Pau


.




salam & hi to all pengunjung setia umah ni...=p
alhamdulillah sihat sejahtera semua kt cni wpun kelmarin baru je ribut Xynthia melanda negara ni.. harap-harap lepas ni xde lagi ribut yg singgah ke sini.. seriau juga dgr bunyi angin yang sangat kuat & tengok pokok2 & tiang jalan sume mcm nak tumbang je.. arini da xde ribut dah cuma suhu masih lagi around -1° to .. siap turun snow lagi pagi ni.. tp x banyak lah... :D



oleh sebab entry jejalan dah settle & tuan rumah pun xde plan jalan lagi setakat ni.. jadinye secara tak langsung rumah ni akan jadi port tayang makanan la pulak.. wpun chef iu wannabe x pandai masak sgt.. tp nak jugak la tulis kt umah ni.. karang bersawang pulak rumah ni lagi la x besh kan...he he he.. =)

tepung gandum 1000gr
Yis segera mauripan 11gr(sebungkus) <-- add lebih lagi sbb sejuk sgt kt cni..doh ssh nak naik..
Gula 200gr(1 cwn)
minyak jagung 100gr(1/2 cwn)
Air 460gr (2 1/2cwn)

cara manual try klik sini..

p.s chef iu wannabe wat style xpress..masukkan sume bhn lam breadmaker tuk uli.. then tgu siap doh.. biar doh pau tu naik then baru buat bentuk bulat2. (pastikan doh mmg da btl2 naik utk mhasilkan pau yg sgt lembuttt..yum2..!!).. then masukkan inti aper2 lah..then kukus...siap & ngapp!..=p


12 Responses to “Pau”

  1. boleh tak i nak order untuk gathering ni..hihihii

  2. Fa'e says:

    vah...vah...vah... dh mengepau pulak yea...boleh kfae tapau seketui dua...hehehe! malas nak wat pau! sbb malas nak wat inti dia...

  3. iu rf says:

    =) hehehe.. x pandai wat byk2...hikhikhik

    kak fae,

    x yah wat inti r kak fae.. bli nutella ke.. jem strawbery ke..atau buah ape3 ..leh je masuk.. hehehe

  4. zueyie says:

    gebu2 nmpak pau nie..nk kene try nie..yummy..yummy..

  5. sas says:

    pau...
    dah lama tak makan pau...
    setahun?setahuh stgh?
    huwaaa...pos la sini skit

  6. FIeZa says:

    nk sket...ko saje bikin aku lapo iu...
    anyway..congrats laa...
    bjaya hasilkan pau..leh la aku pau kuih ko tu nanti

  7. dillhanim says:

    ala.. sedapnya pau chef iu.. rindu nak makan.. i refuse to buy one kat any kiosk kat sini, sebab nak tunggu chef iu masakkan.. ;)

  8. openid says:

    Salam IU,
    IU apa khabar? lama kak ijan tak jalan2 mai german nie..mai hari ni leh makan pau lak. kalo ade lagik la.hehehe...

    kak ijan

  9. iu rf says:

    zueyie, try r.. mudah je tuh.. klau cukup sume syarat jd mmg gebusss r..=)

    sas,
    eh 1st time eh tggl komen.. duk mner.. meh akak pos... tp pos kt emel je la...ekekekeke


    fiza,

    alaa bda simple je tuh.. masuk bredmaker je siap.. inti pun guna nutela je.. ngn wat inti kelapa sket..tu pun panaskan kt microwave je..mls nk guna dapur..hehehehe

    dill,

    ala.. rindunye..
    kene mai sini r dill
    nt akak watkan..hehehehe...

    camne idup.. ?
    =)

    ijan,
    a aa
    lama ijan x singgah eh..
    sure ngah sibuk gile..
    ijan muda lg r drp akak..=p
    eh kalau nk panggil akak adik ijan pun besh gak.. rase awet mude gituuu...he he heeee :D

  10. huhuhu..senag resepi ni..tak banyak bahan..boleh cuba=)

  11. dillhanim says:

    kak ayu, idup ok.. tapi lagi best kalau akak ada di sisi.. eceh..

    stress sikit la keja, sy rasa sy jadi makin garang la.. dgn bos pun sy berani tinggi suara, org tua lak tu.. rasa bersalah plak lepas tu.. huhuhu.. kejam sungguh.. hehehe..

    other than that biasa2 je.. :)

  12. iu rf says:

    farah...
    try r..
    mmg mudah je..bhn pun x byk guna..=)

    dill -

    garang ehh?? cam x caye je..hihihi
    dill kan ayu gituuuu..slalu senyummm... manis... tenang je org pandang... life must go on...

    semua pengalaman tu jd penguat diri.. mematuredkan diri.. insya Allah..everything ill be fine..

    i miss u alwayys..:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails