Archive for July 2009

Izzah 8 Months...


.



dah 8 bulan ++ cik piyah ni.. merangkak makin laju, makan macam2.. nak memanjat saje je kejenyer.. sat lagi leh berjalan n kendian berlari lah kot.. alhamdulillah.. kejap je rase.. mcm baru je bersalin ritu..tub2 da besar anak3.. masya allah.. pantasnyer masa berlalu..


wat peminat2 3 beradik ni (kalau ade..tataplah gamba kami yg di snap mama rini..)




panas sungguh rini... emmm... minggu ni cantik sangat cuacanyer.. haziq & faris mcm biase.. tiap ari leka main sesama.. abgnyer suka sgt ngan transfomers.. si faris manje sangat ngan ayahnyer..:D

tunjuk skill.. :D

- main kat taman la pulak.. -

- muka blur... arini jatuh lagi.. risau.. huhu.. -

semoga hari ini lebih baik drp hari semalam & semoga hari esok lebih baik drp ari ini...


Tamu : Kakna family & Dill Farewell


.



alhamdulillah, minggu ni rumah meriah ngan tamu2 yg dtg ke rumah, kali ni kakna & family bersama anak3 mereka yg dtg drp Idstein, Jerman ( dlm 3 jam lebih ke Homburg & lebih 3 kali transit..) akhirnya sampai dgn selamat di sini pd jumaat ptg kelmarin.. dan pada jam lebih kurang 1035am pagi tadi kakna dan suami serta anak3 telah berangkat pulang ke idstein kembali..sob..sob..sob... (sedey nooo x dek kawan borak2..)

- rumah.. -

- stad homburg bertiga kakna,iu,dill.. -

- tengok ikan.. -

1st time jupe kakna time ceramah UZAR di Frankfurt kelmarin, kendian sempatlah ke rumah kakna di Idstein pd hujung bulan 6 ritu ketika program ziarah..jumpa lagi time ziarah Hamburg awal July09.. seronok!!..suami kakna (En Azizan juga kwn en huby yang juga baru dikenal kat sini :D)

Johaneskirche, Saarbruecken..

kakna dan suami sgt peramah orangnya.. tak jemu berkongsi pengalaman ngn kami kat sini.. seronok berborak dgn mereka..so antara aktiviti yg sempat dilakukan bersama..wekend lepas... biarlah gamba yang bercerita :)

jalan2 kat saarbrucken ( ibu negeri Saarland..)

- seblah johaneskirche.. -

-kempen pilihanraya..ramai woo org2..-

- dekat sungai saarbruecken..atas tu saarbruecken castle.. -

- Library Stad.. -


sempat jugala wat bbq sate, ayampercik kakna & ayam bbq,nasi impit,kuah kacang & kuetiew .. ceskek (ala2 cam raye..gitu) semalam utk kami makan sesama..sekali nga farewell dill ( kawan sekampung kat sini ..) yang akan pulang ke mesia pd 1 august ni for good.. ( sob3.. berganda kesedeyan..hilang lg sorang kwn kat sini..) .. erm.. cuaca sgt cantik & panas terik .. so tak tahan duk lelama kat luar..sambung makan kt dlm rumah la..sambil tengok cite..:D..

- jual..jual.. -

- play time.. -

- cik dill & cik piyah.. -

petang2.. jalan2 kat taman bertasik yang ada rakit tu.. dapat la kekanak ni mandi manda kat situ..air..sejukk.. :D

- mari mandi kolam... yahu..:D -


- picnic.. -

baby jatuh drp pokok..hehehe..

p/s : mekasih kak na sudi singgah ke teratak buruk kami..lenkali dtg lah lagi.. & tuk dill semoga terus berjaya menempuh kehidupan baru di Malaysia selepas ni.. ingatku dalam doamu..he he he :P..

Mujahidah Sejati


.



Mujahidah sejati
Intan permata mutiara mahkota
Seindah pelangi di cakerawala
Menghiasi taman indah nan permai

Mujahidah sejati
Engkaulah serikandi pembela agama
Peribadi solehah hiasan diri
Subur dengan iman dan ketaqwaan

Chorus:
Mujahidah sejati

Akhirat utama kerana dunia bukan pilihannya
Mujahidah sejati
Hatinya berbeza kerana diasuh iman dan taqwa

Mujahidah sejati
Berbekal Al-Quran dan Al-Sunnah
Bersulam pengorbanan
Bisa menggegarkan isi dunia

Mujahidah sejati
Terus subur mekar mewangi
Seindah suria menerangi bumi
Harapan ummah yang abadi

Mujahidah sejati
Menyoroti langkah Khadijah, Aisyah, Fatimah
Menjadi muqorrobin, bermujahadah
Menuju cinta dan kasih Allah

Paras rupa bukannya ukuran
Nilainya sama di sisi Tuhan
Cuma ibadah yang membezakan
Wanita solehah di sisi Tuhan

Berhati-hatilah hasutan dunia
Kerana ia merbahaya
Jangan dibiarkan ia bertakhta
Dalam diri dengan dosa-dosa

Nasi Goreng Tomyam


.



Bahan-bahan ( 4 orang )

2 mangkuk nasi
5-6 ekor udang segar
1-2 ekor sotong sederhana - potong ring
200g daging ayam - potong kecil2
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - ketuk
3-4 biji cili padi - tumbuk@hiris - klu nk pedas
1 peket perencah tomyam adabi@ 2 kiub pes tomyam maggi/knorr
kubis - hiris kecil2
carrot - hiris memanjang@dadu
tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
3 helai daun limau purut - racik2
1 biji telur
garam
Cara-cara

Tumis bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
Masukkan perencah tomyam. kalau kering sgt tambah air sedikit. masukkan cili padi skali jika inginkan pedas.
Masukkan ayam. biarkan ayam masak sekejap.
Masukkan sotong, udang, carrot,tomato,serai dan daun limau purut.gaul rata.
Pecahkan telur dan taburkan garam. gaul. masukkan nasi dan gaul rata.
Last skali masukkan kobis. gaul mesra. dan tutup api. hiaskan ngan daun bawang n hirisan lada merah.
Hidangkan bersama ayam goreng berempah, keropok ikan dan sup ayam jika suka.
SeLaMaT MenCuBe!

credit to : hana6877 @ myresipi.com. sy xde seafood..ada ayam je.

p/s : takde citer best ler..sejuk jek tiap ari..x rasa summer punnn...
makan2 gak paling besh..ehehe..
erm... tengah tunggu tamu nak mai rini.. :D


Nigella's Cherry Cheese Cake


.



Ingredients:
Base
125g digestive biscuits
75g unsalted butter

Cheese layer
300g cream cheese (at room temperature)
60g icing sugar
1tsp vanilla
good spritz of lemon juice
250ml double cream

Topping
Cherry jam(or any jam you like)


Directions:
to be continued.. please refer the video.. very simple and easy and yummy!!

yumm...

p/s : thanx dill for sharing this link recipes..:D

Taman @ Homburg


.

- schoen @ nice.. -

cuaca cerah rini.. drp pagi sampai ke petang cahye mentari memancar cerah.. beza btl ngan minggu lepas yg sehari dua je ade matahari..yg lainnye hujan & mendung jek..angin kuat lak tuu.. tp tengok wetter OL mgu ni mcm da stat panas balik.. tp tak tau la panas nye sampai ke petang atau hujan kat tgh jalan..

- beskal haziq..8 euro kat flohmarkt @ carboot,mcm ensem lak dak ni..
mahluk kecik kat tepi tu hrp maklum yer :P -

rasannya tahun2 lepas time2 gini mmg dah panas giless.. tahun ni panasnye gile2 sket jek..x tau lah..ssh nk menafsir wetter ni kan.. wallahualam.. wait n see jela.. bukan leh watper kan..;D, mana2 pun enjoy jer..

- muke pelik jer.. duk atas rumput..last2 rumput pun dimakannyer..uhu ..-

oleh krn cuaca yg sgt lawa rini..lps si ayoh balik lab, kami pun berbondong3 ke taman naek beskal.. mcm da lama lak x naik beskal ni.. mokcik agak semput jugak la rini..npk sgt dah ketua annyer ..hohoho..ehem..!!!

- berakit2 kehulu..berenang2 ketepian...

bersakit2 dahulu.. bersenang2 kemudian...-

besar gak taman ni.. siap ada cam tasik kecik buatan manusia (kecik je le..) & ada rakit (ala2.. diperbuat drp tayar kt bwhnyer ngan kayu atas dier..) sempat la hero3 & bapak hero berakit kehulu hilir kat sini.. & sy sebagai pemerhati kehormat taat & patuh memerhati keadaan sekeliling.. (sebenarnye mls nk main..so duduk je la bwh pokok ngan bb..) x ramai org pn time ni..yahu...

- ni beskal mokcik..2nd gak 60 euro, klu bru 299 euro.. huh! -

- ni lak pokciknyer, 2nd 50 euro, klu bru 199 euro.. -

- ni style piyah tido..bile puting @ nyusu automatiknyer tangannye akn ke atas pegang rambut.. -

hmm..oh ye tpt duduk bebi yg diattach kt beskal tu 2nd bli arge 3 euro, yg tuk kekanak besar sket tu 8 euro 2nd..bru mmg mahal ler.. kalau nk tauu harga dlm RM kali je lah ngan 5.. tu je le aktiviti rini.. sekian melaporkan.. (mcm reporter lak dah..) huahuahua..

Paprik Campur


.



berkat kerajinan mengskodeng umah kengkawan.. maka terhasil la menu ni.. mudah dan cepat.. mekasih yer ijan.. kasik idea nak masak aper..hehe..ayam sy oter sket campur seafood yg lamer duk menghuni peti es tu..hohohoh...
jom singgah umah ijan tuk skodeng ape yg ade kt sana.. :D

iu :> mangsa kejadian dlm gamba kat atas : ayam,udang,musel..



Roti Canai


.



yayy.. pagi td sarapan benda kat atas ni.. special gitu.. jgn jeles yerr.. ni my pakwe yg tlg ulikan (pakai breadmaker je..) tp still kena uli2 sket2.. rehat2kan..uli lagi .. tunggu masa.. bukan senang woo nk wat ni.... berkat kesabaran tido lewat malam tadi sbb menguli..akhirnye menjadi jugak roti canai kegemaran ramai..he he he.. ( ni kalau kat mesia baek beli aje..toksah susah2 nk membuatnyer..;P) kat sini x juall...

.. mencanai.. -


kari ayam tu sy wat biase saje.. sib baek sedap..heee... ( sempat hulur jiran setingkap..).ok..pasni..pare2 isteri sile kerahkan abe wat roti canai..hehehe.. :D..

- roti telur..ni sy punyee!!! -

p/s : miamorr.. mekasih yerr!!!! leh bukak kedai pasni..kite jual eskim abe jual roti canai..he he he..
tq kak jo (joayee @myresipi.com 4 sharing this recipe..).. sy copy paste jer eh.

Bahan-bahan ( 12-16 biji )

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.

klinik @ 7.5 months


.


- yg dinanti tak kunjung tiba.. -

semalam g klinik tuk check bb piyah.. demam lak dia.. alhamdulillah.. rini da kebah sket.. da x demam.. mlm semalam bukan main lagi panasnye.. maybe berjangkit drp abg faris b4 tu demam gak.. dier da baik adik dier lak kene..alhamdulillah.. kat sni jarang kekanak ni sakit.. agaknye imune drp susu ibu yg kuat..he he he..

- Taman Homburg. -

g klinik tu.. tunggu bukan main lama lagi..sejam la jugak..mesti kene org paling last..walaupun bukannye kite yg dtg last dtg daftar.. dikriminasi ke hape ni..?? huhuhu.. panas gak le time ni..da ler suhu mmg panas berbahang.. sib baik dia cek2 x sekejap.. kire detail la jugak Dr tu cek.. actually b4 ni ngan Dr len.. ni kire larik Dr len sbb yg g latest aritu tu ade salah inject si Haziq.. mcm tak besh la plak kan.. kite ni sbgai mak mestila risau.. so cabut la .. tukar dr len.. emmm.. mcm sian jugak kat Dr tu..tp sapa suh tak peramah..muahaha.. kite kena ada hak kita nk pilih Dr yg terbaik tuk anak2 kite.. kan kite wajib bayar insurans tiap bulan kt cni.. Dr lama tu ok.. cume x ramah je..lak tu susah nk senyum kt budak2.. Dr baru ni ok la sket.. tp dia suh kita belaja ckp jerman.. sbb Dr ssh nk ckp english kot..kuikuikui..

- 7 bulan da pandai..mencari orang.. :D -

cek punyee cek alhamdulillah.. bb ok.. suhu time ni 37.5 degree..takut mlm2 panas balik ..so dier bg ubat..kalau panas sgt lebih 38 deg, bg cucuk kat bontot..plak tu 3 kali sehari..8 jam sekali.. kalau panas ler.. pas jmpe dr tu.. mlm tu mcm da ok.. x bg ubat pon.. :D

p/s : pasni nk kene cek jantung bb lak..cam ade sesuatu yg merisaukan...hurm..

Rheinfall Waterfall, Swiss - Last Episode..


.


- rheinfall waterfall, swis.. -

alhamdulillah..
ni merupakan persinggahan terakhir kami & geng di Switzerland.
1st time sampai ke sini tahun 2007. daripada Zurich naik kereta dalam 50 minit..oleh krn sampai da petang..so perkhidmatan bot2 yg disediakan utk mengelilingi kawasan sekitar tasik dah tutup, kedai2 pun da x buka.. dah dkt kul 6 lebih..

- sgt besar waterfall ni.. -

- collage rheinfall, swiss.. -

tak de benda yg dilakukan di sini.. hanya menghayati keindahan waterfall yg terbesar di europe.. so bg sesiapa yg ingin melihat gamba2 di sekitar rheinfall ni..:

- haziq atas jambatan.. -

- :D .. -

- cool...-

alhamdulillah.. tamatlah cerita jalan2 di sekitar negara Switzerland pd hujung may lepas..x smpt nk habiskan cpt krn kekangan masa yg ada b4 ni.. ia merupakan kenangan yg manis yg akn menjadi ingatan selamanya. Diharap dgn adanya info2 yg ada sedikit dpt membantu sesiapa yg ingin travel di sekitar tpt yg diceritakan sebelum ni.. insya allah.. :D

- tpt main.. -

- model utama..he he he.. -

- antara ikan2 besar yg menghuni tasik rheinfall ni..
ada sekor ikan yg terselamat kt cni.. ngeee

" The Rhine Falls (Rheinfall inSwitzerland ) are the largest plain waterfalls of Europe.
They are located in the
High Rhine upper course of the river Rhine, in the municipalities of Neuhausen am Rheinfall and Laufen-Uhwiesen, near the town ofSchaffhausen in northernSwitzerland and close to theGerman border. They are 150 m (450 ft) wide and 23 m (75 ft) high. " copy from wikipedia.

p/s : pasni nk citer ape plak ye ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails