8


.

  Hepi besday ke 8 Muhammad Haziq Syafi.!!!

Alhamdulillah..
Semakin hari semakin bertambah usia anak sulung ku yang genap 8 tahun pd 13.2.12,
pencapaian akademik pun makin meningkat.. kesian juga tengok si haziq nak kena catch up dengan study.. dlu tadika sempat sebulan je.. mmm.. kawan2 da pandai baca dia baru nk merangkak2 ..tapi lepas setahun berlalu haziq semakin bijak.. bukan je nk kena study bm, bi.. maths.. science.. tp nak kena belajar bab aqidah. Feqah, jawi..ahlak.. arab.. dll.. hmmm..!! kalau mama kat tempat haziq tak dapat nk bayangkan camne.. bila tengok soalan exam haziq mama rasa.. terdetik dlm hati ni.." aku darjah 4 pun tak reti lagi nk membaca ni.. ni kan pulak haziq bru darjah 1..!! ?? " releks laa.....huhuhuhu...

 saya darjah 2 mama ..!

  besday boy mintak makan kat pizza.. katenye da lame kite x makan pizza..:P

 birthday haziq tp yang len tumpang skaki nk adiah gak..papa pun feninn!!he he heee..

Takpe haziq.. bagi mama, haziq kena usaha mana yang mampu.. prinsip mama.. sebanyak mana A dlm subjek tu tak jadi apepun kalau bab2 ahlak, amalan.. solat tak boleh nak jaga.. pelajaran memang penting  tapi biarlah seiring dengan amalan. Mama takkan pressure kat haziq sangat sebab mama faham dengan keadaan haziq masuk sekolah awal2 dlu.. mama pun rasa bersalah sebab kurang amik perhatian pada haziq masa di jerman dulu.. ( hanya ikut sistem pendidikan kat sana je...) dah pendekatan pendidikan kat jerman dan kat malaysia ni memang sangat beza.. 

 
dengan barang idaman ..(setahun sekali je ek...hehe) =)
 
kereta hebat katenye..." nanti haziq da besar belikan papa kereta camni ye..'kata papanye..hihihi'

Sistem pendidikan di Malaysia mmg sangat menekankan kpd sistem GRED! Pelajar tu terbaik kalau semua subjek dpt A? ..ok ke camtu ek..?? hmm mungkin sbb tu ramai pelajar belajar bukan utk jadikan amalan tp lebih kepada sebab nak dpt A.. ye tak?.. sudahnya kebanyakkannye ramai anak2 sekarang ni nak dapatkan ilmu tu hanya untuk exam..utk dapatkan A! dan  bukan utk dipraktikkan dlm hidup..mungkin ini antara sebab walaupun pelajar itu pandai dlm akademik tak bermakna dia juga mempunyai ahlak yang terbaik & boleh mengamalkan segala ilmu yg ada dlm dirinya.. (pandangan & pemerhatian sendiri je..sila betulkan kalau sy salah..:)..) hmm.. alangkah indahnya kalau segala ilmu yang ada di amalkan sepenuhnya.. tapi sy yakin pemimpin & masyarakat semakin sedar akan hal ini & insyaallah ia pasti akan berubah satu hari nanti.. (pepandai je aku ni..hihihihi)

ngan si thomel..!

 papa ngan bb yg takmo diam.sume nk dicapainye...!! :)

Muhammad Haziq Syafi...
terus kuatkan semangat! iAllah mama dan papa akan sentiasa bantu haziq supaya tak tertinggal jauh drp kawan2 haziq yang lain. Mama dan papa tau haziq seorang anak yang bijak sebab sekejap je haziq dah boleh sesuaikan diri dengan sekolah.. dengan kawan2.. Alhamdulillah..setakat ni, mudah nak kejutkan haziq utk sekolah walaupun terpaksa bangun seawal 6 pagi tiap hari utk bersiap ke skolah.. solat pun haziq mudah nak buat.. Alhamdulillah.. ! mama tau haziq memang anak yang soleh..! =)

dua2 bolattt..!!
Mudah-mudahan haziq akan terus berjaya, sihat sejahtera selalu.. dengar,taat dan ikut suruhan Allah senantiasa. Menjadi anak yang soleh! 
Cemerlang dunia dan akhirat..AMIN!!

p/s : lokasi kejadian JUSCO Tebrau n home sweet home @13.2.2012 =)

7 Responses to “8”

  1. Mabruk

    semoga haziq menjafi anak yg soleh dan rajin tlg mama jaga adik2 yer.

  2. AdaM Hawa says:

    Selamat Ulang Tahun Haziq..
    bb faiz tomey!

  3. alahai tomeynya tulisan mama.same idea with me da..setuju sgt system msia mg melahirkn insan yg bijak tp pd amalan zero sb study sb nk A bkn nk amal.ahkirnya dpt jga jumpa org yg sama pendapat dgn saya!

    itu kelebihan kita mngenali budaya asing-moga2 kita dot mlahirkn generasi yg sebaik bangsa asing sb kita ada islam.

    happy birthday haziq!perangai dia mcm hanee ikut n cool je dgn adik2

  4. iu rf says:

    Mem Hannan : amin....! selalu doakan ye =) ehehhe

    Adam & Hawa : Thanks!!! =)

    CT : hehehhee... da lama da rase cmni ct.. mgkin yg duk luar akan lebih terdedah ttg perkara ni.. dlm hati ni da lama ade niat utk ubah.. tp takde kuasa nk merubah.. jadinye terpaksa la ikut ngan sistem sedia ade kan.. & sebenarnya ramai ibu bapa generasi baru yang semakin perasan ttg perkara ni..

    doalah mana yang terbaik utk anak2 & generasi kita masa hadapan.. semoga mereka semua dpt menjadi umat islam yang terbaik, lebih baik drp masyarakat barat yang majoritinye selalunye kita npk lebih baik drp org2 kita sendiri.. ehehehe

    thanks for wish =)

  5. happy besday haziq, moga jadi anak yg soleh sentiasa :)
    pasal sistem pembelajaran tu, so true la ayu, kat sini budak2 tak de pressure blaja, and diorang amalkan ape yg diorang blaja, contoh nya, afeef salu balik dr skolah and cakap dia nak tolong orang, nak tolong org miskin, kalau jumpa duit tak bole ambik and kena pulang duit tu kat cikgu etc etc... die nak amalkan ape yg die blaja sbb die bukan dok fikir nak kena dapat A aje kan.. so life tu jadi lebih sronok, x de pressure...
    akak pun agak risau balik M'sia nnt camne la Afeef nak catch up, wlupun akak salu jugak bagi die latihan jawi, bhs malaysia, scince, etc etc, tapi still risau, sbb keadaan nye x sama cam kat M'sia nnt...
    harap2 di mudahkan segala urusan nnt..

  6. Betul tu iu..kak na pun dah beberapa kali jumpa cikgu anak2 kna kat sekolah...beritahu betapa tak setujunya kak na dgn sistem pendidikan di Malaysia...tapi cikgu2 pun memang takleh nak buat apa..mereka pun tak setuju juga...tapi dah itu dasar kerajaan...kena la cakap "saya yg menurut perintah" huhuhu..

    akhirnya anak2 kita la yg jadi korban...anak2 kna dulu lepas balik dr jemen kak na suruh masuk kelas peralihan dulu...kesiannnn..

  7. iu rf says:

    kak ana :

    hehehhe.. rasanye kita ade ramai 'geng' yang mempunyai pemikiran yang sama n sy tgk ramainye yg faham ttg benda ni hasil drp pengalaman di negara luar.. hurmmm.. mgkin nanti kita blh buat persatuan utk ibu bapa utk memperjuangkan hal2 ni demi utk anak2 kita n generasi masa depan..ewaahh!..sesuke ajeee..hihihihihi

    insyaallah kak ana,
    mgkin nanti at time bila kak ana da balik mesia keadaan ni mgkin dah bertambah baik..dont worry... kak ana balik la cepat..eehhehehe :P

    Kak Na :

    'sy yang menurut perintah ' suke sy ngan ayat ni sbb sy pn fikirkan benda yang hampir sama ngan akak..

    masalah kita bile anak2 yang da lama kt luar negara n bila dia masuk darjah satu, (kalau bawah 5 tahun still boleh masuk tadika pd umur 6 tahun ..ehehe) then kalau dah start 7 tahun (darjah 1) ha..kat ctu mgkin ade prob.. unless klu duk kt UK ke atau tpt2 len yang da blh masukkan anak2 ke sek sejak umur 3 tahun lg..

    kalau kat jerman sistem pembelajaran dia at 6 years old bru depa akan belajar A,B etc .. below umur tu mmg main je kejenyee... bukan main yang x berfaedah.. tp main part2 yang jadikan belajar tu seronok..best.. rase hepi je nk g skolah... n xde la nk fikir sgt nak dapatkan A.. pressure nk kena tau itu ini..kaw2...huhuhu.. berat pale... jd anak2 pun takut n x suka nk g skolah..menangis2 xmo p..tp alhamdulillah stakat ni anak2 sy suka g skolah..tp mak ayah dia la sian tgk.. mcm ssh je belajarnye..ehehehehe

    aduyaii.. camne nk ubah ni....npk nye still kene jd orang ' sy yang mengikut perintah.. ' ha ha ha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails