Archive for February 2013

Mood masak.. muncul lah!


.

udang sambal

lama dah tak post entry makanan..
masa study ritu memang jarang jugak masak..
tapi sejak habis study ni kena balik semula la rajinkan diri memasak cam masa kat jerman dulu2 kan.. tp tak la terpaksa rajin macam kat sana..
kat cni malas2 pun boleh beli..

 kangkung tumis udang.

kalau kat jerman, malas2 pun kena masak gak kalau tak masak memang tak makan benda yang kita ngidamkan tu...hahahaha

simple2 je la masak kat cni awal2 nak menaikkan mood memasak..hihihi

 kari ikan.





9 @13.2.13!


.



Ya Allah,
jadikan anak ini anak yang soleh
menjadi penawar & penyejuk hati papa dan mama,
menjadi anak yang berbakti kepada Allah,
membantu kedua orang tua,
menjadi anak yang berjuang ke jalan Allah..
kurniakan lah kesihatan berpanjangan,
kemurahan rezeki
kecerdasan akal fikiran
lindungila dirinya daripada perkara yang melalaikan
jauhilah dirinya daripada segala kejahatan di dunia & akhirat.
berikan yang terbaik untuk dirinya
agar menjadi insan soleh yang berjaya & bahagia
dunia & akhirat. AMIN!


 =)
 canne nek basikal tu.. =P

 basikal yang di idamkan.. cari 3 hari 3 malam baru jumpa yang sesuai..hehe


Alhamdulillah...
besar da anak mama..
jadi anak yang soleh ya!
jaga adik2 baik2.. nanti boleh turunkan basikal tu kat adik2 lak..hihihi

 hari kejadian 13.2.13
just bawa makan2 kat ayamas rasamas..
sambil2 cari hadiah yang berkenan di hati haziq..

 style makan si bb..huhu

 kek untuk haziq aka mama haziq kot..haha

 share2 ea.. =D
 besday boy yang dah 9 tahun!
Alhamdulillah... 

 papa yang berusaha..
maceh papa!

 model amik gamba ngan ciskek cekelat dia..

Kapten Steamboat & Grill, JB


.


Kapten steamboat & Grill, JB
Tau by website n fb
1st time utk thn ni..hihi.. biasa kalau p ke Giant, Taman U,
pernah g skali kat Mutiara rini, tapi kedai kat Mutiara Rini dah tutup..
ada satu lagi tempat area JB, danga Mall (alamat x ingat), pernah g sekali dulu masa buka puasa..lama dah... 

 
yummm..!
 

Bayaran untuk makan kat sini :
Dewasa RM 28
Kanak2 RM 15 (5-12y)


Banyak pilihan & Sedap
Kambing, daging, ayam udang fish ball etc
Dessert: abc, cendol, aiskrim, lacang coklat.


Tempat : ok selesa
Dapur letrik

Makanan ok
Best!
 
adoyai kena mata!

 fish!
 xtra bonus : ade tempat main untuk kanak-kanak!

Info: http://www.facebook.com/Kaptensteamgrill

alamat tempat ni :

Kapten Steamboat & Grill, JB
8-01 & 10-01 Jalan tun abdul razak,
Susur 6, Taman Suria Muafakat,
 80200 Johore Bahru, Malaysia 
 0177111792/0197710765


weee~~~
 

Geran RM1000.00 jangan x try!


.





SYARAT- SYARAT :-

i. Warganegara Malaysia dengan keutamaan kepada wanita yang berumur di antara 18-65 tahun;
ii. Pendaftaran/Lesen Perniagaan/Syarikat;
iii.Pendaftaran nama domain (.my) atau (.com.my) atau (edu.my) atau (net.my) atau (org.my) dan laman sesawang yang aktif;
iv. Langganan kepada perkhidmatan telekomunikasi jalur lebar atau ahli berdaftar dengan Pusat Internet 1Malaysia (PI1M)
v. Mempunyai akaun bank tempatan atas nama usahawan/perniagaan/syarikat yang digunakan untuk perniagaan
vi. Keutamaan kepada usahawan mikro-jumlah pekerja (sepenuh masa) tidak melebihi 10 orang atau pendapatan tidak melebihi RM 200,000 setahun. 


untuk sebarang pertanyaan boleh tengok kat link ni


Dana ni sebenarnya disediakan untuk para usahawan mikro (berskala kecil - yg da kaya raya tu xyah la mohon ea.. hahaha.. :P ) Dana ini diberikan bagi mengalakkan lagi aktiviti biz khususnya untuk usahawan wanita. Duit ni nanti boleh digunakan untuk membangunkan / mengupah orang membuat website biz .. so sesapa yang nak upah saya utk bina website pun boleh..
hubungi la saya @ emel kat :-

info@iusolutions.com.my
atau 
wid.ayu@gmail.com

p/s : mudah je nak mohon dana ni.. apply.. jangan x apply!! rugi kalau x apply ... =D


Makan-makan


.


da lama x post gamba makanan ..haha.. =)

 donut amikawww...jangan dipandang hanya pd rupaa... :P, 
tapi kan.. da siap ni baru teringat gula lupe nk bubuh dalam adunan..patut rase cam len jer... halal je laaa...wakakaka


kat atas nu makan2.. masa wekend lepas kat JB.. mama cian tgk anak2 so masak la mcm2 utk diorang.. da lama x mendonut ngan mengepau.. hihi

gamba2 kat bawah ni lak makan2 masa balik kampung kat Klang, Selangor, 
mgu b4 wekend lepas..
memang macam2 adaaa...
alhamdulillah...

 ikan bakar cencaru yang di sponsor..!
lasagna, spagetti..ayam goreng.. popia,
sume wat sendiri...
 ni adik sponsor.. kedai buatkan.. haha

 budak paling comellll...hehee

 bsama anak2 buah tersayang.. sebelah mak, sume 11 orang..
sebelah abang ada dalam 24 orang...weeee... meriah!!
tp makan2 ni wat utk sebelah keluarga bukit kapar je..

 akhirnya dapat rasa durian crepes, mangga creps n stawbery creps..kakak ipar tlg buatkan... yahooo..!
polkadot yang sangat comel dan lembut.. kakak ipar kedua yang watkan..!
sume hebat2 masak..


tapi cian sbb ade seorang budak ni yang demam & batuk2.. tak lalu nak makan...cian dia.. 
iALlah.. haziq.. mungkin rezeki haziq lebih lagi lain kali.. :)
seharian dia demam..dia ni kalau demam mmg 'lain' skit..meracau2.. pandang pun semacam je.. merengek x henti.. agk dasat gak lah.. melepek je tido..satu hari..tapi alhamdulillah esoknya sihat balik!

 
gamba haziq kat klinik dekat kul 1pagi..mlm2 batuk tak henti.. mama da risau.. pusing2 cari klinik berdua je ngan haziq tgh pagi2 buta..alhamdulillah jumpa klinik 24jam.. mata mama mmg da teramat mengantuk masa drive..(sbb seharian kepenatan temankan acik na g jln2 cri brg kt jusco..) mlm2 rewang wat makanan lak utk makan2..mana x penat.. huhu.. 

pastu cari klinik punya susah sbb da kul 1 pagi.. pusing2 sume da tutup..  syukur x tertidur masa driving.. tup2 tgk da smpai trafic light x sedar..huhu.. mmg x tahan sangat.. tapi sebab kesian sangat tgk haziq.. gagahkan diri juga!.. Terima Kasih Allah sb melindungi drp perkara yang tidak diingini.. 

 Alhamdulillah...
syukur ngan nikmat yang Kau berikan..!=D

pilih!


.

- saje2 - Jan 2013
sebenarnya..
banyak benda nk tulis..
tp bila tulis rasa cam malas nk publish..
kendian nk cari2 gamba..
x transfer lg ke lappy..
kendian nk cari wayar lagi..
pastu xde.. pastu bengang je..
pastu jd la saved as draf je..huhu..
apela..

tapi pale agak serabut skan ni..
kan best kalu ade kwn rapat yg leh share cite sesama..
perempuan.. len skit kan citenya..hoho..
at least ade tpt nk melepaskan perasaan..
klu laki2 mgkin lain sket penerimaan dia.. kdg2 wat dek je pun slalu..
apepun ..hmm.. x tau nak ckp..
apepun.. bersyukur la ngan apa yg kita ada..
cabaran2 tu hadapi dengan tenang..
cari solutions la kan!!..

tapi saya ..sebagai insan biasa..
memberontak juga jiwa..
kadang2 down.. keserabutan.. kemurungan.. ketensi an.. kegundah gulanaan..kebingungan.. kesukaran...  dan macam2 lgi an...an... an... 
apela..
 skan ni sjk abis study lg byk benda nk fikir.. hurm!!

1. teruskan membina biz, cari xtra income, x leh nk hrp 1 pihak je..mmg x mampu.
-sume tu pressure dlm diri ni.. nak mengurus rumah.. anak2 lagi.. kdg2 rasa mmg sgt2 penat.. tercungap2 makcik.. bila penat.. mula la nk jadi monster..yg kesian anak2 la jd mangsa nt.. haha..!!

2. nak sambung PHD. mula2 cam ok.. tp en hb da tukar fikiran lak..
katanya biz dlu.. kumpul duit.. bayar hutang study.. da hbs hutang bru sambung PHD... sambung phd bukan blh dpt byk duit.. biz la blh dpt byk duit..
apekah..?? speechless...huhu! 
tp btl gak..ngan duit mcm2 leh buat.. blh menyumbang kpd umat, derma, sedekah, bg mak ayah kt kg.. beli mcm2..makan sedap2!! rumah..kereta..x risau kalau byk duit! ..erm..yeke..
(minat belajar mmg tinggi..tp bila fikir balik.. mampukah aku??)

3.keje.. jadi lecturer.. or makan gaji..jadi cikgu ke..
- mmm .. best jugak.. tp nanti kena tinggalkan anak2... makcik cam x sanggup..hmm.. & berapa je gaji leh dapat kan... erm.. entahlah..! 

 4. duk rumah diam2.. jd suri hati..menambah masyarakat..hahaha...  ikutkan hati. memang sukaaa sangat ngan bb.. bau diaa... mm sedappp!! nyaman hati.. tapi bila tengok yang besar2 ni.. aduuyaaai... hurm! nantila kot... ( besar tanggungjawab amanah nk mendidik..) huhuhu.. 

nk duk rumah saje2 cam kt jerman dulu mmg x leh.. en hb da byk kali pesan..dia perlukan diri ini utk membantunya daripada segi kewaangan.. & jalan yg paling hampir adalah dgn memajukan biz.. cita2 kan nak jadi JUTAWAN BERIMAN!!.. hehe!

ah.. meroyan petang2 ni..(xpe kan.. bukan slalu..) hahaha!

oh Allah.. berikan ku jalan yg terbaik!
mohon... mohon.. dengan sangat! berikanlah aku kekuatannn..
T.T

p/s: apa kaitan gamba kek tu..? lawa x sponge cake.. lebih kurang sama buat cam kek faris besday b4 ni.. erm.. blh jadi best cake of the year ni..!!! hahaha ..
tapi pasni mgkin da x dpt nk baking lai sbb mixer yg best tu da pulang kat kedai. hohoho..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails