Koblenz, Germany


.



=)

sume..

alhamdulillah. berkesempatan utk sampai di Koblenz masa tukar train utk ke Siegen. dlm hampir 3 jam drp Saarbruecken HBF. last minute calling & jalan2 lebih bermakne krn ditemani oleh izfa (antara salah sorg student malaysian kt sana..) mujur izfa sudi nk menemankan..he he he.. danke!! =).. dengarnya b4 ni hanya ada seorang shj malaysian kt situ..camne lah agaknye buleh survive sorang2 kt ctu..tentu sgt mencabar!!.. tp beberapa bulan lepas ada satu lagi family malaysia yg bru sampai ke sini.. tak sempat nak berjumpa lak sebab nak catch train seterusnya krn hari pun dah nak gelap...

old building

kiddos..

shopping street.. melilau mate...=p


keluar je drp koblenz train station kami terus menuju ke stadt yang tak jauh sgt drp situ sambil ditemankan oleh tourist guide yg berkaliber lagi mantap...gegegege.. mula2 tu tak la sejuk sgt..tp makin lama hari makin gelap & angin pun makin kuat & sejuk.. dapat juga melihat sekitar kawasan stadt koblenz dan bangunan2 lama yg unik & cantik sambil cuci2 mata di kedai2 sepanjang lorong di tengah2 stadt tersebut.. sangat menarik krn byk plak harga merah2 kat situ..huhuhu...

cuci mate buleh lerr..




kita makan duluuu..!


izfa mit kak azma..

di sana dapat juga merasa kebab dan piza drp kedai palestin yg sedap..yum2.. lepas makan & menumpang solat kt kedai tu.. kami terus ke train station.. (dlm 2 jam gak la jalan2 situ..asalnya igt nk sejam je..hehe).. x sempat lak nk menjelajah kawasan jambatan koblenz dgn sungainya yg lawa.. krn kesuntukan masa.. =)..sangat cantiik! tp dapat tgk kat dalam train je...


nice to meet u izfa! ..;)

izzah nak ni ar mama...;)

p.s : nak tau info mengenai Koblenz..? meh klik sini..
thanx izfa krn sudi menemankan kami jalan2 di sini..!


10 Responses to “Koblenz, Germany”

  1. nak tambah skit..tren sangkut 1/2 jam utk 'parking' kat platform Koblenz Hbf *sigh*

  2. FIeZa says:

    syoknyaa idop...berjalan je....nk itutttt

  3. iu rf says:

    jalak,

    aa aaa.. stuck lam train stgh jam..padahal leh jek bukak pintu jalan atas rel train g banhof tu.. dan lagi siap kena sound lagi dek org bwh sbb kekanak ni wat bisin.. dorg x pk.. dak2 ni pun tensen tren stop lama.. bukan dorg jek tensen...hohoho...

    fiza,

    weh.. lama da ni gue x jalan maa..=p...jom r ikuttt...;)

  4. bestnya rindu kat germany.. rasa nak patah balik pi beli sandal birkenstock... sana murah kan..

  5. iu rf says:

    hehehe..
    ingatkan aper birkenstock.. da google image td.. adalah nampak sandle jenis camtu.. tp x sure mhl ke murah sbb x pernah beli lagi...besh eh?

  6. meriahhnya jalan ramai2.. best!

    kedai org2 arab ni kat mana2 pun ada eh..mmg merantau sungguh.kalau la boleh buka kedai msia kat europe.. hehe

  7. iu rf says:

    ikut tpt hana.. kalau kt homburg ni ramai turki.. tp kdai kebab halal ada satu je..sbb stadt kecik jek.. klu kat koblenz ni byk kedai kebab halal..ikut tpt lah.. tp mmg ramai org turki kat jerman ni...=)

  8. lain kali jemput datang koblenz lagi kak.kali nie train dh xstuck kot,sbb construction dkt hbf tue will end very soon =) harap2 la!terima kasih daun keladi sudi singgah kat koblenz ok.lain kali bukan singgah, datang tdo terus.hihiiii.

  9. zueyie says:

    bestkan jln2 kenal tempat org..br terasa dunia ni luas..indah sungguh kuasaNya..terasa cam tempat org sgtlah best dan cantik..samaada secara semulajadi atau dibuat oleh manusia. naper erk?...

  10. iu rf says:

    izfa, iallah...
    mana tau ada rezeki nk sampai lagi nt kan... nt nk tdo ktner..he he heee.....=p.. x smpt nk tgk bridge tuh.. cam lawa jek drp dlm train tuh..

    p.s biler nk jalan homburg lagi???

    zue,

    itula.. kitakan digalakkan utk bermusafir.. drp situla kita akn dpt merasai kebesaran ciptaan pencipta yg maha agung... kalau kt tpt sendiri mungkin x terasa sangat sbb dr sjk kecik mmg kiter kt situ.. da terbiasa.. so sedikit kurang lah penghayatan tu kan...

    apepun... rezeki masing2.. Allah da tentukan... bersyukur dgn apa yg kita miliki... insya Allah.... dpt yg lebih2 lagi nt.. hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails