........


.


Sekali lagi...

Rasa sangat sangat sangat stress ..

Sangat rasa tak mampu nk hadapi semua ni... menangis....

Kasihan melihat anak-anak comel.. ada yang bergaduh... menangis... terpaksa dibiarkan sebentar....

Tapi jauh disudut hati..menyatakan mereka semua anak-anak yang sangat baik..

Rasa macam mahu lari daripada semua benda ni..taknak fikir apa2... assigment... projek..sistem... tesis... ahh lantakkk p laaa.... hanya nak bersama anak-anak.. kesian kat diorang...

Terpaksa buat kerja dengan bb menyusu di kanan... laptop di kiri... menaip.... dengan anak lain yang lapar meminta makanan.. rumah yang tidak sempat dikemas... bersepah disana sini... perut yang berkeroncong... minta di isi.. anak-anak yang besar.. seakan faham sedikit..senyap .. memandang sayu tanpa mengeluarkan kata-kata.... Ya Allah... kesiannya....pada anak-anak ku yang 4 orang ni..

Alangkah seronoknya kalau ada pembantu... yg boleh tengok sekejap anak-anak.. melayani kehendak anak-anak...sediakan makanan... mengemas rumah... sementara mama menyiapkan tugasan yang da expired datenye.. dek kerana sibuk dengan program-program belajar yang lain..

Geramnya rasa.. kenapa sukar mengawal emosi.... stress... marah dan menangis... anak-anak yang menjadi mangsa.... Ya Allah... berikan la kekuatan....ketabahan... dan jalan terbaik yang harus aku ikuti........ Mampukah Aku..??

p/s : abaikan entry yang ntah apa2 ni..saya ingin meluahkan pada yang faham.. tapi tak tahu siapa..sbb x punya kawan2 yg sgt rapat kecuali anak-anak.. Pakar Psikologi kata menulis juga boleh meredakan perasaan sekiranya kita tidak mampu untuk meluahkan kepada orang lain yang kita percaya kerana setiap masalah harus diluahkan utk meredakan tekanan... & mungkin nanti pada masa depan bila da ok bila kita baca balik entry ni.. kita akan rasa...bodohnya kita...!

Mood : Saya ingin kembali ke JERMAN!!! :(

10 Responses to “........”

  1. salam,

    saya hanya menjadi silent reader awak sebelum nih. saya faham benar perasaan awak kerana saya sendiri sedang mengalaminya cuma saya bukan tgh study. saya berhenti kerja dengan niat nak menjaga anak2 sendiri yg seramai 4 org (3 lelaki, 1 pompuan). pada mulanya sgt ok, tetapi lama-kelamaan setelah hampir 3 tahun menjadi fulltime homemaker dan juga membuat bisnes di rumah secara kecil-kecilan, saya mula rasa tertekan yg amat sgt kerana saya rasa anak2 semakin mencabar tahap kesabaran. setiap hari mereka bergaduh sesama sendiri, rumah bersepah2, suara saya ni dah mengalahkan tarzan rasanya. ada masa saya rasa amat memerlukan pembantu utk membuat kerja2 yg remeh seperti membasuh, menyapu, menggosok dsb. tetapi apakan daya, semuanya terpaksa saya buat sendiri. maaf jika saya bercerita di sini sedangkan kita tidak mengenali antara satu sama lain. cuma saya rasa adakala perlukan seseorang/tempat utk melepaskan perasaan. mungkin saya membuka aib sendiri tetapi jika didiamkan sahaja takut ada effect lain. so, jgn risau kerana i know we are not alone in this kind of problem.

  2. iu rf says:

    Salam,

    Terima kasih atas kata-kata yg diberikan.. sedikit sebanyak membantu meredakan perasaan di hati.. ketika kita sgt memerlukan seseorng utk mjadi peneman, ketika kita sedang menghadapi tekanan yg amat sgt.. ketika kita menangis memerlukan seseorang utk melegakan perasaan di hati.. kdg2 kita x dpt.. tp kite kena yakin Allah ada bsama kita.. kuatkan smngat awak.. comel pula sbb kebetulan sama.. ada 3 org hero n satu princess yg pasti manja..

    iAllah.. terima kasih atas sokongan diberikan..mohon doakan diberikan ketabahn N kekuatan menempuhi liku mendatang & sy juga doakan awak tabah utk mghadapi masa depan.. kita harus byk istigfar.. berzikir.. sabar.. & slalu bersyukur dgn apa yg kita ada.. krn apa yg kita ada bukan semua org ada seperti kita..


    kalau perlukan teman, boleh hubungi sy..iAllah sy sedia membantu mendengar =) add fb sy pn ok.. ehe

    take care!

  3. mama ct says:

    ayu...ayu tahu zikir fatimah tu...yg ct ada buat entry pasal zikir tu...bagus sgt ayu...Allah ringan kan semua beban...insyaAllah...

    ayu...ct faham...cuma ct pegang satu...setiap kesukaran Allah janji kemudahan...betulkan niat kita...dan berserahlah kepada Allah...

    kita manusia yg lemah dan kerdil ini...tiada daya utk menggerakkan kelopak mata pun tanpa izin Allah...ayu banyakkan zikir dan doa kepada Allah...insyaallah boleh...pasti Allah bantu...Dia maha pengasih ;-)

    ct kalau stress...blog pun jadi tenpat merampan...kalau x sempat berblog...sinki pun jadi tong air mata...cuma sekarang ni...haris dah besar...selalu datang peluk ct utk buat ct happy...dia selalu ckp yg dia x mahu ct sedih...jadi dia cuba jadi anak yg baik...masyallah...bila kita buat sesuatu kearan Allah...Allah akan beri kan kita kekuatan dan ketenangan dari sumber yg kita x tahu....yakin dgn Nya...bagi ct...Allah mudahkan dan bahagiakan ct dgn anak2...walau kerja x menang tangn...mandi pun x sempat...mkn pun x sempat...ada ruang Allah bahagia kan hati ini...masyaallah..Alhamdullillah..

    semoga kita menjadi isteri2 yg solehah...ibu2 yg mithali...insyaAllah..

  4. ishamizu says:

    Iu

    Izu sgt memahami apa yg Iu rasa coz i've been there. Lg la kt sini tade keluarga dan sedara mara mmg payah apatah lg kita tgh study n at the same time dh berkeluarga dan beranakpinak. Org bujang sng dan takkan faham masalah kita. Tp mujur my husband is so understanding n helpful n loving. I hope the same for you. Sabar byk2, try amalkan zikir yg Ct ckp tu insyaAllah everything will be fine insyaAllah.

    Take care, be happy k! :)

  5. salam wid,
    maaf akak baru terbaca blog awak ni. akak sendiri dah lame tak update blog sebab sibuk dgn crocheting..

    maaf sekali lagi sebab dah lame tak tanye kabo awak dan anak2.. apepon akak kenal awak seorang yg tabah, dan sentiasa mencari jalan utk selesaikan walau besar mane masalah/rintangan mendatang, insha Allah!

    akak pun dah dekat 7tahun jadi surirumah, walaupun tak hebat dengn task master/phd etc spt wid seringkali juga cabaran membesarkan anak2 sambil peknen dan homeschoolkan mereka bertiga spenuh masa sambil buat keje rumah sorang diri jauh di perantauan memang sebak juge hati sorang2 menangis..

    tapi akak percya hidup ini umpama roda, apabila kita pernah rasa gembira, akan datang masa utk bersedih seketika, dan begitu la ia berputar..

    dan setiap kali akak dah rasa dah maksimum nak meletup dan give up dgn semua yg dipikul akak phon pada Allah utk berikan sikitttt je lagi sabar, sebab selalunya bila kita dah rasa nak stop sebenarnya masa tu lah ia akan tamat (yg buruk) atau titik mula sesuatu yg lebih baik..

    akak doakan wid pun dapat meletakkan prioriti dan melepaskan perkara2 yg kurang penting/urgent.. moga kita sentiasa mendapat hidayah dan taufik dariNYA..

    ukhwah fillah..
    kak baiti

  6. Neny says:

    Iu, akak sgt2 paham keadaan Iu. Mmg tabik sgt2 ngan Iu sbb berani mengambil cabaran ni. Akak yg baru start keje balik ni, pon dah terasa haru biru ngan 3 anak n xde maid. Sikit je lagi tu Iu, GO IU GO!!!!

  7. iu rf says:

    Amin... ct.. terima kasih sebab tinggalkan kata2 nasihat dan tips kat blog sy.. maaf sebab lama x berkunjung ke blog ct dan kawan2 lain.. sangat x sempat & bila ade masa laju je belalu..x sedar sgt kadang.. teringin mcm dlu slalu dpt updet blog n slalu g jejalan ke blog lain.. huhuhu...

    harap ct pun tabah menghadapi liku hidup mendatang.. first time jupe ct dlu.. mmg nampak sgt ct sangat baik.. iALlah Allah akan berikan segalanya yang terbaik buat ct..

    terima kasih ye ct!

  8. iu rf says:

    izu! thanks sbb selalu tglkan komen lam blog kite.. slalu teringin tgk blog izu bila nampak gamba izu n anak2 kt uk nu.. terbayang2 segar lagi lam ingtan ni masa duk kt jerman dlu.. setiap masa mesti teringat saat2 duk kat sana.. bila tghari buat ape.. pagi watpe.. wekend watpe.. bercuti g mana.. g taman... kedai2.. shopping.. jiran2.. suasana.. kat jerman tu masih kuat lagi dalam memori kepala ni.. mgkin sbb slalu rindu sangat2 kot.. wpun ni da nk masuk tahun ke 2 balik mesia... moga2 ada peluang lagi nk duduk di luar negara.. tp rasanya mmg da x sama ngan suasana dulu2.. dlu anak2 masih kecik2... masa depan anak2 sume da besar panjang.. lain pula kan suasananya...ehehehe

    apepun sy doakan yg terbaik buat izu dan family... manfaatkan masa y ada kat sana... kt luar mmg definetly lain drp di Malaysia...sgt beza!! =)

  9. iu rf says:

    Amin ... terima kasih kak baiti...:)

    kak baiti mmg sangat2 baik.. sama cam insan yg saya kenal masa kat uni dlu2.. langsung x berubah... wpun nampak rock tp hati akak lembut.. baik hati.. peramah & suka bkawan.. gurauan akak pn leh tahan... semua org sukakan kak baiti termasuklah sy..

    Alhamdulillah sy bersyukur sangat dikurniakan oleh Allah dgn kawan2 yng sangat baik seperti kak baiti... mmg slalu tahu hidup ni ada pasang surutnya.. tp bila tengah menghadapi cabaran tu.... mmg rasaaa...hmmmmmmmmmm... ya Allahhh... x sanggupnya rasa......aaaaaa.... tp biasanya apabila bermunajat & mohon sgt2 pd Allah sekejap je Allah leraikan & hati jadi tenang balik... Ya Allah, Maha Besarnya kekuasaanMU... berikanlah kekuatan & ketabahan hati ini untuk menjadi insan yg bermanfaat pada orang lain.. insan yang mampu untuk menyumbang kepada agamaMu ya Allah...!! sekiranya ia baik bagiku & umatMu ku pohon kejayaan dalam mencapai impianku utk membantu agamaMu, membantu ibu bapaku... membantu keluargaku.. & membantu kepada sesiapa pun yang memerlukan.. amin..amin..amin... ya Allah!

  10. iu rf says:

    Kak neny : Terima kasih ye.. Go GO!!! ...ehehehe... iAllah kak.. sy akan buat mana yg termampu.. kak neny pun.. semoga akak berjaya menyesuaikan diri dengan suasana baru.. drp seorang surirumah kpd yg mula berkerja balik.. tentu ada cabarannya gak... kak neny boleh!!! & terbaik!! eehehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails