Archive for February 2010

Ofis baru..


.


Minggu ni en hb kene duk tempat baru.. Sebab tempat lama dah x muat sbb ada org lain nk guna ruang tu utk letak alat baru kat situ.. Hb n opismate ie kak do, Carlos & Lars & 2 org student master yg kene pindah lab baru.. Hb kate tpt ni bekas chapel or church..



Lebih dekat la ngan sekolah anak2.. Bas pun mudah je sampai.. N kalau nak jalan kaki pun dekat je x mcm tpt b4 ni yg duk nun atas bukit...



Entry masuk..lab tu kat aras 2...


Ada taman kat seblah & juga bekas kubur berhampiran.. Huhuhu....



P.s all the best la eh utk Hb & kawan2 lain di tpt 'baru' ni.. ;)

Köln @ Colonge, Germany


.


credit to md nur..;)

selesai di Legoland Discovery Center, Duisburg kami meneruskan perjalanan ke Koln (info..).. dlm 30 minit je naik train ke situ. sampai di Koln pun da gelap baru je masuk waktu magrib.. 1st time kami sekeluarga sampai di sini. kawan2 len da berkali2 sampai...huhuhu..


dlm train to Koln..


tak mengapalah.. dapat juga menjejakkan kaki di Koln yg terkenal dgn Church tertua & terbesar di jerman juga terkenal dgn tempat membeli belah di shopping streetnya.. cenderahati kat sini pun agak murah cthnya cam fridge magnet tu boleh dapat 6 biji 10 euro.. biasanya harga sebiji tu dlm 3-5 euro sebiji..!


shopping street...

cenderahati..;)

dapatlah juga rasa Dunkin Donut & Kfc halal kat situ lps lama da rasanya tak makan bda2 tuhh...( lepas gian?? ke giant..? ;p).. lepas makan tu keluar kedai tup2 byk lak kedai da tutup..ala.. x sempat lah nk g memancing..uhuhu...tp bagus gak kira save r fulus...kalau tak melilau r mate..( biaseler pempuan kannn...) he he he...

bulan purnama...;) ( credit to md nur.. again!..) nice pict..


rf..

iu - antara yg tertua di jerman..


mengamuk lak izzah... ;)

sampai di Siegen da lewat.. kawan2 lain semangat betul borak2 sampai ke pagi... tp mama izzah ni dah tak terdaya nak stay up..wpun teringin sgt nk borak2 sampai ke pagi...dan lagi izzah da menarik2 suruh baring skali...sudahnya zzzz hanyut bersama izzah!......=)


-end.. (o_o) -

Legoland Discovery Centre, Duisburg


.






hari kedua di Siegen kami ke sini.. lebih kurang 2 jam 30 minit drp Siegen Banhof... asalnya nak ke Kohn tp sbb tertinggal train kami teruskan perjalanan ke sini. tak susah ke tempat ni sbb ada bus stop berdekatan ngan Legoland nih.. tempat ni menarik la juga cuma agak kecil jika di bandingkan dgn Legoland Deutchland di bayern.. sesuai utk peringkat kanak-kanak.. utk org2 dewasa elok la ke Legoland di bayern sbb besar berganda2 lagi & macam2 ada kat sana.. !!


aina, mama & dyla..

blue mood..;p

Duisburg Hbf..;)

masa sampai di pintu masuk legoland sedang asyik bergamba depan pintu masuk tu tiba2 seorang lelaki yg baik hati offer ticket free utk kitorang .. siap tanya lagi berapa org... rasa tergamam gak bile org nk bg tiket free tu..then cam ragu2 ngn tiket tu valid ke x..yela amat luar biasa nk dpt benda2 free kan kt cni.. he he he..


kids hepi..

mama n izzah


demo cane lego dihasilkan...=)

besaqq..

then bw ke kaunter alhamdulillah tiket tu leh pakai..so sume masuk free la ..!! kwn2 len sempat borak kjp ngan org tu.. drp turki katenya.. & kerja kt situ gak.. maybe dier nak habiskan tiket2 tu sbb tgk expired date tu sampai hujung bulan ni je.. ape2 jela tp rasa seronokla sbb x perlu byr satu sen pun kan...he he he..=)



view..


haziq





x byk sgt mainan tp bolehla utk bw kekanak bersuka ria kt sini.. ada animasi 4D ..mcm2 benda yg diperbuat drp lego, demo camne lego terhasil & mcm2 lagi.. datangla singgah sini baru tau...=D


4D

peace..;)


izzah nk join gak r...

bye-bye legoland..=)


Siegen, Germany


.




alhamdulillah.. sampai juga akhirnya di siegen setelah sekian lama plan..asyik tertangguh2 aje b4 ni.. drp Homburg kami terus ke saarbruecken utk bertemu kak azma & a.akim family yg menanti di sana.. terus ke koblenz bertemu izfa & jln2 disekitar bandar koblenz.. tukar lagi satu train kat..emm lupe nama dier..huhu.. then barulah sampai di Siegen!.. kira2 6 jam dlm train.. x terasa sangat dek krn kanak2 riang yg menemani sepanjang perjalanan...

semasa misi membina igluu..







dlm igluu...

tak sangka sampai2 di siegen malam hari ..snow turun.. tebal gak snow kt sana wpun masa ni snow kat homburg dah cair sepenuhnya.. kehadiran kami di sambut mesra oleh tuan rumah yg dah ready dgn menu2 yg marbeles...! siap dgn pencuci mulut segala... waaa... terharu sungguh dgn org2 siegen ni.. =) dah la datang pun di jemput skali ngan en sedy...hihihi...

<> tuan2 rumah.. =p


md nur & dyla..

dd & nazrin and aina..

en sedy..


=)

stay di siegen 3 hari 2 malam.. dan hari b4 bertolak pulang tu warga siegen & warga saarland bergotong royong buat igluu ... mama izzah duk perati je la sbb izzah jeles x bg mama dier nk join samer..huhuhu.. sungguh seronok bila dpt perhati semua org yg sangat bersemangat menyiapkan igluu... penat2 pun sure sangat puas hati sbb berjaya menghasilkan igluu yg di idam2kan.. ( bukan senang woo nk wat igluu reksase nihh....) mmg enjoyy la tgk org buat ni... =p

ahli rombongan cik kiah..;)


a.akim & k.azma, luqman & ayman..


us..



- mama izzah interprem..-

p.s all the best utk sume warga siegen.. terima kasih atas layanan yg diberikan!.. semoga kalian semua berjaya dgn cemerlang dlm bidang yg diceburi & panjang umur insya Allah pasti berjumpa lagi...! =)

Koblenz, Germany


.



=)

sume..

alhamdulillah. berkesempatan utk sampai di Koblenz masa tukar train utk ke Siegen. dlm hampir 3 jam drp Saarbruecken HBF. last minute calling & jalan2 lebih bermakne krn ditemani oleh izfa (antara salah sorg student malaysian kt sana..) mujur izfa sudi nk menemankan..he he he.. danke!! =).. dengarnya b4 ni hanya ada seorang shj malaysian kt situ..camne lah agaknye buleh survive sorang2 kt ctu..tentu sgt mencabar!!.. tp beberapa bulan lepas ada satu lagi family malaysia yg bru sampai ke sini.. tak sempat nak berjumpa lak sebab nak catch train seterusnya krn hari pun dah nak gelap...

old building

kiddos..

shopping street.. melilau mate...=p


keluar je drp koblenz train station kami terus menuju ke stadt yang tak jauh sgt drp situ sambil ditemankan oleh tourist guide yg berkaliber lagi mantap...gegegege.. mula2 tu tak la sejuk sgt..tp makin lama hari makin gelap & angin pun makin kuat & sejuk.. dapat juga melihat sekitar kawasan stadt koblenz dan bangunan2 lama yg unik & cantik sambil cuci2 mata di kedai2 sepanjang lorong di tengah2 stadt tersebut.. sangat menarik krn byk plak harga merah2 kat situ..huhuhu...

cuci mate buleh lerr..




kita makan duluuu..!


izfa mit kak azma..

di sana dapat juga merasa kebab dan piza drp kedai palestin yg sedap..yum2.. lepas makan & menumpang solat kt kedai tu.. kami terus ke train station.. (dlm 2 jam gak la jalan2 situ..asalnya igt nk sejam je..hehe).. x sempat lak nk menjelajah kawasan jambatan koblenz dgn sungainya yg lawa.. krn kesuntukan masa.. =)..sangat cantiik! tp dapat tgk kat dalam train je...


nice to meet u izfa! ..;)

izzah nak ni ar mama...;)

p.s : nak tau info mengenai Koblenz..? meh klik sini..
thanx izfa krn sudi menemankan kami jalan2 di sini..!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails