bila dah tua nanti...


.




erm.. smlm petang masa tido ayam jiran dpn rumah kling loceng rumah mta tlg buang sampah.. jiran depan pintu rumah ni perempuan..org tua..x sihat sgt.. hidup sorang je.. x pernah npk lak anak2 dia ..x tau lah ada anak or not.. masa minta tlg buang sampah tu.. byk juga lah benda yg dia ckp.. tp sayangnya 2/5 je yg dpt difaham..huhuhuh... lps tu ajak masuk rumah nk bagi somethin..


1st time aku masuk rumah dia.. dia bawa ke dapur... luas dapurnya..siap semua.. & terkejut juga bila npk banyak anak patung duduk beratur depan meja makan besar.. seram pun ada..sbb ank patung tu besar2 n mata bulat2..mcm cite seram kt tv yg anak patung leh idup tu..apentah nama cite tu..huhuhu.. tp aku wat2 cool je.. mungkin dia sunyi kot takde anak2 teman...jap je kt ctu.. pastu nenek ni x berapa sihat.. dia ada ckp jugak tp x berapa faham... kaki kat bahagian peha sakit.. rasanya baru operate... jalan pun pakai tongkat...




aku cuba btl2 nk faham aper yg nenek tu ckp.. tapi sayang...x faham sgt..tp tibe2 masa dia ckp tu dia menangis... (pilu hati dia..sedih..) ..time tu aku terkedu sgt.. terkejut..dia kesat air mata..aku usap lengan dia..(nk peluk..tapi aku takut..so usap je lengan dia beberapa kali..) aku nk ckp sabar...sabar.. bahasa jerman ape haa...huhuhu..geram sungguh nk ckp tapi x reti.. b4 tu aku ade tanya gak la wie get's..alles ok..? (apa khabar..? semua ok ke?)..mula2 katanye ok..tp tibe2 dier cam sebak..tu la sbb nangis... then masa nk keluar rumah tu aku ckp la Gute Besserung.. (semoga cpt sihat la lbh kurang).. dia senyum... alahai... sedihnya rasa tgk bila org tua duduk sorang2.. camne la jaga makan minum.. time x sihat.. terfikir.. nt aku da tua..camnelah pulak..huhuhu... hopefully nenek depan pintu rumah ni cpt sihat.. selalu aku de jenguk2..kdg2 senyap sgt..risau..terfikir..idup lagi ke org tua ni..huhu.. dlu pernah try anta makanan cam pau.. kling2 xde lak org buka.. so takmola kaco.. nenek.. sesungguhnya aku amat risau dgn keadaan nenek.. nk ckp or borak2..tp x reti nk ckp deutchs sangat... segannya rasa...



jiran atas lak org tunisia.. so far ok je ngan diorang... depan rumah org atas org jerman gak.. tp sepasang ...orang tua.. yg perempuan dia sakit kaki.. selalu npk suami dia pimpin g stadt..maybe g tpt berubat.. dia rajin gak tegur.. peramah..suka keluarkan tong sampah kat luar pagar.. tp tula.. nk borak pn x pandai sgt sbb masalah bahasa... kalau la dorg pandai ckp english.. aku pon leh la goreng mana yg tau..tp takleh la..tau ckp jerman je...



jiran seblah rumah org pakistan.. muslim..semalam baru dpt nasi beriani kambing...fuh...sedap gak... dah la time tu tgh malas2 nk prepare mkn malam.. rezeki2..x yah masak.. makan nasi beriani panas2....dapnye...!pandai ckp english sket2.. b4 ni ade dtg umah ..borak sesama..then katanye klu wat bbq lagi..jgn lupa ajak dia..dier teringin sgt tp x pernah buat.. then pasangan jerman muda lagi ni.. duk kat tingkat paling atas seblah rumah.. mama jesen.. dia pandai juga ckp english..tp x biasa ckp.. sbb kawin ngan org us...tau sket2 ckp bi.. anak dua noah baya izzah ngan jesen bawa haziq...





lagi satu jiran yg paling rajin & peramah..selalu lambai2 kitorg kt tingkap umah sebelah... paling rajin keluarkan tong sampah keluar.. bukan dia punya je..semua tong2 jiran dia pun dia keluarkan.. lak tu x kira musim... sejuk..panas..winter..hujan.. snow tebal...pasti dia akan buat... kagum sgt tengok nenek ni....wpun da tua..tp kuatt lagi.. npk pun solo je..suami dia dah meninggal dunia....... hurmm..camne kehidupan kita bila tua nanti....semoga hari2 tua ku nanti lebih baik drp org2 tua kt cni... hmm insafnya rasa....


12 Responses to “bila dah tua nanti...”

  1. Sebak kan kalau hari tua takder sesapa...harap anak2 kita nanti dapat jadi peneman...yg penting kena terap ilmu agama yg cukup...so that mereka ni tahu tanggungjawab mereka sebagai anak. Kitapun kenalah tahu peranan kita juga sebagai anak...nanti anak2 kita tu ikut la jejak kita..insyaAllah...

  2. org sana pun cam org sini gak.tua2 naik bus sensorang,bila tanya ada anak,katanya seumur hidup tak pernh khwin.takut katanya nk beranak,tp suak bebudak pasal dulu keje midwife.betul shian ayu kalau dh tua lebih 80 ni,ada anakpun kdg2 jenis anak tak ingt mak.

    sini pun sama,suka buat kuar tong sampah jiran walaupun jiran tu muslim.

    sonok tu ada jiran muslim,leh tukar2 hidangan..saya gerenti jiran omputih n tua,dh cek kawasan umh baru da..umh skrg pun jiran tua gak.

  3. tula eh puan ayu...sian dah tua2 sok sorang2...lebih baik dok kat rumah org tua sebab sana ada org jaga...nanti balik sini mehla bbq kat rumah aku...yumyum...

  4. FIeZa says:

    alahai...aku dpt imagine betapa seksa nya nk communicate kalo dedua xpaham...aku kalo kt tmpt ko..sure nganga..haha

  5. Ida Chan says:

    sayu n pilu la entry kali nie. tp tu la...kite dh tue nt pn tatau lg nasib cmane. btw, gmba2 hiasan adelah sgt mnarik. mcm photographer pro gitu :P 'syabbash bete' - disebut ala hindustan (eh? ape kes :P )

  6. iu rf says:

    KAK NA :
    insya allah kakna.. moga2 anak2 kita akan mengigati kita bila kita da xde keupayaan nanti... yg penting sekarang kene berikan ilmu didikan yg terbaik buat mereka.. mmg bukan mudah.. byk cabaran..dugaaan... nk kene lawan nafsu diri.. amarah etc... kesabaran kena pd tahap maksima...ehehehe semoga kita berjaya kak!

  7. iu rf says:

    CT :
    a aa la kan.. kebanyakkan org kt tpt org putih ni kan ramai yg tua2..xde anak.. & ramai juga dah tua2 baru nk ada anak.. nt ble lahirkan anak jd sindrom down or ape2 penyakit sbb lewat sgt usia bru nk lahirkan bb... maybe masa muda byk dihabiskan utk kerja2..sian kan bila da tua2 ni sorang2 je xde org teman...

    kt tpt bru nt pn ramai org tua ye.. bagusla cmtu.. kebaanyakkan org tua mmg ramah ngan kanak2.. tp ade juga jenis2 yg tak suka budak.. x suka bising2.. insyaallah kita buat sehabis baik.. jadi contoh yg baik utk jiran2..iallah mereka akan respect juga kt kita nnati.. :)

  8. iu rf says:

    HANAN : erm.. rumah org2 tua... hmm.. kt cni pn ade gak..dkt je drp tpt aku ni..kt stadt..sume tua.. tp jiran2 sini pn ramai org tua duk sorang2..awat dia x masuk rumah org tua eh..at least terjaga sket makan minum ade org sediakan kot.... maybe sbb nk privacy x....hurmmm.. entahlah nan....

    FIZA :ssh gak.. kalau kes2 biasa x kisah sgt..tp kalau kes camni..org sakit..tp x reti nk comunicate.. tunjuk kita care... nk tye mcm2 x reti..payah gak tu.. last2 buat hal sdiri... krg org ckp kita x peduli pula..emmm.. entahlah fiza.. buat yg terbaik semampunye lah..iallah...

    IDA : igtkan puji aper tadi.. puji gamba rupanyee....thanks.. ritu byk gak gamba2 kt blog kau yg cantik2... kau punya kamera kan power kan...mantap!!!! ble nk amik gamba lagi weh...ehehehe

    ni emel aku.. : lady_iu@yahoo.co.uk emel eh pswd.. nk bc blg kau tu laaaa... =)

  9. betul tuh ayu,kena buat abis baikla..kita bwk imej islam,nanti dia ckp org islam kurang ajar.kita kena dakwah melalui imej n sikap kita.

  10. dillhanim says:

    kak ayu, saya baca sepintas lalu jek, tp ada satu part ni yg sy kena baca 2,3 x sebab saya baca salah letak koma..

    "smlm petang masa tido, AYAM JIRAN dpn rumah kling loceng rumah mta tlg buang sampah"

    dah la tgh ngantuk ni, penin kepala sy dok fikir mcm mana ayam depan rumah akak boleh klingel pintu.. ekekekeke..

  11. iu rf says:

    ct.. betul tu... mmg bukan sennag nk berikan cth terbaik pd bukan islam.. tp kita boleh usaha... dekatkan diri kpd Allah.. bila hubungan kita baik dgn Allah iallah Dia jaga hubungan kita dgn org lain... amin... ;)

    dill..

    ahahahahah..
    cam nk tegelak je baca ayat dill.. sure pala dah sarat ngn kerja2 kt opis eh...eheheheh..

    lenkali kene bc time pala ngah fresh2.. maybe pala penat tu.. need a rest.. dah jd pekerja berdedikasi..kesihatan kene jaga juga...heheheh =)

  12. sas says:

    cun ah gambo tiup2 dandelion tu kak ayu :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails