Archive for May 2014

Saarbrucken!


.

Hari ke 5 di Saar, lepas en suami habiskan kerja aritu beliau ajak ke Uni Saarland untuk beli souvenir uni.. tapi tak kesampaian sebab kedai uni dah tutup, time tu da dekat jam 5..kedai tutup dlm jam 230pm camtu.. nampaknya takde rezeki nk beli souvenir sebab dah hari jumaat. sabtu sure tutup dan ahad da fly back ke Malaysia.. takpelah.. next time mana tau ada rezeki datang balik Germany kan.. insyaAllah. :)
dalam Uni Saarland

sebelum tu.. menunggu bas ke uni..
bas panjang kata haziq...

dalam uni lagi..
dalam sejam je kat Uni..lepas tu ke stadt. hujan dah start renyai2..
pekena kebab & ayam golek halal lepas balik daripada uni.. lama tak makan daging...rasa lebih bertenaga..aummm..heheeee
dah semakin cantik juga kedai ni.. 
 gaya orang lapar & first time jupe ayam golek kat jermen kali ni..hihii


tempat ni dekat je dengan rumah lama kitorang.. dalam 10 meter je kot.

center city Saarbruecken.
rumah pertama kami di Germany.. tingkat 3 rumah yang kaler hijau tu.. rumah kedua di Homburg, tapi tak sempat nak ke sana.. kiranya 2 tahun di saarbruecken dan hampir 2 tahun juga di Homburg :)
pandangan sebelah kiri rumah lama..
tram ni sgt dirindui..hihi
breakfast hotel.. lebih kurang sama je untuk 3 hari.. roti je yang boleh makan.. daging, ayam dll mampu nk tengok je la kan..

comel bekas tee ni..
 
teruja nak makan strawbery ni dalam euro 2.99 utk satu kg! besar n freshhh..:)
makan sambil tengok tv jerman..!
 teringat anak-anak. bestnya kalau diorang join skali..
pemandangan malam hari drp dalam hotel tu..
nampak tenang tapi sejuuuuukkk..!!

Metzingen 2014


.

Alhamdulillah, masa di jerman kelmarin berpeluang keluar dengan kawan-kawan yang baru dikenali.
Plan nk ke Outlet Metzingen, dengarnya tempat ni best.. kita pun teruja nak pergi sebab sepanjang semingu ni takde keluar ke tempat-tempat yang jauh walaupun makan masa dalam 4 jam lebih dengan train..

dalam train..cantik pemandangan ..cerah tapi agak sejuk..9 degree tu...!
beberapa kali transit..
jumpa dengan macam-macam orang.. yang paling comel jumpa satu group budak-budak nak bercamping.. dengan beg2 comel.. teringat anak-anak dulu ke sekolah camtu..hihihi
Mei yang sejuk di Europe!

:)
singgah di Karlsruhe..tapau makanan..ok jugak lah rasenye.. restoren asia .
buang pape yg patut.. masuk toilet kena bayar 1 euro kat sini..
teruskan perjalanan untuk kejar next train.. satu train terlepas sebelum ni sebab train delay..so, timetable train tu dah lari sket.. asalnya sampai dalam jam 11am..tp sebab train tu lambat jadi drag masa.. sampai jam 2pm...lama jugak tuuu....
tom yam gung.. makan dalam train je
takde kije..hahahahah
siyes memang best kat sini.. cuma rasa masa cam kejap sangat la pulakkk...
mamat jerman ni mmg peramah kot.. bila orang amik gamba ade je yang tumpang skaki..sib bek mcm ensem.. hahahah
mit aini...
kawan sekampung di saar..:)
train station metzingen..
nak balik daaa...
sejukkkk

meh kejar train.. last train nk kena kejar.. kalau tak nanti terpaksa balik esok kot.. time ni da jam 7 lebih..
sorang lagi takmo masuk..hihihi
tengok tuu kul bapa baru sampai saarbruecken HBF
abis da gamba sebab time ni da penat + sejuk sangat.. ramai orang dalam train sebab baru lepas match kat stuggart..adui..ramai org dah ting tong..& depa meraban2.. nasib baik lah tak kacau orang kan..

Alhamdulillah sampai di Saarbrucken HBF jam 110 minit pagi.. time ni tengok2 buah hati da tunggu kat situ.. ( adelah teman nak balik hotel kan..kalau idak sorang2 la jalan ke hotel awal pagi tu..) .. time tu rasa macam perasan sweeet laaak...hihihihi.. ( jangan jeles.. hiks :P)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails