Archive for October 2012

UTM Konvo! Alhamdulillah


.

 13.10.2012

Alhamdulillah mak ayah dtg ke JB utk tengok my konvo..Mak abah datang ngan adik tina ngan adik mirul.. Bertolak jam 930mlm di klang sentral dan sampai dengan selamat di jb jam 245am.. naik bas sebab ayah x leh memandu malam2.. cian lak da tua.. pastu mata cam x nampak sangat.. nanti penat lagi.. better naik bas.. rehat lama skit.. =)

Masjid Sultan Ismail, UTM Skudai.
Awal-awal pagi jam 430 da bangun utk buat sarapan.. masak bihun singapore & buat pau tp pau x naik plak.. mayb sbb yis x kembang sbb air tlalu panas n ada garam dlm bahan2 utk uli..sayangnya pau keras bantat blh wat baling anjing.. baling anjing leh mati kot..wakakaka

 
Bangunan Pejabat Hal Ehwal Pelajar (HEP UTM)
Yeayy Mungga!!
 
Tersayang!
 
Jam 7 pagi baru bertolak ke UTM, sepatutnya pendaftaran start jam 645-715am.. sesi 1 konvo utm..tp dtg lambat ..so agak terkejar2 skit.. lps anta ayu, mak abah terus g dewan dan adik2 duk kt luar dewan. terus g anta bb kat kat kak Ani kat hadanah, UTM.. xde org nk jaga bb sb mak abah da masuk dewan.. adik2 lak msti masih letih sbb br sampai awal paginya..HB lak kene temankan faris ujian kat sekolah hidayah.

cinta!
 
HEP, UTM
Then..HB terus g sekolah hidayah utk ujian kemasukkan tahun 1 SRIH ngan izzah & haziq skali. Ayu terus g tpt register.. alhamdulillah sempat & terus g beratur.. panjang beratur..sampai tingkat 4 HEP..tp x lama tunggu dlm kul 830 beratur masuk dlm dewan..okla juga.. rugi  x suh adik amik movie time ni.. =)

Dewan Sultan Iskandar, UTM

 
MSI, UTM
 
Kendian dlm kul 900 majlis stat..  phd..baru master..HB msg 930 da habis ujian utk faris. Alhamdulillah katanya sume ok..  dlm kul 1030 turn naik pentas.. lama gak tunggu.. da la kene himpit kiri kanan ngan student laki2.. bdn besaq..kerusi kecik.. aduiyai..kaku rase..huhu ( sbb x kenal ngan org2 tu).. 

 
tunggu turn!
 
kawan baru! cos lain tp fakulti yg sama :)


ramainya..seblah kiri kanan pun beratur pjg (x npk kt cni) 

utk cos SKIT ni ayu sorang je yg naik pentas kali ni... Then... dlm kul 11..abg msg da masuk dewan sultan iskandar..duk kat tingkat atas. Oklah sbb nk amik gamba drp atas n movie.. then dlm 1130 majlis habis.. paling best ending tu ada part main bubble n belon dilepaskan drp tingkat atas.. lagu pun best je x boring cam awal2..hehehhe

celebrate!
 DSI.. again! :D
Sume da kelaparan.. balik.. terus g beriani gam kt taman u.. 1st time bawak family g sini.. dulu2 mertua datang bawa juga ke sini.. tpt glamer utk makan nasik beriani sedap2!! =) kendian sbb hujan sgtla lebat & guruh petir sabung menyambung.. balik rumah dlu.. rehat.

 dimanakah saya? hehe
 
MSI, UTM..
 
Lepas asar.. dlm kul 6.. plan nk g outlet.. saje nk bawa mak abah tgk2 situ.. adik tina request nk g.. org ade gaji da kan.. mcm2 la nk beli tu..ehehehe.. bawak jela lgpun 1st time sampai JPO ni..alhamdulillah x ujan.. jalan pon ok.. pusing2 la outlet tu.. xde beli pe pun.. adik beli baju skit.. harga 13rm je ..lagi murah lagi seronok nak beli kan.hahaha.. sambil tu teman adik laki2 ni g cari kasut futsal dier.. singgah la kt nike n adidas.. tp pilihan x banyak lak.. so KIV dulu la...

 
prof amran rasli, dekan FPPSM, UTM

 melaram time! bukan slalu kan.. :P

Lepas tu balik la.. da sume letih mlm tu.. igt nk singgah beli barg tuk sarapan esok.. x jadi sebab da penat sgt.. esoknya pagi2 plan nk amik gamba studio.. siap masak sarapan.. buat pau.. tp x jadi lagiii.. kali ni sbb tepung sikit je.. terlebih air la pulak.. ayu duk lari beli tepung, ais , ayam , udang, sayur, tempe etc.. utk masak lunch nt.. pagi tu kejap.. pau tu modify jadi donat puff coklat.. banyak gak org makan.. hahaha.. mak lak buat cekodok pisang..ehehehe..ingatkan ayu nk wat nasi lemak mak ckp x yahla sbb makanan da banyak..

 
 lepas keluar dewan..penat ea sume! hehe

 Acik Na( penjaga izzah masa mama berpantang di jerman.dlu2..hehe)dik nina sambungla PHD nanti ea!!

Amik gamba konvo.. pehh.. beratur punya panjang... padahal da booking awal.. amik number je pon.. beratur lama.. dapat num 114,.. nom skan ni 39.. waduhhh jenuh nk tunggu.. dlm sejam gak la tunggu.. then part amik gamba best sbb dpt amik gamba sume.. tp x full la orgnye sebab abg2 n kakak ipar x dpt datang.. adik perempuan ngan husband dier pn x dpt sbb ade kenduri neneknya nk g haji ritu..xpelah.. xde rezeki la kan..

Menanti..... ciannya mak!

Setel amik gamba studio.. g amik gamba area2 dewan sultan iskandar, masjid utm.. hep .. ingat nk amik gamba kt pintu gerbang UTM tp sume da kelaparan.. nk balik cpt nak masak n makan.. hurmmm.. xpela..sempat juga amik gamba kt tpt2 tadi tu.. next time mgkin..huhuhu

 Alhamdulillah..
=)
 
Balik tu. Masak utk lunch.. tp time ni da dkt kul 3..sume da lapa.. masak2... seronok tlg mak masak.. menu udang tumis kacang ngan petai, tomyam campur, cendawan goreng, ayam dan tempe goreng... kerabu mangga!!! Waa.. makan mmg x ingat laaa.. best sangat!!!! Alhamdulillah..!

 
 Sefamily di MSI (tunggu turn amik gamba)..!

Lepas asar siap2 g legoland.. si adik teringin sangat nk g cni.. tgk2 je.. sampai2.. ok la sbb cuaca baik.. x ujan.. tp da gelap la..hehehe oder coolblog.. 7 biji.. abah belanja.. seronok gak la.. jalan kt medini mall, sbb adik nk beli kasut futsal.. duit dia sukati dia la nk wtpe kan..haha.. cari2 x jumpa..round2..xde kedai kasut len selain al ikhsan tu.. g situ balik.. terminat satu kasut ni harga 119.. punya la lama nk wt pilihan si budak ni..sbb dia x reti nk memilih.. si kakak tina pun pilihkan la utk dier.. setuju.. suka.. then bawala ke kaunter..skali scan harga 139.. ermmm..! x jadi beli... letak balik...huhuhuu sabo je.. adik ckp.. ‚‘selamat duit aku.‘. cehhh.. ( nk beli ke idak tuuu..sabo aje..)

 
selesai majlis dalam dewan
 
Danga mall,beli brg jap.. ingat nk ke tambak johor.. mak request nk g.. tp da malam gelap.. so x npk sangat.. Cuma nampak lampu je..huhuhu... then balik rumah da kepenatan.. bas jam 1230am, angkut sume anta abah mak dan adik2 sume naik bas..
alhamdulillah sume selamat sampai ke kg.. seronok sgt2 wpun kejap je ramai2 kat rumah ni..

 Terima Kasih Mak & Abah!

Selamat Berpuasa Pada Hari Arafah


.

Hari Arafah (9 Zulhijjah ) iaitu ESOK (25 OKTOBER 2012 - KHAMIS) adalah hari yang terbaik untuk berpuasa. Nabi SAW bersabda tentang kelebihan hari Arafah :

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya (dari api neraka) sebagaimana pada hari Arafah" (Riwayat Muslim).

Nabi SAW juga apabila ditanya tentang kelebihan berpuasa pada hari Arafah ini menjawab, "ia menghapuskan dosa yang lalu dan tahun kemudiannya." (Riwayat Muslim)
matannya : ( يكفر السنة الماضية والباقية) -  UZAR

Photo: Jom puasa sunat 9 Zulhijjah esok. 25.10.12 ( khamis ). Jangan lepaskan peluang..! Yok~ (-: 


Padang Arafah.

Daerah terbuka dan luas yang terletak di sebelah timur luar kota suci Makkah, disinilah umat Islam menunaikan rukun wukuf.

Wukuf di padang Arafah merupakan salah satu rukun haji, bagi mengingati kembali peristiwa di mana Nabi Adam a.s. dan Hawa telah diturunkan ke bumi dari syurga atas sebab mengingkari perintah Allah dan terpedaya oleh tipu daya Iblis.

Mereka telah dipisahka
n di dunia ini dan mengambil masa 40 tahun untuk bertemu kembali. Tempat pertemuan mereka adalah di Padang Arafah iaitu di Jabar Rahmah.

Di sinilah bertahun-tahun mereka memohon ampun daripada Allah. Akhirnya permohonan mereka diterima Allah.Wukuf di Padang Arafah pada 9 Zulhijjah bererti berhenti seketika di padang itu.

Berada di padang Arafah dalam suasana hangat dan panas terik memberi peringatan awal kepada umat Islam mengenai keadaan di padang Mahsyar di mana semua manusia tanpa mengira bangsa,pangkat atau kedudukan akan dihimpunkan untuk menerima pengadilan berdasarkan amalan makruf dan mungkar mereka semasa di dunia.


copas wikipedia.org

Ujian Kemasukkan Tahun 1 SRIH


.

sabtu :: 13.10.2012 :: 830-930am ::

Muhammad Faris saufi telah menduduki ujian kelayakan untuk masuk ke tahun satu sekolah rendah islam hidayah, SRIH JB untuk tahun 2013.
oleh sebab faris bukan anak pertama yang masuk ke sekolah srih ni tiada temubual utk ibu bapa dilakukan.. 

time ni papa je yang anta sebab tarikh dan masa test clash dengan konvo mama kat utm.. so papa ngan adik abang je yang temankan ke sekolah.. sekejap je test nye.. 1 jam..
ujian tu ada soalan2 & ujian lisan pon ada juga..

Alhamdulillah.. selesai sudah ujian tu..
Semoga Allah memberikan keputusan yang terbaik buat anak-anak.
dengarnya untuk kemasukkan tahun 2013 seramai 300++ org yang apply tapi yang dipilih hanya seramai 180 orang je! harap-harap dapat masuk sekolah ni sebab prestasi sekolah ni bagus & senang sekali sekolah nanti dengan abang haziq..

yuran bulanan sebelum ni rm 260.. tapi start tahun 2013 akan dinaikkan menjadi rm 310.. agak tinggi juga.. ( manalah nak cekau fulus ni.. ) kalau kali 2 orang.. dengan tadika izzah safiyyah lagi..rm 1200.. + si abang 1k + 1k++... utk persiapan pendaftaran sekolah shj.. belum masuk baju, kasut, peralatan sekolah etc.. 
mak ai.. botak kepala papa ni..he he hee...

alangkah bagusnya kalau pendidikan percuma diberikan.. tapi.. mungkinkah..???

Wallahua'lam..
apapun tak perlu nak mengharap ..yang penting usaha sehabis baik.. 
iAllah Allah pasti akan memberikan jalan buat semua yang inginkan kebaikan & memberikan pertolongan buat hambaNya yang selalu ingat& meminta kepadaNya..

Akhirnya ... Yeay!


.



Alhamdulillah.. 
selepas lama berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi..
bersusah payah menghubungi pihak yg berkenaan..
terasa bagai di tolak ke sana dan ke sini..
puluhan panggilan & masa telah dihabiskan..
berdepan dengan kerenah birokrasi & perangai macam-macam..
berdepan dengan pelbagai tekanan mental & fizikal

akhirnya mendapat apa yang diharapkan & hampir menyelesaikan  masalah ya
terima kasih atas sokongan yg tersayang sepanjang perjalanan menghadapi liku & kesulitan..


::RAPTAI KONVO UTM ke 49::  12.10.2012 - DSI UTM


walaupun masalah belum selesai sepenuhnya.. kita konvo dulu!!
yang lain tu kita fikir kendian.. miahahaha.. ( gelak jahat ni..heheee)


apepun.. ALHAMDULILLAH!!


untuk rakan seperjuangan teruskan usaha!!

semoga terus berjaya.. insyaAllah..

Pitching BTNEt


.

Business Track & Networking 2 okt 2012, IRDA.. Danga Bay JB.

Photo: Alhamdulillah selesai pitching utk BTNet - MDEC prog. Dapat ke x dpt ke tawakal je la. Semoga diberikan yg terbaik.. Amin!

Program mentoring bagi program B2B ( business to business) yang dibuat di IRDA, Danga Bay. Program ni sebenarnya program untuk coaching bagi syarikat yang terpilih selepas menjalani sesi pitching yang dijalankan oleh syarikat rita kamal dengan kerjasama Mdec.

mula-mula tu x tau nak g tak sebab kepala ni cam da tepu je lepas abis study.. tepu.. bila cam x tau nak wat/teruskan camne biz skan ni..

perasaan time b4 present tu cm excited tapi gabra juga la sebab sejak da habis kelas cam gabra sbb lama x present/ wat pitch.. 1st time letak mic dekat baju..hihihi.. tp seronok juga sebab dapat berkenalan dengan kawan2 baru y ramainya x pernah jumpa lagi b4 ni...terbuka juga la minda ni drp duduk terperap di rumah....sesekala dapat keluar rumah jap dan jumpa kawan-kawan lama dan baru utk jana/share idea camne nak teruskan biz best jugak.. 

sbb kadang2 stress duk kat rumah je, nak buat biz tp kejap2 anak yang tu panggil.. nk g toilet.. jap2.. menangis bergaduh ngn yg paling kecik.. bb lak duk tarik2... belum part mgemas wpun bru je dkemas2..basuh baju..sidai baju..  nak masak lagi.... amik anak sekolah.. kdg2 bila da siap keje sume..tengok masa..tgl sikit je.. penatnya makcikk.. kite duk wt kije ni bukan wt kije saje.. multi tasking sambil susukan bb.. nak perati anak satu lagi yag cam kesian terbiar... fuhhh.. kan best ea kalau ada pembantu yang boleh menguruskan rumah ea...??? plan mcm2 utk biz mmg banyak.. tp bila nak buat.. lepas mngemas itu ini wat itu ini... time nk wt kije da sesak napas kepenatan...huhuuhu

tabik spring btul pada ibu yang jd surirumah & ramai anak2.. pastu leh jadi bizwoman berjaya lagi... ya allah.. boleh ke aku jadi cmtu...pls o Allah.. berikan aku jalan untuk menjadi insanMu yang lebih berjaya & bermanfaat untuk ummah serta menjadi isteri solehah dan ibu mithali yang terbaik untuk semua anak-anakku.. amin...


15 months


.

  hurmm...comot ea..
 gigi saye ade 4 (2-atas n 2 bawah)
lagi 4 nak tumbuh ..atas 2 n bwh 2..
hihihi..
leni da pandai ikut solat,
tahu x wt klu kate x leh wat..
laju jer jalannye..
pandai kejar kakak ngan abg2 dier..
suke main ipad.. pandai da berebut..huhuhu..

 yumm..yumm..
 singgah makan sate kajang kul 11 pagi..kat hentian dengkil..odway baik klang..
balik kg jap je.. sabtu..ahad da balik jb..
rase dulu2 kedai ni start buka kul 5pm..
skan ni da bukak wktu pagi je..ke sebab ari sabtu ea..?

Alhamdulillah... :D

urm.. gamba bb je... ni abg2 ngan kakak nak interprem lak..hehe

 da lama mahluk comel bawah ni kat UTM.. tp baru sempat nak melawat dier..hee


p/s : lame x updet.. byk bende nk yg berlaku..hurm.. slow2..:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails