Kek Buah


.


resipi kek buah chef tania fr resipi.net




Bahan A

500 gm Mix Fruits di gaul dgn 2sudu makan tepong gandum hingga rata

Bahan B

250 gm Butter
150 gm Caster sugar
1 sudu makan Ovalett
5 biji Telor besar
230 gm Top Flour
1 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh Orange Essence
1 sudu teh Pudding Essence jika tiada gantikan dgn Vanilla essence sahaja


Cara nya

  1. Satu kan butter, gula, essence dan ovalett pukul dgn high speed sampai kembang dan masukan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sampai sebati.
  2. Satukan Tepong Top dan B Powder di ayak dan masukan sedikit demi sedikit pada adunan 1. dan aduk sebati gunakan wooden spoon.
  3. Akhir sekali masukan mix fruits dan di gaul rata.
  4. Siapkan acuan 9 inci bulat di sapu butter dan alas kertas, isi kan adonan tadi.
  5. Panaskan Oven dgn suhu 160 dan bakar kek selama 1 jam 1/2 atau hingga masak.

Kek ini sesuai untk di tutop dgn fondant, selamat mencoba.



p.s : thanx chef! =) , memang sedap kek nih..

ter 'over' cook lak kek ni.. abaikan yg hitam2 bwh kek tu eh...=P




12 Responses to “Kek Buah”

  1. Kehelan says:

    salam...

    ada resepi kek kukus buah tak?

  2. zueyie says:

    rajin tul mama sorg ni masak..untung cik abe..:)

  3. iu rf says:

    kak, xdelah resipi kek kukus buah..try tgk kt website mat gebu or resipi.net...=)

    zue,
    doakan la aku ni rajin sokmo zu..tu kalau angin lintang M dtg... huh... maunye nk rajin...=P

  4. kak ayu, adakah logik sekiranya sy ingin mencuba resipi kek buah ini? he3 :P

  5. iu rf says:

    logik..just try if u want too..=P,
    leh tgk hasil org len lak..
    he he he

  6. cTmaRina says:

    ush.. gi blog eriey laksam gi blog ayu kek buah pulak... adusss korang nih bikin air liur meleleh tau...

  7. iu rf says:

    hishhh..bkn slalu angin rajin ni dtg.. klu time ma**s..ssh nk watpe punnn...huhuhu

  8. rajinnya baking... lady sungguh la tak penah baking sejak kawin.. mixer pun tak beli lagi hihi..

  9. iu rf says:

    doakan la slalu rajin..
    sejuk2 ni mkin x rajin rase..
    x sejuk pun macam x rajin pun...huuhuhu

    mixer..? nt lady bli yg power terus la.. br puas hati..then leh bukak kdai kek..hehehehe

  10. hnyhar says:

    camne bwh leh angus..tgk atas kek tu cantik banget..oven baru beb..

  11. iu rf says:

    huhuhu...
    salah timing r kak..
    percobaan yg pertama beb..
    xpe sy akan usaha lagi..hihihi =P

  12. kalau ada rajin org makan memang best..
    ni tong sampah je yg makan lebih :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails