Check utk kesekolah - 6 tahun la ;)


.


1st time g ..utk termine haziq syafi yg sepatutnya masuk sekolah start from this august... Mula2 ingatkan nk abaikan je termine ni memandangkan insyaallah nak balik Malaysia for good pd end of august tahun ni.. Kali ni dpt 2nd letter from n rathaus.. (stadt) .. sekolah da dipilih n dah ditentukan sejak haziq masuk kindergarten lagi olh pihak terlibat... parents dipanggil utk termine je nk tentukan budak tu da ready ke x utk ke sekolah nanti...

1st examiner...

Papa sibuk kt opis arini..so mama je yg bawak semua anak2 ke Rathaus(stadt) utk termine tu.. wpun agak ssh sket nk communicate ngn staff yg terlibat dgn anak2 yg join skaki ni.. Namun keadaan masih terkawal.. Staff tu juga amat baik.. seb bek reti ckp bi.. mama pn guna bi yg broken je..terbelit2 ler sbb lama x speking ngn org .. dah duk rumah je spjang masa..huhuhu...alhamdulillah sume ok time tu.. :)
di uji ngan btk2 shape.. lukis shape.. lukis line.. tulis nama..lukis org2.. dll
Lps dlm 30 minit haziq diuji.. Alhamdulillah Perkembangannya nampak bagus... Cuma drp segi language .. Bhs jerman haziq agak lemah sbb baru je 8 bulan masuk ke kindergarten... Rasanya English haziq lagi bagus drp bhs jermen dia... Yg lain2 sgt baik... Byk gak bda yg dicheck...tinggi..berat sume di ambil..then test kenal kaler.. Mengenal benda2 kt gamba.. Gamba kat atas ke bawah kiri ke kanan.. Kenal shape.. Tulis Nama...Lukis shape.. Lukis muka org.. Cek mata dgn gamba2.. Cek bunyi ngan earphone... Namakan Card...dll... Lama gak lam bilik ni.. 30 minit rasanya...
Dr khas yg ditugaskan utk check anak2 masuk skolah start 6 tahun... Dr Schmidt...sgt friendly orgnya.. ;)
Time jumpa dr plak... Kali ni check kesihatan .. Dr tanya samaada Ada pyakit or not.. Makan ubat x.. Bersalin normal ke x.. Imunisasi...,bila leh jalan.. Bila leh bercakap... Dll.. Semuanya dicatat oleh dr tersebut...
Check perut... Dada... Telinga.. Mata... Cek badan.. Suruh melompat seblah kaki.. Mcm2 yg kene buat... Comel je bila tgk.. Dah la tu pakai suar dlm je.. Hehehe... B4 tu dr buat ujian kenalpasti Nama Benda kt gamba .. Sbb dlm deutchs.. Haziq cam kurang faham tp boleh la... Dr Ada tya gak haZiq Ada x amik kursus language lps sekolah... mama ckp xde le..xde pn dpt surat suruh ikut deutchs class.. ade kwn kt cni kata dorg dpt surat suruh ank dorg g kelas jerman.. kami pn x tau lak sbb x de pn surat ape2..just g kindergaten pagi2.. tghari da balik semula..ptg kelas ngn mama lak..^^,


Lps check2 semua dr cakap sume ok kecuali bahasa jerman dia.. Kene asah lagi.. Tp dr cakap nt bila masuk sekolah dia boleh belajar... Yg lain2 semua bagus.. Dr kata boleh masuk 1st class kat sekolah nanti..:) beberapa kali sy tye.. Kalau x anta ke sekolah boleh tak sebab x lama lgi nk balik Mesia.. Dr kata mesti masukkan sekolah gak sebab dah law camtu kat jerman..6 tahun wajib masuk sekolah.


Kalau nanti budak x datang sekolah Ada polis datang umah tangkap mak ayah dia... Huhuhu... Melainkan Kita da Ada Surat dgn tarikh atau tiket fly balik ke Mesia... Dan kene tunjukkan benda tu dgn Surat sekali ke sekolah menyatakan kita dah x duduk lagi lps ni... Tu je la pengalaman ttg nak masuk sekolah Ari ni... semoga ianya bermanfaat utk teman2 yg berada di jerman tp x tau camne test tu dibuat..mcm sy zero je b4 g termine ni.. redah n belasah jer la...tp da ready mental & fizikal (ngn solan2 yg mgkin n ank2 yg dbawa skali..klu g berdua je ngn haziq lg mudah tp xkan nk tgl anak2 len lak kan..) alhamdulillah .. x susah sgt.. yg penting kena get ready je.. =)

singgah kt Mueller.. bg anak2 tgk mainan.. belinye idak..tgk je ye..hehehe

P.s bagusnya kalau kat Mesia juga buat system yg sama... Ada staff n Doktor khas yg check b4 masuk sekolah.. Sekolah pun dah ditentukan awal2 katne... pelajaran secara formal hanya bermula pd usia 6 tahun (b4 tu main je la kt skolah..wat2 art..bersosial..komunikasi ngn kwn2 n main2..budak2 pun seronok tiap2 ari smangt nk g skolah..cuti sekolah pun x sabo nk g gk tuh..hehe) .. cam ABC sume.. mengira, membaca... dll..start from this stage ( 6 years) .. Hmm x sure lak system kt Mesia camne... rasanya kalau kt mesia umur 6 tahun x reti membaca n mengenal huruf kene masuk kelas pemulihan kot.. pressure pd anak2 n mak anak2..cian.. masing2 berlumba2 n push2 ank2 spy jd pandai..sbb tgk ank org lain pandai..ank sdiri x pandai..dah segan...ye dak...?.. byk gak -ve n +ve nye kot.. not sure..huhuhu... perubahan harus dilakukan! (heh..pepandai je haku..hik4.)


5 Responses to “Check utk kesekolah - 6 tahun la ;)”

  1. ketatnya syarat nk masuk sekolah kt sana.kt sini takde check up itu sume.cukup umur 4 tahun 7 bulan or 5 tahun ke atas,terus didaftarkan masuk sekolah.tapi yang 4 tahun 7 bulan tu ada penegecualian la.Tp bab polis dtg tangkap tu,betul le..kalau kt msia,polis tak smept ayu,byk kes jenayah berat kena handle.takat tangkap budak tak pi sek tu buang masa je.

    sini nk masuk sek takde check up apa,just masuk mcm tu je.tak de ujian pe2pun.tp takpe semuanya itu pengalaman kan ayu,esk2 bulehla anak2 kita bercerita bila besau nanti.hopefully dia ingt la.

    sini masuk 19 aug,sana masuk berapa hb?

  2. ayu,tentang number tu ayu,ct pun bimbang.pasal ct bujet anak ct sure fail kalau buat bm test..mesti masuk kelas pemulihan.ayu,kita balik nantikan,kena asah anak kita dulu kaw2.mcm kita lak cikgu kt umh.huhuhu pastu buleh tak nk hold deme ni dr pegi sekolah at least 6 bulan?ada sesiapa di sini tau?

  3. iu rf says:

    ct....part polis byk keje nk tgkap pjenayah drp budak x g skolah yg x tahan tu....ehehhehe... kt cni mcm x byk sgt jenayah yg blaku kan.. jrg2 dgr.. compare kt paper mesia tu gerun je bile bc.. kdg2 sampai jd takut lak nk balik.. tp tu sume kenyataan yg kite kene hadapi kan ct.. apepun itu tpt lahir tanah tumpah darah tercinta kita... segala bda yg blaku msti ada sebabnya...

    psl nk hold sampai 6 bulan tu x sure lah ct.. maybe leh amikkan anak2 tu tuusyen kot bile sampai mesia nt.. kekanak ni cpt belajar... tp sure pressure... nk wat camne..mmg cmgitu sistem pndidikan kt mesia... kita kene usahakan supaya anak2 kita yg b4 ni mbesar kt luar negara ni sama selari perkembangannya dgn anak2 yg diberikan didikan awal kt mesia..

    cabaran buat kita semua ni ct... usaha... yg penting doa....sama2 kita buat ct!.. cayokk!! heheheh

  4. bestnyee..nak check gak ah yg memule tuh =P

  5. iu rf says:

    buleh2... buleh try lah.. nk tgk pas x..keh4...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails