pilih!


.

- saje2 - Jan 2013
sebenarnya..
banyak benda nk tulis..
tp bila tulis rasa cam malas nk publish..
kendian nk cari2 gamba..
x transfer lg ke lappy..
kendian nk cari wayar lagi..
pastu xde.. pastu bengang je..
pastu jd la saved as draf je..huhu..
apela..

tapi pale agak serabut skan ni..
kan best kalu ade kwn rapat yg leh share cite sesama..
perempuan.. len skit kan citenya..hoho..
at least ade tpt nk melepaskan perasaan..
klu laki2 mgkin lain sket penerimaan dia.. kdg2 wat dek je pun slalu..
apepun ..hmm.. x tau nak ckp..
apepun.. bersyukur la ngan apa yg kita ada..
cabaran2 tu hadapi dengan tenang..
cari solutions la kan!!..

tapi saya ..sebagai insan biasa..
memberontak juga jiwa..
kadang2 down.. keserabutan.. kemurungan.. ketensi an.. kegundah gulanaan..kebingungan.. kesukaran...  dan macam2 lgi an...an... an... 
apela..
 skan ni sjk abis study lg byk benda nk fikir.. hurm!!

1. teruskan membina biz, cari xtra income, x leh nk hrp 1 pihak je..mmg x mampu.
-sume tu pressure dlm diri ni.. nak mengurus rumah.. anak2 lagi.. kdg2 rasa mmg sgt2 penat.. tercungap2 makcik.. bila penat.. mula la nk jadi monster..yg kesian anak2 la jd mangsa nt.. haha..!!

2. nak sambung PHD. mula2 cam ok.. tp en hb da tukar fikiran lak..
katanya biz dlu.. kumpul duit.. bayar hutang study.. da hbs hutang bru sambung PHD... sambung phd bukan blh dpt byk duit.. biz la blh dpt byk duit..
apekah..?? speechless...huhu! 
tp btl gak..ngan duit mcm2 leh buat.. blh menyumbang kpd umat, derma, sedekah, bg mak ayah kt kg.. beli mcm2..makan sedap2!! rumah..kereta..x risau kalau byk duit! ..erm..yeke..
(minat belajar mmg tinggi..tp bila fikir balik.. mampukah aku??)

3.keje.. jadi lecturer.. or makan gaji..jadi cikgu ke..
- mmm .. best jugak.. tp nanti kena tinggalkan anak2... makcik cam x sanggup..hmm.. & berapa je gaji leh dapat kan... erm.. entahlah..! 

 4. duk rumah diam2.. jd suri hati..menambah masyarakat..hahaha...  ikutkan hati. memang sukaaa sangat ngan bb.. bau diaa... mm sedappp!! nyaman hati.. tapi bila tengok yang besar2 ni.. aduuyaaai... hurm! nantila kot... ( besar tanggungjawab amanah nk mendidik..) huhuhu.. 

nk duk rumah saje2 cam kt jerman dulu mmg x leh.. en hb da byk kali pesan..dia perlukan diri ini utk membantunya daripada segi kewaangan.. & jalan yg paling hampir adalah dgn memajukan biz.. cita2 kan nak jadi JUTAWAN BERIMAN!!.. hehe!

ah.. meroyan petang2 ni..(xpe kan.. bukan slalu..) hahaha!

oh Allah.. berikan ku jalan yg terbaik!
mohon... mohon.. dengan sangat! berikanlah aku kekuatannn..
T.T

p/s: apa kaitan gamba kek tu..? lawa x sponge cake.. lebih kurang sama buat cam kek faris besday b4 ni.. erm.. blh jadi best cake of the year ni..!!! hahaha ..
tapi pasni mgkin da x dpt nk baking lai sbb mixer yg best tu da pulang kat kedai. hohoho..


6 Responses to “pilih!”

  1. salam wid..mmm duduk jb mesti tinggi expenses nya kan? be strong ok

  2. iu rf says:

    salam siti ..
    lbh kurg cm kos sara diri kt KL,
    sb dkt ngan spore.
    tp alhamdulilah masih cukup sume..
    kdg2 je rase ssh nye.biasa ok ..

    insyaallah.. strong always..hehhee
    danke shön.. =)

  3. Miss Anna says:

    Terkedu kejap baca entry ayu ni... Bnyk luahan perasaan tu huhu.. Ayu, money will never be enough no matter how much u have... Tapi dgn keberkatan , yg sikit pun bole jadi lebih dr cukup.. I know cakap senang la hehe, but fokus on mencari redha and keberkatan Allah in everything u do, insyaAllah semua nya akan cukup, insyaAllah keserabutan tu akan hilang.. Huhu.. Harap2 membantu...

  4. Neny says:

    Iu, whatever u wrote, akak juga merasainya...Kalau rasa nak berkongsi rasa, Akak ada kat skype (every weekdays - office hour, insha allah). Add me neny78.

    Take care!

  5. iu rf says:

    kak ana :

    mmg duit mmg bukan sgala2nya.. tp dgn duit skan ni mcm2 yg kita blh realisasikan.. mentor ada gk ckp cmtu.. jangan dikejar sangat duit ni.. kelak duit byk.. porak poranda family..nauzubillah.. takmo cmtu..

    bg sy, duit perlu dicari, dgn duit..kita akan dpt mmbantu lbh ramai org..buat sesuatu utk masyarakat.. bantu org lain.. klu x berduit.. nk menyumbang pon susah.. kita duk fikir kita2 je.. ssh nk tlg org ln.. tp kalau duit byk..mudah je nk beri pd orang lain.. ( utk kebaikkan..) teringin jadi org yng berharta.. kelak ngn harta tu boleh membantu membawa ke syurga.. iAllah..amin2.. =)

    tp mmg slalu keep in mind.. duit segala2nya.. tp kita perlu juga usaha! utk dptkan yg terbaik utk diri dan keluarga. mudah2an Allah tunjukkan jalannn yg diredhaiNya.. dipermudahkan & dipercukupkan keperluan diri & keluarga, suami.. mak ayah,,adik beradik, saudara mara & kawan2 semua jugak utk semua islam di dunia ni...

  6. iu rf says:

    kak neni :

    alhamdulillah.. thanks kak..
    entah knp.. lps menulis ni sy rasa agak tenang sbb dapat meluahkan rasa,,, kalu idak pendam je perasaan.. ada kawan yng masih bertanya khabar.. syukur masih ada sahabat spt kak neni.. dan kawan2 lain.. bila ada masalah laju je hulurkan 'teliga' utk mendengar.. memberikan nasihat.. motivasi & kekuatan... diri ini bagai bangkit semula.. bangkit membina kekuatan.. dan cuba memperbaiki kelemahan.. Allah hu akbar!!

    Alhamdulillah!!! =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails