Archive for August 2010

Kak nani & a.zul visit from uk


.



Frankfurt Hautbanhof, Frankfurt.. 30 july 2010


frankfurt -euro


romer


frankfurt centre..:)


atas kauhauf, frankfurt
memerhati keindahan frankfurt...drp banguann tertinggi di frankfurt..kot..? hehe



rumah iurf..:)

aduyai... lama nye nk updet entry tamu ni.. maaf kak nani.. x berkesempatan..
nk ucapkan ribuan terima kasih sbb sudi visit kami..hehehe..
seronok sgt2 masa kak nani sefamily dtg penghujung july ritu..
1st time jumpa lps sekian lama bertemu di alam maya..heheheh :)
kak nani..comel kecik2 je orgnye...baik hati.. & sgt ramah.. sgt mudah borak2 .. cam da lama kenal lak..hehehehe..

thanks skali lagi kak nani..insyaallah jumpa lagi di malaysia nt..
mohon maaf atas salah silap sepanjang berada di jerman ni.. halal eh segala yg terkurang or terlebih...hehehehee.. take care & selamat menjalani hidup yg semakin mencabar di perantauan ni...:D

p.s : =) .. rindu kak nani & anak2 semua...


jiran...


.





hari pertama.. :)

hari kedua...:)


hari ketiga..25 8 2010

hari ke 4.. :)

4 ari berturut2 jiran atas rumah berikan makanan utk berbuka.. alhamdulillah.. rezeki jangan ditolak...:) .. jiran tunisia ni sgt baik.. selalu kalau terserempak mesti tanya khabar.. kelmarin tlg2 angkut brg ke luar pagar... wpun dah tak muda ..tp sgt sihat ..mcm2 kerja dia buat..:)..lori sampah da dtg semalam.. byk brg di ambil... so keje pasni cat rumah.. dan bersihkan rumah... insyaallah...!




lupa lagi


.


huhu.. lupa lagi nk updet blog.. actually bukan lupa.. tp x smpt..eheh..
minggu paling sibuk mengemas brg.. 5 hari je lagi due nk balik mesia..
alhamdulillah.. 85% brg2 dah siap packing.. lusa (25 ogos) lori shipping nk dtg..so kene bagi list brg nk shipping smlm.. pagi td bru siap list..sian cik hb x tido mlm lagi sbb ngemas.. cintun dier da selamat dah ngan anak2 zz....huhu huhu..

esok lak ( 24 ogos) lori sampah akn dtg collect perabot2 besar.. papan2 dll .. kene wat termine suh dia mai... so leh la letak sampah besar2 tepi jalan dpn rumah.. dia akn collect.. kalau area homburg free je asalkan da wat termine.. kalau saarbruecken n tpt2 len ade kene byr..alhamdulillah free kt cni..

rumah agak bersepah lagi.. tp brg da x byk..insyaallah tggl campak2 je lalu tingkap ke belakang garten umah..x larat nk angkut turun naik bulan2 pose ni.. byk lak tu.. hujan lak rini.. abis la brg2 kt luar tu kene ujan.. sian dorang.. basah..

sabtu pagi sewa kereta sbb nk g ambil brg..cari brg.. buang barang ..mmg full day aritu.. thanks buat kak ana & a.azmer (kaiserlautern) selaku tuan rumah yg invite kami ke rumah utk buka pose.. juga utk kak azi & family yg turut sama2 memeriahkan majlis berbuka dgn mcm2 jenis mknan yg disajikan.. Danke Schoen... semoga Allah memurahkan lagi rezeki kalian semua.. :)

ahad : seharian ngemas.. ptg2 dah x larat.. g ke castle atas bukit sbb alang2 sewa kereta.. g kejap je..sbb byk brg nk kemas..nk g mendaki x larat sbb castle ni duk nun atas gunung..huhu.. then waktu buka pose hb ajak g makan kt restoren mkn seafood.. alhamdulillah.. rezeki.. kira last la makan kt restoren tu.. mmg kekenyangan.. hb ckp dah x yah sahur da pagi nt..he3.. thanks huby !!.. then mlm tu gak hb pulang kereta.. sian bersusah2 naik beskal balik ke rumah..nk g tpt sewa pn naik basikal.. ( agak jauh gak drp rumah lah)..last la katakan sewa kereta kt ctu..=)

p.s : 5 ari lagi.. apsal la slalu berdebar bila counting2 ni...:|
insyaallah mudah2an Allah dah catatkan yg terbaik utk kita semua.. amin2.. ya rabb.. :)


Progress mengemas....


.




ececece.. berprogress2 mcm gaya nak anta tesis lak..ehehe :)
alhamdulillah.. arini lebih byk perkembangan mengemas kt rumah.. sebahagian rumah dah di cat.. keller(store) dlm 10% lagi nk siap.. brg2 besar cam almari baju..kabinet dapur dll suma dah dibuka.. then brg2 dah byk yg dipacking.. setakat ni ada dlm 12 kotak besar..
erm...

rasanya dlm 35% lagi kot leh siap semua kerja..
en hb yg paling byk wat keje.. mama piyah dah x larat nk ngemas bila time2 ptg.. nk memasak lagi..huhuhu.. insyaallah semoga semuanya lancar...! ;)

harap2 jiran tak marah sbb letak brg kat luar rumah...lori akan datang kutip pada hari rabu depan.. siap2 letak kat luar supaya senang nk clearkan brg2 dlm umah..asalnya tuan rumah nk dtg esok ( 21hb 8 - jumaat) tp dah tukar jadi 27 hb.. 28hb flight..

p.s : semoga kami semua diberikan kekuatan..!,..ameenn
8 hari lagi... cedey nye...!!


Super bizi....


.



risau di buatnya.. banyak benda x siap packing lagi.. tinggal 10 hari je lagi..
keje melambak2.. rumah nk kene kosongkan..
harap2 sempatlah nak kemas semuanya...

tiap2 hari rase kepenatan kemas umah..yg kesian tu anak2 ler.. mcm dah tak terjaga jer..huhuhu.. siannya dorang.. leni byk spend masa settlekan semua benda online sebenarnya.. bila urusan internet x settle so takleh la nk kemas rumah... sedangkan due dah dekat.. jumaat tuan rumah nk check rumah.. byk brg x clear lagi...ish2.. fenin2...

sebenarnya sangat2 teringin nk mecatatkan saat akhir tinggal di bumi dochland ni.. tapi apakan daya.. langsung x berkesempatan.. ank2 pun da x sekolah so semua duk rumah. sang ayah masih keluar mencari rezeki..hue3..bila ank2 kt umah ni.. faham2 je lah..makin bertambah la keje sbb anak2 ni kan rajin mengemas...bertuahnya ank2.. muahaaha...

harap2 semua berjalan lancar....! insyaallah...

yang kalut,
iu ..

1 Ramadhan 1431h - 11.08.2010 - Mittwoch


.


Romer, Frankfurt.


Alhamdulillah...
bertemu semula dgn bulan ramadhan yang mulia.. kali ni masih di perantauan.. insyaallah.. menitipi hari-hari terakhir di bumi Jerman.. syahdunya rasa.. & bila teringat untuk balik for good 28 hb 8 ni terasa juga sayunya apabila mengingat kembali saat- saat menyambut bulan puasa pada sekitar tahun 2007.. ketika mula-mula sampai di Jerman (hujung Dec 2006).


drp segi musim.. tahun 2007 tu kami menyambut puasa dlm winter.. malam agak panjang.. so puasa pun tak la lama sangat.. tapi kali ni utk puasa yg terakhir ni 2010.. time summer.. so siang la pula yg lama..kering juga ni..he4... 4pg-9mlm.. 17 jam?? insyaallah.. yakin boleh..!! semua boleh..! :D


Frankfurt, Germany

dikesempatan ini sy ingin memohon kemaafan kpd semua atas salah & silap serta keterlanjuran berkata2 selama ni.. ( bukan waktu puasa or raye je nk mta maaf.. hehe) . utk kawan2 semua.. selamat menjalani ibadah puasa & yang lain2nya.. perbanyakkan amalan kita semua krn tawaran ganjaran pahala di bulan ramadhan amatlah berharga bagi sesiapa yang mengetahuinya..cayo2' =)


Frankfurt, Germany ( 31 july 2010)


p.s : dear all.. pls doakan kemudahan urusan kami semua di sini ya..
Danke Schoen..!!

http://islam.de/ : Beginn des Ramadans nach dem Koordinationsrat der Muslime in Deutschland und des European Fatwa Council:
11.08.2010 - Mittwoch. (rabu)


rindunya..


.

somewhere in europe..;)

erm.. lamanya x bloghoping... rindu nak berblogging... nk jalan2 ke blog kawan2 ..bertanya khabar n tinggalkan pesanan utk blogger lain.. dah di akhir2 time duk kt Germany ni.. perasaan mcm2.. bercampur baur.. hepi nk balik mesia jumpa ngan family yg lama da ditinggalkan.. & satu perasaan pun sedey sbb nk tinggalkan satu ´dunia´ lain yang ada hanya kita sefamily kt sini.. antara risau dgn suasana baru di malaysia nanti.. (pk harga brg naik.. hal2 rumah.. transport, sekolah anak2 kat mesia.. jenayah kat newspaper...mcm meruncing je...isu semasa dan lain2..kat kg halaman..) ayakss...!! risau dibuatnya.. tp bukanlah x besh kt kg nu.. ni cuma luahan perasan je ye..perasaan diri sendiri.. xde kaitan ngn org len..eheheh.. =)

kalau kat sini.. skop pemikiran tu lebih kecil.. sbb mcm x perlu nk fikir byk sgt.. kadar jenayah pn mmg amat kurang kt sini.. nk kemana2 siang or mlm x perlu risau wpun sorang2... dgn suasana yg nyaman2...hehe... tp itulah kehidupan... yakin.. Allah dah tentukan kehidupan yg terbaik utk kita semua... segala pengalaman yg di perolehi di sini akan disimpan dlm ingatan.. mana tau jika di berikan keIzinan drp Nya akan kembali semula..amin!!!..

sunburn..

tp tentunya x sama dgn apa yg dilalui sebelum ni.. apepun sy bersyukur krn di beri peluang hidup merantau.. melalui perit getir..suka duka hidup sebagai anak perantau.. dgn komuniti malaysia yg amat kecil di sini...


mereka sgt suka mandi laut..

sebenarnya byk benda yg nk di recall.. tp tula.. amat2 kesuntukkan masa & banyak fikir utk benda2 lain.. masa utk diri sendiri pun xde.. fikir utk biz di IS, then nk kemas2 clearkan brg2.. packing2.. urusan anak2.. urusan hal2 rumah.. semuanya kena di uruskan sendiri.. kalau kt UK, Aussie..or tpt2 len..sure ramai yg tlg kan.. tlg masak pn jadilah ..
ahahahah...sbb ramai malaysian kat sana.. apepun sume ni pengalaman.. semoga ianya mematangkan kami.. & mejadikan kami lebih bersyukur dgn apa yg ada selepas ni..semoga keadaan lebih baik selepas ni di Malaysia dan juga utk sume kengkawan.... insyaallah!...

p.s .. wat cik hb.. cayo'2!! sket lagi tuu.. all the best! u can do it..!!
KIV entry tamu kejap..heheh.. ;)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails