Kek pisang bercoklat


.




tq pd nor_67@myresipi.com
Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )
  • 250gm mentega/marjerin
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup

kek pisang..lps potong


p.s : kek aper lagi yang besh eh..?


8 Responses to “Kek pisang bercoklat”

  1. zueyie says:

    pos la sii skit kek tue..asyik post kat blog jer..:P

  2. iu rf says:

    mimi.. nk try kek u tu..
    kn carik bhn2 dlu.. nk kuar pun bercinta jekkk ni...=p

    zue,
    apekan daye..
    kt mesia lg power2 per kek..
    ape lagi.. serbu kedai sc la...hahaha

  3. iu..hehehe..mahu cuba juga resepi ini....

    sambil2 tu lawat blog baru... khas untuk ibu2 :)

    http://mummyunited.blogspot.com/

  4. E.L.I.Z.A says:

    wah..kek! i loikee...nampak sedap la...ni yg tetiba lapo mlm2 buta ni ekek

    p/s: aku baru tahu ko ada blog..tu pun t'nampak kt blog si fieza =D

  5. iu rf says:

    ct,, welcome back!
    lama x npk eh sjk balik mesia nih..=)

    eliza,

    beli r esok eliza.. memalam ni makan biskutt jer la.. sambil main farm.. ngeteh.. dapnye..=p

  6. E.L.I.Z.A says:

    kalu ada size kecik mmg confirm beli..dh lama tingin nk mkn kek..biasa beli kek time ada party je...

    mlm ni xleh main FV..tgh gigih ngadap journal huuhuhuh..

  7. iu rf says:

    secret resipi byk jek yg kecik2..lagi besh per..kt mesia xdenye aku nk wat kek.. kt sni jek kene usaha sket... kt mesia nt nk bls dendam mkn byk2..muehehehe =p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails