Archive for June 2009

Interlaken, Lauterrbrunenn n Kleine Scheidegg, Swiss


.


- highway view to Interlaken.. -

lepas singgah di colmar aritu terus ke destinasi seterusnya ie interlaken, drp colmar ke interlaken makan masa 2 jam naik kereta..time ni da nak magrib dah.. dlm jam 9 mlm baru sampai..perjalanan jd lebih mudah sebab di temani oleh cik gps aka myguide..pemandangan dijalan ketika hampir sampai di interlaken mmg menakjubkan..masya allah..cantik sungguh.. dengan view gunung ganang yg dilitupi ais dan tasik thun & brienze yg cantik itu..memori yg sukar dilupakan..

- view mlm2 di bandar Interlaken, Swiss - hotel swiss city boking kat booking.com-

interlaken ni sebenarnya adalah sebuah bandar kecil yg terletak diantara dua tasik ie tasik thun dan tasik brienz..merupakan satu destinasi singgahan utk pelancong2 bermalam utk memanjat nun gunung di atas tu..jam 9 mlm di sini agak sepi dan sunyi..tak banyak dah kereta yg lalu lalang.. kedai2 pun da tutup ( biasanye kedai tutup dlm jam 8 mlm) oleh krn hujung bulan mai g ritu..so mlm masih panjang.jam 8 lebih da mlm... leni mlm da pendek..dekat kul 10 mlm pun masih cerah lagi..:D

- rombongan cik kiah..? -

ok..mlm tu hanya jalan sekejap kat town interlaken ni..takde beli ape2 just cuci2 mata sebab takde kedai yg buka.. ada la picnic reramai sekejap di bawah cahaya lampu jalan tuk habiskan bekalan nasi yg dibawa siang tadi..so takyah dah beli makanan da..jimat duit.. lagi romantik u..hihihi

erm..

- kedai-kedai.. sume tutup da.. -

- lepas breakfast.. -

esoknye pas breakfast kat hotel..(hotel btl2 kt tgh2 bdr interlaken) 79 euro smlm double room.. nila rate plg rendah yg kami dpt kt sini time survey b4 tu..byk hotel ln tp lai mhl la.. oklah not bad..dpt double room..rupenye atas tu ada lagi katil tido muat lagi tuk 3 org dewasa dlm bilik yg sama..x tau pulak..ala2 chalet gitu..tp sebab kami ni baik hati..kami guna je la katil kt bawah..tuk anak2 skali..krg takyah la org hotel nk ngemas byk sgt.. ha ha ha..

- jalan nak ke Lauterbrunnen utk naik train.. -

- Lauterbrunnen railway Station.. -

so..terusla ke tpt yg nak dituju..naik kereta terus ke lauterbrunnen.. parking kereta kat sini sejam dlm 2 euro lbh tak silap..kendian cadangnye nak naik ke kleine sheiddeg, beli tiket train kt situ.. 33 euro p/p adult.(lauterbrunnen ke kleine scheddig) kanak2 start 6 tahun bru byr..x tau rate dier..leh check kt website dier..

- subhannallah... cantiknye...-

banyak air terjun kat Lauterbrunnen ni.. tapi kami tak sempat nak explore.. nak ke tempat lain la pulak... :D lalu pun jadila.. heehehe...

- dalam train drp Luterbrunnen ke Kleine Scheidegg -

- dlm train ..mama n izzah.. -

lepas dlm 30 minit naik train..sampailah kat kleine sheddeg.. igt ade snow kt cni.. rupenya snow dah cair.. tinggal sket2 je menunggu nak menjadi air..hehe.. so tak menepati matlamat nak main snow..eceh.. so.. pas bincang2..akhirnye kami plan reramai tuk naik yg lebih tinggi lagi..tapi...

- di Kleine Sheidegg -

- haziq ngan swiss cow..-

- alles w/o hadri.. :D -

- Klein Scheidegg view.. -

- panas eh... menanti lagi...-

p/s : to be continued...

Tamu drp Siegen


.


- homburg..-

minggu ni rumah berseri2 dengan tamu dila & suaminyer (mdnor..) .. mereka dlm perjalanan ke Metz, France utk mengunjungi adik di sana.. tapi singgah bermalam di sini & awal pagi td da bertolak ke Luxembourg & metz utk bertemu dgn adik di sana.. drp siegen ke homburg dlm 6 jam perjalanan.. terpaksa tuka train 5 kali.. fuh.. dasat sungguh.. kalau kami la nk transit2 gitu erm....pk lebih seploh kali.. almaklum.. ramai rakyat jelata ni..


apepun thanx sbb singgah ke sini.. so weeekend ni x busan la..ade kawan reramai.. mereka sampai jumaat ptg kelmarin.. & sempat wat bbq gak lah.... tp sbb cuaca pun ala2 nk gerimis dan kurang cerah.. apa yg ade jelah.. sempat jugak ajak tamu kt sini.. kak azma dan abg akim dan anak2 beliau.. bertambah la kemeriahan.. mekasih buat sume sudi memeriahkan majlis..:D..

pagi2nyer bawa ke zweibrucken stad,

- zweibrucken..

- castle zweibruecken..


lepas tu g ke outlet zweibruecken..

- outlet zweibruecken.-

pas balik outlet.. bersiar2 di homburg stad..

- homburg stad bersama hasil drp outlet..hehehe.. -


petangnye tu la wat bbq.. :D,


biasalah wat ayam bbq, ayam tandori bakar, keutiew goreng..nasi goreng nampla.. kak ct plak bawa kopok kelate.. yummyy..

p/s : tq kpd jalak lenteng sbb adiahkan dates yg enak itu.. danke..! jemput ke sini.. erm.. nak sambung cite jejalang swiss aritu.. tp x berkesempatan nk citer lagi.. sabo eh.. kalau yg tertunggu2. (adeker..? hee..)


Aktiviti anak3..


.



seminggu dua belajar naik basikal yg takde pengayuh tu..dan minggu lepas haziq da pandai naik basikal sendiri dgn pengayuh.. bagus ye basikal x berpengayuh tu sebab kekanak ni cepat belajar imbangi badan.. apelagi si haziq.. bile da tau naik basikal sendiri ni.. asal nk keluar je msti nak naik basikal.. ei.. kesian mak ayah dier kena tinggal kat belakang.. walaupun mcm dah lanjut usia bru pandai naik basikal ni banding ngan anak2 orang lain xperla.. :D



faris plak.. makin cool dgn skooter abg dier tu.. barang turun temurun abg dier punyer.. beli kt carbot 2 euro je.. basikal kecik tu pun 2 euro gak.. 2nd hand.. tp masih elok dan ok.. yelah.. kalau beli basikal kecik baru harga dlm lebiyy la 50 euro sebuah.. mmg mahal giless!! erm.. faris leni da pandai berjalan x berpempes.. pandai berpo po sendiri.. alhamdulillah.. senang kije mak ayah dier..hehehe..


izzah lak da 7 bulan 23 hb lepas.. laju da mengesot dan mengangkat badan..tp x merangkak lai.. masya allah.. cepatnye perkembangan lepas pandai meniarap .. masih becok lagi.. da pandai duduk.. subhannallah.. :D



Lokasi Kejadian racing basikal.. : Homburg stad..

Award dr kak kin.


.







SYARAT dan KETENTUAN untuk AWARD ini:

1.Buatlah posting yang memuatkan gambar award ini diblog kamu.
2.Sebutkan siapa yang memberi award ini berserta link blognya.
3.Beri award ini kepada 5 orang sahabat kamu.
4.Kunjungi blognya dan beritahu ada award dari kamu untuknya.
5.Lakukan hal yang sama seperti yang memberi award ini kepada kamu.

kena bg 5 org eh.. sape yekk.. ermmm
kite bg kat.. ijan , aisyah , saffa, kak nani & kak baiti..

p/s : kak kin.. cantik2 & comey2 award ni..mekasih.. !!! lenkali bagi aaa lagi..he he he.. beshne kalau award ni leh makan..sure kenyang.. banyak gilesss.. :D

Ketam Masak Lemak


.



Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

4 ekor ketam besar, dibersihkan
6 ulas bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
3 batang lada merah*
3 biji buah keras* -x letak
1 inci kunyit hidup* - sebuk kunyit je
1/2 cm belacan*
1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
1 asam keping - lupe nk letak..hihi
1 helai daun kunyit
1 kuntum bunga kunyit (jika suka dan jika ada) - xde
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa
1 biji timun, dibuang kulit, dikerat 2 dan belah empat setiap keratan
2 keping tempe, dikerat 4 setiap keping (jika suka) - xde


Cara-cara

Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan no.2.
Hidupkan api kembali dan masukkan santan no 2 ke dalam periuk. Diikuti tempe, daun kunyit dan bunga kunyit (jika suka dan jika ada), biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan timun. Perasakan dgn garam dan gula. Dalam gambar :- Daun kunyit dan bunga kunyit
Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.

jupe lagi ketam kat kedai asia..10 euro sekilo.. apelagi.. hentam ngan resipi kat atas ni...

p/s :
resipi copy paste drp myresipi drp cik mat gebu.. halal copy ye che mat!!
mekasih.. lecker!!


A Shoulder to Cry On..


.



Life is full of lots of up and downs,
And the distance feels further when you're headed for the ground,
And there is nothing more painful than to let you're feelings take
you down,
It's so hard to know the way you feel inside,
When there's many thoughts and feelings that you hide,
But you might feel better if you let me walk with you
by your side,

And when you need a shoulder to cry on,
When you need a friend to rely on,
When the whole world is gone,
You won't be alone, cause I'll be there,
I'll be your shoulder to cry on,
I'll be there,
I'll be a friend to rely on,
When the whole world is gone,
you won't be alone, cause I'll be there.

All of the times when everything is wrong
And you're feeling like
There's no use going on
You can't give it up
I hope you work it out and carry on
Side by side,
With you till the end
I'll always be the one to firmly hold your hand
no matter what is said or done
our love will always continue on

Everyone needs a shoulder to cry on
everyone needs a friend to rely on
When the whole world is gone
you won't be alone cause I'll be there
I'll be your shoulder to cry on
I'll be there
I'll be the one you rely on
when the whole world's gone
you won't be alone
cause I'll be there!

And when the whole world is gone
You'll always have my shoulder to cry on....

Rosengarten, Zweibruecken


.


- izzah si bunga.. -

singgah di rosengarten (taman bunga ros ),zweibruecken.. wekend lepas.. dlm 35 minit naik bas ke bandar zweibruecken.. sepanjang jalan ditemani dgn bunga ros yg bermacam warna dan haruman bunga yg sangat wangi..

- baru nak masuk.. -

- iu.. luar garten..-

nak masuk kn byr 4 euro.. student 2.50 euro..kanak2 1 euro, bwh 5 tahun free.. :D setiap bunga2 kat sini ada bau2 dier yg tersendiri.. drp yg sangat wangi.. tak wangi..bau yg memeningkan dan takde bau pun.. semua ada.. setiap bunga ditandakan dengan nama2 yg tersendiri.. xtau la mereka dpt nama drp mana.. sebab kdg2 bile tengok tu pelik2 je nama dia..hohoho.. tapi sy tak kesah..asalkan dpt tengok bunga yg lawa2 ni da cukuplah.. ha.. bagi peminat2 bunga mawar berduri maka elokla kalau berkunjung ke sini next time..

- abg n adik..-


- mawar... -

oleh kerana bau2 bunga yg sangat wangi dan angin sepoi2 sejuk.. mokcik dah ngantuk je sepanjang jln..(ceh.. bunga pulak yg dipersalahkan..:p) ..ish3.. nampak sangat dah bukan peminat bunga yg setia la ni..he he he.. mmg banyak jenis bunga.. tak terkira dek tangan..

- izzah ngn swan.. -

nice..

- haziq.. -

dalam ni ada la juga taman permainan utk kekanak melepaskan kebuhsanan.. juga kiosk bg sesiapa yg kelaparan ke.. byk tempat duduk.. rata2 pengunjung yg dtg ke sini adalah golongan2 yg sudah sgt berumur, atok2 dan nenek2 ramai rupanya yg minat dgn bunga2 ni.. muda mudi kat cni x minat kot bunga2 ni..tak nampak ponnn...

erm..

- subhannallah.. -

erm.. sebab garten ni x besar la sgt cam tulip aritu..so takla seharian kat dalam ni... bunga pun tak sehebat & tak sebanyak kat keukenhof kelmarin.. memang la .. mana leh lawan dgn festival tulip terbesar di dunia..heee..

- benih2 utk dijual.. tengok harga dier.. cecah beratus euro pon ada...dasat! -

tapi bunga kat bawah ni bukan utk dijual ok.. :D

- si bunga dgn bunga.. -

p/ s : dibuka drp 19 -21 june je.. info mengenai garten ni.. kat cni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails