cian.. cabut gigi


.



alhamdulillah seperti yg di rancang pagi tadi gigi faris yg rosak da berjaya di cabut.. termine dlm jam 1015am .. masuk bilik dr tu berdebar2 rase cam mama lak yg nk kene cabut gg..huhu..


getting ready for bius...

x buang masa dr check gusi tpt operasi 'cut' smlm..npk cam ok.. then dr berikan berikan bius utk cabut gigi.. time kene cucuk tu faris menangis..x sampai hatinya dengar dia menangis & menjerit kata sakit2.. ciannya ya Allah... :(


just after kene bius.. cam mama pernah kene dulu.. jarum panjang..huhuhu

dia still rasa sakit lps dibius.. maybe rasa kebas kt gusi.. lepas ni baru cabut gigi...(dr xde time ni kuar kejap)..

lps bius dr amik masa away kjp sementara tgu bius tu berkesan & maybe time ni dia g tgk pesakit len kt bilik len.. huhu.. bila dia masuk tu.. dr start operasi & terus cuba cabut gg yg rosak..b4 tu dr explain la sket.. operasi mencabut dimulakan..time ni faris dah menangis, meraung & menjerit2 sakit... dia cucuk lagi bius sbb katanya bius yg b4 ni kurang berkesan sgt sbb faris still rasa sakit.. tapi faris still rasa sakit wpun da bius kali kedua...

dlm keadaan yg agak genting tu dr tanya samaada nk tgu beberapa hari lg bagi bengkak di gusi tu baik dlu dgn mgambil antibiotik atau nak cabut terus je.. (which means mmg sakit gile la kalau cabut ni sbb bius ni x berkesan skang maybe sbb kesan bengkak smlm tu..) mama x tau nk decide ( da tergamam time ni..) ..then papa decide terus cabut je sbb time ni faris da meraung2 dah.. menjerit2 sakit2.. (mama time ni da x sanggup nk tgk..mampu tunduk je..mujur bb tido time ni..mama leh dgr jer dia menangis kuat)...allah je yg tau perasaan mama time ni.. kalau mama boleh hentikan skang...tapi... demi masa depan dia.. & papa takut kalau ditangguhkan lps ni takut faris kene bius lagi , risau jugak bengkak makin teruk ke..& risau faris trauma nk dtg klinik gg ni...huhuhu... x sanggup nk tgk darah byk keluar drp bhgn gg tu.... & lps susah payah dr alhamdulilah dr berjaya keluarkan gigi yg rosak tu sbb dalam katanya.. papa je yg tgk time ni....



gamba faris sebelum kejadian..
peneman setia..

balik tu faris still mengadu sakit.. tp sampai rumah dah ok... makan pun macam biasa.. main2... bila ditanya sakit x gigi tu.. dia ckp da x sakit da....syukurlah (sbb masa balik tu dr suruh gak jaga2 sbb takut faris demam.. dr ckp proses ni very hard gk la tuk faris..)... hopefully lps ni faris da x perlu nk ke klinik lai utk wat operasi cam b4 ni....azabnya... kesian faris.. maafkan mama sbb x jaga gigi faris dgn sebaik2nya.. harap x jd juga kt kanak2 lain ...amen...

15 Responses to “cian.. cabut gigi”

  1. alhamdulillah.. dah selamat dicabut gg tu ye.. pheww.. mcm semalam. terasa meremang bulu roma baca cerita awk.. tu belum tgok vid lg.. huhuu..

  2. iu rf says:

    :)

    aduh ...nyilu biler teringat...mau seminggu ni bru hilang trauma mak dier... faris nye releks je dah ni... sure dia da x igt sgt tuh..:))

  3. Neny says:

    Faris kuat nih...nangis kejap aje...balik rumah dah ok ye? Pasni faris kena rajin la jaga gigi tau...

  4. iu rf says:

    a aa... da baik agaknye... tp leni gigi da ronggak...ehehehehee

  5. E.L.I.Z.A says:

    adoiii takutnya nk cabut gg..eh faris ni anak sulung ko ek?5thn la kan umo dia? kira gg tu berlubang ke ape? riso, nk kena berjaga2 jgk ni..gg geraham ek? byk tul soklan

  6. iu rf says:

    gg dpn dia rosak..ritu pernah terjatuh n patah gg depan seblah atas... sbb da lama bru nk g jpe dr gg..sbb tu melarat kot.. jg sbb maybe pjagaan yg kurg teliti..huhuhuhu..jg riri n eyman molek2 deh...

  7. E.L.I.Z.A says:

    aiyaa.bab patah gg yg plg tkt..sib baik patah gg susu

    gg dorang setakat ni ok lg..tp tu la kan, nnt2 mesti kena cabut jgk..tu yg aku nk tahu waktu/umor berapa gg akan rosak dan bersedia utk dicabut..wah soklan mcm tanya kt dentist :P

  8. iu rf says:

    biasa kalau gg tggl sdiri tu umur lam 6 tahun kan.. anak aku yg 1st tu lom tanggal lagi gigi dier... ke kene cabut sdiri.. seriauu dennn... aku pn x reti sgt la bab gigi2 ni..hihihihi..... ;D

    anak2 ko gg ctik jer aku tgk..hehe

  9. E.L.I.Z.A says:

    faris ni umo brapa?

    hmm betul jgk, umo 6thn kan..slalu tgk bdk2 xde gg depan bila masuk darjah 1 hehehhe

    aku plg tkt kalu gg rosak..berlubang kt gg geraham..yg tu kena p cabut kt dentist la kan wpun gg susu?

    gg anak2 aku setakat ni ok lg la..aku la yg rajin memberus gg dorg.nak harap kt bapak dorang, huh dh lama gg ank aku tinggal tunggul :P

    ada anak kawan aku, umo 3thn..gg depan dh tinggal tunggul.kira nampak ada brown2 gitu kt gg dia.heran la aku.mak bdk ni x berus ke gg anak sampai jd mcm tu..isk isk isk

  10. iu rf says:

    aikk..laju je ko reply..ehehe..
    faris umur 4 tahun thn ni.. gigi dier dpn belah atas tu rosak..

    ayat ko power x leh tahan...terasa aku..hikhikhik..;P tp sib bek gigi dia 2 tu je yg rosak yg len sume ok.. ni cik piyah risau aku..kdg2 xmo berus gg..heheee...

    aku x sure la gg ape kene cabut.. ko tyer r dr..hikhikhik

  11. E.L.I.Z.A says:

    hahahha aku tgh online..nampak ko reply, terus la aku reply balik hehe

    ooo sebaya riri la..riri 25 may ni genap la 4thn..setakat ni x rosak lg la gg dia hehhe

    hahahha ko antara mak yg mls gosok gg anak ke :P

    masa cik piyah kecik dulu, ko ada ajar dia berus gg tak?pakai yg plastik tu..yg sarung kt jari kita je..kdg2 bdk kalu x start dr awal, itu yg dia xnak berus gg tu..pendapat aku la

  12. salam..
    suspen je baca kisah faris.x pe, faris kuat.lepas ni kena lebih jaga2 gigi la kan.

  13. iu rf says:

    eli : kuikuikui.. malas la jugak aku ni...huhuhu... xper lah.. jd pengalaman... iallah moga lps ni aku x mls lagi...hihihhi..
    thanks.. piyah leni ok dah.. cuma agaknye gg bdk2 ni mcm rapuh sket la sbb x cukup kalsium... mak dia kurg mnum susu ms preggy dorg.. tu la bile jtuh sng pth kot....hohoho

    hana ; insyaallah... hrp ni jela satu2 pgalaman psl gg ni.. hopefully x berlaku lg pd ms dpn... risau dibuatnya.....

  14. E.L.I.Z.A says:

    semua anak ko tu BF ke?
    if tak cukup kalsium, bila dh lahir tu kan minum susu..stil boleh cover kalsium kan? eh xtau la aku bab2 kalsium ni heheh

  15. iu rf says:

    a aa.. bf sampai 2 tahun.. faris lebih 2 tahun... si haziq lak setahun da masuk nursery..sbb aku keje ritu..tp balik n mlm2 dia still bf..

    kalsium ni kurg sbb x minum susu... minumlah kalsium.. baik utk gigi & tulang... exp masa preggy...:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails