Archive for June 2010

demam bola....?


.


match Ger vs Ghana - 1-0

sebenarnye bukan la minat sgt ngan bola ni.. kadang2 tgk la juga.. tengok pon bile ade team yg kenal cam docland.. n best cam england ke.. spain ke..portugal ke.. kdg2 kalau x mood ...hmm.. malas nye nk tengok..wpun team tu best.. (org laki biasanye msti nk tgk kan...).. kali ni tgk je la sbb da tahun terakhir kt cni ni... tahun2 dpn da x tgk la kot sbb da kt Mesia...yeke...? muehehehe...


huhuhu.... semangat tu lam bonet...:D

mcm2 gaye ade...^^,

kt stadt ..sebenarnye odw nk g taman... saje tgk2 org jerman hepi sbb menang bola kali ni..

dorg celebrate kemenangan ..time lawan england.. jem ler jalan....

gamba2 kat bwh ni lak time Ger vs Ghana.. 1-0 ..^^ cik hb nk tgk ramai2 kt stadt ( risau pasni x leh tgk match lagi kalau kalah...he3.. :P).. org xde la ramai sgt kot.. game time ni pn cam busan je..( sbb xde gol..ho3... tp lps kitaorg balik gol ler pulak...hu3..) .. lgpun hr nk gelap da.. magrib2.. marilah kita pulang... hehhee ^^,


hujung tu... lokasi kejadian...

redy nk tgk bola.. semangatnye.. tau takpe..ha3..

security check..x leh bwk air.. n brg2 yg tak dibenarkan...he2..


tecik jer skrin tu.. jauh x npk r...

izzah...


iu n kids.. :)

ape ade pada bola..? tp kdg2 terlayan la jugak...:P

busannye... bile nk balik ni....=)

p.s tahniah pd Dochland yg berjaya mengalahkan England ..4-1 dlm perlawanan kelmarin.. ( ceh .. bukan nye dpt ape pun kite kan..hue3...) next match lawan agrentina lak... kalau menang x tau le gamat camne.. tp kalau kalah.. sure sume termenung je...mengenang nasib..=P

Neunkirchen Festival


.


Biasanya kalau dah busan jln2 hari sabtu kat homburg ni kami akan ke neunkirchen (10 minit nek tren) sbb kt ctu ada mall bsr besh cam kt Mesia... Bkn senang nk cari mall kt cni... kesian kan... Hehehe .. ;)


Kebetulan time ke sini semalam 26 june, ada program Neunkirchen Fest kat stadt ... Byk program dibuat... ada macam2 jenis kedai2 .. Ala2 mcm karnival Jom heboh? Kat Mesia ... Tp manusia xla seramai cam kt sana... Makanan2 bkn leh mkn...(x halal) kan best kalau byk kedai2 makan halal cam kt Mesia tu.. Huhuhu... Terlupa lak nk bw kamera besaq.. Sbb x tau ada program ni.. Guna camera phone je..=)
Stadt Neunkirchen... Saarpark Mall kt belakang n wasserturm..

Sempat naik wheel tu... Anak2 just main permainan standart yg ada... Kereta pusing2... Bumper... Ade show karate do.. Taekwondo.. Polizei... Tp x smpt nk tgk.. Sume da kepenatan....kui3...


tunggu turn.. panas time ni..=)


izzah 1st time naik wheel.. excited ..^^

Gamba2 kt bawah ni lak di ambil masa dlm mall Neunkirchen hujung bulan lepas.. ade pameran apentah time tu... byk gak la spesis2 binatang2 yg di tunjuk ... kekanak sume seronok dpt tengok...


guana or guava? ke... apa nama....? hehe =))

:D


i c u.... =)


kalau la leh berenang.... weee~...






hi Mr Frog... ^____^




spider!!


huhuhu.... tatotnye....

p.s arini... 27 june 2010... ade Kinder Fest kat Stadtpark Homburg..
anak2 n ayah anak x sabo nk g.. updet later, iAllah..=)

Nasi Beriani Udang


.



beriani udang

resipi cilok drp blog mat gebu.. thanks cik mat.. mmg sedap! :)
rempah beriani kak neny yg bagi... alhamdulillah... seronoknya rasa...

utk resipi.. :

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata)
3 tangkai daun ketumbar - xde
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu - xde..
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul - xde..
Garam secukup rasa dan secubit gula

BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihirs
2 cm halia, dititik
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani

BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng



CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
  2. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
  3. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng. Biar nasi tanak betul2. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar. Nak makan dengan dalca pun ok....

makan ngan kari..yummmm!!


p.s Selamat menjamu mata.. =)


Check utk kesekolah - 6 tahun la ;)


.


1st time g ..utk termine haziq syafi yg sepatutnya masuk sekolah start from this august... Mula2 ingatkan nk abaikan je termine ni memandangkan insyaallah nak balik Malaysia for good pd end of august tahun ni.. Kali ni dpt 2nd letter from n rathaus.. (stadt) .. sekolah da dipilih n dah ditentukan sejak haziq masuk kindergarten lagi olh pihak terlibat... parents dipanggil utk termine je nk tentukan budak tu da ready ke x utk ke sekolah nanti...

1st examiner...

Papa sibuk kt opis arini..so mama je yg bawak semua anak2 ke Rathaus(stadt) utk termine tu.. wpun agak ssh sket nk communicate ngn staff yg terlibat dgn anak2 yg join skaki ni.. Namun keadaan masih terkawal.. Staff tu juga amat baik.. seb bek reti ckp bi.. mama pn guna bi yg broken je..terbelit2 ler sbb lama x speking ngn org .. dah duk rumah je spjang masa..huhuhu...alhamdulillah sume ok time tu.. :)
di uji ngan btk2 shape.. lukis shape.. lukis line.. tulis nama..lukis org2.. dll
Lps dlm 30 minit haziq diuji.. Alhamdulillah Perkembangannya nampak bagus... Cuma drp segi language .. Bhs jerman haziq agak lemah sbb baru je 8 bulan masuk ke kindergarten... Rasanya English haziq lagi bagus drp bhs jermen dia... Yg lain2 sgt baik... Byk gak bda yg dicheck...tinggi..berat sume di ambil..then test kenal kaler.. Mengenal benda2 kt gamba.. Gamba kat atas ke bawah kiri ke kanan.. Kenal shape.. Tulis Nama...Lukis shape.. Lukis muka org.. Cek mata dgn gamba2.. Cek bunyi ngan earphone... Namakan Card...dll... Lama gak lam bilik ni.. 30 minit rasanya...
Dr khas yg ditugaskan utk check anak2 masuk skolah start 6 tahun... Dr Schmidt...sgt friendly orgnya.. ;)
Time jumpa dr plak... Kali ni check kesihatan .. Dr tanya samaada Ada pyakit or not.. Makan ubat x.. Bersalin normal ke x.. Imunisasi...,bila leh jalan.. Bila leh bercakap... Dll.. Semuanya dicatat oleh dr tersebut...
Check perut... Dada... Telinga.. Mata... Cek badan.. Suruh melompat seblah kaki.. Mcm2 yg kene buat... Comel je bila tgk.. Dah la tu pakai suar dlm je.. Hehehe... B4 tu dr buat ujian kenalpasti Nama Benda kt gamba .. Sbb dlm deutchs.. Haziq cam kurang faham tp boleh la... Dr Ada tya gak haZiq Ada x amik kursus language lps sekolah... mama ckp xde le..xde pn dpt surat suruh ikut deutchs class.. ade kwn kt cni kata dorg dpt surat suruh ank dorg g kelas jerman.. kami pn x tau lak sbb x de pn surat ape2..just g kindergaten pagi2.. tghari da balik semula..ptg kelas ngn mama lak..^^,


Lps check2 semua dr cakap sume ok kecuali bahasa jerman dia.. Kene asah lagi.. Tp dr cakap nt bila masuk sekolah dia boleh belajar... Yg lain2 semua bagus.. Dr kata boleh masuk 1st class kat sekolah nanti..:) beberapa kali sy tye.. Kalau x anta ke sekolah boleh tak sebab x lama lgi nk balik Mesia.. Dr kata mesti masukkan sekolah gak sebab dah law camtu kat jerman..6 tahun wajib masuk sekolah.


Kalau nanti budak x datang sekolah Ada polis datang umah tangkap mak ayah dia... Huhuhu... Melainkan Kita da Ada Surat dgn tarikh atau tiket fly balik ke Mesia... Dan kene tunjukkan benda tu dgn Surat sekali ke sekolah menyatakan kita dah x duduk lagi lps ni... Tu je la pengalaman ttg nak masuk sekolah Ari ni... semoga ianya bermanfaat utk teman2 yg berada di jerman tp x tau camne test tu dibuat..mcm sy zero je b4 g termine ni.. redah n belasah jer la...tp da ready mental & fizikal (ngn solan2 yg mgkin n ank2 yg dbawa skali..klu g berdua je ngn haziq lg mudah tp xkan nk tgl anak2 len lak kan..) alhamdulillah .. x susah sgt.. yg penting kena get ready je.. =)

singgah kt Mueller.. bg anak2 tgk mainan.. belinye idak..tgk je ye..hehehe

P.s bagusnya kalau kat Mesia juga buat system yg sama... Ada staff n Doktor khas yg check b4 masuk sekolah.. Sekolah pun dah ditentukan awal2 katne... pelajaran secara formal hanya bermula pd usia 6 tahun (b4 tu main je la kt skolah..wat2 art..bersosial..komunikasi ngn kwn2 n main2..budak2 pun seronok tiap2 ari smangt nk g skolah..cuti sekolah pun x sabo nk g gk tuh..hehe) .. cam ABC sume.. mengira, membaca... dll..start from this stage ( 6 years) .. Hmm x sure lak system kt Mesia camne... rasanya kalau kt mesia umur 6 tahun x reti membaca n mengenal huruf kene masuk kelas pemulihan kot.. pressure pd anak2 n mak anak2..cian.. masing2 berlumba2 n push2 ank2 spy jd pandai..sbb tgk ank org lain pandai..ank sdiri x pandai..dah segan...ye dak...?.. byk gak -ve n +ve nye kot.. not sure..huhuhu... perubahan harus dilakukan! (heh..pepandai je haku..hik4.)


Terima Kasih...! :)


.



budak paling excited!

thanks buat kak neny.. yg bersusah payah mengepos brg2 ni.. asalnya mama piyah ni teringin nk makan megi ( mengalahkan org yg mengidam laks..:P )..da lama stok hbs.. then kak neny offer ble terbaca status kt fb.. terharunya... selain megi rupanya ada brg2 lain yg dikirim bersama.. sangat terkejut & berterima kasih..!! maaf ye kak kalau menyusahkan akak...lenkali x buat lagi..heheheh ^______^ cayang kak neny!!..baiknya hati akak..!! :)


pengirim.. =) terima kasih kak neny...!!


rempah ratus.. :)


sup bunjut pun ader...rempah beriani..belacan pon ada!!..megi.. kerisik..dan lain2 lagi...


x sabo nak buka....sib bek abg2 dier g skolah.. kalau tak lagi la berebut nk buka..heheh

juga tak dilupakan kpd kakna & keluarga yg adiahkan sticker toll swiss kpd kami...patutnye nk kene byr separuh harga pd kakna ..tp kakna kata tak perlu byr.. sedekah je ...segan rasanya..huhuhu... kakna da pulang ke mesia 19 hb june 2010 lps.. :( sedih sbb da kurang kawan sorang...sob3..


sticker swiss.. thanks to kakna krn mendermakan sticker ni kpd kami..

p.s terima kasih kpd kak neny, raunheim & kakna idstein yg berikan hadiah2 ni buat kami.. jasa kalian semua semoga Allah shj yg mampu membalasnya... ukhuwah fillah...bertemu & berpisah krn Allah..semoga jalinan persahabatan kekal selamanya dunia akhirat.. semoga sy juga bisa menjadi sahabat,teman,kawan yg terbaik buat semua yg mengenali diri ini... =)


A day in Paris


.



iurf family...

last minute planning.. apabila diminta oleh tamu drp Malaysia utk menemankan mereka ke Paris.. juga merupakan hari istimewa kami yg jatuh pada 9 hb june..alhamdulillah... :) perjalanan separa sponsor ini amat memorable walaupun cuaca hujan... tengahari baru panas balik.. tp bila petang hujan & angin agak kuat... apepun bersyukur sbb rezeki utk sampai lagi ke sini.. ^^,. bertolak jam 8am ke Paris drp Saarbrücken & pulang semula jam 7 pm hari yg sama... ( jimat kos x perlu menginap.. dptlah cover tpt2 yg menjadi landmark utama kota cinta ... Paris~.. =) )


dlm ice..


iu ice..

Haziq 3rd time.. sampai di Paris..^____^

Faris d gare du est...promosi IPAD ada dimana2..huhuh



ticket machine..n laluan ke subway...

alhamdulillah.. perjalanan smooth jer..hanya 1 jam 50 minit dlm ICE n terus sampai di tempat yg dituju... sampai di sana perlu membeli tiket lain utk naik transport awam mengikut zone2 yg tlh ditetapkan... tidak sukar utk membeli tiket krn banyak mesen yg disediakan.. cuma nya.. train ..subway dlm paris ni agak kurang child friendly sbb tak byk lift sediakan.. kalau bw stroller.. kena angkat lah.. kdg2 laluan utk masuk tempat tiket utk ke subway agak kecil..stroller perlu dilipat.. (ada tpt yg x laluan stroller.. tiket perlu di swap lam mesen yg disediakan.)


sampai...paris..


jual...jual...


haziq faris bwh eifel


izzah bwh eifel


eifel drp bwh..x naik atas.. tamu gayat..hihihi


faris


mama n izzah


papa izzah...

tempat pertama yg dituju adalah Eifel Tower.. icon of France and one of the most recognizable structures in the world. .. - wikipedia.. kemudian kami terus menyelusuri sungai untuk ke destinasi seterusnya.. ie Arc de Triomphe .. antara monument utama di Paris..


sungai yg cantik..


zzzzz... lega sket..eheheh






iu eifel..


kids..

sebelum ke Arc_de_Triomphe ..mencari tempat yg sesuai utk snap gambar drp jauh.. background eifel tower...


faris..


"Arch of Triumph"


express... g tempat ni.. snap2 gamba.. terus g tpt len... tamu kata asal cukup syarat..jejak kaki sampai da...ehehehe.. maraton ler ni...;P.. seterusnye g musee de louvre... museum.. tp x masuk sebab semua yg terlibat kurang suka pada museum..hihihi...


musee de louvre

depan pintu masuk musee de louvre.. :)


atas musee de louvre




izzah @ Paris ...2nd time... :)



mama rock..huk3..:P

rehat kat taman...utk tunaikan solat jamak zuhur asar..sambil kanak2 berlari2 girang di taman..hehehe... lega sket kaki dpt berehat sekejap.... lepas solat cari restoren utk makan tengahri + petang.. jauh berjalan akhirnya jumpa makanan yg di idam2kan... alhamdulillah... lepas makan sambung balik jalan utk ke tpt terakhir yg sempat di lawat hari ni... ^^






lalu tepi sungai masa nk ke Notre Dame... subhannallah.. cantiknye pemandangan...



notre dame..

akhir sekali...singgah di Notre Dame.. ( church yg agak glamer) sekejap je singgah.. cukupkan syarat jer nih.. hehehe.. time ni ujan renyai2.. lepas singgah kat sini ambil gamba..terus ke stesen Gare Du Est utk pulang ke kg halaman..

- 10 june 2010 -


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails