Archive for November 2009

Aidiladha 09 @ Saarbruecken


.



mit kak azma & a.akim sefamily.. 27 11 09

raya tahun ni pergi ke masjid arab di Saarbruecken.. dekat rumah kat Homburg ni ada masjid turki je yg wat solat raya.. masjid arab tak buat.. masjid turki wat solat raya ikut mahzab len ..so cam conufse sket nak ikut... so lari la ke saarbruecken naik train..carik masjid arab..hohoho.. then sbb payahnye nk mengharung awal pg hari gelap dengan angin mcm nk ribut dan hujan.. kureng semangat sketlah.. then tak sempat nak catch train yg terlepas depan mata je.. penat je larik pecut 500 meter..huahuahua..


depan masjid arab @ saarbruecken dgn kwn2 indonesia...

dah sampai banhof saarbruecken tu kena naik bas lak utk ke masjid.. fuh sib baik orang tak bersurai lagi.. tapi dlm 15 minit nak habis khutbah raya.. bru sampai.. tak sempat lak nk solat raya.. & dgr khutbah raya..( bukan faham pun bhs arab..huhuhu..) xde rezeki kot nk solat raya utk last raya ni..takperlah.. tp besh sbb dpt jumpa kwn2 seindonesia & kwn2 drp negara len yg kumpul sama-sama..


yumm...super!

demo makan pizza..1st time sy dtg kedai ni.. so minta tunjuk ajarku sifu...nge~

then..habis tu.. jalan2 kat stad & makan2 raya kat restoren pizza je.. org kt kampung makan ketupat lomang ..kuah kacang segala.. tp kami makan piza je..??? takpelah berbaloi makan sbb sedap..lgpun mama piyah maless tak sempat nk masak..ha ha ha..




time izzah zzz....

jalan2 town ngan kak azma.. kali ni x sempat raya bersama kita ye kak.. sob2..;( hanya raya bersama kat tpt piza tadi...jadilah... asalkan jumpa dan dpt makan sama2... hoyeyy..:D


jalan-jalan kat stad saarbruecken.. lama x jalan sini..:)


hiasan xmas menghiasi mana2 bandar di dochland..!


odw nak g tempat lain... jom... :D

Kek besday piyah..


.




wat kek ni time besday piyah kelmarin..
amik resipi drp umah cik mat gebu..
maceh ye.. mmg sdp..!
copy paste resipi asal drp tiffinbiru.blogspot.com

(Chocco Butter Cake..)
BAHAN - BAHANNYA :-)
250 g mentega
340 g gula halus
4 biji telur gred A
1 camca besar nescafe + 1 camca besar air panas
1 camca besar coklat paste
1 camca teh esen vanilla -x letak sbb xde
300 g tepung gandum@tepung halus*
100 g serbuk koko*
Secubit garam*
1 1/3 camca teh soda bicarbonate*
1 1/3 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
325 ml susu segar



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin bulat berukuran 10 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven ada suhu 175C.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambail terus memutar hingg kembang. Masukkan esen vanilla, coklat paste dan nescafe, putar rata.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata. Macam biasa lah yea, kalau masukkan tepung berelang seli dengan susu, bahan akhir sekali mestilah tepung.
  4. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 1 jam atau hingga masak. Gunakan kaedah mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek dan jika keluarnya bersih, tandanya kek telah masak. Biarkan kek dalam tin selama 25 minit untuk mengekalkan kelembapannya (itu petua mama zieza)...
  5. Lepas tu ikut suka hati lah macam mana nak hias....
p/s : rupe yg sy wat tak cantik.. tapi takpe..sebab rase dier mmg cantik.. !
nak tau rase dier.. cubala~.. ngeee... :P~


Izzah 1st Birthday


.




23 Nov 2009.. genap izzah setahun..
alhamdulillah..tak terasanya masa berlalu.. lagi2 berada di perantauan..
bermacam perkara telah dilalui.. bersyukur diri ini & family masih diberikan nikmat iman & kesihatan drp Allah swt.. tak de sambutan ape2 pun utk harijadi izzah yg pertama ni.. hanya ada sebijik kek yg tak berapa comel yang mampu di buat oleh mama piyah.. hadiah pun x beli lagi sbb takleh nak keluar rumah krn hujan & angin mcm nk ribut bagai.. keluar bila ada hal penting je.. KIV dulu ye..hehe


kek piyah yg comot..


sori eh piyah.. mama x reti nak wat kek cantik2.. huhu


abg2 dier lak yg excited..


liebe...

masih segar dalam ingatan saat2 bersalin.. walaupun saat melahirkan itu amat menyakitkan namun semuanya adalah kenangan yg paling manis buat mama piyah.. kenangan yg paling berharga bersama suami & anak-anak tersayang di sini...


1 tahun la.. =)


masa piyah lahir... & hari ke 5...


hari sebelum bersalin...


adikku yg terbang dr jauh utk menjaga ibu lepas bersalin..


tembam gile mak buyung..!

p/s : tahun lepas time ni da snow.. tp knp leni kt sini de ribut je ekk..snow nye x nampak pon..


Daging special


.




Special sbb hb yg masak.. :D, resepi ? Secret recipies sbb x tanye lak camne masak dier.. Hehehe...


Baru potong rambut depan tu dah menutup mata... Cian lak.. Dah jadi mcm amoi... Kalau x potong leh wat ikat cam gamba kat bawah ni..


Kat bwh ni lak masa amik gamba kat stad tadi.. Time skang ni mmg da byk hiasan2 utk xmas bulan depan.. Coklat pon dah banyak di jual kat kedai2.. Mcm2 bentuk ader..



Sejuk weh.. Kalau tahun Lps time ni dah nak turun snow..suhu da negatif.. Tapi Skang ni tak masuk negatif lagi.. X tau lah bile nak turun snow nih..

Ikan Masak taucu


.



Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 ekor ikan (ikan pape pon bole)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 hiris halia(potong panjang2)
  • 3 biji cili api(nak pedas tambah lg)
  • 2 sudu besar taucu
  • air asam jawa
  • serbuk kunyit
  • minyak
  • garam
  • 1 sudu besar gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
  2. sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu. masukkan 1 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. then, masukkan halia dan cili api.
  3. masukkan taucu dan kacau sekejap. masukkan air dan air asam jawa. tambah gula.(garam tak perlu sbb taucu dah masin)
  4. setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api.
msk macam tak jadi sangat lah sbb banyak bende luper nak masukkan cam halia & air asam jawa.. luper resipi..then malas nk buka2 kompute lagi..huhu~ teringat mak masak ikan taucu kt kg..sedap gile ! apsal x sama eh.. yele sbb x same resipi.. emm.. rindu kat mak.. nak selalu kal umah tp x tau nk ckp ape.. leh ke gitu..huhuhu.. apepun.. mak i lebiu.. ^_^

p/s : tenkiu minami133 @ myresipi.com ..sy copy pes resipi ye.. maceh!
lenkali mesti nk try lagi bagi jadi & bg pedas lagi power !!!

lepaks @ Neurosurgery Uniklinikum Saarland.


.

Hari ke 2 ke kindergarten.. hujan renyai-renyai cam semalam.. cloudy.. sejuk suhu di bawah 10 degree.. gelap semacam jer.. hmm.. terbayang-bayang nanti musim winter sure lagi sejuk & mencabar gile..

oleh krn awal-awal ni masih dalam waktu penyesuaian, masa di kindergarten hanya 2 jam je..cikgu suruh datang jam 10 -12 je.. esok pun katanya tak perlu nak hantar awal sangat.. maybe taknak bagi mrk ni terkejut ngan suasana baru.. haziq nampak sgt suka ke sekolah ..maybe mmg da masa dia bersekolah & suka ada ramai kawan.. tapi faris nampaknya masih confuse2.. & perlukan masa utk sesuaikan diri..
- time kat uks.. -

faris suka sangat main puzzle.. selagi puzzle tu x settle.. selagi tu dia taknak wat benda lain..nak habiskan puzzle tu gak sampai siap.. taknak pula orang tolong kalau tak reti nak buat... memang sangat tekun.. ! beza ngan abg dia.. yang suka dengan macam2 jenis mainan & mudah sangat boringnya.. train,kereta,robot, kapal terbang,lori.. bajak..etc.. sume jenis koleksi menan dia ada..kecuali anak patung ler.. kalau ke kedai or flohmarkt..memang pening paler la mak ayah dia nak melayan.. meminta itu ini.. tapi kalau faris jenis yg senyap..setakat ni belum nampak lagi nak meminta2 mainan ...
- cian piyah main sorang2..abg2 g school.. -

so tadi pagi ikut huby g lab di Neurosurgery UKS..sementara huby wat keje di lab, mama ngan piyah lepak2 kat bahagian kaunter tpt menunggu, kebetulan ada tpt main utk kanak2.. sementara menunggu jam utk ambil anak2 di kindergarten, bb tak banyak meragam sangat lah.. sukee..:D, so lepas ni.. dah tau bas yg kena di ambil utk ke kindergarten,masa & bus stop mana nak kena turun.. so no worries lepas nih..insya Allah.. Bas 511 (15 minit).. berhenti jauh skit, minit ke 15 & 45 , & bas 512 minit ke 6 & 36.. dekat sket bas stop dia.. tp bas pusing jauh sket lah (dlm 25 minit).. huhu~

- merentasi hutan belukar utk ke destinasi.. ( lalu jln short cut..huhu)-

Kindergarten


.


Arini secara rasminya hb & sy menghantar anak2 ke kindergarten.. Da lama sebenarnya nak hantar, tapi tak jadi jer sbb krn nak men'jaga' mereka & rasanya byk benda lain yg perlu dipertimbangkan.. B4 ni sy wat homeschool kat umah & anak2 pun masih lom cukup umur nak masuk sekolah.. So mcm tak pk sgtlah..


Tapi sejak dpt beby ni makin tak menang tangan dibuatnya..Walaupun duduk di rumah sepanjang masa.. Rasa mcm kerja makin byk.. Nak kena perhati bby, nak wat homeschooling, nk kena ngemas umah yg mcm tak pernah nk kemas.. Masak.. Dan macam2 lagi... Badan pun cam cpt letih & mengah.. ( da tua kott..huhu) dgn mood yg ada & xde..( tapi sempat jg berkebun & bela ikan kat fb.. Tu utk ilangkan stress je tu.. Hihihi) Mcm alasan je ni.. Huahuahua ... sabo jek .. & atas alasan ni lah x leh nak selalu updet blog ni & x smpat nak melawat blog kwn2 cam dulu2... Mmg x sempat sangat..! Huhuhu..

1st day g sekolah..:D

Makin hari makin x konsisten lak jadual kerja rumah .. sian plak yg anak2 yg mcm keboringan kat rumah .. & arini selepas 4 kindergarten tolak permohonan nk masuk sekolah b4 tu.. Dpt gak akhirnya g ke kindergarten.. Alhamdulillah.. Semoga mereka dpt menimba pengalaman bersekolah di bumi bertuah ni..


Cumanya yg menjadi de lemma selama ni adalah krn sume kindergarten di jerman adalah di bawah kendalian church, Ada pertubuhan sosial yg dinamakan AWO, yg bukan di bwh tu.. tapi tak salah kot mencuba.. sebab mmg dah xde pilihan lain melainkan tak g school..which is stay berterusan dgn keadaan b4 ni.. (masih berkonflik fikiran ni..antara mampu atau sebaliknya..huhu~)


Da apply tpt AWO tu tp x dpt.. & jauh pula drp rumah n uni..janji nak kal..tp x kal2 pun sebulan lebih dah.. then atas perbincangan & pertimbangan bersama & atas nasihat serta pandangan kwn2 kami decide utk try masukkan ke kindergarten lps hampir 3 tahun duk kat sini..masuk pun separuh hari je, start kul 830 pg - 12 tgh..


Lagipun da tak lama kat sini.. Insyaallah tgl 6 bulan je lagi.. Biarlah anak2 Ada kenangan & pengalaman bersekolah bersama kawan2 mrk disini.. Yg lain tu boleh diperbincangkan dgn guru sekolah mereka.. Insya Allah ...!


Tapi masalahnya guru2 disitu x ada yg tahu ckp bi.. Yg Kami lak tak reti sgt nk ckp & faham bahasa deutchs sangat... Inilah cabaran utk menghantar anak2 ke sekolah bg kami disini..

cikgu sedang menyanyi lagu..

Tapi sy sgt suka dgn guru2 disitu krn semuanya nampak baik & sgt peramah.. Berusaha terangkan byk benda yg Kami x faham dlm bahasa mrk.. Sib baik tau n faham sket2 bahasa deutchs tuh.. Kalau tak terpaksalah mengimport pakar bahasa ke homburg nih.. Hehehehe....

piyah pun nk sekolah gak la...
kindergarten drp luar..

Semoga pengalaman ini menjadi satu kenangan yg manis utk di ingati apabila pulang ke tanah air nanti.. & mohon rakan2 diluar sana mendoakan apa yg terbaik buat kami di sini.. Insya Allah..!!

penghujung autumn.. sme pokok nak gondol da..hujan & cloudy spjg hari..
church beside kindergarten..

P/s : utk kanak2 berumur 5 tahun keatas yuran sekolah adalah percuma di sini.. Kurang umur tu kene byr lah..:D


- teacher singing, haziq ternganga.. piyah syok sendiri.. hehee -


:: Doa untuk ketetapan hati.. ::

“Wahai Rabb yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku pada agama-Mu.”


Perut


.



perut yg dah bersih... dijual di kedai turki halal

bersih kan...? tak macam kat mesia yg masih gelap2 lai..hihi dlm 2 euro lebih sekilo. kut..huhu



tak retilah nak masak ape dengan perut ni.. biasa lemak cili api... selain tumis..
pernah dgr juga enak di buat kerabu perut.. tapi tak pernah lak try lagi.. layan je la.. huhuhu..
. apa lagi benda yg leh di masak ngan perut ni eh..?




Tamu : Wani & Sharfi sekeluarga


.



- train to Homburg drp Saarbruecken.. -

Pulang drp melawat kakna di Idstein kelmarin kami menerima tetamu yg turut sama2 pulang ke Homburg. Wani & suami serta anak2 mereka yg berkunjung ke Homburg buat kali kedua setelah yang pertama pd awal bulan okt lepas bersama keluarga kak Mila drp Leipzig dgn menaiki kereta. Kali ni hanya Wani sekeluarga shj yg singgah ke sini dgn menaiki train. Sebelum hari kejadian mereka mempunyai urusan di Bingen. Seterusnya singgah di rumah kakna di Idstein & destinasi seterusnya adalah di Homburg, Saarland .. yayy!


wani & sharfi sekeluarga di saarbruecken Banhof..


sejuk... sejuk...


Johaniskirche..Saarbruecken..

di Homburg.. kami sempat menghantar mereka di Saarbruecken untuk menaiki bas ke Luxembourg.. & di waktu petangnya kami dijemput oleh kak siti azma yg tinggal di sana untuk dinner bersama2.. wah.. sempatlah di jamu dgn nasik kerabu kak azma yg best tu beserta dgn budu khas dibawa drp Mesia.. daging salai & kari ayam pun ada utk org yg tak makan sayur...ngee... :P keesokkan harinya wani & keluarga bertolak semula ke kampung halaman di Hamburg dgn menaiki train selama hampir 12 jam.. ( lama tuh...) .. jap je rasa dah nak balik ke Hamburg.. takpe.. lenkali kena singgah lagi nih.. :D


dlm tram di Saarbruecken, kg lama kami..


balik ke homburg semula..


piyah bermanja ngan acik wani.. nuha jeles eh..? hehe


nida ..


bincang gapo dio nih.. hehe..


piyah.. nak dukung sajee...

p/s : terima kasih buat wani & sharfi sekeluarga yg sudi ke sini.. singgah lagi lain kali ya..! :D



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails