Archive for May 2010

kek chiffon..


.




kunun2 nk wat cam amy.. ikut resipi yg amy bagi kt link blog beliauu...=)
tapi kan.. mcm x berapa cantik sangat r.. tak hijau sangat.. tapi takpelah.. 1st try.. gula pandan lam tin je..kedai asia kt sini x byk sgt brg.. pandan ngn tempe xdek pun.. sebuah kedai asia je kat cni.. kalau kat saarbruecken dulu ada sekurang2nya 3 kedai asia.. macam2 ada! tinggal nk pilih mahal or murah jer...



link... tq amy @ http://schwenkeena.blogspot.com/ for sharing this recipe.. & http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1482063 for more details..

happy trying!..^^,



Sayangku demam


.


Hari ni masuk hari ke 3 izzah demam.. Demam selsema & batuk2 sikit... Hidung berair jer.. Sampai bila malam asyik berjaga sebab xleh nak bernafas.. Nagas ikut mulut sebab hidung tersumbat... Dah bagi ubat demam Dan ubat sembur hidung.. Panas da kurang.. Tapi kejap2 panas datang balik... Nak menangis ngan melekat je kat mak ayah dia... Semoga sayangku cpt sembuh....!

Kuyu mata.. Pipi merah...


Masih senyum Dan main2 ngn abg...


bila dah tua nanti...


.




erm.. smlm petang masa tido ayam jiran dpn rumah kling loceng rumah mta tlg buang sampah.. jiran depan pintu rumah ni perempuan..org tua..x sihat sgt.. hidup sorang je.. x pernah npk lak anak2 dia ..x tau lah ada anak or not.. masa minta tlg buang sampah tu.. byk juga lah benda yg dia ckp.. tp sayangnya 2/5 je yg dpt difaham..huhuhuh... lps tu ajak masuk rumah nk bagi somethin..


1st time aku masuk rumah dia.. dia bawa ke dapur... luas dapurnya..siap semua.. & terkejut juga bila npk banyak anak patung duduk beratur depan meja makan besar.. seram pun ada..sbb ank patung tu besar2 n mata bulat2..mcm cite seram kt tv yg anak patung leh idup tu..apentah nama cite tu..huhuhu.. tp aku wat2 cool je.. mungkin dia sunyi kot takde anak2 teman...jap je kt ctu.. pastu nenek ni x berapa sihat.. dia ada ckp jugak tp x berapa faham... kaki kat bahagian peha sakit.. rasanya baru operate... jalan pun pakai tongkat...




aku cuba btl2 nk faham aper yg nenek tu ckp.. tapi sayang...x faham sgt..tp tibe2 masa dia ckp tu dia menangis... (pilu hati dia..sedih..) ..time tu aku terkedu sgt.. terkejut..dia kesat air mata..aku usap lengan dia..(nk peluk..tapi aku takut..so usap je lengan dia beberapa kali..) aku nk ckp sabar...sabar.. bahasa jerman ape haa...huhuhu..geram sungguh nk ckp tapi x reti.. b4 tu aku ade tanya gak la wie get's..alles ok..? (apa khabar..? semua ok ke?)..mula2 katanye ok..tp tibe2 dier cam sebak..tu la sbb nangis... then masa nk keluar rumah tu aku ckp la Gute Besserung.. (semoga cpt sihat la lbh kurang).. dia senyum... alahai... sedihnya rasa tgk bila org tua duduk sorang2.. camne la jaga makan minum.. time x sihat.. terfikir.. nt aku da tua..camnelah pulak..huhuhu... hopefully nenek depan pintu rumah ni cpt sihat.. selalu aku de jenguk2..kdg2 senyap sgt..risau..terfikir..idup lagi ke org tua ni..huhu.. dlu pernah try anta makanan cam pau.. kling2 xde lak org buka.. so takmola kaco.. nenek.. sesungguhnya aku amat risau dgn keadaan nenek.. nk ckp or borak2..tp x reti nk ckp deutchs sangat... segannya rasa...



jiran atas lak org tunisia.. so far ok je ngan diorang... depan rumah org atas org jerman gak.. tp sepasang ...orang tua.. yg perempuan dia sakit kaki.. selalu npk suami dia pimpin g stadt..maybe g tpt berubat.. dia rajin gak tegur.. peramah..suka keluarkan tong sampah kat luar pagar.. tp tula.. nk borak pn x pandai sgt sbb masalah bahasa... kalau la dorg pandai ckp english.. aku pon leh la goreng mana yg tau..tp takleh la..tau ckp jerman je...



jiran seblah rumah org pakistan.. muslim..semalam baru dpt nasi beriani kambing...fuh...sedap gak... dah la time tu tgh malas2 nk prepare mkn malam.. rezeki2..x yah masak.. makan nasi beriani panas2....dapnye...!pandai ckp english sket2.. b4 ni ade dtg umah ..borak sesama..then katanye klu wat bbq lagi..jgn lupa ajak dia..dier teringin sgt tp x pernah buat.. then pasangan jerman muda lagi ni.. duk kat tingkat paling atas seblah rumah.. mama jesen.. dia pandai juga ckp english..tp x biasa ckp.. sbb kawin ngan org us...tau sket2 ckp bi.. anak dua noah baya izzah ngan jesen bawa haziq...





lagi satu jiran yg paling rajin & peramah..selalu lambai2 kitorg kt tingkap umah sebelah... paling rajin keluarkan tong sampah keluar.. bukan dia punya je..semua tong2 jiran dia pun dia keluarkan.. lak tu x kira musim... sejuk..panas..winter..hujan.. snow tebal...pasti dia akan buat... kagum sgt tengok nenek ni....wpun da tua..tp kuatt lagi.. npk pun solo je..suami dia dah meninggal dunia....... hurmm..camne kehidupan kita bila tua nanti....semoga hari2 tua ku nanti lebih baik drp org2 tua kt cni... hmm insafnya rasa....


panas..


.


- time jejalan kt homburg stadtpark . 23.5.2010-

ahad.. hari menyidai baju & picnic belakang rumah... =)

rini sy sidai baju kt luar...yeay! =P

cuti lama wekend di habiskan kt rumah je..isnin cuti kt cni..hihi..
1st time rini sidai baju kt luar rumah.. selama 3++ duk jerman ni... world record ni!! tak percaye..? ngee..b4 ni sidai lam umah or guna pengering je.. tp x thn gak la sbb letrik la pulak kan..huhuhu..

- papa wat tpt berteduh..hee.

erm... wpun 30° je .. kat mesia sure lagi panas kan.. tapi berbahang nye rase.. cam tetiba je panas ni.. terkujat juga.. b4 ni suhu dlm 10° je hari.. wekend ni dlm 25°++.. anak3 sume dah sunburn.. tp dorang seronok xde la ngadu panas ke aper... camne nt kt mesia...


mula2 takut gak nk sidai baju.. sbb rini cuti holiday..Pfingstmontag (montag = isnin)- cuti perayaan agama kristian..semalam Pfingstsonntag (sonntag = ahad)... biasa mmg cuti utk dorg..=) .. sesetengah tpt kt jerman x bagi sidai baju hari ahad..(org ckp la..tp xdela tulis larangan frm pihak berkuasa or sape2..) ade kaitan ler ngan phormatan yg hrs diberikan bkaitan agama ni..tp x tau la bda lebih lanjut ni..kalau salah sila beritahu ye.. sy budak bru belajar kt cni...hihhihi... ape2 jela..yg penting cuti..semua kt rumah.. seronok.. :D

sabtu berbasikal sambil ambil angin kt taman larangan...hiihihihi..sambil kekanak g mandi manda kt kolam kecik ni... sejuk airnya..tapi masih ramai yg nak bermandi manda kt ctu.. mak ayah dia layankan aje.. memerhati drp jauh.. sambil baring bawah rimbunan pokok... romantis gitu...ahaks.... =P


air sesejuk ais...huhuhu

=)
mama nk try gak r..




p.s.. wekend paling sempoi...hehehehe
alhamdulillah... ^^,


MAIFEST Homburg 2010


.


sebenarnya singkatan Mei Festival.. 1st time dpt tgk di Homburg.. tahun lps x join.. going to somewhere time tu.. b4 tu adalah tengok di Saarbruecken ( sebab duduk sana..) lebih besar drp kt Homburg sbb sini pekan kecil jer.. Saarbruecken ibu negeri Saarland.. so memang lagi besar & sangat meriah... kt Saarbruecken dorg buat kat tepi sungai.. banyak jugakla aktiviti dibuat masa tu... cantik gak tpt tu sbb ade sungai & castle atas jambatan tu...

erm.. menung dulu... :D
sesaknyerr..

kat sini tempat dia x besar...tp penuh sesak jugak la ..kemuncak program on Sunday.. mmg ramai lah manusia kat sini.. stroller nk jalan pun susah... lak tu ada Verkaufoffsontag ( kedai2 buka start 1-6pm walaupun hari ahad..sebulan sekali je bda ni..) ..so sbb stadt tu x jauh sgt pn drp rumah.. so jejalan la tengok orang.. nak jalan2 cari makan x dapek..:))

main dulu....:)


drp jauh bunyi gendang2.. cam orang kawin lak... bila dekat mmg byk program n konsert kt situ.. ada org begendang cam org kawin.. ramai orang..persis macam majlis kenduri kat Mesia.. cumanya xde la bau2 lauk pauk kenduri kawin cam ayam, rendang ,daging segala.. yg ada hanyalah bau2 sosej2 or daging2 yg dibakar (bbq).. n bau2 minuman2 dorg yg cukup kuat...huhuhu...

orang bergendang.. siyes aku rase cam kt mesia..:))


oleh kerana ni adalah MAIFEST yg terakhir kat sini.. saje jela nk simpan kenangan.. ntah bile dpt jumpa lagi benda ni.. ^^,

b4 g MAIFEST .. piyah.... :)..

p.s updet 24.2010 -rasanye silap story.. yg program kt tepi sungai tu sebenarnya Saar Spektakel..pesta tp sungai.. yg MAIFEST Saarbruecken ni di buat kt Burbach.. hanya tpt utk main2 & berseronok...xdela boot ke ape2..sori salah info!



Penawar hati


.




izzah safiyyah 17 months

muhammad faris saufi 4 years n 5 months
muhammad haziq syafi 6 years n 4 months...



amanahku.. moga kalian semua berjaya dunia & akhirat...
semoga Allah lindungi anak2 mama drp perkara2 yg tidak baik... anak2 mama pengubat & penawar kedukaan hati mama.. maafkan diri ini krn tak mampu lagi memberikan & jadi yg terbaik utk kalian.. sedihnya rasa... ! tapi x tau nk jelaskan camne.. huhuhu..

ya Allah.. jadikanlah diriku ini hambaMu yg terbaik!!!.. T_T



p.s sila abaikan cik piyah yg agak seksi time ni..sbb dier xmo pakai seluar..hohoho

Tag : lesen memandu or pengalaman memandu?


.


http://my.88dbmedia2.jobsdb.com/my_UploadFiles/2007/11/09/8F448247-F220-45E3-B10D-9321B3C36BB2.jpg

sebenarnye xde tajuk tag ni.. tp sesaje jek aku kasik tajuk..hihihi.. tag ni drp ctkusut..:P thanks ct coz igt aku dlm tagmu iteww...huehuehue... jom ler layan... zass...

Adakah anda mempunyai lesen memandu?
ade..tp da mati..harap smpt nk renew b4 tahun dpn..kalau x ..kn amik semuler drp awal ler..huhuhu

Bilakah anda mengambil lesen memandu?
lepas spm..sambil tgu2 panggilan masuk u..^^, wpun besh belaja ngn ayah sdiri.. tp x besh r part2 kene marah ttp kene.. lebih dasat kn marah drp org len..iyelah anak tauke sek memandu.. mnangis2 aku kn marah..tau takpe..!! bagus gk kn marah bru leh cpt faham & lulus ..huuhuhu.. tp yg beshnye free aje ler...mekasih apak!!..ehehehe...

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
hmm... lps spm tahun 99 - leni 2010.. (11 thn..?) tp sjk duk cni x pernah memandu..memandu basikal aje ade la..huk2..

Pengalaman pahit ketika memandu?
xcident..time nk blk kg..drp JB ke Klang.. time tu study kt utm.. tp alhamdulillah.. semua selamat..kereta je remuk..sian sang kancil itu...

Pengalaman manis?
erk..? bawa kereta...hehee

3 tabiat ketika memandu?
suka bawa kereta laju2.. minah racing..kuikuikui
suka tgk pemandangan time memandu..
dgr lagu & nyanyi kuat2..(time drive solo2 ler..ngn mak mertua x buat ni..ahahaha)

3 pantang time aku memandu bila:
tak suke org hon2..even kt org len pon..sabola pokcik..:P
xde len2..huuhuhuhu

Pernah terlibat dengan kemalangan?
ade.. time tu nk balik cuti semester thn 2000 kot.. drive ptg hari...dkt nk magrib time ni.. ngn 2 org kwn..naik kancil.. hujan renyai2.. memandu cam biasa..xde la laju sgt... turun bukit sket...tibe2.....ternampak bas kt depan.. dah break....cheeeeeetttttt...!! dummmmm!!.. innalillah..... langgar bontot bas..panik...sib bek kwn bawa ke tepi... menagis aje tau...huuhu..( rupanya kereta ke 8 yg kene time tu...byk kereta lain da kene rupanya.. cuma diorg x smpt nk alihkan bas tu ke tepi...so pgajarannye..klu excident kt hway...cpt2 bw ke tepi..takut org kt belakang x npk or x smpt brek..abis ler kene langgar.. kira ni kemalangan berantai...hhuhuu)

then kereta di tarik ngan kereta tunda.. ke bt pahat.. tumpang umah sedara kawan kt ctu smlm.. esok paginye abg datang amik...cian kite kene marah ngan abg sbb excident..tuler.. menyusahkan org je.. tp takpe..seb bek ade buah hati tlg bagi semangat...kalau x meroyan la den kt ctu..huhuhuhu... hmm.. rasanya tu je la pengalaman yg sadis..yg len tu biasa2 aje..:)

rajin lak nk tag... hmm.. nak tag...
hana, kak neny..liza mama liya, ecah,zueyie,zueherwan,kzai,magfarah :))

p.s : seronok memandu kt Jerman.. sbb takde had laju & tol kt cni..tp kalau excident..pandai2 la tanggung sendiri...hohoho


Ayam Tandoori


.



tada....

resipi entam aje.. terjumpa rempah tandori kt kedai asia..
bahan2 :
rempah tandoori secukupnya..
yogurt secukupnye..
garam secukup rasa..
( x smpt nk tgk resipi len..wat resipi sdiri je.entam ajela...)

grill style bbq or masuk lam oven je..
200° selama 20-30 minit.. ikut jenis oven..

selamat mencoba! ^^

cian.. cabut gigi


.



alhamdulillah seperti yg di rancang pagi tadi gigi faris yg rosak da berjaya di cabut.. termine dlm jam 1015am .. masuk bilik dr tu berdebar2 rase cam mama lak yg nk kene cabut gg..huhu..


getting ready for bius...

x buang masa dr check gusi tpt operasi 'cut' smlm..npk cam ok.. then dr berikan berikan bius utk cabut gigi.. time kene cucuk tu faris menangis..x sampai hatinya dengar dia menangis & menjerit kata sakit2.. ciannya ya Allah... :(


just after kene bius.. cam mama pernah kene dulu.. jarum panjang..huhuhu

dia still rasa sakit lps dibius.. maybe rasa kebas kt gusi.. lepas ni baru cabut gigi...(dr xde time ni kuar kejap)..

lps bius dr amik masa away kjp sementara tgu bius tu berkesan & maybe time ni dia g tgk pesakit len kt bilik len.. huhu.. bila dia masuk tu.. dr start operasi & terus cuba cabut gg yg rosak..b4 tu dr explain la sket.. operasi mencabut dimulakan..time ni faris dah menangis, meraung & menjerit2 sakit... dia cucuk lagi bius sbb katanya bius yg b4 ni kurang berkesan sgt sbb faris still rasa sakit.. tapi faris still rasa sakit wpun da bius kali kedua...

dlm keadaan yg agak genting tu dr tanya samaada nk tgu beberapa hari lg bagi bengkak di gusi tu baik dlu dgn mgambil antibiotik atau nak cabut terus je.. (which means mmg sakit gile la kalau cabut ni sbb bius ni x berkesan skang maybe sbb kesan bengkak smlm tu..) mama x tau nk decide ( da tergamam time ni..) ..then papa decide terus cabut je sbb time ni faris da meraung2 dah.. menjerit2 sakit2.. (mama time ni da x sanggup nk tgk..mampu tunduk je..mujur bb tido time ni..mama leh dgr jer dia menangis kuat)...allah je yg tau perasaan mama time ni.. kalau mama boleh hentikan skang...tapi... demi masa depan dia.. & papa takut kalau ditangguhkan lps ni takut faris kene bius lagi , risau jugak bengkak makin teruk ke..& risau faris trauma nk dtg klinik gg ni...huhuhu... x sanggup nk tgk darah byk keluar drp bhgn gg tu.... & lps susah payah dr alhamdulilah dr berjaya keluarkan gigi yg rosak tu sbb dalam katanya.. papa je yg tgk time ni....



gamba faris sebelum kejadian..
peneman setia..

balik tu faris still mengadu sakit.. tp sampai rumah dah ok... makan pun macam biasa.. main2... bila ditanya sakit x gigi tu.. dia ckp da x sakit da....syukurlah (sbb masa balik tu dr suruh gak jaga2 sbb takut faris demam.. dr ckp proses ni very hard gk la tuk faris..)... hopefully lps ni faris da x perlu nk ke klinik lai utk wat operasi cam b4 ni....azabnya... kesian faris.. maafkan mama sbb x jaga gigi faris dgn sebaik2nya.. harap x jd juga kt kanak2 lain ...amen...

Cian..


.

redy with nurse..

Pagi tadi ke klinik gigi utk temankan faris cabut gg depan yg rosak... Semalam gusi belah atas gg tu bengkak .. Bibir pn jadi muncung ke depan sket..punyalah risau.. Tp pagi tadi dah kebah.. Terus bawa ke klinik gg sebab termine arini..


dr terbabit.. baik sgt dr ni..:)

Bile dr tgk tu x jadi nk cabut gg.. Sbb katanya ada infection kat gusi tu.. Kuman sgt aktif kat ctu.. So dr kene 'cut' bhgn atas gusi tu sket.. Ble mama dgr tu rasa sedih sgt... nyilu..kesian yg amat...tp dr tu ckp penting kene buat takut berlarutan (bengkak balik)..huhuhu





time kene bius.. 2nd time masa kene 'cut' tu x sanggup nk ambil gamba...huhuhu..


lps operasi 'cut'..kn tutup mulut 20 minit..cian awak..

So lps kene bius sket kt belah luar gusi tu.. Dr tgu jap.. Then berikan explaination.. Ok ..then operasi dimulakan.. sayunya hati ni bila dgr faris mengadu sakit & bunyi machine tu agak menakutkan.. Huhuhu... x sanggup nk tgk dah..menitis air mate ni...huhuhu.:(



bagi adiah lps jupe dr gg..esok kene dtg lagi..

Sedihnya bile npk byk darah yg keluar ... Dr letak tisu spy darah berhenti mengalir.. Kene tutup mulut 20 minit.. Alhamdulillah.. Sampai rumah faris dah x sakit katanya & still aktif .. Ketawa.. & terus main... So esok la pulak kene cabut gg kalau dr kata ok.. Moga2 faris kuat!!! Insyaallah ...


comel...wpun sakit masih senyum.. ni la anak mama!

P.s sayang faris semoga cpt sihat...! Faris kuattt..!! ;(

i love mommy..:)


.


thanks to ctnik fr Edin for this card.. beautiful flower..:)

- kids sing lagu yg cikgu dier ajar kt kindy...^___^-

I love mommy, I love mommy
Yes I do.. Yes I do..
And my mommy love me
And my mommy love me
Loves me too
Loves me too


memain jer...:P


2nd time...


so sweet.........!!


Muttertag


.


" Selamat Hari Ibu... "


from haziq...
from faris... lips tu dorg wat sendiri tau...hehehe...

I love mommy, I love mommy
Yes I do.. Yes I do..
And my mommy love me
And my mommy love me
Loves me too
Loves me too

Mother, my darling, mother my dear!
I love you
I love you
Each day of the year.


1st time dpt ucapan camni from anak2... tp semua ni cikgu dier yg buatkan... cuma tekapan lips kt card tu mmg ori fr lips kekanak ni....tulisan je cikgu yg buat...mmg sweeettt jer... terharu je rasa... card tu saiz A4... siap dgn laminate skali tau... ehehehe... balik fr school haziq siap nyanyi lagi lagu kt atas tu... comel je....terharu la pulak....hehehe =)




got this card from Liza ..thanks to liza...muahhhsss.. selamat hari ibu juga... !:)

p.s jadikan hari2..adalah hari ibu sedunia..haziq und faris... mama sayang kamu..!!!..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails