Archive for January 2010

Kek pisang bercoklat


.




tq pd nor_67@myresipi.com
Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )
  • 250gm mentega/marjerin
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup

kek pisang..lps potong


p.s : kek aper lagi yang besh eh..?


Tag Wallet o wallet


.


1.Snap the picture of both inner and outer of your wallet





2.Introduce your wallet brand, price & where you buy
Brand : Leno
Price : RM x tau
Where you buy : kak ipar ke 2 bagi..


3. Take out whatever inside your wallet.
(rasanya paling sempoi.. sbb xde byk benda dlm ni.. jrg bw wallet ..slalu pas jek kt abe klu de brg nak pegang..huhu) ader : ic, gamba,duit beberapa sen..;p

p.s da jawab tag from fiza ..sori lambat jwb,zb sket akhir2 nih =),
nk lawat blog kengkawan len pn x sempat..
hmm..baik hati plak rini..xmola tag sesaper. ( sbb xde syarat suh tag sesaper...kuikuikui =p)


xtvt @ school


.

yg tgh tu haziq wat..

Gamba2 kat sekolah baru2 ni.. Dah biasa dgn rutin hari yg sejuk.. So far so good haziq & faris sgt excited ke skolah tiap hari.. Bangun pagi pun mudah je.. Alhamdulillah..harapnya berterusan lah ...


Lukisan haziq yg ditampal depan kelas...


Time mama jemput balik skolah.. Biasanya papa yg amik & hanta sbb dkt ngan uni.. Mama kene byr lak tuk naik bas..


=) ditampal gak kat luar kelas diorang.. farisnye ni.


Dengan farisnyer art..

Kat bawah ni lak gambar haziq bru balik drp melawat bakal sekolah yg sepatutnya masuk bulan 8 nt.. Tp rasanya time tu kite da xde kat cni... So x sempatlah nk join sekolah tu.. Just jejalan jer lah dgn kwn2 sebaya & 3 org cikgu pengiring..



Sejuk sgt wpun waktu tengahari...



Nak ke kindergarten balik lps naik bas 512.. Selepas melawat sekolah..1st time faris duk school sorang2 tanpa abg dier.. Alhamdulillah ok.. Siap malu2 meoww report kt mak dier duduk ngan sabiya lagi ( Nama kwn pempuan yg slalu main2 & duduk sama2 faris)


Ngan tag Nama besarrr...time lawatan..


P.s mak ayah diorang ni masih lagi cam ayam ngan itik time bercakap ngan cikgu kat skolah tu.. Aii fenin mokcik nihh...huhu...

Kek Buah


.


resipi kek buah chef tania fr resipi.net




Bahan A

500 gm Mix Fruits di gaul dgn 2sudu makan tepong gandum hingga rata

Bahan B

250 gm Butter
150 gm Caster sugar
1 sudu makan Ovalett
5 biji Telor besar
230 gm Top Flour
1 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh Orange Essence
1 sudu teh Pudding Essence jika tiada gantikan dgn Vanilla essence sahaja


Cara nya

  1. Satu kan butter, gula, essence dan ovalett pukul dgn high speed sampai kembang dan masukan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sampai sebati.
  2. Satukan Tepong Top dan B Powder di ayak dan masukan sedikit demi sedikit pada adunan 1. dan aduk sebati gunakan wooden spoon.
  3. Akhir sekali masukan mix fruits dan di gaul rata.
  4. Siapkan acuan 9 inci bulat di sapu butter dan alas kertas, isi kan adonan tadi.
  5. Panaskan Oven dgn suhu 160 dan bakar kek selama 1 jam 1/2 atau hingga masak.

Kek ini sesuai untk di tutop dgn fondant, selamat mencoba.



p.s : thanx chef! =) , memang sedap kek nih..

ter 'over' cook lak kek ni.. abaikan yg hitam2 bwh kek tu eh...=P




potong..


.


rambut.. =P



tadaaa...! encem x?..
ok .. sorang lagi....


=)

naik rimas ler plak tgk rambut bujang2 ni da panjang..
klu kt mesia ni.. harus bwk jek g kedai.. kenala 10 ringgit..
kat sini.. nak bwk kedai...? huhu lupekan aje..
ayah diorang ler tukang gunting rambut kt cni...
(rambut sdiri pun gunting sdiri tuh...jgn memain...=P)..
mama piyah ngan piyah simpan tuk g saloon kt mesia nt...muahaha...
kt cni mahal la.. kalu kali ngan 5 lagi..huhuu...

p.s : agaknye ringan kepala lps potong rambut...?


Crabs Sticks


.




saje nk share simple resipi nih..
mmg enak & ranggup..
mcm jajan gitew..huhu..



sy x ingat mana amik resipi ni.. da try cari2 link tp x jupe..tq kpd tuan punya resipi ye!
insya Allah kalau sy jupe link tu akn di updet nt..
senang je nk wat.. amik beberapa crab stick .. & kopek belahan2 dier tu..
then goreng..tu je!.. lps tu ada yang letak macam perasa spt ajinamoto.. tp sy tak letak.. da sedap da ni.. k.. selamat meneray!.



Muhd Faris Saufi 4th Birthday!


.



- besday boy.. -

~ 160110, besday faris ke 4.. alhamdulillah.. sungguh cpt masa berlalu..
rasanya mcm baru je sampai kat jerman ni, masa 1st time sampai tu faris tak sampai pun setahun lagi.. ( sebaya piyah leni..) jalan pun x lagi.. tup2 sekarang ni da 4 tahun..masyaallah mcm tak terasa je cepatnya masa berlalu..


di DFG, Saarbruecken.. april 2007


- masa awal2 sampai di Jerman.. menuju ke Strassbourg, France.. -


Bostalsee..

perkembangan faris leni, alhamdulillah sgt bagus.. da boleh berdikari, g skolah.. berani.. macho..hehe.. yg tak tahan tu skang suka lak kacau abg dier.. slalu adelah yg di usik nya tu.. sampai rimas si abg & mama nyer.. kdg2 tu x sabo da jadi hulk ler mak dier...huhuhu.. apepun.. sy bersyukur krn di kurniakan anak3 yg sihat.. bijak & cerdik...


kek buah & faris..!


pen-dec0 (papa piyah) & quality manager (piyah..)


kek lepas di deco oleh papa piyah..


kek pisang & abg haziq.!

xde wat majlis ape2 pun..mama just wat 2 biji kek mlm tu.. & esoknya bawa pergi main snow sliding kt taman besar..1st time faris dpt slide ngan snow drp bukit tinggi, adelah tergolek beberapa kali.. tapi dier tak nangis.. sengih2 jer adala...hehe.. =P..baliknye belikan sket adiah tuk faris..


piyah time men snow..


aper tenok2..=P


1st time faris slide turun bukit tinggi sorang2..


racing ngan abg dier..


seronoknya dier! =)


piyah masa tengok abg2 main snow.. gelamnye rase nk geget!! ;D

mama & papa selalu mendoakan faris semoga menjadi anak yg soleh, sihat sejahtera & gembira selalu... kami sayang sangat kat faris.. * Muaahhhh....!!*

mama interprem sket eh..kuikuikui..


anak2 gembira..ibu bapa ceria..he he he..


Weee~


.



- dekat je ngan umah.. -

semalam busan2, so kuar main2 slide dekat2 je ngan umah ngn 3 badik ni je... tp bukit tak tinggi..ciput jek..dlm tak sampai sejam pun main.. dgr je signal piyah (uwek2...) mama ngan abg2 dier pun lari la baliks..cian lak cik piyah dgn hidung yg cute tu merah...huhuhu...papa piyah kt lab time ni..


cantik....


- sonot eh main abg...-


tukang tengok je...


adik jgn usik abg ea... ;p

- kat bwh cite len lak..(^_-)..

kelmarin 12hb lps balik lunch kt umah papa piyah ajak g main sliding snow.. ( sure bos xdek tu..br le brani x g lab..lgpun bos xde feel keje tu xdek kot..hohoho) .. punya la jauh nun kt taman besar sana.. dgn bersemangatnya kami 5 beranak pun marathon naik beskal ke taman tu.. aih.. punya la semangat ngan bb skali nek basikal.. ni sbb nak cri bukit tinggi la ni nak slide ngn snow..


baru sampai.... ;)


x sabo2 dah...


=)

bukan haziq jek pancit naik beskal snow2 ni... mak dier pun da pancit gak..tp terpaksala gagahkan diri gak nk balik tu.. main tak hengat nk balik... ngan sejuk beku ni..redah jek la.. sampai rumah dah jd cam ais la pulak.. piyah plg cian.. sib bek x demam anak3 gue tu...huhuhu... lenkali klu nk p naik stroller jek la jgn nek beskal.. tersekse jiwa rage.. (pengalamannnn..! ;p) lama jugak kt luar time ni.. dlm 2 ke 3 jam gak kat luar tuh...


ish..ish..ish..


- port seblah lak..


turn papa piyah lak..

layankan aje la gamba2 time main ni.. ade letak kt fb..tp xde la cite kan.. kt blog ni leh la nk pokpek lebih sket...hahaha....


piyah semasa kejadian...huhuhu


- taman besar yg ada tasik ..time ni tasik beku da..


saujana...

then masa ngah main tu bru terperasan ade port seblah yg de bukit lagi tinggi..ramai gak org men kt sana.. dorg sume dtg nek keter.. kami nek beskal.. nk tau smgt tak tu aa... tp kjp je la smpat main kt cni sbb nk magrib da..


-redy nk turun.. tinggi bukit ni.. tp x byk shot gamba kt sini.. lenkali la..

p.s : nak main snow...tp x nak sejuk..poyo x? =P


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails