Archive for August 2009

Balik kampung....!!!


.



gambar ihsan google.com :D


insya Allah..
ketika ini kami dlm perjalanan menuju ke kampung halaman utk bercuti di Mesia.. selamat menyambut bulan ramadan buat kawan2 diperantauan tak lupa juga di tanahair tercinta.. kami memohon atas salah & silap atas kesalahan yg disengajakan atau tidak.. ( ucapan ala2 raye..hihihi) & mohon didoakan semoga selamat2 semuanya perjalanan pergi dan pulang... & diharapkan dijauhkan drp segala penyakit & juga perkara2 yg tidak di ingini..

sekiranya tiada kekangan tenet di kg halaman.. ade la entry lagi kot pasni.. tp kalau tiada..bersawanglah umah ni seadanya..he he he... semoga semua rakan2 & pengunjung blog ni hepi2 & sihat sejahtera selalu.. semoga berjumpa kembali..!! salam sayang dari jauh.. - iu

p/s : (entry autopublish..)

zb gile.. :D....


.



- bukan sy yg masak ye.. :D -

adush.. lamanye x memblog... selalu g jejalan blog kengkawan pun x sempat nk tinggalkan pesan.. bukan ape.. sibuk sket ler sejak akhir2 ni.. ader misi penting pagi nanti.. ni pun jam dah masuk ke jam 12 pagi.. lama x updet rumah ni..da byk lelabah la pulak...hohoho..

xdek benda pun nk citer.. sbb tu lah sejuk beku jek umah ni.. mekasih wat kengkawan yg masih sudi berkunjung (eceh.. mcm glamer gile..perasaannn saje..hukhukhuk) .. walaupun xde cite panas baru kt cni..

jiran :

sejak pindah pd awal bulan Nov ritu..sonot gak sebenarnya kat sini.. selain dpt rasa suasana bru.. ramai gak la jiran baru kt cni.. ramai gak org muslim.. tunisia, pakistan.turki paling ramai.. tp yg x syoknye org2 turki kt sini kebanyakkannye x suke senyum..( yeke...??) ehehehe.. maybe sbb da ramai sangat turki kt kawasan ni..so ramai yg wat dekkk jek.. lg2 kawasan ni dkt ngan masjid turki.. tp tak dinafikan ada yg mesra.. maniss.. gitu.. :D



gamba atas tu adalah makanan yang diberikan oleh jiran pakistan..(depan umah je..) baik sungguh orangnya..:D,time x pose pun kami slalu tukar2 makanan ( bile rajin masak je le..hihi) sib baik reti ckp english..wpun ayat lintang pukang..janji paham suda..hahaha.. so kdg2 tu leh la borak..tp kalau kena ngan yg ckp deutchs jek..tergangga jer laaa..huahuahua..


- jalan2 @ stad homburg.. -

mm.. tahun ni time pose kt jemen ni x rajin sungguh amik gamba makanan..x sempat kot..(alasan..) ngee.. so rasanya cam x pernah amik gamba makanan lagi takat ni melainkan yg 2nd pose.. (ada tamu..) .. menu puasa baru ni sup daging..tu pun en huby yg murah hati offer tuk masak.. pastu esoknye guna sup yg sama wat beehon sup lak.. tambah sambal kicap.. perghh.. mcm kt mesia jerk..hehehe.. tadik buka puasa.. kami call jek kedai kebab halal.. makan hamburger menu.. pommes.. pasta..adusss.. rugi x amik gamba.. kalau x..leh u all tau ni la satu2nya makanan kami bile penyakit M dtg melandaa....hohoho


- izzah @ taman... -

oklah.. melalut sajek...
selamat menunaikan ibadah puasa pd kengkawan utk hari2 seterusnya..
Good luck ok!!! pasni takdek da citer bulan pose di bumi docland ni......
choww...

Tujuh...


.


alhamdulillah..
insya Allah arini ku meniti hari ke 7 berpuasa di Docland ni.. oleh krn ni merupakan ramadan yg terakhir di sini.. maka dgn ini akan ku tuliskan suasana pose di sini.. pasni puasa di mesia.. of course suasananya berbeza berbanding perantauan.. so kalau ade kekawan yg buhsan nak baca hari2 di bulan pose ni.. abaikan aje ek... karang x berupdate blog ni bersawang la pulak..nt ade yg rindu2ann.. hihihi...

tamu ku ie kak azi, suaminya dan anak2 mrk ie Adik Haziq & kak Alya..da pulang ke kampung halaman sejak selasa lepas.. terus sunyi rumah ni..sob2.. semoga baik2 sahaja hendaknya di Kaiserlautern (KL) tu...

puasa ke 6 berbuka ngn tomyam daging..& ayam masak padang.. tengahari adalah wat pasta daging cincang tuk kekanak ni.. tp mcm x sedap jek ..( sbb tak habis..huhuhu) ..gambar ilekk.. biasanya da waktu berbuka camni nak pegang kamera pun tak larat.. lepas siap masak.. kemas dapur.. terus bummm..atas tilam..takpun duk depan FB..farming lak.. kuikuikui....

p/s : biase tak lalu la nk makan pagi2..ade tips byk makan waktu sahur x? :D

5 ramadan..


.



kanak2 hari kelima ramadan..sume tak pose..:P

insya Allah.. arini ari kelima kami berpuasa kat sini.. so far sumenya berjalan dgn baik..mulanya terasa lamanya waktu berpuasa..hehe.. tapi lama2 alhamdulillah.. semuanya dpt di hadapi dgn baik ... :), kejap nya masa berlalu.. 5 ari daaa...masya Allah..


tak banyak benda yg dilakukan pada hari ke 4 berpuasa.. selain menjaga anak3 yang bertambah kpd 5..suasananya sangatla meriah... lama sudah rasanya tak semeriah ni.. biasalah kalau kekanak ni berjumpa ngan geng sebaya cam nih.. memang la kan..riuh setaman... :D



tuk menu buka rini wat yg simple2 jek..oleh sbb makanan berbuka sama dgn menu sahur esoknye..so kuantiti memasak jugak bertambahlah.. (sekali harung.. senang..hihihi.. cian tamu kami...makan bende sama aje.. takpe kan kak? hee... :P).. kali ni masak laksam ngelat yg biase wat tu ngan nasi tomato ayam masak merah je.. (da biase wat so senang nk igt bahan malas nk fikir lelama..ngeee...

hmm.. tu jela laporan drp bumi homburg, docland.. arini..he he he....

Award : Best Buddies & Tag


.

tq kak neny for this award & tag tersebut adalah :

1) Sile copy award ini di blog anda:da..

2) Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini (Kak Neny )


a) Kawan sedocland..tp 1st time jumpa masa kt fankfurt aritu..
b) ade twin yg sgt cute & lawa..(ayat de makna nih..;p)
c) sangat peramah dan baik hati..klu borak mcm lama da kenal..hihiih
d) surirumah cam sy kt sini tp x-engineer..dasat..:D
f) rajin & sangat tabah & gigih!
g) cute .. (kene banjer kepci nih..:P)

3) Nyatakan 9 fakta tentang diri anda sendiri:


a) suka dgr lagu,
b) suka makan.
c)suka gak kawan2..tp selalu takut kalau x dpt jd kawan yg baik..
d) mudah marah & x sabar.. tp bukan pendendam..
e) suka travel ..
f) cita2 polis.. tp da besar ni tak jadi ape2 pun..
g) tak peramah & sangat pemalu..
h) suke shopping..:P
i) tak suka sayur tp peminat fanatik buah2an..hohohoho..

4)Pilih 10 penerima award seterusnye .. TAG mereka:
- KAK NANI, KAK ZAI, CIKMIN,KAK AJZIE, KAK GEE, KAK BAITI, KAK ASMA,
ZUEYIE, ZUEHERWAN, ISHAMIZU.

Kaiserlautern


.



- gaye bebas di tgh panas.. -

semalam g jenjalan kat kaiserlautern, naik train direct dlm 30 minit..tempat ni lebih besar lah drp homburg ada satu stadium besar kat sini. kat cni FC Kaiserlautern memang glamer.. masa g nih plak time tgh ade match..memang penuh lah train & bas segala..tu g awal tu.. match kul 130pm.. tp kiter g sana bukanlah nk tengok match ke ape.. x kuase lah...bulan2 pose nih..lagha saje..hihihi..



actually g sebab nak temankan kak ajzie family ke sana tuk lihat umah baru mereka yg bakal didiami nt.. agen kate dekat je yg banhof ( train station..).. 10 minit je.. tp kalau jalan kaki tu rasa lebih 15 minit.. tp besh la tpt ni sebab byk kedai2 besh sepanjang jalan..tak terasa sangat la kalau jauh pun.. leh cuci mata..shopping nt bile2 x pose..hihihi..:D


- anak2 yg kehausan... ayah mak haus gak..tp sabo je le.. -

alhamdulillah..sonot juga bila sampai.. rumah pun besar..sume ok..agen tu ade lah tunjuk segala tempat cam kedai2 tuk bli groceries ke ape2..& taman permainan yg agak besar juge.. jauh mokcik pokcik sume jalan.. panas ..da ler puase.. tercungap2 den.. sabo jek nih..huahuahua.. takpe lenkali x wat lagi...ehehehe..



- kawasan kejiranan rumah baru itu.. -



tu jela aktiviti smlm..ptg tu berbuka wat nasik lemak sambal sotong kering..kak ajzie yg masak rajin betul offer diri walaupun rasanye kepenatan baru sampai drp mesia tu lom ilang lagi... ade gak udang celur tepung, kopok ikan kelate..ayam goreng.. wahh marbelesss..besh! ...hmm.. lamer la pulak x amik gamba makanan ea.. nantila bile sempat..he he he


-izzah..tak pose.. -


- latest of us.. -

p/s : insya Allah.. puasa hari ke 4 harini..:D


willkommen nach deutschland !!


.


- mari berbuka.. -

alhamdulillah... hari puasa kedua kami ditemani dgn ramai kengkawan ..kak ajzie & hubynya Incik Akmal & sepasang anak2 beliau baru sampai di bumi jerman smlm.. utk menemani suaminya yg akan melanjutkan pelajaran phd di uni kaiserlautern (dlm 30 minit naik train fr homburg).. insya Allah.. jadi geng la pasni..hihihi.. ( sonot tauu...) & Incik Zairul (sdg praktikal di uni homburg selama 6 bulan..) yg duk di Kirbegg (dlm 15 minit naik bas..) pun join buka puasa sesama.. meriahh gitu... :D

kak ajzie teman yg dikenali melalui blog... kire 1st time la ni jupe kak ajzie nihh.. tye2 kabo dlm alam maya jer..alhamdulillah..dpt berjumpa dgn selamat akhirnya.. insya Allah akan memulakan hidup baru diperantauan lepas ni.. semoga berjaya & gigih dlm menempuhi cabaran mendatang..amin..

p/s : sori gambar x jelas sgt..fotographer mogok rini.. amik gamba pon sekeping jek..lapa kot x sabo nak buka pose..muehehehe...

pelik..


.

rss feed x btol eaa..ntahlah ..bile kite da update benda baru..tp dier x terlist dlm bloglist terkini tu..kenape yerr??

Confuse Mode


.



salam ramadhan wat sume kengkawan.. :D

alhamdulillah.. insya Allah arini ari kedua aku & suami berpuasa kat sini.. walaupun lewat petang semalam ( beberape jam lagi nk berbuka) baru ku tau yang masjid arab kat sini kata start puasa adalah rini ie sabtu 22 august 2009 (samer cam mesia..) .. confuse aku.. yela tibe2 tak tahu nk ikut mana lak.. jiran aku kat atas ni org tunisa..arab la kan.. (dier ckp pose start smlm..kes kes kes.) ..

lak tu ade seorang kawan mesia ckp puase start sabtu gak.. katanya tuan umahnye ckp tak nampak anak bulan ke ape2 kat kawasan ni.. b4 tu ada terima emel drp konsulat malaysia jerman ckp pose start ari jumaat.. katanya menurut kesepakatan muslim jerman & jugak kesatuan eropah ke ape.. ( gitu2 le bunyinye..) ..

mm.. apa yg aku nk tulis kat sini.. kenape ye.. beza2 lak.. mcm xde kesepakatan lak.. kan best kalau sume muslim ni sepakat.. takdelah yg confuse cam aku ngn org2 yg terconfuse jugak kat sini.. ermm.. kat sini ade 2 masjid..(takla besar cam kt mesia tu..) cuma cam umah biase jek tp di buat masjid.. pun berbeza gak.. cam arab ni part len.. turki part len.. sedangkan dedua ni islam gak .. mcm solat jumaat pun beza.. yg turki wat solat dlm kul 3 ptg gitu..tapi yang masjid arab ni lak.. solat lebih awal lagi.. ( biasanya kalau siang panjang dia akan ubah ikut kesesuaian masa yg ada tuk org ramai..).. mmm.. entahlah.. aku sebagai rekyat biase ni apela yg leh nk dibuat.. melainkan mengomel2 jek kt sini.huahuahua..



aku ikut jer mana yg yakin.. huby pun confuse cam aku nih... sebab tula.. byk pendapat dan beza2 tu lah yg jadi camni..ikut mana yg yakin jek..heheheh.. takperla..pengalaman.. insya Allah.. ramadhan kali ni adalah yang terakhir di perantauan.. ( mungkin..hihihi) .. harapnya kali ni aku mampu tuk menjalankan ibadah puasa & sunat2 yg lain dgn lebih jayanya..walaupun nt mungkin akan angkat bendera dipertengahannya.. sob3.. tahun lps preggy.. sekali je termiss..tp nampaknya tahun ni byk akan miss nihh..huhuhu..:D

1st day puasa masak ayam kari jek ngan chinakohl masak lemak udang, tak amik gamba la sbb bz sket ngemas umah.. rini ade tamu nak datang umah... seronoknya.. nt bleh buka pose reramai sesama.. teringat la dulu2 tahun2 awal ramadan kat sini mmg meriah.. ramai geng melayu...tp leni ramai da balik for good, pindah.. dah duk jauh.. so mmg jarang jumpe.. so takleh nk terawih reramai cam dlu...

tp masjid arab & turki dekat.. leh la solat kat sana.. (huby je le..) mama kekanak ni solat sendiri kat umah..sebab waktu solat yg agak lewat..isyak kul 1030 mlm..biasanya pas magrib siap ngemas segala..tido dlu..pancit.... dlm kul 3 lebih baru bangun isyak & tarawih.. sekali harung tunggu sahur dan subuh yg habis 430am.. cam x cukup tido jek ni.. bdn pun cam letih lesu la pulak..mcm x sesuai la rutin ni.. kena ubah nih..huahuahua..hmm tu je la nak cite.. mana tau de org yg rindu org kat jemen ni ke..hihihi..k papai..

p/s : alhamdulillah.. hb bru kal tamuku dah selamat sampai di airport, tgh tunggu train kul 1030am.. insya allah sampai kul 2 pm.. yahuuu.. nak masak ape eaa tuk buka..? hmm... :D

Ramadan Mubarak


.

ahlan wasahlan ya ramadhan..

alhamdulillah.. sekejapnya masa berlalu...
tak sangka dah nak menyambut ramadhan kali ketiga di perantauan ni..
syukurnya masih dikurniakan nikmat hidup & kesihatan bg diri sendiri & seisi keluarga..
kalau dulu berempat sekarang dah berlima.. syukur alhamdulillah...tambah 1 ahli baru ie cik piyah.....
diharap teman2 diluar sana juga sihat2 sejahtera & hepi sokmo..:D

kad drp cikmin kasihabadi.blogspot.com :

time kasih cikmin utk kad ucapan pose yg cute nih.. suke tengok family cikmin..

p/s : semoga ramadhan kali ni lebih baik drp tahun2 sebelumnya...
jom sesama memanfaatkan bulan penuh barakah ni dgn sebaik-baiknya..


Bestpren


.

- faris, jesen & haziq -

teman sepermainan haziq ngan faris kat sini.. jiran seblah umah ni..nama dier jesen!!
anak kacukan jemen ngan us.. umur sebaya ngan haziq.. 5 tahun laa.. he he he..
pestime dorang jupe tu.. mcm ayam ngan itik.. sorang ckp deutchs sorang lagi ckp londong pelat & yang sorang tu speaking melayu pelat jugak..(tengok tv channel UK..so leh speking londong skett..)

kelakar jer bile tengok dorang masa memain..cute!! selalu tengok sweet jerr.. baik budak2 ni... biaselah da nama kekanak..aktif..lasak.. lagila kekanak lelaki...( pusin3 palerrr..huahuahua) ..:P

p/s : ni kalau da balik mesia nt mesti rindu2 an kekanak nihh... :D

Kari Kambing takde santan


.



biasenya orang buat kari kambing ni bersantan.. leni wat takde santan.. bukan saje taknak letak santan..tp sebab takdek stok santan.. so try and error jer la.. ikut petua yg di berikan oleh ctnik.. masak kari kambing cam biasa.. tapi lebihkan kari dier.. tambah air..agak2 lah eaa.. :D

Bahan-Bahan ( untuk yg gunakan santan..)
  • 1 kilo daging
  • 500 ml santan
  • 120 gm Serbuk Kari ADABI
  • Air

Bahan Kisar
  • 2 biji Bawang Besar ( bagi yg takde bawang merah)
  • 8 biji bawang putih
  • 2 inci halia

Bahan Tumis
  • 2 biji bunga lawang
  • 1 -2 btg kayu manis
  • 2 biji bawang putih dimayang

Caranya:
1. Bersihkan daging
2. Panaskan minyak.
3. Masukkan bahan tumis. Goreng sampai naik bau.
4. Masukkan bahan kisar. Goreng sekejap.
5. Masukkan paste kari. Goreng sampai garing (pecah minya) dengan api sederhana.
6. Masukkan daging. Gaul-gaul dengan hingga rempah menutupi daging. Masak sebentar biar rempah meresap ke dalam daging.
7. Masukkan santan. Masak dan kacau sehingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak lagi lebih kurang 30 minit untuk daging lebih lembut. Boleh juga di tambah kentang kalau suka.
7. Masukkan santan

**SELAMAT MENCUBA**

p/s : copy drp rumah kak siti azma.. mekasih kak..!
tp x letak santan..


sendiri.


.


arini g ke flohmarkt (carbot le..) tp x mcm biase.. sbb g sorang2..dah yg ditunggu x kunjung tibe.. xperla x kesah pun.. bukan selalu dpt jln sorang2.. sekali sekala je..ahad lak tu.. biase kalau ahad mmg duk berkurung jek kt umah.. tp kebetulan ada lak flomarkt yg dekat.. seploh minit naik train..pastu jln kaki turun bukit 10 minit..

panas lak tuh arini.. 31 degree..sib baek benda tu dibuat kt dlm bangunan tpt parking.. mule2 g ni.. b4 ni x nah lagi g tpt tuh.. 1st time tengok xde org lak , igt salah tpt ari ke ape.... rupenye kat tpt len.. belakang bangunan..nun menyorok tpt tuh.. mujur ternampak org duk bw plastik bwk brg cam bli kt flohmarkt la.. duk follow jek ..kire ikut firasat ati jek.. suka suki jek carik tpt tu..da le xde sign board ke ape2.. mcm berani jek jalan sorang2.. kalau sesat x tau la sape nk nolong..hohoho..

tapi x perla..drp dtg jejauh sorang2 & rugi duit train jek.. x berbaloi la kalau balik tangan kosong..hohoho.. tp brg pun x byk la bli.. duit de ciput jek.. sib baik tu.. kalau x maunye nk tahan nafsu nafsi membeli nih... g kul 10.. sampai umah kul 2.. x tahan lama.. duk teringat si kecik yg 3 tu jek..sian lak.. mcm sepi lak dorang xde.. kalau ade lak sorang kat utara, sorang kat selatan..sorang lagi kat asia tenggara.. mcm penin & sakit kepala la pulak..ape2 aje!!..

hmm.. tadi duk jejalan blog org len.. artikel ni mcm besh je.. :D

p/s : duk risau gak h1n1 kt cni..tp xde org pakai mask pun..kat sini masih 0.. kat mesia da 62 org..innalillah..

sabtu


.


- apakah..? .. 1st time wat..free jerr.. -

semalam g jejalan kat outlet, kat saarland ni sabtu cuti holiday maria hermst (perayaan agama kut, homburg dlm saarland) tp outlet kat zweibruecken..tempat ni daerah len.. so diorang x tutup..dalam 40 minit naik bas.. biasanye kalau holiday mmg sume kedai tutup kat sini.. mcm bandar mati pun ader..hohoho.. ahad mmg sume kedai tutup lah..

- best yer dpt moto camtu..tp summer je la kuarnyer..winter sure x npk.. -

besh gak ea..sbb kalau sume tutup,org biase lepak kt umah ngan family.. so leh spend masa ngan family.. kat umah ke taman ke etc.. kalau kat mesia..holiday x holiday..ahad ke sabtu ke tiap ari kedai bukak..lak tu sampai lewat mlm.. sini kedai kul 8 mlm da tutup..kul 6 pun ade yg da tutup...so terpakse rela la duk umah..ha ha ha..

kalau pk kat mesia tu bile nak bersama family.. mlm2 da penat.. balik keje..awal pagi celik mata da g keje balik.. bla..bla.. bla.. :P ..tempat ni kalau sabtu last bas kul 5 pm ok..:D

- balik lah... -



Debaran


.


- piyah .. ECG.. -

petang td g kinder klinik.. ( klinik kekanak ala2 hospital besar...) utk check si piyah yang b4 ni KIV sebab tunggu tarikh termine ( appoitment) yg agak tak lama sangat tu.. owh.. b4 ni Dr kat klinik biasa suh check detail sbb kemungkinan bb ada PFO (Patent Foramen Ovale).. so benda ni dibawak ke Hospital besar lah utk test yang lebih detail.. risauuuu selama nihh..


hmm.. sampai awal.. yela mana tau kot2 takyah tunggu lame ke.. biasalah kalau g klinik ni..standart maunye berejam nk tunggu.. kali ni x nak lah lama sgt kalau bole.. tapi.. apekan daya.. lama gak la tunggu.. sejam lebih jugakkkk!!!..hatiku dah membara.. yele.. mana tahan.. setiap kali termine.. sampai on time.. tp lamanye nk tunggu.. sume tpt memang gini ke kat jemen aa...?? huhuhu..

pinjam bear spital.. besarr..suke ye..:D

tapi masalahnye kali ni.. bukan salah ibu mengandung yek.. sebenarnya salah tempat tunggu..wakakaka.. yang kiter g tu bahagian wad kekanak.. sebenarnya tpt cek tu kat tpt len.. fuhh.. punyala berasap lama tunggu.. siap sempat makan nasik ngan lauk ayam sampai habis tu..bekal...hohoho.. takpa2.. sabo2.. ( dah si nurse ngan yg bukan nurse ni tak reti ckp eng-deutchs..so dorg terkapai2 tak tau ape sebenarnya tujuan kita ni dtg..kite pun terkapai gak sbb duk tunggu punya la lama.. cik hb da 3/4 kali masuk kuar tanya .. tanya apa..entah.. huhuhu .. rupanya.. nurse tu igt kita ni duk carik anak dlm wad tuuu...patutla lama.. tak jumpa!! sib baik ade Dr kt situ last2 tu.. reti ckp eng..kalu x duk situ la sampai ke mlm kot!! hohoho.. ;p

- alat ECG.. -

then si nurse ni bwk la ke tpt sebenar.. sabo je laa...lupekan aje.. time check bb.. mule2 tu ada nurse yang wat ECG, cek jantung bb.. lekatkan pelekat2 tuk sambung wayar atas badan bb.. ish.. takut gak bile tengok...mintak2 la takde ape2.. kejap je dlm 5 minit dier wat.. kendian.. Dr lak check ultrasound.. jantung bb.. dia bagi la penerangan.. cek itu ini.. bb baik.. tak meragam sangat.. Dr pun baik.. ramah pengguna..hehehe..

- berselirat wayar..kaki pun ade.. pelik je bb tengok.. -

- pengesahan da wat test.. -

alhamdulillah... Dr kata sume ok.. takde ape yang perlu dirisaukan.. bb takde PFO!! syukurlah.. katanya, 20 % orang dewasa mmg mempunyai masalah PFO.. sebenarnya benda tu x memberikan kesan ape2.. ( menurut dr tu laa...)

- di hospital tempat izzah di lahirkan.. 23 Nov lalu.. -

tpt main air..depan kinderklinik uni ..

p/s : alhamdulillah.. syukurlah takde ape yang berlaku pd si bb..
semoga sihat2 hendaknya sepanjang masa.. sayang piyah... mmmuahh!!
utk tau apakah itu PFO.. sila la google...hihihi...

Award lagik..


.




1. Accept the award, post it in your blog together with the name of the person who granted you the award.
2. Pass it on the other 15 blog that you've newly discovered.
Remember to contact the bloggers to let them know you have tagged them.

syoknyerr main award2 ni yer.. da musim balik ke nihh..?? kan besh kalau award betul2 award ..pastu dpt kerete ke sejibik..takde org nak bagi ker.. hehehe

k..15 org yg terpilih secara rawak adalah.. jeng.. jeng.. jeng...
(ecah-aussie,kakasma,kakzai,kehelan,kak nani)
(orkedanza,kak azi,eriey, cikminnn, ctmarina )
(kak neny, cahya, dd, shahida, sedy..)

p/s : sile la angkut kerumah & gantung ye award ni..
mekasih kak kin!!!

Shopping...


.


emmm...

cakkk...

erm.. arini g soping barang dapur kat REAL.. ( cam giant/ econsave kalau kt mesia..) ..tak jauh pun drp umah ni..cuma jalannya agak berbukit & berliku la sket .. kalau jalan kaki dalam 15- 25 minit gitu.. tp arini cam rajin lak nak naik beskal.. nak excersice la kununn.. :P


he he he.. biasalah... kalau shopping brg2 rumah ni.. x sah kalau tak penuh troli tu... tak hingat nak mengangkatnyer camne la pulak.. takpe2.. beli dulu.. pasal nak mengangkat tu pk kendian...ha ha ha..

kat REAL...

big boy...pandai dah jaga diri.. :D

adeih.. lepas habis membeli tu tiba la time menyusun barangnyer...ha.. baru la tau.. camne la nak bawak barang2 yg byk ni.. dgn tembikainye.. buah2 len.. ayam yg berkilo2 tu, dgn brg2 lenn..& dgn anak2 yg berderet ni..huhuhu... aiyoh.. penin la lak mokcik nak pk mana nak letak.. si ayah jugak la yg kena arrange..hihihi..

tu tak tengok kat basikal lg satu tuh..knp masyam je nih?? hehe

last2 sangkut je la kat handle basikal.. penuh.. baik maknye ngan ayahnye.. ngan anak2 yg di sangkut juga.. nasib baik yang sulung dah reti naik basikal sendiri..bleh jalan jauh sendiri.. takla risau sangat..& si ayah offer angkut si kecik 2 orang ni..bg mak budak ni releks sket.. baiknye..hehehe..


cian cik hb, ermm... besh jugak ye hidup di perantauan ni.. walaupun takde kemudahan cam kereta ke ape, bas lak kene byr...cuma ade basikal buruk je da kire untung la jugak.. nanti kat mesia...hmmm.. x taula dpt merasa ke tak keadaan camni ...

p/s : mau merc balik mesia nt.. balas dendamm.. muahahaha..

Tahniah!


.

- gambar ihsan en google.. :D -

TAHNIAH.. wat kak biras & suami ( kak ecah & a.adi )
utk kelahiran cahaya mata ke 4 ( bb boy..) jumaat, 7 august 09.. di kg.. (Klang..)
semoga keadaan bb sihat sejahtera hendaknya ..

seronok kekanak ni dpt 2 org sepupu baru tahun ni..
tahun lepas je dpt 5 sepupu baru gak.. & sume GIRLs!! meriahnya..
Alhamdulillah...

p/s : ermm.. tahun depan... saper eaa..???
macam maraton lak..ngeh4... :D

Zikir Munajat


.




p/s : semoga bermanfaat.. :D

Award drp cikmin.. :D


.


rasanya mcm da pernah ada award ni.. ni kire award ulang tayang la ni.. utk taknak menghampakan mak buyung nan jauh itu....nk gantung gak la kat sini..:D..

mekasih to cikmin share award ni.. ada rule2 tu..skip sket ye cikmin..!!

p/s : ade tamu la rini.. sbb tu bz ni cikmin..(alasan nk larik..) hihihii..

Ayam Serai pedas


.


Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
  • 6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
  • 1 camca sos ikan (sos nampla)
  • 1 camca sos tiram
  • Secubit gula dan sedikit ajinomoto
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
  • 1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)

Cara-cara

  1. Masukkan minyak untuk menumis serta serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.
irose @ myresipi.com mekasehh yerr...
hurm.. mood mengupdate blog macam makin takder je..idea naik turun ler.. apo nak wat eh.. mgu ni bos abe cuti2 holiday.. so bile bos xdek..anak buah sukatila nk g keje ke idak kan..huhuhu.. merasalah sket wekend panjang minggu ni..arini smpat ke neunkirchen tgh tadik.. saje2 jek jejalan cri brg sket2..
pastu petangnye ade usrah online.. lak tu kene turn bg pengisian.. gabra...huhuhuhu.. dah la kite ni duk sini cam dlm gua.. x bercakap ngan orang len.. sbb tu cam x confident.. lak tu kom de mic prob kot.. bisin jek.. takpela.. da try mana yg mampu.. prepare 2 mgu tu..nak taunye gabra punya pasal.. huahuahua.. cam nk amik exam jek.. yelah lama da tinggal..sob2.. k la.. selamat berhujung minggu pd pengunjung2 setia blog ni yekkk..!! moga ceria2 selalu.. salam sayang.. :D


Kek Cekelat....


.


Amacam.. comel tak kek ni...? he he he.. kek ni hangit sket laaa pulakkk... biaselah guna oven zaman jepun dulu.. so takleh ajust timer ngan suhu dier.. asyik nak kene tengok2 jek..(alasan je tuu..) malass btol ...!! nak tak nak kene request oven bru nihhh.. baru de semangat sket kan.. ye tak.. ?? bole la.. bole la... ( sambil kenyit2 mate nih...kwang3..)

resipi amik kat atul05 @ myresipi.com

Bahan-bahan ( saiz 7"x7" )

3 biji telur
1 cawan serbuk koko ( sy guna serbuk coklat tak rasa pahit sgt)
1 cawan gula pasir (sy guna 1/2 cwn sbb tak tahan manis sbb topping dah manis)
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung/masak
1 sudu teh vanilla
*1 1/2 cawan tepung gandum
*1 sudu baking powder
* 1/2 sudu bikarbonate (*diayak bersama)
1/2 cawan susu manis

Cara-cara

Campur semua bahan kecuali telur dan tepung di dalam periuk. Masak dgn api yg kecil dan kacau perlahan hingga sebati dan pekat. Sejukkan seketika Dilain tempat pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bahan yang dimasak tadi. Kacau dengan senduk kayu atau mana-mana yg patut. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Kukus selama 1 jam 45 minit. Pastikan loyang ditutup dgn aluminium foil supaya air tidak menitik di atas kek.
(sy bakar je..pengukus kecik..x muat kek nk masuk..hohoho)

p/s : apalah yang ada pada rupe.. yg penting sedap...muahahaha.:))


Spaghetti..


.


Hasil masak ikut suker ati & entam sajalah.. maka terhasil lah..

tarraaa....Spaghetti Gunung Kinabalu..

tinggi cam gunung kinabalu...hehehe

lama betul x masak masakan western walapun duk kat western..aper leh wat tekak org melayu..tiap ari nasik jugak yg di carik.. ni sbb kes terlepas bli stok makanan tuk wekend..ahad je takde kedai yg buka.. so terpakselah korek peti eis yg kecik molek tu demi sesuap nasi.. spaghetti..hohohoho


hasilnyer, jumpelah stok mussel sket,sotong sket,ayam sket, crab stick..cheese .. nak masak masakan malaya x dann lak..x cukup bhn.. sib bek de stok spaghetti & tomato puri yg lama dah duk nginap dlm dapur tu.. so apelagi..projek pun berjalan.. sambil tu duk skodeng gak la cara nk wat benda ni.. tq irmadilondon.blogspot.com coz kasik idea nk masak..

so resipi dier mudah je.. tp byk yg da di tokok tambah tolak bahagi dan darab..hehehe.. halal je la yer..tuk sos dier...
bwg besar & bwg putih dihiris halus, halia di tumis layu.. tomato puri, cili kering kisar (stok redy da dlm esbox) , blackpaper .. masukkan gak seafood kt atas tu.. ayam sket, tukar daging pun ok..agak2 nk masak..then masukkan buah tomato & mushroom yg potong dadu.. gula & garam secukup rasa..

susun spaghetti yg da direbus,,dlm mangkuk yg sesuai.. siramkan dgn sos bg rata.. dan taburkan ngan cheese yg diparut.. bakar dlm microwave or oven kejap bg cheese tu cair... perghhh... bes... :D

pastu siap lah tuk di santap..yummm !!

p/s : spaghetti bolognese len sket kot ..
ni namanye spaghetti ikut suka atiku.. huahuahua...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails