Muhammad Faiz Safiy bin Arief Ruhullah


.

Assalamualaikum wrbt..

hari pertama.. 10.7.2011

Alhamdulillah.. da selamat melahirkan anak ke 4, bb boy seberat 3.04kg di Hospital Sultan Ismail, JB pada 10.7.2011 jam 9.41 minit pagi.. syukur pada Allah sebab segalanya di permudahkan. Memang ramai kawan2 xtau mgenai pregnant kali ni sebab mama x pernah cerita pun kat org, kat blog or fb etc..berbeza ngan cik piyah sebelum ni hampir tiap minggu mama akan citer perkembangan di blog..ms kt jerman ritu..:P hihihi

hari ke 5

gaye memuting..;))

Mungkin sebab mama terlalu sibuk menyesuaikan diri dgn rutin harian, study..assigment, projek,presentation dll (penin2..) menyebabkan mama x banyak peluang nk menulis kt blog ni.. lama tu sejak bulan Nov lagi..eheheh..apepun skan ni semuanya da selamat, sekarang hanya memikirkan camne nk jaga bb bila semester baru start bulan september nanti.sape2 nk jaga bb?? .huhuhu..

masa untuk aqiqah..hari ke 7 ..diberikan nama.. "Muhammad Faiz Safiy " =)
hari ke 7, lepas cukur rambut kepala.. macho cam papa x?? ;)

pembawaan masa preggy alhamdulillah biasa2..muntah2 n lemah badan awal2..x larat je rase..tp terpaksa gagahkan diri.. & masa akhir2 minggu menunggu hari ni mama slalu sakit pinggang , sakit bwh perut ( rahim) & celah kelangkang..mungkin sebab lama sgt duk dalam kelas & kuat berjalan ke sana sini cri lecturer..huhuu.. wpun sgt letih & penat,dgn stress & perasaan yg x menentu alhamdulillah mama mampu nk menghadapi semua ni.. berkat doa & sokongan papa yg sabar & banyak membantu masa saat2 x sihat, stress, dan mcm2 lagi cabaran yg terpaksa di tempuh..semuanya da lepas.. lega rase..=)


10.7.2011 : rase sakit mula jam 7 pagi 10 july tu, rase cam lain sket sakitnya kejap dtg dan pergi..da agak mcm nk bersalin berdasarkan pd pengalaman lepas2.. then bila g toilet cek ada tanda da.. ( darah dan lendir) masa solat subuh b4 tu belum sakit & xde tanda lagi.. terus cpt2 kemas baju2 bebi, masukkan dlm beg..kejutkan anak2 yg lain bangun bersiap utk dihantar ke rumah saudara di kempas.. dlm jam 8 keluar rumah terus ke kempas..jam 9.00 pagi sampai di HSI, terus ke bahagian emergency,keluar kereta makcik jaga bawa kerusi roda, mmg da x larat nak jalan..sampai tingkat atas tpt bersalin, kena daftar dulu lak, dah le tgh sakit..mcm2 dia tanyee..sabo jek..terus masuk bilik utk cek bukaan da berapa,huuhu..


jenuh menunggu tgh sakit2..minta nurse cek cpt, then Dr cek bukaan da 8/9cm tu pun sb mama da ckp kat Dr, "Dr ..saya da x tahan ni sakit sangat.." sbb mama tgk Dr tu sibuk kesana sini duk wat keje len... rase terbiar kesakitan lak sorang2 kt ctu..maybe Dr igt mama x sakit lagi kot..sbb tu lambat2 nk cek.. then bila dgr je bukaan da 8/9cm.. terus Dr panggil nurse tolak katil ngan mama terus ke labour room..zuppp.. !!! rasa cam berlumba F1 pun ade..huhuhu....sib bek sempat sampai labour room.. tukar katil .terus mama nak meneran.. syukur gak sbb papa sempat dtg bilik tu bg sokongan mama nk lahirkan bb..dlm 30 minit bertarung nyawa..jam 941pagi ..akhirnyaa...bb selamat lahir ke dunia.. wpun baru 37 weekss + 2 hari, ;D ..alhamdulillah..

10.7.2011

alhamdulillah..

b4 tu masa letak anak2 di kempas tu.. masih x decide lagi nak ke hospital mana..konflik lak.. huhu..
wpun minggu sebelum tu da cek byk hospital bersalin.. niat di hati nak cari Dr perempuan.. tp di JB ni susah nak cari Dr pempuan, yg ada hanya di Putri specialist.. org ckp mahal kt sini.. so x jd nk p bersalin.. b4 tu ade dtg juga.. tpt2 len mcm Columbia Asia Hospital, Hospital KPJ, hospital penawar pasir gudang, dll.. takde lak Dr pempuan, hospital pakar kempas x sempat nak check.. tp pagi tu decide nak ke HSI sebab x pernah bersalin kat situ.. saje nk try katanye..huhuhu.. HSA anak kedua da pernah try.. tp sebab pengalaman anak kedua dulu.. jd mcm takut nak ke situ wpun org ckp service skan ni da bertambah baik.. ada bangunan baru, ramai pakar dan lebih bagus.. cuma suami takleh temankan isteri bersalin..huhuhu.. HSI je yg benarkan suami masuk dalam labour room... HSI ni plak xde bilik utk 1st class... yg paling tinggi 2nd class bilik berempat, so privasi kurang sket lah...bisin sket kalau waktu melawat tu.. tp alhamdulillah sebab pagi tu masuk..ptg da boleh balik.. tak la lama sgt kat hospital.. FREE lagi.. xyah byr ape2 sbb ade GL..dlm resit bil rm 8 je..tp dia bg FREE..hoyeyy ;)


ngn abg haziq, abg faris dan kakak piyah..

ngan sepupu izzah

alhamdulillah, mak datang ke jb untuk jaga mama ...tp seminggu je sebab risaukan rumah & adik yg masih sekolah.. jadilah sebab ade gak yg nk jaga mama.. ehehe.. seronok mak ada sbb tlg jaga... kalau x berpantang la sorang2.. mama agak stress kalau tengok benda sepah2 ni.. tp sejak mak balik kg mama mula belajar supaya tak terlalu fikirkan sgt keadaan rumah.. kalau x stress je.. syukur sbb hb pun ada selalu bantu apa yg patut.. tlg buatkan air milo.. roti.. kadang2 masak utk mama.. seronok rase.. =), tp kadang2 stress juga tgk rumah sepah2.. tp takpelah..sabar..sabar... terlalu fikir pun x elok utk kesihatan...ehehehe


hari ni dah hari ke 12, syukur semuanya dlm keadaan baik.. bb ade batuk & selsema sket..cian dia.. mama still teruskan bagi susu badan non stop.. moga2 cepat sembuh ye Muhammad Faiz Safiy... amin... =)

family visit 17.7.2011

13 Responses to “Muhammad Faiz Safiy bin Arief Ruhullah”

  1. Kehelan says:

    tahniah! semoga membesar sehat bagai johan dan menjadi khalifah Allah yg soleh :)

  2. 3uri@ni says:

    Congrats ye iu =) dpt tau dr nana ari tu, maklumle ibu naurah ni not a fesbuk person, hehee kalau tak update kt blog payah le sket nak tau, kena hrp ehsan kwn2, hehe
    Take care eh =)

  3. Waaa weee xsangka diam2 berisi.kitapun nk main rahsia gak la.hihihi.

    Taniah,dpt boy so piyah jd kesygn lg!hihi

  4. iu rf says:

    amin....!! terima kasih kak kahelen.. semoga termakbul doanyaaa...!!! =)

    zue : hehehe.. knp xde fb.. lama da nk menulis kt sni.. tp x berkesempatan je.. iallah lps ni akan lebih giat kot.. sbb tgh cuti sem sambil berehat2.. zue sihat ke..???

    ctnik :

    awat lama x npk kt fb. suda deactiated ke..?? rindula ... :)

  5. Tahniah Ayu, Semoga tabah dan kuat mendidik dan menjaga anak2 di samping kuliah yang diikuti.

  6. Mama says:

    Alhamdullillah...tahniah ayu...seronoknye...:)

    dah 4 dah awak...tak leh nak kejar dah...heheheh

    nanti ada rezeki ct balik jb..boleh pergi lawat....wah...baby fris ade kawan laaa...:)

  7. Tahniah wid..sedar xsedar dh 4 anak..jap jer ms berlalu kan..moga semua anak2 kita menjadi anak2 yg soleh dan solehah..InsyaAllah..amin...

  8. Haah pencen ada ada mood baik kita on semula now hibernate.hihi

  9. 3uri@ni says:

    Mmg tak minat nak berFB (^__^) Dulu2, masa zaman fb takder lg, org duk sibuk friendster, kiter buat juga friendster, tp create account pagi, petang dah delete balik. Mmg dah tak suka, nak wat camana kan, hehee

  10. iu rf says:

    kak yati : terima kasih..risau bile fikir buka sem nt...nk kn tggl bb g kelas.. kije byk..huhu.. insyaallah moga Allah selalu permudahkan urusan... doakan selalu ye kak..

    ct : tahniah gak ct.. ritu br dpt bb baru kan.. ingatkan aritu nk g melawat.. tp x berkesempatan sbb byk sgt assigment n projek nk kene present.. habis je final presentation terus lusa nye bersalin.. maaf x smpt nk melawat ct n bb bru lagi.. ct xde kt taman pulai indah eh??

    kak ezan..

    amin2.. insyaallah... syukran jzzk, semoga diperkenankan doanya...;)

    ctnik:

    ayya ctnik.. macam biskut..jap ade jap ilang...ehehehe... take care yeee...

    zue : hehehe.. patutla cri x jupe..:) xpe..cite lalu blog pun leh skodeng ni..=P

    nik ayunie.. :

    terima kasih ye.. mcm kawan bru ni..=)

  11. hehe syok baca cerita ayu, kalau trlambat sket sampai hospital mau trbersalin dlm kereta hehe. ape pun dah selamat semua nye.. syukur.. kite same la bab x suke and stress tengok rumah sepah2, tapi nak wat camne kan, klu ade bnyk anak kecik sure la rumah sepah nye. yg besar bole la suruh kemas balik, tapi klu yg kecik wat sepah, hehe kite kena sabar je la, kemas balik, sepah balik, kemas balik, sepah balik :D

  12. iu rf says:

    adat ade ramai anak2 kecik kan kak.. setiap kali kemas..msti x npk cam kemas.. berapa kali mau kemas ntah..x tau ler....hurm... insyaallah.. boleh .. utamakan priority mn yg lebih utama..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails