'Hadiah" daripada Petrosains KLCC


.


Pertama kali (24.2.12) ke Petrosains KLCC ni lepas lama Haziq duk ajak ke sini.. mungkin sebab slalu terdengar kawan2 g KLCC, then sbb tu dia asyik duk ajak g KLCC nak g main air.. mandi2 kat taman KLCC tu..so untuk tunaikan permintaan anak2 yang nak sangat ke KLCC ni. Alhamdulillah ade kesempatan masa sekejap utk bawa ke KLCC sebelum hantar En suami berkursus di Seremban..

Seronok kat PETROSAINS KLCC ni.. walaupun sampai da dekat kul 1pm, alhamdulillah sempat round2 semuanya & explore mcm2 benda baru.. boleh la dikategorikan BESH! =)
anak2 pun nampak seronok & teruja dengan benda2 dalam tu.. oleh sbb ni pertama kali kita datang mmg excited sangat ngan benda2 sains n etc. Pakej lengkap.. kawasan menarik, staf yang friendly n suka membantu, beri penerangan etc..

Dekat kul 4pm tamat lawatan ke Petrosains KLCC tu..( time tu sume anak2 da pancit & mula la kepenatan dah) lepas tu ade satu lagi section seblah petrosains tu nama dia STREETSMART collaboration ngan Disney Channel kot.. kawasan ni mmg nampak menarik dan banyak eductional games mengenai keselamatan jalan raya. Tempat ni pun ok gak la.. bagus & seronok utk anak2..
kliinik di Petrosains KLCC

Selepas jejalan kat ctu, betul2 time nak balik ade satu booth yang ade wat sesi demo utk gunakan speck utk demo camne pemandangan orang mabuk menggunakan speck Khas, time tu mama ngan haziq berminat nak try & time tu papa & anak2 len ade kat tempat lain.. bb tido dlm stroller.. ok, lepas pakai speck tu staf yang ade kat situ suruh berjalan & touch tiang mana2 utk bagi gambaran camna penglihatan org mabuk menggunakan speck tu ..( besar cam spek org nak g snorkling)huhu.. speck mama mmg npk kabur2 n x jelas..so mmg tak nampak sangat penglihatan time pakai speck tu..Mama x sure haziq punya speck tu lagi kabur atau camne.. 
lepas di rawat : 24 feb 2012..bile ditanya sakit tak.. haziq geleng kepala cakap tak sakit..huhuhu
 
banyak darah kat baju..

Then entah macam mana lepas berjalan & nk balik semua kat tpt demo tu (mama nampak kelibat Haziq je lalu depan mama time tu sbb mama pun tgh pakai speck tu). Tiba2 haziq terlanggar kerusi kecik kat lantai (biasa budak2 berdiri atas tu bila nk tgk benda yg didemo atas meja).. bila tersandung benda tu dia terjatuh n PAP! kepala dia kena kat bucu meja besi sebelah bawah.. !!! terguling dia kat bawah meja.. mama cpt2 ambil dia & tanya dia ok x.. pastu mama pegang kepala dia.. Ya Allah! masa tu darah banyak sangat keluar & mmg tangan mama ngan haziq basah kena darah.. ( kulit kepala terkopek sampai nampak daging dalam tu..) ... baju haziq pun kena darah banyak..darah mengalir kat tepi telinga..

Time tu.. ya Allah... mmg xtau nak ckp perasaan mama..risau sangat2!!! sebakk.. takut... nak menangis tengok keadaan haziq yang kesakitan...!! dia menangis.......... sambil pegang kepala yang berdarah tu.. mama dah bergenang air mata tengok darah dan keadaan haziq masa tu... 

cepat2 staf yang ada kat situ bawak ke bilik pengurusan petrosains kat seblah tu.. ada pak guard..seorang pegawai cam polis n staf2 kat situ sume cam kalut.. call sana sini.. utk bawa haziq ke klinik.. Alhamdulillah dlm KLCC tu (berhampiran petrosains ) ada klinik yang baru je dibuka.. ( swasta). Haziq di bawa ke situ..terus masuk dalam bilik DR, tak lama kemudian Dr dtg tanyaa apa yang berlaku & terus rawat haziq... mama mmg da cuak sangat & menitis air mata tengok haziq kesakitan (walaupun dia tak menangis tapi mama tau dia sakit sampai pejam2 mata ..tahan sakit masa dr tengah bersihkan luka tu) Ya Allah... kesiannya anakku.......
time ikut papa g kursus kat seremban...bagi dia hepi ..:)
 
tapi Alhamdulillah.. bila Dr cakap wpun lukanya agak dalam tapi tak sampai kena pada tempurung kepala.. jadi x perlu nak jahit.. just gamkan luka yang terbuka tu n glukan.. insyaallah dlm seminggu++ luka akan baik.. Dr n nurses pun ckp haziq strong..!! clever sbb x nangis... kuat! langsung xde suara dia.. just nampak dia tahan sakit... tangan dan kaki dia sejuk...kesiannya dia ya Allah..:(( .. Lega sikit sbb Dr ckp luka tak serius sangat....
25.2.12.. temankan papa g kursus kat seremban..xtau nk wat pe..huhu

ade seorang staf petrosains, Taib namanya yang sepanjang masa temankan & bertanya keadaan haziq masa dirawat kat klinik tu. orangnya peramah. & mama da bagi cadangan & push! supaya speck tu tak perlulah nak diberikan pd budak2 yang kecil supaya kejadian sama tak berulang, takpun kalau nak diberikan pun biarlah speck tu di ikat di meja supaya kanak2 yang try speck tu tak pergi jauh & x terhantuk / terjatuh seperti mana yang berlaku pd Haziq arini..wpun ada staf yang jaga kat situ masa kejadian berlaku.. kita tak tau.. malang tu kan tak berbau.jadi, pd pandangan mama, kurangkanlah risiko kemalangan kan? kesian sgt pd kanak2 tu bila jadi camni!! (kalau nak saman petrosains KLCC ni atas kecuaian agak2 boleh x..?? huuhuu)
hari ke 3 : 26 feb 2012

luka yang telah di Glu..panjang gak luka dia ni..


Ya Allah.. 
syukur sangat sbb Haziq tak apa2.. mama rasa sebak & menangis dengan apa yang berlaku arini..semoga tak berlaku lagi pada masa lain pd dia & anak2 yang lain ..
Moga dijauhkan benda2 yang menakutkan & mengerikan mcm ni..
 nauzubillah...!!


5 Responses to “'Hadiah" daripada Petrosains KLCC”

  1. 3uri@ni says:

    Alhamdulillah, mujur tak pa-pe, besar la jugak luka tu kan.

    Takpe, Haziq kuat!

  2. AdaM Hawa says:

    Alhamdulillah.. luka dah ok.. bahaya ni.. huhuhu

  3. iu rf says:

    zue : a aa... bsr.. alhamdulillah dr kata x ape2..iallah seminggu dua baik semula & rambut akan tumbuh balik nt.. nt mungkin tgl parut cam papa dia..dlu pnh kene gak tp seblah kanan.. haziq kene seblah kiri..

    haziq mmg kuat! kene slalu beri semangat kt dier..

    Adam Hawa :

    huhu.. trauma rase.. !!
    mmg bahaya..alhamdulillah x kene jahit & x kena dalam sgt...
    doakan cpt sembuh ye :)

  4. ayu, so scary !!! berdebar akak baca!! can't imagine myself in your shoes, sure akak pun nangis sama huhu.. ape pun, alhamdulillah, tak serius sgt, and alhamdulillah haziq dah ok, wow tak pernah lagi ade kejadian camni, and takut sgt klu jadi, moga2 tak de.. coz akak ni emosi and cepat panik huhu, tak kuat cam ayu, sure klu akak kat tempat ayu, mau panik terlebih2 and kot2 bole pengsan huhu..

  5. iu rf says:

    huhuhu.. sy sebakk kak ana..
    jangan pengsan.. nanti sape nk tgk anak tu.. hehehe

    Alhamdulillah.. luka dia da bertambah baik..=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails