Archive for October 2009

Ting tong....


.


pintu rumah berbunyi..
'siapa pula yang datang ni...erm..'
tadaaaa...


aper eh nama dier.. nih...

rasa dia.. mcm ada kacang dal tuh..lepas tu letak daun apentah nama..di tambah ngan daging cincang.. bentuk kepal2..goreng...
cam ada lada sulah ngan rasa masam2 kat salad tuh..
nak tau rasa dia...?
tengok gamba kat bawah..he he he



p/s : jiran atas rumah..org tunisia..danke...! :=)

Tukar jam


.

Arini kene tukar jam kat sini.. tolak sejam daripada waktu sebelum nih..
so..kira normal balik la..+1 ..bukan dst..(day light saving time..)
beza ngan mesia dah 7 jam.. b4 ni 6 jam.. ye..!
sebab matahari lambat terbit..
time dst dulu..matahari cepat terbit..jadi dicepatkan jamnya.. so kena bangun awal sejam.. jadi habis kerja pun cpt sejam.. so lampu kt opis pun da mati awal sejam..so jimat lampu opis.. hi hi hi..

waktu summer jam 4 pagi da terbit matahari..
waktu winter lak.. kul 7 pagi tak terbit lagi matahari..(lepas tolak sejam..)


p/s : ayat drp translator ..harap maklum.. jangan penin2 yek..:P,

kalau masih penin.. leh rujuk SINI..!

Rendang Ayam Mat Gebu..


.


Bahan-bahan ( 7 - 8 org )

  • 1 ekor ayam kampung (anggaran 1.5 kg)- sy guna ayam biasek jek
  • 1 biji kelapa, diparut
  • 2 helai daun kunyit, dimayang halus
  • 3 ulas bawang merah kecil, dimayang*
  • 2 ulas bawang putih, dimayang*
  • 2 asam keping - sy luper..huhuhu
  • 1 batang kayu manis (anggaran 3 inci)*
  • 1 kuntum bunga lawang*
  • 3 biji buah pelaga*
  • 4 kuntum bunga cengkeh*(*bahan2 tumis)
  • 3 camca besar cili kisar
  • 4 camca besar kerisik
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • 1 camca besar gula Melaka
  • Garam secukup rasa dan 1 cawan minyak utk menumis
BAHAN2 DIKISAR HALUS :-
  • 5 batang serai, dimayang
  • 8 ulas bawang merah kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 4 biji buah keras

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan dan potong 24 kepingan. Cuci dgn asam dan garam, perap 10 minit. Bilas dan toskan. (Boleh juga gunakan ayam daging)
  2. Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut dan ramas. Perah santan pekat dalam satu bekas, ketepikan. Kemudian masukkan 2 cawan air lagi, ramas dan perah utk santan kemancar. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bhn2 tumis dan kacau hingga wangi. Masukkan cili kisar, bahan2 dikisar halus dan juga rempah kari. Masak hingga harum dan pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit garam dan diikuti ayam. Gaul ayam hingga sebati dgn rempah dan masak hingga ayam agak kecut (10 minit). Masukkan santan cair dan biarkan masak atas api perlahan hingga daging ayam 1/2 masak.
  5. Kemudian masukkan santan pekat,kerisik dan asam keping, masak hingga ayam empuk dan kuah pekat. Baru dimasukkan gula melaka dan daun kunyit yg telah dimayang tadi. Gaul rata dan masak hingga rendang agak kering. Rasa garamnya. Angkat dan boleh dihidangkan.
  6. Rendang ini boleh juga dimasak dalam periuk tekanan (bagi sesapa yg ada), bergantung pada jenis periuk tekanan masing2. Dan kemudian keringkan di dalam kuali.
p/s : sy copy & paste drp resipi mat gebu @ myresipi.com..halal ye...
1st time wat nih.. besh gak lah.. tq cikmat.. !! :D



TAG => H.U.S.B.A.N.D


.

H.U.S.B.A.N.D

sori su..da lama bg tag ni,
baru teringat nk wat..bile teringat & tak buat..asyik teringat..makan x lalu.. mandi x basah...tido x lena..eceh.. ye ye jek.. hihihi..:P.. ok jom tengok..

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?

football...!

2. You're out to eat, what kind of dressing does he get on his salad?
em..dressing? mayo...sume leh masuk..! tp x suke mkn slalu..

3. What's one food he doesn't like?
P.E.T.A.I.. !!


4. You go out to eat and have a drink. What does he order?

tomyam campur, paprik campur, nasi putih & teh o eis (minum ape2 pun x kesah..sebenonye sy yg order..huhuhu)..


5. Where did he go to high school?

Hira.. & samtaj

6. What size shoe does he wear?

9 ( bru tanye td..hihiih)


7. If he was to collect anything, what would it be?
xdek...:P

8. What is his favorite type of sandwich?
xdek pun yg fvt..sume mkn jek kalu ada..

9. What would this person eat every day if he could?

Nasik..!! kalau xde lauk ..dgn kicap & telur pun jadila..tp mesti nak nasik gakk..!!

10. What is his favorite cereal?

x kesah..makan jek..

11. What would he never wear?

baju kaler pink..hehee

12. What is his favorite sports team?

Man U, Bayern Munchen, Real Madrid.. tp biase kalau dier tgk sure dorang kalah...hahaha..

13. Who did he vote for?

tak layak mengundi lagi..tgklah tahun dpn..hihihi..


14. Who is his best friend?

makwe dier... (*V*)


15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?

tensiyoonn..kalau tensi cpt nk marah.. i slalu tensi sbb umh sepah jek..huhuhu

16. What is his heritage?

xdek kot..ha ha ha


17. What is his favourite colour?
biru..& yg tak cerah2 sangat..suka jek sume..


18. What is his habit?
tak ingat benda lain dah bila wat keje..org panggil sure x dengar,
suka gak letak jari kat dagu bila pk..ye kan?

19. What is he proud of?

ibu ayah.. (betul ke jawapan nih...:P)

20. Who he loves the most?

ibu & ayah..family..anak3.me..? dunno..maybe..:P

gambar bukan gambar hiasan gak.. :D



ok..sy nk tag pulak.. sape yg kena... Kak nani, kak neny, zue herwan, e-cah!
yang ln selamat setakat nih...ngeh3x

11 months..


.

- keluar rumah..sejuk..zzz.. -

Lama tak citer perkembangan cik piyah.. Lusa 23hb dah 11 bulan.. Alhamdulillah sekarang dah Ada 2 Gigi bawah.. Yg lain tak tumbuh lagi la.. Lambat sket kot sebab dulu masa duduk dalam perut mama, mama x suka minum susu... Cian piyah... ;d
- makin manja.. -

Then.. Hobi piyah geget.. Mengemas, merayap ke dapur.. Tgk tv.. Main masak2.. Duduk depan kompute.. Kalau dengar lagu da pandai goyang2 kepala & badan.. Ntah ikut saper.. !! Bijak bb nih.. Gegege...
- ape tengok2..ade hutang ke..? -

Kusyuknyer... Piyah nihhh...
Emmm... Citer pasal cuaca lak minggu ni mcm cahaya matahari terik jek.. Tp bila kena angin kat luar tuh memang tak tahan... Sejuk.. Suhu da selalu bwh 10 & kadang2 da masuk negatif.. Mcm duduk dlm peti ais beku..Huhuhu...
- gaya bebas .. -


Haa.. Ni lah keja abg2 piyah.. Main.. Main... Main... & terus bermain.. Dah isi borang utk daftar masuk sekolah.. Janji nak call tp ni da nak dkt 2 mgu xde pn kal.. Hmm nak wat canne eh... ? Konflik..!!
- aaa... -

Hmmm.. Tu jelah citer Kali ni.. Xde aper pun sekadar nk menghias rumah supaya x bersawang sgt.. Nt ader plak yg rindu2an.. Hehehehe.. ;D

P/s : gamba last tu muka piyah baru bangun tido.. Blurr jer cam mama dier skang.. Huahuahua...

Jamuan Raya 09


.


-antara yang hadir.. macehhh.. -

terima kasih buat rakan2 yang hadir pada jamuan raya di rumah kami kelmarin... terima kasih buat kak azi & suami - aj .. drp KL (kaiserlautern).. Dila & suaminya (md nor...) rusdy.. yg datang drp Siegen... (6 jam menaiki train..transit lebih 5 kali tuhh..) maceh2.. kerana menjadi chef2 kehormat yang membantu menyetelkan
banyak masakan2 yang marbelesss...!!




sate .. the making....

menu yang terlibat mcm.. sate daging & ayam, kuah kacang oleh chef dila & chef md nor, rendang daging & kuah lodeh oleh Chef Azi aka kak azi... hihihi & nasi kerabu powerr & nasik impit oleh chef siti azma.. aka kak azma.. ayam bbq, sup ayam..beehun sup... bubur kacang durian, ceskek aiskrim (sure kak azi ingat nih..!.. hehehe.. )


menu...



geng lelaki..


geng pempuan..

tuan rumah memohon kemaafan di atas kekurangan dan kesalahan tingkahlaku..hehehe.. terima kasih buat kawan2 yang dtg drp Siegen , Frankfurt, Koblenz, Bingen, Kaiserlautern, Saarbruecken, Homburg & di mana2 saja.. maaf kalau tak tersebut... danke schoen..!!!! lagi gambar kt bwh...


- orang kuat malam pertama.. -


- rewang mlm raya.. -


- eksyen jer tuh.. ;p -


- ngan adik2 bingen & dila fr siegen.. -


- piyah.. -


- balik time...sejuk...-

p/s : alhamdulillah..selesai program raya..
next raya..katner yek? hihi...hmm..really miss my dill..lg besh klu ader..kan..
gambar2 lain kat sini..!

Autumn...


.

Autumn da tiba.. Sejuk.. Lps tu winter.. Lagi sejukk.. Semalam adalah hari tersejuk dunia.. Suhu da masuk -ve 3... Hopefully pasni xder lah sejuk sangat.. Cian en hb.. Nk g school.. :D tp autumn mmg cantik..pokok yg hijau bertukar menjadi kuning keperangan gugur dijalanan...


Hm.. Sejuk2 ni mmg malasla nak keluar rumah klu x sbb Hal yg terpaksa..Hibernate jer laa kat umah...hohoho


Kat Mesia tgh musim buah rambutan leni tp kat sini zb dengan musim buah epal.. Plum..
Tp syg kat belakang umah xdek lak pokok tuh...


Pokok plum.. Tinggi...


Epal kat market.. Besaq2..


Izzah da kena pakai baju winter laaa....tp cute jer kan...he he he


P/s:kawan2.. Esok 17 okt sabtu 27 syawal.. jgn Luper Mai sini.. Ada wat makan2 sket..Add : goethestr 7, 66424 homburg, Saarland ... Germany

Porc Nappa - Ba*i.


.


semalam masa window shopping di flohmarkt aka carbot .. my huby ade tunjukkan satu jacket kulit ni..kaler hitam.. fesyen jacket tu sangatlah menarik..2nd hand la tapi ..& harga x mhl sgt 20 euro.. sejuk2 ni syiok kalau pakai jacket kulit.. nanti tak rasa sejuk pun kalau pakai & tahan... kate my huby..

then bile check2 tu.. nampak cam pelik aje sbb ada tertulis kt tag kecik bwh baju tu..PORC NAPPA..& adela bhn2 buatan baju tu yg ln..x ingatla aper dier.. time tu mcm dah tersuka la sangat ..sbb memang lawa..da siap meneray lagi pun.. (xtau pun makna PORC NAPPA tu ape time tuhh..) tp macam ragu2 nak beli..try google apa itu porc nappa..tp x dpt jawapan yg meyakinkan... so x jadila nk beli... sbb was2 tu menebal sgt.. x yakin nk beli..so abaikan je la..sob3.. sedey juge x dpt bli.. tapi xperla.. mungkin ada lagi yg besh lenkali..

then rini..try google lagi .. akhirnya jumpa la akhirnya.. link kat bwh ni..copy paste drp web ppim.. cth gamba kat bwh.. memang titik2 tu ada pd jacket kulit yg nak terbeli tu...sy & en huby pun confuse masa tuh yelah cam pelik jek de titik3 tuh.. sib baik x beli..kalau x dah jadi perhiasan atau da campak la kat memana tong yg berdekatan..huhuhu


AWAS!!! KASUT DIPERBUAT DARI KULIT BABI MURAH & TERHANGAT DI PASARAN… BANYAK TERDAPAT DI KOMPLEX2 MEMBELI BELAH TERUTAMANYA.. KALAU ADA 3 TITIK DLM SATU TOMPOK TU JANGAN BELI..TU KULIT BABI..

  1. PERANGIN MALL,
  2. BUKIT JAMBUL
  3. GURNEY PLAZA
  4. KOMTAR
  5. SUNSHINE
  6. GAMA
  7. PACIFIC
  8. SOGO
  9. QUEENSBAY

CARA NAK SYAK KASUT KULIT BABI IALAH…

  1. HARGANYA LEBIH MURAH DARI KASUT KULIT LAIN
  2. BIASANYA KULIT BABI NI DI PASANG DI DALAM BAHAGIAN KASUT SEBAB DIA LEMBUT
  3. PALING BANYAK PADA KASUT KANAK-KANAK PEREMPUAN
  4. KASUT WANITA PUN BANYAK (YANG SALE GILER TU...PERATI BETUL2
  5. SANDAL LELAKI
  6. JACKET KULIT ( ni sy tambah.hehe)
TOLONG PESAN KAT ORANG RUMAH ATAU SAPA2 SAJA KAUM MUSLIM KITA - cilok drp website PPIM

Eidulfitri 2009


.



suasana raya..

harap valid lagi la citer raya ni yeaa.. yelah tuk kenangan sbb ni adelah sambutan beraya & berpuasa di kampung halaman time berada diperantauan yg 1st n last.. tahun depan dah beraya kat mesia..(klu pjg umur..hihihi).. insya Allah time tuh da balik mesia for good..yeah!


open house @ sg udang & rantau panjang, klang

secara lajunya : semasa ramadhan yang ke se 11 kami tlh selamat sampai di tanahair tercinta utk bercuti selama hampir sebulan di sana..di kampung mmg byk aktiviti yg dilakukan. bak kata dill 'ich bin nomadin ' ..takde umah sendiri lagi.. so seronoklah sket leh tukar2 rumah antara umah mertua dan mak sendiri dlm masa sebulan ni..:D kire org nomad ler..hohoho,

seronok puasa ..& puasa drp memasak selama hampir sebulan..balas dendam xmo masak!! huhu.. time berbuka paling besh.. memang meriahlah dgn makanan.. sampai org tengok pelik je kite makan dgn penuh bersemangat & bersungguh2nya.. ape kesahhh...entam sajala...(x elok membazirr..) ha ha ha...



- time petik rambutan..i miss my mak alredy.. raya ke 9.. -

tibalah hari raya.. saat yang sangat meriah & di nanti2kan.. kebiasanya..sy & suami serta anak2 akan solat raya bersama2 di padang bersama keluarga mertua dan sanak saudara serta rakan2.. sesudah bersalaman raya..biasanya ada pengajian raya di rumah dan selesai itu barulah sy akan ke sebelah family di meru disebelah petangnya.. mujur tak jauh antara keduanya.. kalau tak berperang juga la gamaknya.. nk berebut beraya diruma sape dulu.. ( adatlah kehidupan lps berkawin...hehehe)


raya 1st day..

raya ke dua dan ketiga.. ke rumah terbuka di rumah kakak2 biras..di sg udang & rantau panjang..serta melawat sanak saudara di kg bukit kapar, meru klang... tahun ni ramai saudara2 yg sudah tua & ramai yang sakit2 tua.. sedih melihatnya..sob..sob...


- cute eh..comot lagi...@ KLCC -


- x-dean Fakulti Bioperubatan & Sains Kesihatan ,UTM & wife.. -

raya ke 4 & ke 5 .. bertemu dgn ex dekan fbsk, UTM di KLCC yg ketika itu dlm perjalanan balik je JB selepas pulang drp Penang..hmm x sempat tahun ni nk berkunjung ke JB kerana kesuntukan masa.. sorila kengkawan kt JB..insya ALlah.. tahun depan kami akan bertapa la kt JB tu... selama beberapa tahun lagi.. (en huby kene ngaja kt UTM,skudai..).. ke KLCC ni pun adhoc jek..x dirancang b4 tu.. calling2..kunun en huby nk wish raya..tiba2 rasa mcm nk berjumpa.. alang2 di KL da dkt.. larik lah ke sana kejap..dlm sejam la drp Klang..


-KLCC.. anak2.. -


- nunggu aper nih.. hihihi -

raya ke 6 berehatlah sekejap..penat mokcik jln x henti2 tiap ari... menanti tamu dtg ke rumah.. memberr utm dlu, sarah & suami dan anak sulungnya dtg melawat kami di Meru.. raya ke 7 kami mengambil peluang utk mandi sungai di Sg Tua, Ulu Yam..Selangor..dekat2 ngan UIAM, Gombak.. fuhh.. sungguh segar rasanya krn dah bertahun2 tak merasa air sungai nihhh... seronok rasanya sbb lama x beriadah bersama keluarga..


@ Sg Tua, Ulu Yam..


- izzah beku... -


haziq & acik adik...

en huby mengambil kesempatan utk bertemu geng2 ms belajar dulu.. sempat juga ke Nilai, KL, Shah Alam..etc...raya ke 8 (lusa nk balik jemen dah..) barulah sibuk utk mencari bahan2 mcm rempah, etc yg tiada di jual di jerman atau yg mahal tu.. baik beli kt mesia.. bile packing tu.. aisey.. byk gilerr...!! mcm stok bertahun2 lagi jek.. sib baik berat blh di bawa boleh lepas 130kg.. (dah mencecah!) bygkan.. camne nk bwk tuhh.. apepun tu sume pengalaman...hihihi..


- cool kan... time beraya di rumah memberrr..-


- khusyuk main ..hasya.. -


- di alam impian.. rumah Hana S.. -


- en huby & imran J.. dtg beraya.. -


- petik rambutan di kg.. -

pd hari2 terakhir di malaysia, hset pula rosak.. simcard rosak .. byk benda yg rosak..so kena berulang2 alik ke KL utk baiki hset yg rosak tu.. dah la saat genting utk persiapan balik ke jerman.. mmg kalut la sgt time balik kali ni..sbb adanya hal yg tetiba nih.. apepun semua tu da berlalu.. tersemat dlm kenangan.. & lepas ni insya Allah dijadikan pengajaran.. kita merancang..Allah juga merancang..tp pastinya perancangan Allah itu lebih baik ye dak?.. pasti ada hikmah di sebalik setiap kejadian yang berlaku..tu je la citer raya kt kg.. adiosss...


Bingen, Germany


.



- intro...

hmm.. terasa mcm agak kekok lak lama x menaip kt blog ni.. x tau nk tulis aper..byk je benda yg berlaku kt kg aritu.. nt lapang2 refresh balik & blh la mengayat..hee.. alhamdulillah.. arini baru rasa agak free sket nak bergosip kt cni..hehe.. sejak sampai ritu (rabu) rasa mcm x cukup rehat.. dgn jetlag anak2 lg.. yg da bangun jam 4 ke 5 pagi mintak nasik..huhuhu.. tp arini da makin oklah.. tido ..makan.. etc..da mula nak ikut waktu sini.. kalau ikut waktu mesia lagi.. maunye meraung omak budak ni..hohoho...


-syifa & izzah jln2 di bingen...berlatarbelakangkan nuha, huda & izfa -

lps sampai rabu ptg kelmarin tu..sampai je semua terbungkang atas tilam.. letih x hengat aper.. makan megi & baki2 mknn yg dibawa drp mesia
jer ler ritu.. mlmnya rajin abe goreng ayam kepci..tq..tq..& khamis tu.. seharian la hendaknya mengemas rumah & harta karun yg dibawak drp kg..mcm x percaya jek sbb byk jugak la brg yg di bwk..(mcm stok 2 tahun jek..lps ni wajiblah masak sedap2 tiap ari..ngeee..) rempah2, kuih raya.. jgn terkujat plak.. rambutan pun adee u..!!! tp skang ni rambutan da abes ah sbb kn habiskan cpt..da agak hitam2 sume menanti masa masuk ke tong sampah.. ( igt nk jamu kwn2 & jiran yg kt cni..tp ...xkan nk beri kt kwn2 bda yg nk bushuk dah.. mcm kurg sopan lak..bek mkn sdiri..hee..)


huda, aminah,kakna, ella,lisa,& farah...


@ Bingen..antara yg sempat masuk nikon.:P..

ari jumaat lak.. kawan ajak ke Bingen utk jumpa kawan2 lain kt sana..adhoc nih!! xde pln b4 nih pun.. drp sini ke Bingen naik train dlm 2 jam 30 minit..guna Saarland Tiket 27 euro je. sebenarnya nk berjumpa ngan kak mila ( naqibah usrah) & keluarga, wani & keluarga serta anak2..yg dtg drp utara & timur jerman ( Hamburg & Leipzig) .. yg turun ke Bingen ni utk satu program motivasi ( utk kaum2 adam..).. juga nk jupe adik2 usrah di Bingen..yg selama ni cuma dpt dgr suara jer time usrah..hihi ( usrah online..). ramai juga yg berkumpul di situ.. meriah & seronok rasanya & rasa kepenatan bru balik drp mesia hilang dek berjumpa ngan kawan2 disana.. ( bukan selalu dpt kumpul reramai nihh..)


- kak mila (naqibah kami..), kakna & huda.. -


- usrah live... -

alhamdulillah smpt juga buat usrah ringkas secara live..:D..berkenal-kenalan sesama ahli usrah & berkongsi pengalaman susah senang di jerman.. (kira ni plan last minit..) . Program motivasi ni utk student lelaki yg tggl di Jerman.. tp isteri2 & student2 perempuan yg tgl di Bingen mengambil peluang utk berjumpa & berkumpul beramai2.. sempat juga tour ke flohmarkt aka carboot yg 1st time di buat dibingen & kebetulan tpt tu tak jauh drp tempat kejadian... nyelam sambil isi air skali lah ni...hehehee.. :P


- usrah ke makan2 nihh..?? ;P-


- lawatan sambil belajar ke flohmarkt..he he -


- bergaye sungguh!.. ;p -

sabtu ptg balik ke homburg semula.. & mlmnya kami menerima tetamu (kak mila family & wani family) yg dtg beraya di rumah kami.. kira tamu pertama yg dtg beraya lps kami sampai di sini.. dan esoknya dlm jam 12 tgh mereka bertolak semula ke destinasi setrusnya ie ke Metz ( France..dkt sempadan..dlm 1 jam lbh) & Luxembourg..seterusnya ke Idstein..(umah kakna) .. da alang2 turun ke bwh.. eloklah rasanya turun ke tpt2 ni sbb da x jauh drp homburg ni.. :D


antara team adam yg terlibat di bingen..




semangat2.. ke flohmarkt..hehe

so..leni lps mengemas rumah & tinggal sket je lagi harta karun yg nak dikemas.. harapnya siap lah nk mengemas nye.. time2 sejuk ni mmg rasa nk membuta aje.. tp apakan daya.. anak3 plak x rajin nk turut sama.. karang biar aje ade lah operasi yg berlangsung dgn jayanya..hohoho.. mmm itu jela citer yg berlaku sjk kami sampai ritu hingga ke arini.. citer kt mesia pun x sempat nk tulis lagi.. nantila eh bile da berkesempatan.. :)..insya Allah.. lagi gamba2 smsa di homburg.. kat bwh nih :


mai makan ..:)


wani , kak mila & iu..


en rf & en shafri..


bertolak ke destinasi seterusnya.. tschuess..

p/s : takziah utk kak mila atas pemergian ayahanda yg tercinta pagi semalam....
semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang soleh.. amin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails