Archive for April 2010

Tak takut lagi..


.


Alhamdulillah .. Arini izzah dgn rasminya dah terrer berjalan... B4 ni asyik merangkak & teragak2 jer.. Mcm kurang cpt lak berjalan.. Da 17 months baru tegap jalannya.. Tertinggal train la izzah ni.. Sepupu2 n kwn2 lari sume da berlari.. Xperla.. Asalkan sihat ye izzah..;)
Cak... Dapnyer....;)

Bersungguhnye dier merangkak masa kat muenchen ritu...
















berkesan! :D


.




alhamdulillah... tq wat kak neny yg share this video.. tahun lps actually da asingkan bilik tido.. tp dek krn tak konsisten & kununnye nk jimat heater rumah.. kami pakat sume tido sesama lam satu bilik..jgn x tau sume operasi beramai2 pun duk lam satu bilik ni je le..bilik len tu mmg cler je ler..huhuhu.. tu time winter la.. tp start from tis month nk cube asing balik la.. kan da setat panas..tp still kn pakai heater lagi la kan.. sejuk gak kekadang... =)

then 1st time tdo sdiri .. yg besaq ( haziq) lak nanes...yg kecik cool jek.. bile ikut tips lam video tu (tp x la sampai 11kali kuar masuk bilik 2x je..hihi) alhamdulillah...lps tu dua2 lena sampai ke pagi hari.. aman sket..hihihi.. mlm kedua.. (smlm..) yg 2nd (faris) lak menangis.. beberapa 2 ke 3 kali gak kuar.. nak makan la minum la..huhu.. tp last2 akhirnya berjaya jugak..syukurla.. & mlm ni... pas anta dorang masuk bilik & bacakan story book.. dah x nanes da...^___^.. cumenye dorang main2 lak lam bilik tu...kene sergah barulah cpt2 wat2 tido...macam2... kelakar jugak bile tgk anak2 ni... seronok rase... alhamdulillah..... misi berjaya!!!!

p.s tq kak neny!!.. ha.. sesiapa nk try asingkan anak2 tuk 1st time tu leh la try ye!
all the best! ...cusss... ^^,


Ketam Sambal Kerisik


.




copy resipi fr myresipi.com Danke Schoen fur AinulZaihan!!

* 8 ekor ketam rm1 cili kisar(cili kering) 5ulas bawang merah 5ulas bawang putih 5biji buah keras 3batang serai 3camca sos cili rm2 santan pekat rm2 kerisik 2sudu gula 3sudu sos tiram garam secukup rasa


Cara-cara

1. ketam di goreng terlebih dahulu,kisarkan cili ,sos bawang kecil,putih,serta buah keras,panas kan minyak tumis kan bahan2 yg di kisar tadi,serai di titik tumis kan sekali,bila sudah naik bau masukan ketam,gaul hingga sebati ,masukan santan dan tambah satu gelas air,kacau hingga masak akhir sekali masukan kerisik gaul hingga sebati,masukan garam sos tiram serta gula ......secukup rasa siap unt di hidangkan
2. tambah kan asam jawa 3sudu jika inginkan rasa lebih enak

alhamdulillah..arini semua da sihat2.. =) terima kasih atas doa semua..
try r ketam ni.. besh la jugak ..hehe
^___^ / cusss... luvv..





demam


.


sejak semalam faris demam lak.. tapi harini nampak cam ok sket..
turun naik la suhu badan dia....

sejak akhir2 ni mudah lak kena penyakit ..
dulu masa awal2 tahun sampai memang jarang kena sakit..
hmm.. bila da kena camni mama & papa risau lah pulak..
takut berjangkit lak ngan adik ngan abg dier...
harap2 tak lama & cepat sihat balik....

(^___^)

Death by chocolate cake


.



copy from myresipi.com by mrsDayat

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara
  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit
p.s best! :D




Bunga


.




pelik ngan mood akhir2 ni.. banyak benda nak kena settle kan.. banyak benda nak kena fikir.. entahlah.. x tau nak cite.. serabut.. serabai.. sume ade... ntah ape2 lah.. orang boleh tengok kita hepi.. seronok duk luar negara ni.. tapi hakikatnya macam2 benda kena di lalui sendiri.. hidup bukan mudah seperti yang di sangka.. memang la ada masa kita senang.. hepi.. seronok.. tapi ada masa jugak la kita akan rasa susah ..sedih.. x seronok..susah hati ..sakit hati...bila pk byk sgt..jd blank..x tau nk watpe..sedey.. tapi takkan nk cite kat orang kot kita sedey.. biar la orang nampak kita hepi je kan.. aperla melalut ptg2 ni..huhuhu

hurm.. musim bunga da tiba.. tp x nampak banyak bunga lagi kat sini..mybe tpt len banyak kot.. masih lagi sejuk.. bawah 10 degree.. hmm lama betul winter tahun ni.. sejuk betul rasa.. sebab tu kot kepala pun beku je...huhuhu..lagi satu sejak join fb .. blog ni cm da di anaktirikan lak..bukan pe.. mcm da sempat je nk tgk blog.. habis masa depan fb.. nak kejar semua..hmm x mampu la pulak.. nk kene tgk hal2 rumah lagi.. anak2 lagi.. aii.. bila la nk habis kerja.. walaupun duk rumah x bekerja.. tp cam kerja tu tak habis2 jer... camne nk uruskan masa dgn betul ..aduhai..risau je memanjang......





Saarburg, Germany


.




Perjalanan drp Homburg ke Saarburg selama 1jam 20 minit dengan train RE, laju sket la kalau naik train RE ni.. saje aje berjalan sebab cuti lama kat rumah tp kemana pun.. plan nk ke saarburg ni pun asyik bertangguh aje.. last2 terpegi juga...kalau tak p pecah rekod ler cuti punya lama tapi duk lam rumah je.. lagipun cuaca masih sejuk.. so mcm malas la nk keluar rumah.. tp alhamdulillah.. time g ni.. cuaca cantik la jugak... =)







macam2 ada kat saarburg ni.. kali kedua g.. b4 ni g tp da lewat petang so semua tpt da tutup time tu.. seronok gak tpt ni.. ada bridge & pemandangan town yang cantik.. tempat cable car.. tempat main Rodelbahn.. castle.. waterfall.. ( tp bukan waterfall cam kt mesia tu eh..:P)


cable car..

view from cable car..


top..lepas turun drp cable car..


rodelbahn


view fr top


castle..




saper tuh.. :)

balik tu sempat singgah di Mettlach yg terletak dlm 2 ke 3 stesen b4 sampai Saarburg ( xde plan pun nk g awalnya.. tp sbb tgk hari masih cerah masa balik tu.. mcm nk menyinggah lak.. sbb tpt tu terkenal ngan kilang & outlet Volleroy & Boch.. siap ngan Museum lagi.. ) punya la besar tpt V&B ni.. tp sayangnya masa sampai tu semua kedai da tutup... sbb dah kul 7pm... uhuhu.. xper a.. maybe leh g lagi tpt ni lenkali... tapi tak tau la bila.. :)

waterfall..


sungai..


saaburg..




sungai..stadt saarburg


izz waterfall


kincir angin




train lama yg menjadi tumpuan ramai org..org jemen pun jakun taw :)



Mettlach, Germany


.




singgah di Mettlach yg terkenal dgn Villeroy & Boch.. ms dlm perjalanan pulang from Saarburg, kat situ ada kilang V &B.. siapa ade museum VB lagi.. oleh krn sampai da lewat sume tempat da tutup...so leh cuci mata je ye... ( awal tu xde plan pun nk g tpt ni..kebetulan train delay 2 minit kt banhof tu..tibe2 rase cam nk singgah mettlach ni..sepantas kilat keluar drp train g ke stadt dier..huhuhu)


bangunan apentah... mula2 jupe odw g stadt Mettlach seblah museum VB


liebe..


dekat2 ni ada tasik yg cantik n bersih...

tasik yg cantik... sambil2 shooting..kuikuikui


bridge ni pun cantik



jalan dlm 15-20 minit ke stadt mettlach



tourist info di stadt...



vb outlet



cantik...tgk drp luar jer...xde kedai buka...sbb da kul 7pm



melilau mate..sib bek da tutup...huhuhu..


view yg cantik & bersih..




view sekitar stadt Mettlach..



jom baliks... 5.4. 2010


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails