Archive for October 2013

Aidiladha 2013


.


Alhamdulillah seronok dapat buat qurban tahun ni.. Semoga Allah memberkati keluarga kami dan rakan- rakan semua. Syukur semua berjalan dengan lancar kira sekali gathering kelurga sebelah mertua.






ada gaya masak x..? hihihihi

Aleysha Az Zahra & Ahmad Yahya


.


ALhamdulillah.. Tahun ni bertambah lagi sepupu di sebelah keluarga mak ayah & mak ayah mertua..


 bb Ahmad Yahya daripada sebelah keluarga mak mertua

 cayang bb.. suka sangat faiz ngan bb

 ngan bebi Aleysha Azzahra yang halus :))


Membesar jadi anak yang soleh & solehah ye.. !

Kegatalan melampau.


.



takde pe pun.. saje nk menghias rumah ni lama beno x updatenya ..ehehe

Al kisah tersebut la cerita ..hehe.. erm.. baru2 ni kene penyakit apentah.. abis satu badan kena gatal.. termasuk muka skali kena..
rupanya amatlah mengerikan.. dan rasanya memang takkan dapat dilupakan..

google kat internet mcm sebab gegata..
lepas tu terfikir gak kalau alergi ke apa..
tp memang sebelum ni x pernah kena camni.. teruk jugak lah merana fizikal dan emosi..huhuh

tp apepun semua ni kafarah atas dosa2 yg dibuat sebelum ni kot..
alhamdulillah.. tak kena pada anak2..
kalau kena tak tau lah nak menghadapi macamana..

(gambar ihsan drp google )

petang sebelum tu memng duk kemas2 kawasan luar rumah, tepi jalan.. kebetulan rumah ni memng duk ngan sebelah ladang kelapa sawit.. & banyak pokok sekeliling ni.. jadi banyak dedaun yg keguguran.. agaknya sebab da lama kot tak bersihkan so time tu tetibe semngat rajin sgt.. konon nk bersihkan supaya xde la nyamuk aedes kan..siap bakar pokok kayu & daun2 tu..menjulang2 la apinye.. sebelum ni biasa juga bersihkan kawasan tu.. tp xde la plak kena gatal-gatal ni..

cuba gak cari petua nk hilangkan sakit ni..
mcm2 petua jumpa..salah satu cuba ngan air garam + air suam.. lap semua tempat yg kena.. alhamdulillah.. lega skit ..& hilang kejap.. dlm beberapa jam lepas tu jadi balik.. mcm2 ubat sapu da letak tapi tak berjaya menghilangkan kegatalan yg dasyat tu.. malam tu pn memng tak leh tido duk mengaru.. keluar bintat2.. dll.. Allah je yg tahu rasa dia..huhuhuh.. kebetulan time ni en suami takde g KL sbb outstation.. so terkial2 la makcik 4 beranak ni kat rumah.. ade gak minum air kelapa.. byk jugak..x menjadi juga..
Last2 da masuk hari kedua tak ilang juga g klinik.. Dr bg injection supaya lebih cpt baik.. dan mlm tu makn ubat gatal, ubat alahan & sapu ubat sapu pada semua bahagian yg gatal tu.. 
ALHAMDULILLAH... esoknya da hilang bintat2 tu, kesan merah pun da xde sngat.. dlm 97% kembali mcm asal .. syukurlah da x gatal lagi... bengkak2 kat leher, mata & bintat di muka pun da hilang...lega
sangat2...
Terima Kasih Allah...baru tau nikmatnya sihat lepas lama x sakit.. hehehe
PETUA SEMENTARA : air suam + garam (byk) - sapu pada badan yg gatal.. iAllah lega skit & kurangkan gatal tu.. tp still kene g klinik gak.. supaya cpt sembuhnya..

LOTUS Desaru Hotel


.

Join ke Hotel LOTUS Desaru, Johor time papa nak balik lepas kursus 3 hari 2 malam kat sini, Hotel ni nampak menarik daripada luar..seblah je ngan laut Desaru.. tp nampak cam da lama..

  tapi seronok lah dapat masuk sini walaupun tak bermalam..boleh jalan-jalan disekitar hotel ni..huhu

 tempat yang luas..so kena naik la bende ni..( tp kita x naik.. interprem jer..hihihi)

 ada taman tempat budak-budak main ..sebelah kolam renang biasa..

 kolam renang lagi satu yang dibuka untuk orang luar ( tp kena bayar lah...)

 cocoanut yang besarrr..cuba teka sapa kat bawah tu...hehehehehe

 ready je ler depa ni.. first time katanya..ehehehhe

 lagi...!!!
 best gak la.. :)

Haziq Syafi Johan Cabaran CALCIUM, Kota Tinggi, Johor


.



Cubaan kedua selepas yang pertama dibuat kat JUSCO Tebrau, jb. Time yang pertama berjaya gak masuk final tapi takde rezeki sebab hanya dapat tempat yang kedua. Minggu seterusnya cuba lagi atas nasihat staf calcium yg ada kat situ agaknya kesian tengok haziq hampir nak menangis bila dapat nombor dua tu..

semua lebih RM800++

Kami x putus2 bagi semangat cuba lagi.. memang haziq agak besungguh-sungguh nak join. dengan semangatnya mama ngan papa bawa haziq ke econsave kota tinggi untuk join cabaran calcium ni. bertolak lepas zohor ke kota tinggi, kira2 sejam drp skudai. sampai tu terus je cuba untuk trial test kelajuan.. 3 peserta terpantas akan di bawa ke final (sebelah malam hari terakhir) cabaran tu 3 hri..sesapa je boleh masuk.. tp bebudak je lah..hehehe.. cara nk masuk kena beli yogurt calcium tu.. cuba sekali je da dpt masa yang pantas.. Alhamdulillah dpt call terpilih masuk dlm shortlist peserta akhir ( 3 org ) je di pilih utk dapatkan hadiah pertama (PSP set dll) tempat kedua & ketiga takde adiah.. huhu

nampak haziq usaha sesungguh masa main tu.. 
TAHNIAH sebab jd JOHAN!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails