Archive for March 2010

Ayam berkicap


.




testing-testing... ;)
alhamdulillah.. tuan umah da sihat sepenuhnya sejak semalam..
wpun hjg mgu tu smpat jejalan lagi..hehehehe....
time kasih buat kengkawan yg selalu mendoakan..
harapnya semua sihat2 hendaknya..

ayam masak kicap.. rasanya ramai da tau sebab sempoi aje nih.. tumis bwg bsr n bwg putih..masukkan kayu manis,bunga lawang,buah pala beberapa biji..masukkan kicap ( sy lbh suke kicap mesia drp ABC or etc..)lagi sedap..
lada sulah.. black pepper sket.. masukkan ayam (ayam goreng dlu pun sedap gak..).. gaul sebati.. garamkan secukup rasa.. =)

p.s da masuk SPRING secara rasminya..no more snow harapnye..jam pn da kene + sejam.. so lps ni..insya Allah siang lagi lama lah drp malam...enjoy!


tak sihat


.




hi kengkawan.. sori lama x updet blog.. tuan rumah kurang sihat sjak beberapa hari lepas.. terkena virus agaknye.. arini masuk hari ketiga.. insya Allah rumah ni akan di hias semula apabila tuan umah da betul2 sihat.. time kasih krn mengunjungi umah ni walaupun da lama xde updet , maaf juga x dpt nk jenguk umah kwn2 wat masa ni & doakan ye semoga sy sihat seperti sediakala.. time kasih.. salam sayang & rindu.. =)

Waffle


.



waffle yang enak di makan begitu sahaja.. he he he



ni kosong jer... besh gak.. makan camni je..
nak resipi ke.. ? =)




satu cinta


.




ku memohon
dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah
segala dosa dalam diri
ku percaya
Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku... Keimananku

Engkau
Satu cinta
yang selamanya aku cari
Tiada waktuku tinggalkan
demi cintaku kepada-Mu

Walau seribu rintangan
kan menghadang dalam diri
ku teguhkan hati ini
hanya pada-Mu
ku pasrahkan

Oh tuhan
Selamatkanlah hamba ini
dari segala fatamorgana dunia

Oh tuhan
Jauhkanlah hamba ini
dari hidup yang sia-sia


Udang


.




tak tahu nak namakan ape .. sy try wat sama cam kat restaurant chinese mongolish kt homburg tuh.. lebih kurang lah.. he he he.. kalau kat kedai makan seafood cam gini dlm lebih 10 euro sepinggan.. udang nye baper ketul je..pakai udang besar-besar tu..ummm...kalau wat sendiri boleh la letak banyak-banyak udang kan..

cara masak : udang + serbuk kunyit + garam sket, goreng dulu hingga hampir masak.. then tumis bwg putih & bwg besar yg dihiris.. letak cili sket kalau nak pedas.. lada benggala.. masukkan udang tadi..then masukkan sket Gew├╝rz maggi.. minyak bijan sket.. garam & gula secukup rasa..sayur chinakohl.. gaul2 rata.. siap.. =)


nak lagi... nak lagi... =)


Masak simple je


.




Menu kali ni.. telur masak kari or kari telur..?.. hehe.. ni kire kalau dah takde idea sangat nk masak aper.. then kalau xde benda nk masak...menu ni la paling simple.. ;) jarang wat.. tp buleh la kan.. drp makan telur mata ngan kicap je..he he he... resipi kari biase aje.. sure sume tau masak kari..=)



pekena ngan gereh aka ikan masin...ummmpp...
;)


aper eh nama ikan masin ni...lupe lak..huhuhu... ikan masin sepat ngan....emmm... tue da mokcik ni..sik luper jek ekk..huahuahua.... ;)

p.s :
akhirnya... 10° hari ni.. (^___^)
selamat tinggal winter.. welcome spring!!..sure rindu kat snow pasni...


Wekend..


.



tamu2 cilik...

bismillah...
wekend yg bz.. sabtu lepas plan nak ke outlet tp tersangkut kat stadt zweibruecken sbb bas takleh masuk situ.. ade demo anti nazi.. apakah ini..? x taula makcik..tp burn ler tiket bas..buleh je klu naik teksi terus..tp nak kene byr lagi...aih.. mls nye..! dah ler sejuk menunggu bas.. tensi gak la makcik masa ni..huhuhu.. awat pakcik bas tu x gtau awal2 ek. leh jugak melencong g tpt len..tp akhirnye g globus kt einod..cari fresh seafood..tp xde sale lak...mahal2 sume..huhuhu.. then....





petang smlm ada tamu mai..(gamba2 atas & bwh). kak neny's family ngan kak ipar kak neny's punya family.. (apela ayat..fenin baca..ngee..) mereka sdg dlm perjalanan cuti2 europe drp luxembourgh & singgah di sini semalam .. (jap je rase..) & pagi tadi da bertolak ke paris.. besh gak lama x jumpa ngan org mesian.. rindu kat twin ngan mak dier tuh..( rindu gak ngan rekyat2 mesian len kt jemen ni..ngee~..) last time dtg masa tahun baru ritu..


twin yg pandai posing..sgt pandai!:D

yee... jumpa kawan...;)



dr wannabe..;)

biasenye cik piyah suka makan sendiri.. tengok tu...

makanan rini cam biase.. makcik try resipi nasi beriani mat gebu.. tp koma2 aka saffron de seciput jek.. nampak cam sedap kot..( cam angkat bakul sdiri ni..hahaha..) ..ngan daging kurma,ayam masak merah ..acar timun & kek gula hangus yg x berapa jadi aka bingka..huhuhu.. eh keropok pun ade ..tq kak neny yg bw mcm2 drp frankfurt.. susah2 aje..=)



kak ati & ecah.. cik piyah..makan..makan... ;)


dah nak balik dah...... sekejap je rase....

vrommm...

auf wiedersehen

p.s tq kak neny & semua.... singgah di teratak kami.. selamat bercuti2 europe ya! :D

Kek Gula Hangus


.



kek gula hangus .. da cuba banyak kali & hasilnye memang sedap.. sekejap je da habis.. (^__^) .. resipi yg simple je & menggunakan sukatan cawan je.. so x yah susah2 nk menimbang r..=)
setakat ni guna resipi widad @ myresipi.com.. thanx!! tak leh lak nk buka site tu td.. try la cri ye klu nak cube..



yummyy..! selamat mencuba!..




Kek Coklat Brownies


.




kek besday huby kelmarin..menjadi akhirnya..=)
rasanya yg terbaekk setakat ni.. ^____^ ..iallah next time nk cube lagi..
hb ckp sedap.. seronok rase..=D



tq emon @ myresipi.com for tips..:D

Bahan-bahan ( 1 kg )

  • Bahan A: 1 cwn butter cair
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn air panas
  • 2 cwn gula perang
  • Bahan B: 2 biji telur
  • 1 s/k esen vanila- xde
  • Bahan C: 1 s/k baking powder
  • 1 s/k soda bikarbonat
  • 1 cwn serbuk koko
  • 2 cwn tepung gandum
  • Bahan hiasan: Coklat masakan, butter sikit & air sikit yang dicairkan

Cara-cara

  1. Gaul sebati bahan A guna mixer
  2. Pukul bahan B, kemudian masukkan dalam bahan A tadi
  3. Masukkan bahan C ke dalam bahan yang telah dicampur tadi
  4. Bakar pada suhu 180 celcius dalam 35-40 minit( sy gune suhu 150 celcius..ikut jenis oven yek.. )
  5. Siap untuk dihias n dimakan..




Tag ~ 8th Photo from the 8th Folder


.


This is a tag from kak neny

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same!

ehem.. rasa cam penah wat tag ni...tp da lama rasanya..oleh sbb tiap bulan ada folder yg berubah.. nak wat lg r..(^____^).. gamba ms summer tahun lps kt Homburg Stadt.. saje2 aje jln sini sambil tgk kekanak main basikal & scooter =).. x sabo nk tgu time mcm summer..leni tiap ari macam makin sejukkk!

ok nk tag kwn len lak.. ie Kak yanticomel, Sha, Cikmin, Fiza, izfa, Aisyah, Jalak, magfarah ;D


Happy Birthday!


.



Best Birthday.. 7 March 2010..

It’s your birthday...
and I’m thinking how glad I am
that you were born.
You have given me so much..
supported me, encouraged me,
cared for me; I didn't even need to ask.
I celebrate your wonderful self!
I am in awe of your boundless generosity,
your infinite kindness..that gentle inner glow
that you so freely use to warm my life.
Your birthday is as much a celebration for me
as it is for you, maybe more,
and I wish for you the best of birthdays,
the best one ever.
May each birthday be better than the last.
Most of all, I hope you will always be
As happy as you have made me..

Selamat Hari lahir ke 30 buat hubby tersayang..!
Semoga panjang umur.. murah rezeki & may Allah bless u 4evar.. i wish that all your dreams come true & i wish you happily ever after! love u forever... ='D..

p.s : tq
Joanna for lovely poem ..he he hee..


ungkep


.




masakkan org jawa..wpun sy org jawe hakikatnye x byk masakan jawa yg sy tahu.. (bile merantau ni bru la rajin sket nk menerai mcm2 resipi..) b4 mai sini bda yg sgt rajin sy masak adalah benda2 bertumis..cthnye mcm tumis telur.. tumis udang ke sotong ke..tumis sayur ke..lps tu msti pedas gile tahap gunung berapi..kuikuikui...

sbb drp kecik mak slalu masak tumis camni.. so style cmni ler yg anak dier duk ikut tuh.. mak sgt pandai memasak bda2 lain gak.. tp ntah knp anak dier ni x pandai masak sama cam mak..dulu kt mesia bila sy masak tumis ni en hb ok je suka makan.. x penah komen x sedap..;) .. makan je klu sy masak.. tp bile kt cni sebolehnye x mola nk wat masak tumis.. ble xde idea & rindu nk makan leh la masak..cian lak dulu2 asyik kena makan lauk tumis je.. eh mak pun slalu masak tumis bile kite g balik kg.. hb ckp sedap la pulak..x sama cam wife dier masak..agaknye sbb slalu sgt masak tumis kt umah kot sbb tuh mcm kire x dpt la mhayati keenakkan masakan tumis wife dier tuh.. hahaha..

then bila da lama merantau ni byk benda juga yg dah try masak.. seronok juga bila sesekali org rumah puji.." ummm sedapla mama masak.. (sambil tunjuk jempol..comey je) .."pandai la wife abg masak.." ..ehem2..penat2 masak terus jd segar bugar balik.. then semangatlah sket nk masak sdp2 lagi lenkali..
ha ha ha.. =p .. bukanlah nak sgt pujian tp x salahkan kalau sesekali kita memuji.. :D

eh pjg puuuulak dah melalut ni.. resipi ungkep ayam mudah je..
cam biasa.. brg2 asas dia bawang , ketumbar, jintan..serai .. di tumbuk or kisar.. tumbuk lagi sedap ..tumis.. masukkan ayam.. tutup kuali.. masak hingga masak..=)
.. biasanya kuah dier ni kering..haruman bau dier.. rasa macam masak kt kg..he he he..

p.s teringat masa di jamu ayam ungkep masa melawat kawan di Glasgow.. mmg power ungkep ayam mu mimi... he he heeee =)

Choc Muffin xpress


.




salam & hi.. rini wetter drop lagi r kt cni.. igtkan makin lama makin upp sket.. tp arini da masuk minus balik..hujung minggu ni paling sejuk.. erm.. mybe next week da x sejuk sgt.. (mcm pernah ku dgr ayat ni.. tiap2 hari hrp next wek da x sejuk sangat.. =p.. tp tis week drop lagi la pulak..) patut nye nk masuk autumn ni da x sejuk sgt...tp.. hmm.. wallahualam...

nk share r gamba muffin ni.. style xpress.. bli tepung da siap je.. dlm €1.90 sekotak 500gr rasanya..luper lak nk cek.. klu kt mesia dlm rm5 eh.. yg da siap sume tgl tambah telur ngn minyak ke ape... luper lak.. lama dah... yg sy beli ni tambah minyak nngan telur je..then mix sebati & bakarrr lam oven... kejap je da siap... weee.... (° v °)...



simple deco..(kes bukan tangan seni r ni..x smpt aka mls nk study lg..)
he he he..:D


Pau


.




salam & hi to all pengunjung setia umah ni...=p
alhamdulillah sihat sejahtera semua kt cni wpun kelmarin baru je ribut Xynthia melanda negara ni.. harap-harap lepas ni xde lagi ribut yg singgah ke sini.. seriau juga dgr bunyi angin yang sangat kuat & tengok pokok2 & tiang jalan sume mcm nak tumbang je.. arini da xde ribut dah cuma suhu masih lagi around -1° to .. siap turun snow lagi pagi ni.. tp x banyak lah... :D



oleh sebab entry jejalan dah settle & tuan rumah pun xde plan jalan lagi setakat ni.. jadinye secara tak langsung rumah ni akan jadi port tayang makanan la pulak.. wpun chef iu wannabe x pandai masak sgt.. tp nak jugak la tulis kt umah ni.. karang bersawang pulak rumah ni lagi la x besh kan...he he he.. =)

tepung gandum 1000gr
Yis segera mauripan 11gr(sebungkus) <-- add lebih lagi sbb sejuk sgt kt cni..doh ssh nak naik..
Gula 200gr(1 cwn)
minyak jagung 100gr(1/2 cwn)
Air 460gr (2 1/2cwn)

cara manual try klik sini..

p.s chef iu wannabe wat style xpress..masukkan sume bhn lam breadmaker tuk uli.. then tgu siap doh.. biar doh pau tu naik then baru buat bentuk bulat2. (pastikan doh mmg da btl2 naik utk mhasilkan pau yg sgt lembuttt..yum2..!!).. then masukkan inti aper2 lah..then kukus...siap & ngapp!..=p


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails