Archive for 2010

Segalanya 'Baru'.


.

(Pulau Tioman - Nov 2010)

salam kpd sume rakan2 yang masih setia berkunjung ke 'rumah' ni..walaupun sedar x sedar rupanya da hampir 3 bulan x updet blog..huhuhu..(.sejak balik ke tanah air hujung august 2010 ritu.). b4 ni bila da kat mesia selalu tertanya2 utk ape nak menulis blog, kalau di jerman kelmarin mungkin niat menulis ni just utk kenang2an bila da balik ke sini...

tapi bila fikir2.. sebenarnya banyak benda boleh di'buat' kat sini.. kat mesia ni bukanlah xde cerita yg nak dikongsi..tp mood tu da kureng sket la compare kt Germany..di samping dgn kerja2/urusan2 yg harus di settlekan.. ( rumah,brg kontena,brg biz,sekolah anak2, etc..) semuanya mmg perlukan masa utk sesuaikan diri.. mmg byk benda da berlaku sejak balik ritu..cuma x berkesempatan nk tulis je... penat..x sempat.. malas..sume ade..hehehe..

panjang la plak berceloteh..semoga utk tahun baru ni , diri akan lbh rajin utk menulis dlm blog ni.. mana tau kan.. bila da tua2..anak2 da bsr nt leh baca semula kenangan2 masa2 mude2 ni..hihi.. hurmm..seronok juga bila bc semula kenangan di Germany hampir 4 tahun dulu yg dituls dlm blog ni..leh tgk2 gamba.. teringat kenangan2 manis pahit duk kat sana..besh!!

buat semua, selamat menempuhi tahun baru, selamat maju jaya & semoga kita terus musabah diri ttg perkara2 yg kita telah lakukan & akan lakukan pd masa hadapan,yg penting niatkan segala amal perbuatan yg kita lakukan ikhlas & demi mencari keredhaan Allah SWT... insyaallah kita pasti akan berjaya dunia & akhirat.. =)

p.s : insyallah 2011, haziq akan masuk ke tahun 1 (sekolah hidayah), faris ke tadika (Tadika Iman), & mama juga akan bersekolah semula nanti..
Izzah aka cik piyah masih lagi jadi 'memmm besar' kat rumah, papa lak sure makin sibuk bila semester baru dibuka nanti... doakan kejayaan & kesejahteraan kami semua ye!!!...

hai..


.


salam semua..

aper khabar..?

hehehe =)

4 hari lagi.. :(


.


alhamdulillah.. dah sampai semula di klang selepas 3 hari berada di JB utk settle down urusan2 penting di sana.. dlm seminggu ni agak sibuk juga.. insyaallah mgkin start mgu depan dah lapang skit..tp dah nak raya ni so mungkin banyak urusan utk raya la pulak..=)

sedar x sedar hanya dlm tinggal 4 hari je lagi ramadhan akan pergi meninggalkan kita... ayuh muhasabah diri sejauh mana amalan & amal ibadah kita selama berada dlm bulan ramadhan yg mulia ini.. agak sedih juga sbb rasanya mcm kurang berjaya memanfaatkan bulan ni.. krn diri agak sibuk dgn hal2 pindah di Jerman & urusan2 sepanjang berada di malaysia seminggu ni.. bila dah malam je diri amat keletihan.. walaubagaimanapun semoga hari2 mendatang lebih baik drp hari ni & hari sebelumnya.. insyaallah...

semoga diri di berikan kekuatan & semangat berterusan sehingga ke penghujung bulan ramadhan ini & akn berkekalan sehingga bulan2 seterusnya... amin... buang yg keruh ambil yg jernih.. mari mulakan lembaran baru.. semangat yang baru dan suasana hidup yg baru yg mungkin lebih mencabar...semoga Allah melindungi diri kita semua drp perkara2 yg tidak di ingini & sentiasa memelihara & membimbing diri kita semua ke arah jalan yg di redhaiNya..insyaallah..!!

p.s : byk aktiviti yg dibuat sepanjang seminggu pertama di Malaysia.. namun kurang berkesempatan utk dicoretkan dlm blog ni...

kehilangan..


.


agak sedih.. perasaan pn x tau nk kate..huhuhu..
baru kehilangan hphone smlm atas kecuaian diri sendiri..
dah puas fikir camne lah kecuaian ni blh berlaku..

agak tertekan jugak lah..
tp bila fikir dlm2.. mungkin dah xde rezeki..
ada hikmah yg berlaku atas segalanya..

num hphone tu num jerman..
so no more num hset jerman pasni ..
kontrak pun x habis byr lai..sepatutnya sampai bln 10 tahun dpn...

apekah ini..?
speechless..
blurr.. confuse..huhuhu.. nk wat camne eh..?

so sesiapa yg ader terjumpa (kot2 la dia baca entry ni..)

iphone 3gs 16gg (black)
sila la emel sy or contact sy.. ;((
lady_iu@yahoo.co.uk

area kehilangan :

Depan rumah tamu ( Scholar´s Inn),
UTM, Skudai..
tarikh : 2 september 2010.
masa : jam 10 pagi..

p.s : kenapa org mesia x mcm org jerman eh.. kalau kt jerman potensi utk jumpa brg tu rasanya agak tinggi la juga.. tp kt sini...ermmm... uwaaa....:((

terima kasih... :)


.


alhamdulillah...
dah selamat sampai di Malaysia pada jam 630 pagi di KLIA.. pd ahad lps.. 29 8 2010..
baru sempat updet blog ni.. =)
pada hari selasa bergegas ke jb krn en hb perlu lapor diri di utm..
dah 6 hari kt mesia..

so skang ni masih di jb..iallah arini akan bertolak pulang ke klang semula..
pls doakan semoga perjalanan selamat2 hendaknya..
terlalu byk yg ingin dikongsi bersama namun keadaan tak mengizinkan.. di jb ni boleh la nk surf internet dll sekejap.. kalau di kg xde line lak..so ssh sket nk online..

wekend bakal menjelma lagi..selamat berhujung minggu buat semua..
shopping2 raya tu jangan lupakan amal ibadah di bulan ramadhan yg masih berbaki ni ye..
hehehehehe.. insyaallah berjumpa lagi di lain entry..
salam rindu tuk sume..:)

p.s Terima kasih atas doa2 kwn2 yg mendoakan ...;)


Kak nani & a.zul visit from uk


.



Frankfurt Hautbanhof, Frankfurt.. 30 july 2010


frankfurt -euro


romer


frankfurt centre..:)


atas kauhauf, frankfurt
memerhati keindahan frankfurt...drp banguann tertinggi di frankfurt..kot..? hehe



rumah iurf..:)

aduyai... lama nye nk updet entry tamu ni.. maaf kak nani.. x berkesempatan..
nk ucapkan ribuan terima kasih sbb sudi visit kami..hehehe..
seronok sgt2 masa kak nani sefamily dtg penghujung july ritu..
1st time jumpa lps sekian lama bertemu di alam maya..heheheh :)
kak nani..comel kecik2 je orgnye...baik hati.. & sgt ramah.. sgt mudah borak2 .. cam da lama kenal lak..hehehehe..

thanks skali lagi kak nani..insyaallah jumpa lagi di malaysia nt..
mohon maaf atas salah silap sepanjang berada di jerman ni.. halal eh segala yg terkurang or terlebih...hehehehee.. take care & selamat menjalani hidup yg semakin mencabar di perantauan ni...:D

p.s : =) .. rindu kak nani & anak2 semua...


jiran...


.





hari pertama.. :)

hari kedua...:)


hari ketiga..25 8 2010

hari ke 4.. :)

4 ari berturut2 jiran atas rumah berikan makanan utk berbuka.. alhamdulillah.. rezeki jangan ditolak...:) .. jiran tunisia ni sgt baik.. selalu kalau terserempak mesti tanya khabar.. kelmarin tlg2 angkut brg ke luar pagar... wpun dah tak muda ..tp sgt sihat ..mcm2 kerja dia buat..:)..lori sampah da dtg semalam.. byk brg di ambil... so keje pasni cat rumah.. dan bersihkan rumah... insyaallah...!




lupa lagi


.


huhu.. lupa lagi nk updet blog.. actually bukan lupa.. tp x smpt..eheh..
minggu paling sibuk mengemas brg.. 5 hari je lagi due nk balik mesia..
alhamdulillah.. 85% brg2 dah siap packing.. lusa (25 ogos) lori shipping nk dtg..so kene bagi list brg nk shipping smlm.. pagi td bru siap list..sian cik hb x tido mlm lagi sbb ngemas.. cintun dier da selamat dah ngan anak2 zz....huhu huhu..

esok lak ( 24 ogos) lori sampah akn dtg collect perabot2 besar.. papan2 dll .. kene wat termine suh dia mai... so leh la letak sampah besar2 tepi jalan dpn rumah.. dia akn collect.. kalau area homburg free je asalkan da wat termine.. kalau saarbruecken n tpt2 len ade kene byr..alhamdulillah free kt cni..

rumah agak bersepah lagi.. tp brg da x byk..insyaallah tggl campak2 je lalu tingkap ke belakang garten umah..x larat nk angkut turun naik bulan2 pose ni.. byk lak tu.. hujan lak rini.. abis la brg2 kt luar tu kene ujan.. sian dorang.. basah..

sabtu pagi sewa kereta sbb nk g ambil brg..cari brg.. buang barang ..mmg full day aritu.. thanks buat kak ana & a.azmer (kaiserlautern) selaku tuan rumah yg invite kami ke rumah utk buka pose.. juga utk kak azi & family yg turut sama2 memeriahkan majlis berbuka dgn mcm2 jenis mknan yg disajikan.. Danke Schoen... semoga Allah memurahkan lagi rezeki kalian semua.. :)

ahad : seharian ngemas.. ptg2 dah x larat.. g ke castle atas bukit sbb alang2 sewa kereta.. g kejap je..sbb byk brg nk kemas..nk g mendaki x larat sbb castle ni duk nun atas gunung..huhu.. then waktu buka pose hb ajak g makan kt restoren mkn seafood.. alhamdulillah.. rezeki.. kira last la makan kt restoren tu.. mmg kekenyangan.. hb ckp dah x yah sahur da pagi nt..he3.. thanks huby !!.. then mlm tu gak hb pulang kereta.. sian bersusah2 naik beskal balik ke rumah..nk g tpt sewa pn naik basikal.. ( agak jauh gak drp rumah lah)..last la katakan sewa kereta kt ctu..=)

p.s : 5 ari lagi.. apsal la slalu berdebar bila counting2 ni...:|
insyaallah mudah2an Allah dah catatkan yg terbaik utk kita semua.. amin2.. ya rabb.. :)


Progress mengemas....


.




ececece.. berprogress2 mcm gaya nak anta tesis lak..ehehe :)
alhamdulillah.. arini lebih byk perkembangan mengemas kt rumah.. sebahagian rumah dah di cat.. keller(store) dlm 10% lagi nk siap.. brg2 besar cam almari baju..kabinet dapur dll suma dah dibuka.. then brg2 dah byk yg dipacking.. setakat ni ada dlm 12 kotak besar..
erm...

rasanya dlm 35% lagi kot leh siap semua kerja..
en hb yg paling byk wat keje.. mama piyah dah x larat nk ngemas bila time2 ptg.. nk memasak lagi..huhuhu.. insyaallah semoga semuanya lancar...! ;)

harap2 jiran tak marah sbb letak brg kat luar rumah...lori akan datang kutip pada hari rabu depan.. siap2 letak kat luar supaya senang nk clearkan brg2 dlm umah..asalnya tuan rumah nk dtg esok ( 21hb 8 - jumaat) tp dah tukar jadi 27 hb.. 28hb flight..

p.s : semoga kami semua diberikan kekuatan..!,..ameenn
8 hari lagi... cedey nye...!!


Super bizi....


.



risau di buatnya.. banyak benda x siap packing lagi.. tinggal 10 hari je lagi..
keje melambak2.. rumah nk kene kosongkan..
harap2 sempatlah nak kemas semuanya...

tiap2 hari rase kepenatan kemas umah..yg kesian tu anak2 ler.. mcm dah tak terjaga jer..huhuhu.. siannya dorang.. leni byk spend masa settlekan semua benda online sebenarnya.. bila urusan internet x settle so takleh la nk kemas rumah... sedangkan due dah dekat.. jumaat tuan rumah nk check rumah.. byk brg x clear lagi...ish2.. fenin2...

sebenarnya sangat2 teringin nk mecatatkan saat akhir tinggal di bumi dochland ni.. tapi apakan daya.. langsung x berkesempatan.. ank2 pun da x sekolah so semua duk rumah. sang ayah masih keluar mencari rezeki..hue3..bila ank2 kt umah ni.. faham2 je lah..makin bertambah la keje sbb anak2 ni kan rajin mengemas...bertuahnya ank2.. muahaaha...

harap2 semua berjalan lancar....! insyaallah...

yang kalut,
iu ..

1 Ramadhan 1431h - 11.08.2010 - Mittwoch


.


Romer, Frankfurt.


Alhamdulillah...
bertemu semula dgn bulan ramadhan yang mulia.. kali ni masih di perantauan.. insyaallah.. menitipi hari-hari terakhir di bumi Jerman.. syahdunya rasa.. & bila teringat untuk balik for good 28 hb 8 ni terasa juga sayunya apabila mengingat kembali saat- saat menyambut bulan puasa pada sekitar tahun 2007.. ketika mula-mula sampai di Jerman (hujung Dec 2006).


drp segi musim.. tahun 2007 tu kami menyambut puasa dlm winter.. malam agak panjang.. so puasa pun tak la lama sangat.. tapi kali ni utk puasa yg terakhir ni 2010.. time summer.. so siang la pula yg lama..kering juga ni..he4... 4pg-9mlm.. 17 jam?? insyaallah.. yakin boleh..!! semua boleh..! :D


Frankfurt, Germany

dikesempatan ini sy ingin memohon kemaafan kpd semua atas salah & silap serta keterlanjuran berkata2 selama ni.. ( bukan waktu puasa or raye je nk mta maaf.. hehe) . utk kawan2 semua.. selamat menjalani ibadah puasa & yang lain2nya.. perbanyakkan amalan kita semua krn tawaran ganjaran pahala di bulan ramadhan amatlah berharga bagi sesiapa yang mengetahuinya..cayo2' =)


Frankfurt, Germany ( 31 july 2010)


p.s : dear all.. pls doakan kemudahan urusan kami semua di sini ya..
Danke Schoen..!!

http://islam.de/ : Beginn des Ramadans nach dem Koordinationsrat der Muslime in Deutschland und des European Fatwa Council:
11.08.2010 - Mittwoch. (rabu)


rindunya..


.

somewhere in europe..;)

erm.. lamanya x bloghoping... rindu nak berblogging... nk jalan2 ke blog kawan2 ..bertanya khabar n tinggalkan pesanan utk blogger lain.. dah di akhir2 time duk kt Germany ni.. perasaan mcm2.. bercampur baur.. hepi nk balik mesia jumpa ngan family yg lama da ditinggalkan.. & satu perasaan pun sedey sbb nk tinggalkan satu ´dunia´ lain yang ada hanya kita sefamily kt sini.. antara risau dgn suasana baru di malaysia nanti.. (pk harga brg naik.. hal2 rumah.. transport, sekolah anak2 kat mesia.. jenayah kat newspaper...mcm meruncing je...isu semasa dan lain2..kat kg halaman..) ayakss...!! risau dibuatnya.. tp bukanlah x besh kt kg nu.. ni cuma luahan perasan je ye..perasaan diri sendiri.. xde kaitan ngn org len..eheheh.. =)

kalau kat sini.. skop pemikiran tu lebih kecil.. sbb mcm x perlu nk fikir byk sgt.. kadar jenayah pn mmg amat kurang kt sini.. nk kemana2 siang or mlm x perlu risau wpun sorang2... dgn suasana yg nyaman2...hehe... tp itulah kehidupan... yakin.. Allah dah tentukan kehidupan yg terbaik utk kita semua... segala pengalaman yg di perolehi di sini akan disimpan dlm ingatan.. mana tau jika di berikan keIzinan drp Nya akan kembali semula..amin!!!..

sunburn..

tp tentunya x sama dgn apa yg dilalui sebelum ni.. apepun sy bersyukur krn di beri peluang hidup merantau.. melalui perit getir..suka duka hidup sebagai anak perantau.. dgn komuniti malaysia yg amat kecil di sini...


mereka sgt suka mandi laut..

sebenarnya byk benda yg nk di recall.. tp tula.. amat2 kesuntukkan masa & banyak fikir utk benda2 lain.. masa utk diri sendiri pun xde.. fikir utk biz di IS, then nk kemas2 clearkan brg2.. packing2.. urusan anak2.. urusan hal2 rumah.. semuanya kena di uruskan sendiri.. kalau kt UK, Aussie..or tpt2 len..sure ramai yg tlg kan.. tlg masak pn jadilah ..
ahahahah...sbb ramai malaysian kat sana.. apepun sume ni pengalaman.. semoga ianya mematangkan kami.. & mejadikan kami lebih bersyukur dgn apa yg ada selepas ni..semoga keadaan lebih baik selepas ni di Malaysia dan juga utk sume kengkawan.... insyaallah!...

p.s .. wat cik hb.. cayo'2!! sket lagi tuu.. all the best! u can do it..!!
KIV entry tamu kejap..heheh.. ;)


Ops...


.


salam semua..

ops.. sori lama x updet..
ade tamu berkunjung ke rumah..
nak tau siapa... ?

jeng..jeng..jeng... tunguuuuuu... ! :D
selamat berhujung minggu buat semua!!

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER


.


SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER

Salam buat semua.. :)

rasa nk cuba buat entry ni..hehehe... =)
untuk order barang2 drp Germany.. boleh la melawat ke blog sy ni..
di..

http://iusouvenir.blogspot.com/

terhangat di pasaran..!!! :D


Summer Holiday & Terakhir di Kindergarten..


.



Haziq & Faris..


ngn cikgu2 & kawan sekelas..rindunye kt budak2 ni sume..!


:)

Semalam cik hb g anta anak skolah cam biasa.. then x lama lps tu semua da balik semula ke rumah.. rupanya da start cuti daaaaa... huhuhu.. maksudnye..mgu lepas hari terakhir haziq ngan faris skolah.. aq x sempat nk ambil dorg mcm slalu.. biasanya jumaat slalu jemput anak2 balik skolah kalau berkesempatan.. tapi mgu lepas x smpt sbb sibuk duk survey barang kat stadt.. g uni cik hb je..n ambil anak2 kat lab..


file faris n haziq.. (simpanan sekolah)

masa hari ibu.. cikgu cat bibir haziq & faris utk wat cop bibir kat kad hari ibu.. !! cikgu gak yg mengajar dorang nyanyi lagu I LOVE MUMMY.. sgt2 terharu!!

rasa terkilan sbb x dpt jumpa cikgu2 diorang buat kali terakhir.. tapi.. boleh je kan nk jupe bulan 8 nanti.. utk ucapkan terima kasih sebab selama ni jaga anak2 kami kat sekolah wpun separuh hari je.. sedih & sgt terkilan rasa x dpt jupe cikgu2 kelas anak2 mgu lepas..sedih! x tau knp rasa sedih sgt!..huhu ( saje nk luahkan kt sini.. sbb x tau nk cite kt sape..huhuhu)


lagu2 yg ada...

faris ngan tabiya.. tabiya ni suka duduk ngan faris..hehehe ( peminat faris kot) hehehe

then.. insyaallah nt b4 balik mesia nk g skolah diorg utk jupe cikgu2 anak2 n bagi sket adiah sbb tengokkan & mendidik anak2 selama ni.. ( baru dpt file diorg.. mcm2 aktiviti diorg buat.. ) mengajar secara informal wpun banyak main tp byk juga la yg bermanfaat.. art..kaler.. mengenal kaler.. shape dll.. mengajar berkawan ngn kawan2 dlln...


sijil kursus..


Terima kasih buat cikgu2 anak2 sy.. wpun sy tak begitu rapat sbb masalah drp segi bahasa.. ( x pandai ckp deutchs) tp sebenarnya sy sayang kt dorg.. sebenarnya sgt2 teringin borak ngan dorg bila jumpa selalu.. moga Allah shj yg membalas jasa kalian berdua..insyaallah..!


macam2 yg dipelajari kt sekolah



Ghana vs Dochland? 0:1 ..pun adaaa....

p.s emo la pulak..huhuhu.( kalau la cikgu diorg leh baca entry ni..hehehe )
Danke Schön für
Frau Isolde Keller (stellv. Leiterin merangkap cikgu kelas..) & Frau Petra Sattler (cikgu kelas..) & then Frau Monika Koch (Leiterin / pengetua )



Gambar2 sumer adalah hasil2 kretiviti kekanak ni yg disimpan oleh cikgu2 dorang dlm file masa kat sekolah.. haziq ngan faris duduk dalam kelas yang sama.. ;)

Kindergarten :
Kath. Kindertagesstätte St. Fronleichnam

alamak..


.


assalamualaikum..

kepada pengunjung setia umah ni..
hehehehe..

sori lama x updet..
sedang agak bizi menyusun rumah..
insyaallah.. akan pulang ke Malaysia for good pada hujung bulan depan..
perasaan... hurmm.. rase bercampur baur..
sedih sbb mcm da serasi duduk kt sini.. sume baik2 je.. n aman & permai..
alhamdulillah... diberikan peluang utk merasai nikmat susah payah hidup sebagai perantau..
tp bukanlah x besh kt mesia.. ade makanan sedap2... syok jugak..hihihi..
blog kawan2 pun x sempat nk di jenguk.. minta maaf ye..

selamat menempuh weekend yg gembira & bahagia buat sume..

Schön Wochenende für Alles.....!!

p.s kalau nk order brg2 drp Germany.. sila la jenguk iu souvenir.. ;D


Butik HS


.


salam ..
hi to all..
nak kenalkan butik my fren..


http://butik-hs.blogspot.com/



utk beg2 berjenama cam GUCCI, LV dan lain-lain dgn harga yg murah ..ORIGINAL..
fridge magnet ader gakkk..!

singgah yukkkk..!! :D

Ikan Bawal Masak Lemak bercili.


.




hi..sume.. lama x updet umah ni.. agak sibuk mgurus hidup..hihihi..

layan je ikan ni..sbb antara byk2 ikan ..ikan ni antara yg paling sy gemar sebab tak berbau sangat & sedap .. ke tengok cara masak eh..? bli frozen je sbb mmg x jupe ikan bwl fresh kt cni..huhu..
harga 2 ekor.. 5 euro. bsr gak la..ok gak..hurm...
tunggula nt kt mesia.. nk belasah sume ikan...muehehehe...




bwg merah, bwg putih, cili api, belacan, lengkuas, ikan bilis, - kisar
serai diketuk..
tumis bhn2 atas..then masukkan ikan..agak2 separa masak masukkan santan.
gula & garam secukup rasa..
tunggu jap.. then masukkan sayur yg di gemari..agak2 ler sayur jenis per yg sesuai ye..:)

-makan la ngan nasik putih panas2.. .yum2..-

^ IU Souvenir House ^


.


Alhamdulillah... akhirnya berjaya untuk buat satu step kedepan lagi lepas lama sangat da bertangguh nak buat Biz ni... untuk maklumat lanjut sila layari


http://iusouvenir.blogspot.com/

&

di Facebook

Iu Souvenir | Create your badge


di harap semua kawan2 dapat mendoakan bersama...=)
insyaallah semoga kita kita semua akan berjaya dalam bidang yg diceburi..
sebarang pertanyaan atau komen yg membina sangat sy hargai...
.^___^.


Kuih Sarang semut


.




aka kek gula hangus.. lebih kurang je kan...sama je kot.. nama je beza...hohoho..
layan je la... yg penting sedap... tp kali ni buat terlebih manis lak...



guna resipi biasa ...sukatan guna cawan... senang nak ingat...=)
masak secawan gula hangus.. tunggu kaler gelap..then masukkan secawan air panas.. hati2! panass...!then butter ( satu sudu bsr).. ketepikan biar sejuk..

secawan tepuung..
esen vanila.. satu sudu kecil
secawan gula..
4 biji telur.
susu pekat.. (stgh cwn)*

note : * sukatan mgikut cawan, sila gunakan saiz cawan yg sama.. =)

mix sume skali.. then masukkan adunan ni dlm adunan gula hangus tu..
gaul sebati.. then bakar pd suhu 150 degree.. selama sejam ( ikut jenis oven masing2..)
sekian..=).. resipi asal drp widad & di outer oleh mama wid..hihihi.. tq widad.. :D


Bersosial...?


.


Jiran Pakistan seblah rumah n anaknye jemput g ke program ni.. apa nama program ni x tau la . Tp ianya mcm program kewanitaan sbb yg kumpul sume wanita... Ahahaha...
bangunan tpt aktiviti (course) di adakan...=)
khemah tpt makan2 dijalankan...

1st time join program camni kt Dochland.. B4 ni jiran Pakistan tu ada ckp tapi x berkesempatan pun nk join program sbb biasanya program2 dibuat pd hari bekerja.. Kalau nk join saper nk jaga ank kt rumah kan.. Hb tiap Ari kene g opis...pagi & petang... Hmmm..so kene pasrah segala...hihihi
makanan... takkan nk close up kot... segan r... =P
anak tunggal jiran pakistan.. 11 tahun.. comel kan.. ;D

Masa jupe sume tu ramai gak yg dtg.. Jumpa ramai Kwn2 baru... pengerusi persatuan wanita ni orang Iran.. nampak garang tp peramah gak la orangnya... org2 turki pun ramai.. China... Indonesia.. Org Arab...org deutchs tentunya.. Ramai mak2 n foregin... Aktiviti utama makan n borak... Syukurlah rezeki.. tgh lapo time tu...heheh...


mak2 arab... hepi go lucky je sume...yg baju putih tgh pandang kite tu org jerman..dia suka borak ngn sy..tp sy x reti sgt nk borak guna bhs deutchs..
huhuhu....cian dier xleh nk borak2..sgt baik orgnye..
ha.. bj purple tu leh ckp english..ok gak.. fun fanatik word cup dochland..heheh

Persatuan ni lah yg byk wat aktiviti2 n kursus.. Mcm kursus bahasa jerman.. Kursus kosmetik... Belajar menari... Dll... Yg beshnye sume free!!!.. Alahai ,.. dkt 2 thn bru tau... Masa borak2 ngn org dlm persatuan tu... Rugi n terkilan sbb x tau drp awal... Ni dah nak balik Mesia... X dann la nk join sume tu... X smpt....;(.. Hmm .. Bukan rezeki kiter... Sebenarnya sgt2 teringin ambil jerman course!!! Tapi... Emm xperlah...... Huhuhu....


dak kecik tu namanye isabella.. mudi rini... cian mak dier ssh nk makan... duduk kt Kirrberg.. mak dier indonesian.. bapa jerman kot.. muka mix..hehe ramai org indonesia yg kwin ngan org jerman kt cni...

jiran pakistan sy yg duduk di sebelah sy.. layan mak2 arab berborak...x faham ler...huhu

1st time ikut sis ni program... x tau nk borak2 ngan saper.. alhamdulillah ade kwn2 lain yg peramah tegur2 n borak2 ... kalau x mati kutu la dibuatnye.. he he he... ^^,v

p.s : besh gak ye sesekali lepak2 santai... tanpa ade anak3 teman.. tp kalau lama2 sure duk teringat je kan... heheee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails