sure kengkawan da buhsannn tuuu ...  pasni tuan umah boleh lah hibernate sekejap... bye.. bye... he he he..-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails